Автор Тема: обновена информация за Slackware  (Прочетена 14816 пъти)

lunarvalley

  • Гост
здравейте

Както казах в тази тема аз бих написал кратко описание за Slackware. Понеже темата замря а и само още един човек прояви желание да помогне за конкретна дистрибуция (Intel, пак за Slackware) копирам по-долу това, което съм написал до сега. Приемам предложения, допълнения и критики -- така че колкото се може по-скоро да обновим информацията за това дистро. А после и за другите  ;) Пък след това, просто ще изтрием тази "работна" тема

---UPDATE--- 20.12.11

   Slackware Linux (http://slackware.com/)

   Текуща версия: 13.37

   Slackware е най-старата поддържана Linux дистрибуция. Създадена е през 1993 от Patrick Volkerding, който по това време е студент в университета Moorhead (Минесота, САЩ). Първоначално Slackware представлява модифицирана и изчистена от бъгове версия на Softlanding Linux Systems (SLS) – една от най-популярните дистрибуции по това време. Постепенно интересът към „полираната“ версия на SLS нараства и така Slackware 1.00 излиза на 16 юли 1993 година на общо 24 на брой 3.5-инчови дискети.  Всъщност, основната причина за "раждането" на Slackware е, че разработчиците на SLS не се успявали да смогнат на поправките които PatrickVolkerding  им е пращал.
И до днес той е главният разработчик на дистрибуцията, като в отминалите години в проекта са взели участие David Cantrell и Cris Lumens. В момента активни сътрудници на проекта са Eric Hameleers (AlienBob), Robby Workman (rworkman), Piter Punk и Stuart Winter. Макар и доста хора да разработват проекта (тесен кръг от разработчици, със силна подкрепа от общността), Slackware си остава "one-man show", защото всяко решение относно развитието му е изцяло в ръцете на Patrick Volkerding.
   Slackware е силно UNIX-ориентирана дистрибуция. Смятана за изключително стабилна и надеждна, нейната философия може да се изрази с мотото K.I.S.S. (Keep It Simple, Stupid). За разлика от повечето дистрибуции, в Slackware са запазени традициите - инсталаторът си остана в текстов режим, а конфигурирането в някои случаи все още се свежда да редактиране на кофигурационни файлове, вместо с графични инструменти. Дистрибуцията включва и свои специфични конфигурационни инструменти, които, въпреки че се изпълняват в текстов режим, предлагат менюта.
   Slackware има версии за следните архитектури: x86, x86_64, S/390, S/390x и ARM, а неофициално и за PPC (наречена Slackintosh). Slackware се разпространява на DVD или на общо шест диска, като само първите четири са нужни за пълната инсталация. Останалите два съдържат предимно изходния код на бинарните пакети и скриптовете за компилирането му (SlackBuilds, вижте по-долу). Slackware64 (64-битовата версия) се разпространява само на DVD носител.

Ядра
Slackware предлага така наречените huge и generic ядра. Тези от тип huge са предназначени за самата инсталация, а, след като като системата е инсталирана, се препоръчва ползването на generic ядро. За целта трябва да се създаде /boot/initrd.gz, включващ необходимия модул за файловата система, и да се редактира /etc/lilo.conf. Как става това е подробно описано в /boot/README.initrd.

Конфигурация
Системните настройки се правят чрез pkgtool, инструмент, който предлага ncurses-базирани менюта. Чрез него може да се инсталират и премахват пакети, както и да се „повикат“ различни системни приложения като liloconfig (конфигурация на LILO), netconfig (мрежова конфигурация), services (управление на системните daemons), xwmconfig (избор на графична среда) и други.

Пакетна система
Пакетната система на Slackware е елегантна и семпла. Всеки пакет представлява архив на пълната инсталационна пътека на даденото приложение, заедно с описание на пакета (файлът slack-desc) и след-инсталационни скриптове (файлът doinst.sh), когато са необходими. От версия 13.0 насам пакетите са с разширение .txz, като предходния формат .tgz е също поддържан. Отделно от pkgtool, командите за инсталиране, деинсталиране и обновяване са съответно installpkg, removepkg и upgradepkg. Пакетната система, за разлика от други дистрибуции, не предлага автоматично разрешаване на зависимостите, т.е. в Slackware, ако една програма изисква друга програма за да работи, вие трябва да я намерите и инсталирате ръчно. Това не е задължително отрицателно качество и се компенсира от подробната информация на страници като SlackBuilds.org (вижте по-долу), както и съществуващите build queues (вижте по-долу за sbopkg, както и ръководството му). Наред с това, някои от неофициалните пакетни инструменти и хранилища предоставят възможност за автоматично разрешаване на зависимостите.

slackpkg
За обновление на системата и за инсталиране на пакети от официалните хранилища се използва инструментът slackpkg. Преди използването му трябва да изберете подходящ огледален сървър от /etc/slackpkg/mirrors. За повече информация напишете в конзолата slackpkg -h като администратор.

SlackBuilds.org
Тъй като наборът от официални пакети е донякъде ограничен, на сайта http://slackbuilds.org/ се предлага богат набор от скриптове (SlackBuild) за компилирането на софтуер от изходния му код. Колекцията се поддържа от някои от най-активните сътрудници в разработването на Slackware и се препоръчва от самия създател Patrick Volkerding. Страницата съдържа и указания за всичко необходимо (зависимости, как да се стартира скрипта и т.н.) за създаването и инсталирането да всеки пакет.

sbopkg
sbopkg е изключително удобен инструмент за инсталирането на софтуер от SlackBuilds.org. Програмата е ncurses-базирана и изгледът ѝ напомня на pkgtool и slackpkg. Кратко ръководство за работата с тази програма се намира в секция Статии > Съвети на линукс-бг.

src2pkg
src2pkg е инструмент за лесно създаване на пакети от изходния код.

slapt-get и gslapt
slapt-get е система за пакетно управление, подобна на APT в Debian. Тя предоставя възможност да се инсталират, деинсталират и обновяват пакети както от официалните огледала, така и от неофициалните 3rd-party пакетни хранилища. Позволява също автоматичното разрешаване на зависимостите при инсталация на пакетите, стига хранилището да съдържа необходимата информация. За улеснение, може да ползвате Gslapt, който е GTK-базиран графичен frontend за slapt-get.

3rd-party пакетни хранилища
Съществуват неофициални хранилища за готови пакети, които обаче са смятани за ненадеждни от много потребители. Двете най-известни са: http://slacky.eu/ (включва информация за автоматичното разрешаване на зависимости) и http://linuxpackages.net/ (страницата изглежда не е обновяване скоро). Също така, могат да се използват и хранилищата на SalixOS.

Десктоп среди
Slackware включва KDE и XFCE, както и много window managers – blackbox, fluxbox, и други. KDE e обособена в своя собствена категория на диск 3, докато XFCE се намира в категория XAP от диск 2. От версия 10.2 насам Slackware не включва GNOME, но съществуват няколко проекта, които разпространяват тази среда за Slackware. Най-известните са GNOME SlackBuild и Dropline GNOME.

Кой използва Slackware?
Според статистики на Google търсенето на 'slackware' е най-често срещано в България :), като водачи са основно страни от Източна Европа, както и Бразилия, Индонезия, Русия и други. Поради своята стабилност, надеждност и бързина, Slackware е предпочитана дистрибуция както за десктоп, така и за сървър, а също и за академична работа. В темата "Why does Slackware seem to be the one and only?" авторът описва мнението за Slackware на колегите си от университета. Любопитен е фактът, че Slackware се ползва (или се е ползвал) дори и от NASA - из темите във форума на дистрибуцията може да се натъкнете на интересен коментар от Patrick, който споделя, че преди време от NASA са се свързвали с него, понеже са правили Y2K обновления на някаква стара версия на системата и са имали въпроси.
Често се прокрадва въпросът за какъв тип потребители е подходяща тази дистрибуция, но ние няма да се ангажираме с такива препоръки. Ще ви кажем само, че Slackware е една много логично изградена операционна система, работеща по точно определен начин и разкриваща основните аспекти на всички Linux-базирани системи.

Някои полезни ресурси
Ако се интересувате от Slackware, ето тук можете да намерите галерия със снимки и тапети за десктоп. Mожете да следите обновленията на стабилната версия (-stable) както и развитието на бъдещата версия (-current) на официалната страница на Slackware. Допълнително, за промени и новости може да надникнете в неофициалния блог поддържан от Willy. Със сигурност ще са ви интересни и нужни и ръководството, официалния wiki-сайт и алтернативния wiki-сайт, поддържан от AlienBob, както и сайта The Slack World. Официалният форум на Slackware, пък, всъщност е подразделението за дистрибуцията в Linux Questions.
Множество готови пакети и скриптовете за компилирането им можете да намерите в една от директориите на AlienBob на официалния сайт на дистрибуцията. Въпреки че, Slackware не включва по подразбиране LibreOffice, на същото място ще намерите пакет от AlienBob. Пакети изготвени от rworkman може да намеритe в неговата страница. Неофициална търсачка (за официалните пакети) има тук. Отново благодарение на AlienBob, има и подробни инструкции за това как да направим Slackware64 multilib.

Дистрибуции, свързани със Slackware: Salix OS, Slax, Porteus
« Последна редакция: Dec 20, 2011, 22:49 от bop_bop_mara »
Активен

bop_bop_mara

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
Re: обновена информация за Slackware
« Отговор #1 -: Nov 14, 2011, 15:04 »
Аз (сигурно щото съм русичка) си падам и по неща като кога е създаден, от кого, това е най-дълго просъществувалата дистрибуция и подобни не чак толкова технически общокултурни изречения. Мисля, че трябва да ги има за всяка дистрибуция, защото човек, който си няма идея и избира, би се повлиял общо взето от две неща - скрийншотове и такива думички.

В този ред на мисли - накрая има линк с име "Блог на Eric Hameleers (AlienBob), един от основните сътрудници на Patrick Volkerding", а самия Патрик не е споменат в статията. Това някакси оставя впечатлението, че четящият статията трябва да бъде предварително запознат с някакви детайли около Слакуеър, което нарушава идеята зад самата статия. Това, разбира се, си е мое мнение, но дори и чисто литературно, едно въведение към сериозната част на нещата не е излишно.

Също, може да се спомене за пакетната система (по принцип е хубаво за всяко дистро да се пишат такива неща, понеже те, донякъде, помагат за ориентацията на Линукс потребителите). Не знам дали подробната информация за 6-те CD-та е нужна, един линк към нея би бил предостатъчен, след като се спомене, че за инсталация са необходими само първите четири от тях.

Този пост стана достатъчно дълъг, тъй че ще го приключвам. Мога да измисля въведение (3-4 изречения), искате ли?
Активен

lunarvalley

  • Гост
Re: обновена информация за Slackware
« Отговор #2 -: Nov 14, 2011, 15:33 »
Права си за пакетната система, мислех това да е следващото, което да добавя. Ще спомена и за Патрик естествено, и че е най-старото дистро и така нататък... щото, наистина стана малко като ръководство за инсталация и конфигурация
Активен

bop_bop_mara

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
Re: обновена информация за Slackware
« Отговор #3 -: Nov 14, 2011, 16:49 »
щото, наистина стана малко като ръководство за инсталация и конфигурация
Чакай, че ти повярвах  ;D (Това е нашега  казано, не съм пробвала Слак, само съм чувала "легенди" :D)

Според мен започни с въведение за Слак, кога се е появил, хората около него (направо с линкове към личните им страници и блогове). После с параграфа " Slackware е силно UNIX-ориентирана дистрибуция...", но изчисти излишните неща от него (съдържанията на CD-тата, може би и скобата "-O2 -march=i486 -mtune=i686" - тя може да стане и линк към външен материал с обяснения по този въпрос).

После ядра и конфигурация, пакетни системи, хранилища и съответните инструменти. После за графичните среди (кои има, кои - не, кои има неофициално) и накрая за Salix и за някави други популярни дистрибуции, произлезли от Слак (от картинката Linux distribution timeline виждам Suse, Vector, Slax, Zenwalk). При това, ако имаме статии за тези дистрибуции, направо да сложим линкове. А ако нямаме, да ги слагаме на опашката за статии, които трябва да се направят.

Към всички желаещи да помагат - искате ли да изнесем тези дискусии в някакъв пощенски списък?
Активен

lunarvalley

  • Гост
Re: обновена информация за Slackware
« Отговор #4 -: Nov 15, 2011, 23:21 »
здравей,

добавих някои работи. От дистрибуциите базирани на Slackware оставих само SalixOS за сега, защото тя е най-близка до оригинала (практически същата основа). А SUSE отдавна си е самостоятелна :)

Ако ти хрумва още нещо за въведение -- казвай.
« Последна редакция: Nov 15, 2011, 23:41 от lunarvalley »
Активен

shadowx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 99
  • Distribution: Slackware
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Re: обновена информация за Slackware
« Отговор #5 -: Nov 16, 2011, 13:33 »
Интересни факти
* Основната причина за "раждането" на Slackware е , не разработчиците на SLS не се успявали да смогнат на поправките които Patrick им е пращал.
* Макар и доста хора да разработват проекта (тесен кръг от разработчици, със силна подкрепа от обшността) Slackware си остава 'One man show' , защото всяко решение относно развитието му е изцяло в ръцете на Patrick.
* Slackware се ползва(или се е ползвал) дори и от NASA. Из темите във форума http://www.linuxquestions.org може да се натъкнете на интересен коментар от Patrick , който споделя ,че преди време от NASA са се свързвали с него понеже са правили Y2K обновления на някакво старо Slackware-че (3.0) и са имали въпроси към него.
* Според статистики на google (http://www.google.com/insights/search/#q=slackware&cmpt=q) търсене на 'slackware'  е най-често срещано в България :), като водачи са основно страни от източна Европа, както и Бразилия, Индонезия, Русия и други.
* Основен виновник за 64битовия порт е Robby Workman , който почти сам го билдва. Тестинг перьода на Slackware64 е бил над 7 месеца.

Популярност
Пика на популярност на дистрибуцията (според distrowatch) е бил през 2002ра година (7мо място). Според Linux Counter Project, 6.31% от линуксите са Slackware*.
(За интересни факти свързани с регионалната популярност виж – Интересни факти)

* Данни от 11.08.2011г., (6.31% от 122 340 линукс машини).

Към дистрибуцийте, трябва да добавиш Slax! :)

Slax
Slax (http://slax.org/) е модерна, портативна и бърза жива (live) линукс дистрибуция с модулен подход. Макар малкия си размер, slax има богата колекция от софтуер за ежедневна употреба, включително добре организиран графичен потребителски интерфейс и полезни инструменти за възстановяване.
Модулният подход дава възможност да се включва лесно друг софтуер в Slax. Ако сте пропуснали любимите си текстов редактор, мрежови инструмент или игра, просто изтегляне на модула със софтуера и да го копирате на Slax, няма нужда да се инсталира, няма нужда да се конфигурира.

А към линковете ,може да се добавят тези:
Препратки
http://slackblogs.blogspot.com/ не-официялен Slackware блог.
http://www.linuxquestions.org/ Slackware форум.....и не само


Активен

There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.

bop_bop_mara

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
Re: обновена информация за Slackware
« Отговор #6 -: Nov 16, 2011, 17:54 »
По принцип за Slax има отделна статия. Мисълта ми беше просто да се изредят някакви дистрота, свързани със Slackware (евентуално с по 1-2 думи коя колко близка е), просто заради статистиката. А подробно инфо за тези дистрота да си е в отделни статии за тях си (където пак може да се спомене за връзката със Slackware).

Иначе, тази версия е добра (има разни правописни или пунктуационни грешки, но тях ще ги шлифоваме накрая). И допълнителната информация на shadowx ми хареса, ако я впишеш, ще е супер.

Препратките стават доста, мисля си да ги напишем в 1-2 параграфа и да слагаме линкове. Нещо като:
***
Ако се интересувате от Slackware, ето тук можете да намерите галерия със снимки и тапети за десктоп. Mожете да следите промените и новостите чрез неофициалния блог, а със сигурност ще са ви интересни и нужни и ръководството, официалния wiki-сайт и алтернативния wiki-сайт, поддържан от AlienBob, както и сайта The Slack World. Официалният форум на Slackware, пък, всъщност  е подразделението за дистрибуцията в Linux Questions.

Множество готови пакети и скриптовете за компилирането им можете да намерите в една от директориите на AlienBob на официалния сайт на дистрибуцията, а неофициална търсачка (за официалните пакети) има тук. Отново благодарение на AlienBob, има и подробни инструкции за това как да направим Slackware64 multilib.
***
Активен

lunarvalley

  • Гост
Re: обновена информация за Slackware
« Отговор #7 -: Nov 16, 2011, 21:15 »
мерси за "фактите"
сложих ги накрая но може и да се опитам да ги вмъкна някъде в текста като допълнение?
Активен

bop_bop_mara

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
Re: обновена информация за Slackware
« Отговор #8 -: Nov 17, 2011, 11:41 »
Вмести ги в текста - първите две се вписват добре с първия параграф на "въведението", а вторите две могат да оформят трети праграф пак там.
Активен

shadowx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 99
  • Distribution: Slackware
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Re: обновена информация за Slackware
« Отговор #9 -: Nov 17, 2011, 14:51 »
Ето списък с дистрибуцийте базирани на  Slackware + няколко думи за тях
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Linux_distributions#Slackware-based

п.с. Ето и интересно svg показващо развитието на различните линукс дистрибуции, както и произхода им. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Gldt1106.svg

п.с.: backtrack също беше базиран на Slackare до скоро.
« Последна редакция: Nov 17, 2011, 14:58 от shadowx »
Активен

There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.

lunarvalley

  • Гост
Re: обновена информация за Slackware
« Отговор #10 -: Nov 17, 2011, 20:49 »
е... вмъкнах любопитните факти в текста, както и дописах малко и дадох пример от linuxquestions

мерси много shadowx
Активен

lunarvalley

  • Гост
Re: обновена информация за Slackware
« Отговор #11 -: Dec 16, 2011, 14:23 »
Е, какво решихте?

Става ли да се обнови информацията за Slackware с текста по-горе? Ако смятате, че се нуждае от допълнения/подобрения -- кажете.
Активен

bop_bop_mara

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
Re: обновена информация за Slackware
« Отговор #12 -: Dec 16, 2011, 15:06 »
Аз се надявах още някой слакър да изкаже мнение, иначе за мен е добре (но аз не съм достатъчно запозната, все пак).

@lunarvalleys, ако няма предложения за промени през уикенда, в понеделник може да я сложим.
Активен

laskov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3166
    • Профил
Re: обновена информация за Slackware
« Отговор #13 -: Dec 16, 2011, 15:12 »
Аз предлагам да дадете права на "лунната долина" да променя информацията за Slackware директно в секцията на сайта.
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

Intel

  • Гост
Re: обновена информация за Slackware
« Отговор #14 -: Dec 16, 2011, 16:27 »
Според мен описанието трябва да е малко по компресирано, и историята не е толкова важна, колкото ориентира за какъв тип потребител би била подходяща. Нужно е също да се отбележи, че за разлика от другите дистрибуции тук обновяванията са само критични ъпдейти, тоест няма резки промени като във федора например, всичко си работи на един и същ принцип от край време.
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Slackware help
Хардуерни и софтуерни проблеми
Emooo 2 3529 Последна публикация Oct 02, 2003, 10:14
от
Slackware 9.1 и кирилица?
Настройка на програми
pantalej 8 5214 Последна публикация Oct 02, 2003, 21:11
от nikoni
slackware 8.1
Настройка на програми
Roni 2 3188 Последна публикация Nov 25, 2003, 12:51
от sebastianz55
Slackware 9.1 & VPN
Настройка на програми
Icar 2 3331 Последна публикация Dec 01, 2003, 20:28
от Icar
Как да инсталирам Slackware
Настройка на програми
aIrCrASh 10 5028 Последна публикация Jan 18, 2004, 02:59
от