Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на програми => Темата е започната от: backinblack в Oct 27, 2015, 06:48



Титла: Проблеми и питания за настройките на Zentyal 3.2 !?
Публикувано от: backinblack в Oct 27, 2015, 06:48
Правя някакви магии тука и ги докарах нещата май съвсем приемливо, но като отворя уеб дипекторията с някакво приложение, примерно оунклоуд или раундкубето и вместо да отвори приложението ми подава фал за изтегляне с описание на версията на програмата и тем подобни работи.
Магията за която споменавам е, че чиста инсталация на убунту 12.04 Сървър със Зентиал ъпдейтнах още в началото ПХР-то до в5.6 от хранилището ppa:ondrej/php5-5.6, защото оунклоуда 8-ма версия го иска, а в Зентиал 3.5 който е върви с 14.04 има много гаден и неприемлив бъг, а с 3.2 и 12.04 няма проблеми и версията се  поддържа защото е последна на 12.04, а не всеки надгражда.
Цитат
<VirtualHost *:80>
        ServerAdmin webmaster@webhostserver.kronos-eood.eu

        ServerName cloud.kronos-eood.eu
        DocumentRoot /srv/www/cloud.kronos-eood.eu

        ErrorLog /var/log/apache2/cloud.kronos-eood.eu-error.log
        CustomLog /var/log/apache2/cloud.kronos-eood.eu-access.log combined

        Redirect permanent / https://cloud.kronos-eood.eu:443/
</VirtualHost>

<IfModule mod_ssl.c>
<VirtualHost *:443>
        ServerAdmin webmaster@webhostserver.kronos-eood.eu

        ServerName cloud.kronos-eood.eu
        DocumentRoot /srv/www/cloud.kronos-eood.eu

        ErrorLog /var/log/apache2/cloud.kronos-eood.eu-error.log
        CustomLog /var/log/apache2/cloud.kronos-eood.eu-access.log combined

        # Custom configuration goes in this file
        Include /etc/apache2/sites-available/user-ebox-cloud.kronos-eood.eu/*

        # SSL
        SSLEngine on
        SSLCertificateFile    /etc/apache2/ssl/ssl.pem
</VirtualHost>
</IfModule>

Това пише в конфигурацията на файла и идея си нямам къде какво да гледам с тези уеб работи, когато не е проблем с който и друг се сблъсквал! Вижда се домейна и, ако се отвори ще се види какъв е проблема.


Титла: Re: Проблем някакъв с настройката на апача!!!!
Публикувано от: BRADATA в Oct 27, 2015, 07:15
http://stackoverflow.com/a/18457702


Титла: Re: Проблем някакъв с настройката на апача!!!!
Публикувано от: backinblack в Oct 27, 2015, 14:44
До като търсих и рових къде трябва да ги вкарам тези неща се оказа май или аз така го разбирам, че трябва да имам инсталиран пакета libapache2-mod-php5, а той не иска да се инсталира! Иска по-висока версия на апача!


Титла: Re: Проблем някакъв с настройката на апача!!!!
Публикувано от: backinblack в Oct 27, 2015, 20:13
Тези от Zentyal са ебати и капутите! В момента актуалната им версия 4.2 върху Убунту 14.04. Първата върху 14.04 е 3.5, а преди нея 3.4 е върху 12.10, а последната върху 12.04 е 3.3, а предната 3.2 се съпортва.
Много от новите уеб приложения искат ПХП 5.4 и по-висока, но пък той иска апач 2.4, а скриптовете на зентиала от 3.2 не работят с по-нов апач!
Версия 3.4 е с по-нови скриптове за апач 2.4, но не се инсталира нито на 12.04, нито на 14.04, а в 3.5 са вкарали доста промени като са и махнали някои не много значителни модули, но явно поради големите промени има кофти бъг, че веднъж инсталиран и настроен не може да му се смени повече ИП, защото за да се смени, трябва да се изключат ДНС сървисите и още други, а те гърмят и после не работят коректно. Бъга е доклаван още миналата година и може и да е оправен, но в по-новите версии след 3.5, но в тях са премахнали куп модули, които със сигурност се ползват от голяма част тези които са решили да го ползват от преди и са в задънена улица!

Има някакви магии във форума им ама нещо ужасно ми изглежда!


Титла: Re: Проблем някакъв с настройката на апача!!!!
Публикувано от: Bogo в Oct 28, 2015, 00:13
при мен ето така работи

<VirtualHost domain.com:443>
        ServerAdmin webmaster@localhost
        DocumentRoot /home/stable/main
        SSLEngine on
                SSLCertificateFile /root/38f96a70afc0d9c7.crt
                SSLCertificateKeyFile /root/domain.com.key
                SSLCertificateChainFile /root/gd_bundle-g2-g1.crt
        CustomLog /var/log/apache2/domain.com_access_log combined
        <Directory />
                AllowOverride None
                Options None
        </Directory>
        <Directory /home/stable/main>
                Options -FollowSymLinks -Indexes -Includes -ExecCGI
                AllowOverride All
                DirectoryIndex index.php index.html
        </Directory>
</VirtualHost>


Титла: Re: Проблем някакъв с настройката на апача!!!!
Публикувано от: gat3way в Oct 28, 2015, 01:02
Добре, има два варианта, но и с двата няма да се оправиш, а и двата са леко рискови - първият е да успееш да замажеш положението, блъскайки си главата с малоумни пакетни зависимости и aptitude, вторият е да си билднеш целия стек от сорс - apache, mod_php и всичките им необходими модули.

При това положение нямаше ли да е по-лесно просто да ги пуснеш на две отделни виртуални машини? Споделен storage ако се налага, по най-евтиния и лесен начин може просто с NFS. Времето за което ще го сетъпнеш това убеден съм е по-малко в сравнение с останалите варианти.


Титла: Re: Проблем някакъв с настройката на апача!!!!
Публикувано от: backinblack в Oct 28, 2015, 01:58
Трябва ми за нуждите на малки фирми решение за файлов сървър, мейл сървър, и уеб сървър, което веднъж инсталирано и нагласено да може в последствие да се променя това и онова от не толкоз напреднали потребители, а също така и да не иска голям хардуерен ресурс и скъпа техника.
Разгледал съм и тествал на виртуалки почти всичко и това е най-оптималното. Готин и логичен дизайн без много излишни и заблуждаващи настройки, а и не на последно място с добро уики на сайта им.
Ако е лично за мен, все някак ще скърпя положението.
Явно се очертава като фаворит 3.2 и няма да е съвсем както го искам, а с някои минуси във функционалностите без възможности за надграждане след време, но това не е болка за умиралка, защото нужните на потребителите не растат толкоз бързо колкото им се иска погромистите :) .
Тази система Ебокс е била много добра, но и много е изпреварила времето си! В другата секция пуснах идея дали не можем да я възродим, защото Зентиал-а е тръгнал в съвсем друга посока.


Титла: Re: Проблем някакъв с настройката на апача!!!!
Публикувано от: sopata в Oct 28, 2015, 10:50
Отваря ли ти се тестовия файл на php?


Титла: Re: Проблем някакъв с настройката на апача!!!!
Публикувано от: backinblack в Oct 28, 2015, 19:38
Нищо не се отваряше! Направо изхвърля файл за даунлоуд!

Този домейн и ИП са ми за експерименти и в момента други комбинации въртя на виртуалка и вече не може да се види нагледно какво прави. Отказах се да експериментирам с външни хранилища и други версии на Зентиал-а, освен с 12.04 и в.3.2, която се съпортва и си има абсолютно всичко необходима за целта. Трябваше ми по-ново ПХП и Апач заради 8-ма версия на Оунклоуд-а, но и в 7-ма си има всичко необходимо, освен, че не работи old_menu, но и dirrect_menu оправя този нов фейс заради тъчскрините на таблетите.

Сега имам проблем с логването в зарафата и нещо не правя както трябва и не стоплям какво! Проблема не е само при мен и в техния форум има много други с моя проблем, ама със зарафата днес и утре сигурно няма да се занимавам!

П.С. Мисля си, че тази тема ще и много полезна за някой който търси цялостно решение с лесно управление по уиндоуски и няма високи хардуерни изисквания, та модератора, ако може да промени заглавието на темата и да бъде за въпроси свързани с това решение, че ще имам и други питания свързани с него още.


Титла: Променено заглавие на тема
Публикувано от: go_fire в Oct 29, 2015, 09:39
Сам можеш да промениш заглавието на темата, като промениш заглавието на първото си мнение. Не е нужно да чакаш Нетер да види.


Титла: Re: Проблем някакъв с настройката на апача!!!!
Публикувано от: backinblack в Oct 29, 2015, 12:37
Благодарско Гога! Ще пробвам, но преди като съм пробвал не е ставало, но съм пробвал да променя заглавието та темата, а не на първото мнение!


Титла: Re: Проблеми и питания за настройките на Zentyal 3.2 !?
Публикувано от: backinblack в Oct 29, 2015, 14:53
За сега приключих с уеб сървъра! Оунклоуд 7 си върви прекрасно. Към оунклоуда аднах самба споделените ресурси и си излизат като папки в главната му директория. Създава си нови файлове и папки с тях и никакъв дерт. Замаявам се в момента с мейл сървъра и там ми пълна Индия положението!
По "фабрични настройки" нагласих 3 юзверга. Прещат и приемат мейли от личния ми мейл в абв.бг. Нагласих и алиаси писмата към роот и постмастер да се отиват към единия юзверг, но ми изниква един друг въпрос дето не знам как да го проверя!
Сложил съм уебмин за да гледам къде какви записи и настройки прави зентиала и си настройва постмастера на виртуалния домейн към роот акаунта. Създадох два алиаса за постмастер и роот в зентиала и както казах, приемат и двата писмата на пощата на на създадения юзверг, но...... в постфикса има само един създаден алиас! Този на постмастера към роот акаунта, а другите ги създава някъде другаде в него си и се чудя, системните съобщения/мейли към роот акаунта за проблеми със сървъра и тем подобни, дали ще се отразяват към юзера в зентиала!!!?
Логично би трябвало, а и логично не би трябвало с други инстументи, освен с неговите си да се правят допълнителни настройки на тези работи!
Не съм сигурен дали успях да обясня правилно и дано съм бил разбран!


Титла: Re: Проблеми и питания за настройките на Zentyal 3.2 !?
Публикувано от: backinblack в Oct 31, 2015, 13:32
Как да му обясня на апача, че https://example.com и https://www.example.com са едно и също!!!?
На виртуалка на която ми вървеше сайта го бях направил с два виртуални домейна със и без www сочеши към една директория, но съм сигурен, че това не е правилния начин! Сега в Зентиал-а със създаването на уеб сайта създава и директория с името на уеб сайта в която да се пуснат файловете. Някъде в ДНС настройките ли трябва да се въведе или в конфигурационни файл на уеб сървъра, до който нямам достъп с неговите инструменти, а с уебмина и не ми се вижда много логичен този вариант, защото настройките би трябвало да се правят само от интерфейса на зентиала. За това се замислих, че би трябвало с ДНС-ите да си поиграя.
В конфигурацията на сайта имам това само:
Цитат
ServerAdmin webmaster@webhostserver.kronos-eood.eu

        ServerName kronos-eood.eu
        DocumentRoot /srv/www/kronos-eood.eu

        ErrorLog /var/log/apache2/kronos-eood.eu-error.log
        CustomLog /var/log/apache2/kronos-eood.eu-access.log combined

        # Custom configuration goes in this file
        Include /etc/apache2/sites-available/user-ebox-kronos-eood.eu/*

        # SSL
        SSLEngine on
        SSLCertificateFile    /etc/apache2/ssl/ssl.pem
Като сложа www пред името на сайта и ме праща в /var/www , webhostserver.kronos-eood.eu. Това име е си го "компилира" той от името на машината и името на домейна.


Титла: Re: Проблеми и питания за настройките на Zentyal 3.2 !?
Публикувано от: k0tka в Oct 31, 2015, 16:23
Как да му обясня на апача, че https://example.com и https://www.example.com са едно и също!!!?

Alias? ($2)


Титла: Re: Проблеми и питания за настройките на Zentyal 3.2 !?
Публикувано от: gat3way в Oct 31, 2015, 16:26
ServerAlias *.domain.name

Извън това обаче имаш и SSL, а сертификата на какъв CN е издаден е божа работа - може и да стане, може и да почне да реве като се опиташ да отвориш www.domain.name.


Титла: Re: Проблеми и питания за настройките на Zentyal 3.2 !?
Публикувано от: Naka в Oct 31, 2015, 17:48
<VirtualHost>
....
ServerName www.example.com
ServerAlias example.com
....
### обаче трябва и да се добави permanet редирект 301 от example.com ---> www.example.com
### така че някой като отвори  example.com да го пренасочи автоматично към www.example.com

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^example\.com$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.example.com$1 [NE,R=301,L]
</VirtualHost>


PS:
---------------
някой може ли да ми обесни защо това работи правилно? и запазва съществуващите урл парараметри?

би трябвало да работи така
example.com/dir1/dir2/ ---> www.example.com/dir1/dir2/
и си работи така.
Обаче работи правилно и така с query параметрите
example.com/dir1/dir2/?var=value ---> www.example.com/dir1/dir2/?var=value

PS2:
------
разбрах защо: написали са си го
Цитат
Modifying the Query String
By default, the query string is passed through unchanged. You can, however, create URLs in the substitution string containing a query string part. Simply use a question mark inside the substitution string to indicate that the following text should be re-injected into the query string. When you want to erase an existing query string, end the substitution string with just a question mark. To combine new and old query strings, use the [QSA] flag.


1.RewriteRule добава автоматично отзад урл параметрите.
2.ако завършиш само с ? това означава да не се добавят автоматично параметрите.
RewriteRule ^(.*)$ http://www.example.com$1? [NE,R=301,L]
3. ако пък искаш да се слеят автоматично добавените с тови custom параметри това става с опцията QSA
RewriteRule ^(.*)$ http://www.example.com$1?custom_var=value1 [QSA,NE,R=301,L]

както и да е това горе е правилното.







Титла: Re: Проблеми и питания за настройките на Zentyal 3.2 !?
Публикувано от: backinblack в Oct 31, 2015, 18:53
В момента, ситуацията е следната:

Имам два еднакви домейна еу и ком на две различни външни ИП-та. Еу домейна с ИП-то към което сочи го ползвам само за експерименти и след 1+ седмица експериментиране, реших това нещо да го вкарам в употреба при мен си за моите си нужди. Тъй като, много работи с тези уеб истории са ми тъмна индия, на еу домейна експериментирам с виртуалката до като се омаже и после връщам до снапшот и мажа от начало до като стане  :D , а като стане го въвеждам на чисто в другата виртуалка, която ми е рутер на домашната мрежа от реални и виртуални компютри.
Та, инсталирал съм и уебмин да гледам разни неща как ги прави, че с конзолата съм скаран, но логическото ми мислене ми говори, че всички настройки нужни за работата трябва да се правят от админ панела на зентиала, без да влиза в употреба конзолата или уебмина, пък отделно, че може и да се омаже всичко, като се вкарват настройки, за които системата "не знае", а в настройката на уеб сървъра нямам никакви други настройки, освен да избера името и дали да е криптирана или не криптирана връзката, а също логически като си мисля, разработчиците не може да не са предвидили такава ситуация и за това се замислих, дали в ДНС-те не се въвежда нещо, а там има повечко настройки.
Има и друго, което ми се вижда особено, че сайта не се отваряше от вътрешното ИП, което е зад сървъра в мрежа 192.168.1.0 до като не ги вкарах домейните в ДНС настройката.
Иначе, в краен вариант и това е варианта с уебмина да му вкарам допълнителни настройки в конф файла.

https://wiki.zentyal.org/wiki/En/3.2/Zentyal_3.2_Official_Documentation тука има и с картинки обяснения, ама англичанския ми е никакъв :( !



Титла: Re: Проблеми и питания за настройките на Zentyal 3.2 !?
Публикувано от: backinblack в Nov 05, 2015, 23:09
И продължавам да съм до кривата круша :( !

Това с пренасочването трябва да става само от менютата на Зентиал-а, без да се бърника с уебмин и конзоли по конфиг файлове! Не можа, няма начин програматорите да не са предвидили такава ситуация!

Ей тука https://wiki.zentyal.org/wiki/En/3.2/Domain_Name_System_%28DNS%29#Configuration_of_an_authoritative_DNS_server_with_Zentyal май за него обясняват, ама то не стига, че ангилчанския ми го няма, ами и това ДНС кеширане съм го чувал, ама идея си нямам какво е и за къф чеп става, ама май с него требе да се заиграва!

Някой ще влезе ли да разгледа по менютата да му дам юзер и пасс! Виртуалката е учебна и няма да се омаже не е проблем.


Титла: Re: Проблеми и питания за настройките на Zentyal 3.2 !?
Публикувано от: gat3way в Nov 06, 2015, 00:39
По принцип всякакви такива менажиращи красоти като zantyal и webmin предполагат че са единствените които мажат по конфигурационни файлове на сървъри от сорта на apache, bind и така нататък. И трябва да ти кажа че не го правят много умно, правят го по същия начин по който го правеха преди 10-15 години, когато ми се е налагало да се занимавам с това, генерират динамично конфигурационни файлове, търсят маркери в тях и мажат. Два софтуера които правят едни и същи глупости върху едни и същи конфигурационни файлове е рецепта за голяма мазня, единия ще трие маркерите на другия в конфиг файловете и красотата ще е пълна. Поради тази причина няма много варианти - или да си намериш уникално добро решение което еднолично се разпорежда с тях, или да намериш начин само едното приложение да маже там (не знам какво прави zantyal, към момента нямам вече идея и webmin-а какво маже). Или алтернативно да допишеш такова решение, или да почнеш да правиш нещо такова от нулата (по мое време ползвах такова решение на едни пичове, единият от тях дори мисля рядко навестяваше този форум, но отдавна не съм го виждал) - та тези пичове имаха търпението и желанието да го направят, което е супер, но тогава времената бяха други, викторито струваше 2 лева, бирата - стотинки, можеше да се живее евтино или дори безплатно на квартира и така нататък, хората като цяло нямаха проблем да рискуват толкова от времето си. Сега е малко по-различно.


Титла: Re: Проблеми и питания за настройките на Zentyal 3.2 !?
Публикувано от: backinblack в Nov 06, 2015, 06:59
Знам го това с мазането и за това Уебмин-а в случая го ползвам само да гледам другото къде маже, но не мажа с него. Много добре си го обяснил това с мазането на два различни софтуера и точно поради тази причина не искам да правя промени през уебмина.


Титла: Re: Проблеми и питания за настройките на Zentyal 3.2 !?
Публикувано от: Naka в Nov 06, 2015, 10:38
Знам го това с мазането и за това Уебмин-а в случая го ползвам само да гледам другото къде маже, но не мажа с него. Много добре си го обяснил това с мазането на два различни софтуера и точно поради тази причина не искам да правя промени през уебмина.

В скоро време ще откриеш vi. >:D


Титла: Re: Проблеми и питания за настройките на Zentyal 3.2 !?
Публикувано от: backinblack в Nov 06, 2015, 11:02
Знам какво е vi, nano, па мс командера, но ми е много по-лесно с уебмина :) . Конзолата я ползвам само през ссх да пействам команди по инструкции от нета и се оправям! В случая ми липсват знания за конкретни неща, дето едно е навързано с друго.


Титла: Re: Проблеми и питания за настройките на Zentyal 3.2 !?
Публикувано от: backinblack в Nov 11, 2015, 15:38
С въвеждане на един ред ServerAlias www.kronos-eood.eu ръчно с уебмин в конфиг файла на сървъра и сработи, но не би трябвало така да се решава проблема!
Нещо с ДНС-ите ще да е свързана тази настройка, защото от вътрешните ИП-та зад рутера сайтовете не ми се отварят до като в ДНС модула не ги задам като домейни и сега по същия начин, от външно ИП като избера само www.kronos-eood.eu и редиректва както трябва, но от вътрешната мрежа вика, че няма такъв сайт!
Също така и не би трябвало да се налага ръчни настройки да се правят с инструменти различни от уеб интерфейса на Зентиал, а такъв момент и ситуация, разработчиците не може да не са предвидили!