Автор Тема: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...  (Прочетена 14962 пъти)

zahari_bgr

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 139
  • Distribution: Fedora 33 64-bit with kernel 5.12.6
  • Window Manager: GNOME 3.38.5
    • Профил
...да бъде осиновен от големите производители/асемблатори на хардуер, и да се продава заедно с хардуера.
Това е, което си мисля в последно време. Другият вариант е да спре да гони широк кръг потребители, и да се ограничи само до технологичните маниаци.
Аз разбира се предпочитам първият вариант, просто защото не ми е приятно да виждам софтуер, който е Windows only,т.е. не желая да бъда изправен пред дилемата да ползвам Windows, или да се откажа от нещо. Искам Linux да бъде платформа, която е на първо място в списъка на разработчиците на софтуер.
Мисля, че обществото на свободния софтуер вече само няма капацитета да се конкурира с технологичните гиганти до степен, която би му позволила да натрупа критична маса потребители, и да започне да трупа пари, с които да поддържа ръста си. И няма как да го има, при положение, че често това се разглежда като странична дейност, и дори когато е основна такава - резултатите не се възнаграждават, или пък са твърде скромни, за да оправдаят налетите в тях пари.
Няма кой да потърси отговорност от разработчиците на свободен софтуер, няма и основание да търси подобна отговорност. Няма ангажименти - днес всичко може да върви добре, утре със същият успех може да спре.
Според мен големите производители/асемблатори на хардуер трябва да се ангажират с финансирането на разработката на собствени (базирани на съществуващи) или съществуващи дистрибуции. Това не трябва да бъде акт на благотворителност - трябва да го направят с цел продажбата на тези дистрибуции, заедно с хардуера.
Това разбира се би означавало да се откажат изцяло или частично от услугите на Microsoft. И тук идва основният проблем - защо да го правят.
Както съм казвал и преди, големите асемблатори не губят, а напротив - печелят от продажбата на OEM Windows. Компании като HP или Toshiba получават отстъпки от цената на OEM Windows, понякога до 50%. Какво те правят с тези отстъпки аз не знам, т.е. дали правят отстъпка от крайната цена, или си ги прибират като печалба. Предполагам обаче, че е второто.
А може и да не се откажат от услугите на Microsoft, а просто да инсталират въпросната дистрибуция на всички останали машини. За мен причината до сега да не са го направили е, че тогава ще трябва да осигурят поддръжка за тази операционна система.
Според мен, ако Microsoft се издънят нещо, това може да ги подтикне да погледнат по-сериозно за операционна система, над която да имат по-голям контрол. Друга издънка например, може да бъде ако Microsoft пуснат своя линия компютри, и големите асемблатори се почувстват застрашени. Лично на мен не ми се вярва точно това да направят, но пък знае ли човек.
Някой друг беше предложил преди време, че проблема на Linux е рекламата. Т.е. въпреки, че съществуват например лаптопи с предварително инсталиран Linux, нито ги има навсякъде, нито се рекламират. Предложението беше, например Canonical, да инвестират в рекламата на лаптопи, с предварително инсталирано Ubuntu. С две думи - да се стимулира търсенето на такива лаптопи, което бавно да доведе и до покачване на интереса от страна на производителите/асемблаторите на хардуер.
Това не е лоша идея, особено като за начало. Тогава обаче ще се увеличи и нуждата от поддръжка, а Canonical нямат капацитет.
Не само в дистрибуциите обаче трябва да се инвестира, а и в приложният софтуер. Тук отново RedHat са едни гърди напред, като се грижат за разработката на GNOME. Canonical разработват Unity, ноаз не знам да разработват никакъв приложен софтуер. GNOME от своя страна включва всичко, както и KDE. Между другото съм изненадан, че KDE не е подкрепена от никоя голяма компания, като в същото време е най-голямата и най-развита графична среда и екосистема от потребителски софтуер. Другите за сега ми изглеждат малки, въпреки, че някои от тях се разработват от страшно много време. Макар, че аз ползвам само ограничен брой дистрибуции, и не съм виждал какво са направили дистрибуциите, които претендират да са drop-in replacement на Windows (аз пък не искам да ми прилича на бозата).
Но това е - всеки, който иска да предлага Linux като завършено решение, трябва да поеме грижата и за пълният набор от потребителски софтуер. Трябва да го финансира и да изисква от разработчиците да си вършат работата.
Те и сега го правят с Windows - разработват и инсталират предварително софтуер, който в Windows липсва. Друг е въпроса дали на потребителите им харесва този софтуер, но предполагам, че на лелките им харесва.
Разбира се това въобще не изключва наличието на независими продукти от независими разработчици.

Хах, онзи ден четох една глупост, която ми се иска да коментирам - "разработчици на софтуер, например 'анти-вирусни' и други програми, плащали на асемблаторите да го включват в лаптопите, и за това лаптоп без Windows бил по-скъп". Това в никакъв случай не може да бъде вярно - най-много да го предоставят без пари, с надеждата, че потребителя на следващата година ще продължи абонамента.

Но да се върна пак на основната тема - разработчиците имат нужда от някой, който да им плаща. Потребителите имат нужда от някой, който да контролира разработчиците на софтуер и да гарантира, че те си вършат работата. Потребителите трябва да се научат, че за да изискват нещо от някого, трябва и те да му дадат нещо. Човечеството е изобретило една такава универсална стока, наречена "пари". Потребителите обаче са научени, че щом нещо може да се копира, значи за неговото копиране не дължат пари. Единственият начин да бъдат накарани да дадат тези пари е, когато софтуера идва заедно с хардуера. Когато производителите на хардера започнат да носят отговорност и за софтуера - тогава ще имат и стимул да плащат на разработчиците на софтуер, и правото да ги контролират.
Според мен това може да стане и по прозрачен начин - като се използва екосистемата на GNU/Linux.
Аз лично смятам, че стратегията на Google с Android е добра, и е приемлива за мен, като потребител. С какво е по-добра от стратегиите на Apple и Microsoft - няма един android, а има много Androids - всеки производител на телефони си разработва собствено разклонение. Да, Android има проблеми, но те не са породени от Linux, а от липсата на каквато и да е прилика с екосистемата на GNU/Linux.
Няма ли да стане така и с GNU/Linux? Ами зависи - RedHat и Canonical не са се отдалечили кой знае колко, от потребителска гледна точка. Едните може да използват rpm, другите deb; едните може да използват MIR, другите wheiland; GNOME - Unity; и т.н., но това пак си остава GNU/Linux - същият софтуер си върви и на двете платформи, същите файлови системи, същата инициализация...
Човек като погледне Android - няма нищо общо. Защо толкова са искали да избягат от GNU/Linux, за мен е загатка.
Все пак KDE с wheiland беше подкарано на телефон - значи е възможно. Изобщо, както казах и по-горе KDE има много потенциал, който си стои неизползван.
А телефоните и таблетите са просто задължителна ниша. Според мен в следващите 20 години нямат абсолютно никакъв шанс да изместят персоналните компютри, но в никакъв случай не трябва да бъдат игнорирани. А и потребителя все пак обича на всички устройства да му е едно и също. Лошото представяне на Microsoft тук е добър предвестник на заслужената им смърт.

Google обаче може да изпреварят всички, като слеят Android и Chrome OS. Разбира се, това въобще не означава, че новата им единна операционна система ще се представи на desktop по-добре отколкото Chrome OS се представи до сега.
Повечето хора обаче изпитват странна възбуда, когато някой от гигантите извади някакъв продукт. И лайно да извадят - пак ще имат десетки или стотици милиони продадени копия. Същото е и със Google, и с Apple, и с Microsoft, и със Samsung и с всички. Марката тук има много голямо значение - самата тя е реклама.
Не само  е нужна агресивна реклама на Linux, но са важни и лицата зад тази реклама. Например Asus, Lenovo, Dell според мен са доста добри кандидати. И чстно казано не разбирам, защо инвестират в операционна система, за която всички права има някой друг, и то не кой да е, а точно Microsoft. Никой от тях ли не гледа в дългосрочен план. От къде на къде ще разработвам нещо, което да ме обвързва с тях? Не е ли по-добре те да разработват софтуер, който да върви и да бъде съвместим със стандартите?
Според мен Linux може да бъде един такъв стандарт. Честно казано, не ми пука много за приложният софтуер, но когато операционната система е под контрола на един субект - тогава коня е нагазил много сериозно в ряката.
И според мен производителите/асемблаторите на хардуер могат да печелят от предварителното инсталиране на Linux. Тези 40-80 долара, които ги дават на Microsoft, могат да ги дадат за разработката на Linux, чиято себестойност все повече ще намалява, а крайната цена може да си остане същата, или дори да се увеличи. Началната инвестиция обаче би била най-големия проблем, и този, който я направи разбира се би бил най-набутан - за това и се дърпат. Проблем ли са обаче мамка му няколко милиарда за компании, които реализират десетки милиарди печалба. Според мен по-скоро липсва правилната мотивация.
Разработката на Windows, до колкото си спомням, е около $10 милярда годишно. Изобщо не мисля, че това е много, но пък и от резултатите не съм особено впечатлен. А за да измести Linux Windows, въобще не мисля, че са нужни толкова пари.


Има и друг възможен сценарий, който също е вероятен, и който и друг път съм споменавал - всичко да се премести в уеб пространството. Тогава би имало много малко значение дали ползваш Windows, Linux или Mac. Докато обаче е възможно да ползват хората пиратски Windows, не мисля, че биха имали каквато и да е мотивация да погледнат Linux.
Всъщност, това не изключва първият сценарий, при който основната част от софтуера се продава заедно с хардуера - просто го допълва. Това обаче са единствените два начина, при които разработчиците на софтуер могат да си получат парите.
Това е бъдещето, и тъй като обичам Linux, искам Linux да играе централна роля в него. За това и пиша тази тема (май доста дълга стана, за което се извинявам).
Аз нямам проблеми да плащам за софтуера в случай, че самият не съм допринесал за него, и мисля, че така е правилно - така е справедливо. Не разбирам защо някои хора имат. Не мисля, че цените са чак толкова високи, че някой въобще да не може да си ги позволи.
Проблемите ми със затворения софтуер са от съвсем друго естество, например доверието - в това какво точно прави този софтуер, какви данни събира, какво прави с тях, до колко е надежден и т.н. И тези проблеми все повече се увеличават, и ще продължават да се увеличават, ако Microsoft продължават да доминират на пазара за операционни системи, а приложният софтуер се изнесе в мрежата.

П.П. Не мисля, че е реалистично (а дори и справедливо) да се очаква Microsoft сами да се откажат от предимството си и да започнат да разработват собствена Linux дистрибуция за крайният потребител. Това, което аз най-много искам, и страшно бих се радвал, ако бъде сложен край на пиратството на интелектуална собственост, или в случая - да бъде сложен край на пиратството на Windows. Това би било най-голямата предпоставка за скок на Linux, но и не мисля, че Microsoft биха загубили в този момент, освен, че наистина ще им се наложи да се конкурират.
Активен

cybercop

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #1 -: Oct 03, 2016, 08:46 »
Нещо ви пречи Microsoft ли ?
Тогава, ползвайте GNU Linux. Защото, смисъла на нейното съществуване е да предлага свободна алтернатива на комерсиалните ОС. Не да воюва с тях за ПАЗАР или да създава нови монополи.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

console

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 243
    • Профил
    • WWW
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #2 -: Oct 03, 2016, 11:17 »
В момента Линукс управлява повече хардуер от която и да е съществуваща ОС и поддържа driver-и които неможеш да намериш дори в windows.Давам ти веднага следния пример. В моята работа изкопахме един скенер някакво HP доста старичко. Колегите тръгнаха да го подкарват на Уиндолс и се почнаха търсене на driver-и ама то имало ама не се поддържало от windows 7,8 и т.н. Айде намериха някакво XP инсталираха търсиха та незнам си колко битови незнам си какво си,мъки неволи тръгна някакси с 1000 зора.

След това аз отидох взех скенера ръгнах USB-то в моята ubuntu машина и всички тръгна от раз без нищо да правя и всички стоят шах и мат.

Така че Линукс върви само нагоре и нагоре и непоглежда назад.Това е истината.
Активен

“Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail Better.”

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5255
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #3 -: Oct 03, 2016, 11:19 »
Браво Console.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #4 -: Oct 03, 2016, 12:08 »
Знаете ли че в момента има маса лаптопи и съвремении и малко по стари <2,3 godini, които просто няма с какъв Вин да ги пуснеш.

Хората избягвят Вин 8 заради интерфейса с пощенските марки. Ами Вин 10 тогава??? само че работи много тегаво на малко по стари лаптопи.... Да ама има и друга изненада - на Вин 10 ъдейтите вече щели да бъдат платени сървиси.....пък и въобще не те пита искаш ли не искаш ли упгрейт.

Ами тогава дайте даунгрейт към Вин7 - вскчки приятели и познати казвали че работило много хубаво. Идеално - само че и тук изненада --- на 50 % от лаптопите не тръгва тръгва инсталацията на Вин7, защото в биосате им има някаква орязка на старите ACPI  и инсталацията на Вин7 гърми......

Тъй че ако имаш лаптоп си ограничен или да се мъчиш със Вин 8 или там какъвто ОС е сложил производителя или да си сложиш линукс за който нямаш гащи нито разбиране.

Изобщо защо трябва да бъде победен.....Нещата са такива каквито са. А и тази тема много сме я дъвкали.
Те и линуксите показват тенденция на скапване, колкото повече се ориентират към масовият потребител. Може би ако от Гого пуснат Андроид за десктоп, нещата ще се пооправят - просто защото потребителя има всичко необходимо а и Андроид е така направен, че да не може да се скапе лесно от обикновенният потребител.
« Последна редакция: Oct 03, 2016, 12:54 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

zahari_bgr

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 139
  • Distribution: Fedora 33 64-bit with kernel 5.12.6
  • Window Manager: GNOME 3.38.5
    • Профил
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #5 -: Oct 03, 2016, 14:44 »
Не ми пречи Microsoft, стига Linux да бъде равноправна операционна система, също както Windows и MacOS.
Да, точно това правя - ползвам GNU/Linux. Но това за мен не е просто "безплатна алтернатива на комерсиалните операционни системи". За мен това е водещата операционна система и смятам, че по подобен начин трябва да са организирани и да изглеждат операционните системи по принцип.
Вие не харесвате ли GNU/Linux? Защо изобщо го ползвате тогава? Защото не ви се налага да плащате ли? По принуда, заради професията ви ли?
Аз никъде не говоря за монопол. Монополът не е естествен. Все едно да ми кажете, че 80-90% от хората ползват Windows по свой собствен, информиран избор.
И както подчертах и в първия си пост - идеята не е монопол, също както и Android няма монопол при мобилните устройства. ИМа 24000+ разклонения на Android - всеки, който пуска устройства с тази операционна система е направил и внедрил собствени промени. Също както има и различни Linux дистрибуции.
Това, което е направено до сега е чудесно, и може би повече, от колкото някой някога се е надявал, но има още много работа, много е далеч от идеала, ако за някакъв идеал или завършеност въобще може да се говори.
Браво, но браво само по себе си не е достатъчно. Linux е един от малкото пазители на свободата, но трябва и справедливост. Сегашната система не осигурява справедливост. Липсата на справедливост подкопава развитието на Linux. Пречи му да достигне своят потенциал.
Какво означава "да воюва с тях за пари"? Когато два конкурентни продукта се състезават за една пазарна ниша, те се състезават на база на своите качества. Да, тук има известна степен на субективност, но парите са следствие, следствие от добрия продукт.
Тук Linux е страхотно ощетен. Донякъде вината е в некоректните пазарни практики на Microsoft, но голяма част от вината е и на самия пазар, и на Linux общността в частност, която осъзнава правилния път, но отказва да го следва.
А ако не го осъзнава, тогава ви провокирам да поразсъждавате малко и да го намерите, като излагам своята версия.
Има разбира се група хора, които не са съгласни, че труда е стока, интелектуалният труд е труд, плодовете му са продукт, и всеки трябва да получава заплащане за плодовете на своя труд в конвертируема валута, да натрупва "запаси" от тази конвертируема валута, и да ги харчи така, както намери за добре. Аз нямам за цел да убеждавам тези хора, макар, че бих се радвал, ако успея да го направя.
Много хора са против Linux, защото смятат, че това е комунистическата операционна система. Аз смятам, че това е либертарианската операционна система, или поне може да бъде.
Когато Столмън е замислял GPL не е имало интернет и всички потребители са били програмисти. Сега ситуацията е доста по-различна, но аз (за разлика от други) мисля, че GPL всъщност не пречи.
Според мен всичко, което е необходимо, е производителите/асемблаторите на персонални компютри/лаптопи да поддържат и разпространяват собствени дистрибуции на GNU/Linux. Смятам, че това в никакъв случай не е в конфликт със сегашната ситуация, и различни общности от произволен брой хора все още (и винаги) ще имат нужда (и възможност, гарантирана от GPL) да създават свои собствени дистрибуции и разклонения на съществуващи такива. Точно обратното - ако производителите на хардуер възприемат този подход, тогава всичкият софтуер ще бъде съвместим между различните дистрибуции и разклонения, както е и сега в екосистемата на Linux (ако изключим пакетирането).
Това, което е нужно на Linux, за да стане операционна система за масова употреба, е да се полира. Има хиляди малки бъгове и бъгчета, стоящи по архивите с години, които никой няма достатъчно интерес да поправи. Доста процеси са объркващи и неясни за хората, които за първ път се сблъскват с тях. Никой не се грижи за интеграцията на различните системи, извън стандартната конфигурация на дистрибуциите. Не можеш да си занесеш компютъра на сервиз, където да получиш професионална поддръжка.
Защо тези неща да не бъдат оправени?
И аз преди си мислех, че "линуксите показват тенденция на скапване, колкото повече се ориентират към масовият потребител". Даже това беше и първата ми мисъл през 2004, когато обявиха Fedora и Ubuntu - "блях, това ще бъде някаква боза". Обаче 12 години по-късно - Fedora е супер за десктоп, с малки забележки, разбира се. Извода за мен е - зависи как бъде направено. Всъщност проблемът за мен тук е, когато някой друг прави изборите вместо мен, и нямам възможност да ги променя. Това е топ номер 1 проблем на Епъл, заради което и не мисля, че си заслужава да докосвам техни продукти и само да бера ядове.
За да може да направи избор човек обаче, този избор на първо място трябва да съществува. Няма как да избирам между Х и У ако те не съществуват.
Ако всеки асемблатор пусне своя дистрибуция, защо мислите, че това би намалило избора (ако има такива, които мислят това)?
Тук не става въпрос да се сложи DRM на Linux. Точно обратното - това е начин да се избегне DRM. Даже единственият начин - вие сещате ли се за друг?
И като споменах DRM, той ми създава доста проблеми, особено като Linux потребител, но в същото време осъзнавам, че това е единственият начин да се продава един продукт в дигитална форма. В този смисъл, не разбирам, защо някои хора се бунтуват срещу него. Да, най-идеалният вариант би бил, ако хората започнат да си плащат доброволно. Това обаче е нещото, което повечето от тях искат да избегнат. Такива хора не се интересуват от свободата - за тях по-важна е авантата. Това за мен е много грозно, много пошло.
Плащането, или обратното допринасяне за хората, които са допринесли за нас, е нещо, което не може и не бива да бъде избягвано. Т.е. аз съм за симбиозата между хората и против чистия паразитизъм.
В тези отношения всеки си има своя роля, но за разлика от по-нисшите организми, при хората тази роля не е предопределена и не е постоянна. Смятам, че за да съществува едно по-добро и по-справедливо общество, всеки трябва да се замисли над тези неща.
Активен

console

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 243
    • Профил
    • WWW
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #6 -: Oct 03, 2016, 16:00 »
@zahari_bgr нещо много разсъждения много нещо. Чесно казано немога да отрека че и на мен не са ми минавали подобни мисли преди години. Невиждам смисъл от тях в момента.В интерес на истината за пазарния дял на десктоп се борат Майрософт и Apple. Линукс се провали в тази му част и това не го отрича абсолютно никои, но и никои не го боли че са се провалили на десктоп пазара (е има и изключения като теб).Линукс владее 90% от сървърите по света нещо което дори и Apple и Microsoft да обединят всичките си финанси и ресурси немогат да преборят. Ще спадне дяла от 90% на 85% чудо голямо.

Линукс си има съвсем други цели и идеали за които да се бори и прониква тук там и при крайните потребители чрез телефони и таблети най-вече.Влез в youtube и се поразтърси за клипове от последните конференции които се проведоха и ще видиш какви неща се обсъждат чисто технически относно развитието на Линукс. Никои не го боли за десктоп и за масовия потребител.За тях си има други хора и компании те да му мислят.

За да ме разбереш какво искам да кажа негледай на линукс като едно Ubuntu с Gnome или като Kubuntu с KDE. Гледай на линукс като код които може да се навре и да работи където пожелаеш.Нещо с което Apple и Microsoft и за задника да се ухапят немогат да се похвалят.
« Последна редакция: Oct 03, 2016, 16:10 от console »
Активен

“Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail Better.”

zahari_bgr

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 139
  • Distribution: Fedora 33 64-bit with kernel 5.12.6
  • Window Manager: GNOME 3.38.5
    • Профил
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #7 -: Oct 03, 2016, 16:22 »
Според мен не се е провалил - аз го ползвам през цялото време. Просто трябва да се мине със шкурката и да се изглади.
Не мисля, че продуктите на Microsoft и Apple отговарят на нуждите или желанията на голяма част от хората. Мисля, че има място и за други играчи.

П.П. Понякога си мисля, че най-основната причина, или поне една от основните причини хората да не искат да пишат софтуер за Linux, или да портват съществуващ софтуер (примерно Adobe), е усещането, даже общоприетото мнение, че Linux потребителите не желаят да плащат за софтуер, и даже са против съществуването на концепцията "пари" по принцип. Това е нещо, което смятам, че трябва да бъде преборено, и то не само в случая с Linux, но и изобщо.
« Последна редакция: Oct 03, 2016, 16:52 от zahari_bgr »
Активен

cybercop

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #8 -: Oct 03, 2016, 17:28 »
Вие не харесвате ли GNU/Linux? Защо изобщо го ползвате тогава?
Харесвам Linux и я ползвам. И не ме интересува, колко процента от общата дебилна маса я ползват. Не искам Linux да се нагажда към тях. И, изобщо не се е провалила. Развива се непрекъснато, макар и не в посоката, която имаш предвид.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

console

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 243
    • Профил
    • WWW
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #9 -: Oct 03, 2016, 17:50 »
П.П. Понякога си мисля, че най-основната причина, или поне една от основните причини хората да не искат да пишат софтуер за Linux, или да портват съществуващ софтуер (примерно Adobe), е усещането, даже общоприетото мнение, че Linux потребителите не желаят да плащат за софтуер, и даже са против съществуването на концепцията "пари" по принцип. Това е нещо, което смятам, че трябва да бъде преборено, и то не само в случая с Linux, но и изобщо.

Грешиш, повечето изобщо немогат да пишат код за линукс не че неискат, справка Nvidia.Повечето компании които релизират комерсиален софтуер нямат линукс версии не защото неискат а няма кои да им го напише защото девелоперите които разработват Уиндолс и Мак частта немогат да се справят с това.
Активен

“Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail Better.”

stealth01

  • Гост
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #10 -: Oct 03, 2016, 18:34 »
И като споменах DRM, той ми създава доста проблеми, особено като Linux потребител, но в същото време осъзнавам, че това е единственият начин да се продава един продукт в дигитална форма. В този смисъл, не разбирам, защо някои хора се бунтуват срещу него.
DRM е изключително вреден! И това трябва да е ясно!
Пример - в магазина си харесвам музика и искам да си я купя. Пише, че изисква DRM. Естествено, че ме губят като клиент, защото дори и да си я купя, нямам идея дали ще мога да я слушам.
Втори пример - онзи ден си купих книжка:

В случая разликата между физическо копие и дигитално копие е 1 лв. в полза на ел.книгата, но доста често се случва и обратният вариант. DRM-а струва пари. Толкова пари, че прави електронната книга необосновано скъпа.
Цитат
Електронните книги от сайта на "Колибри" не са съвместими с Kindle устройства.
И не са само „Колибри“. Аз не мога да чета книги защитени с DRM на четеца си, както и под linux. Официално не се поддържат. Не, че не може да се свали DRM, но какъв е смисълът!?
След като изчета файлът, той вече не става за нищо. Не мога да дам на приятел книга, която ми е харесала, не мога и да я подаря. Ако не ми хареса, не мога да я продам на някой, комуто ще допадне за 2 лева. Електронните книги са абсолютно безполезни, щом са натоварени с DRM. Файл за еднократна употреба. Все още без реклами.
Такова е положението с повечето цифрово съдържание. Отказвам да наливам пари в тая черна дупка! Помислете добре, ако ви се случи да платите за съдържание, върху което нямате никакви права!
*** за DRM!
Активен

zahari_bgr

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 139
  • Distribution: Fedora 33 64-bit with kernel 5.12.6
  • Window Manager: GNOME 3.38.5
    • Профил
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #11 -: Oct 03, 2016, 20:20 »
И аз не искам да се нагажда - повечето неща, които трябва да се поизпипат биха били полезни и за нас. Но пак подчертавам - няма един Linux, има 800 Линукса, а е възможно да станат и 1 милион - в това няма нищо лошо. Примерно мен въобще не ме интересуват като потребител дистрибуции, които се опитват да приличат на Windows. Не ми и пречат.

Ако HP пуснат свой Linux за desktop/laptop, базиран на Suse, примерно - това само може да ме зарадва. Това би донесло потребители, които да плащат за Linux, както и разработчици, които да създават софтуер за Linux. Ако не ми хареса тяхното Suse - забърсвам го, и си слагам Ubuntu (или обратното).
Ако RedHat и Canonical много почнат да ме дразнят (макар, че последните години ползвам тяхните неща) - забърсвам ubuntu-то/Fedora-та и си слагам Slackware или Gentoo.
Няма обаче да сменям платформата - влизам в техния сайт, или не, даже в сайта на производителя на конкретния хардуер, и си свалям драйвера на който пише "Linux" - и всичко тръгва. А най-вероятно ще бъде включен във всяка дистрибуция.
Защото - как така нямали хора, които да могат да пишат за Linux? Като нямат, значи това е груба грешка и трябва да наемат. Иначе хардуера им няма да бъде включван в моделите на асемблаторите. За Windows защо имат? За него как така могат? За Mac защо имат? Защо Microsoft пише софтуер за Mac? Защо не унищожиха Apple? Защо им помогнаха? Защото са си разпределили пазара.

Същото е и при приложния софтуер. Мотивация трябва. Сега си казват "Ъ, Linux, някаква там операционна система за маргинали, екзотична такава" (това "екзотична" съм го чувал, разбирам го все едно "различна", различна от Windows).
А аз съм сигурен, че дори няма нужда да се стига до заплахи - Google пуснаха операционна система, и всички започнаха да се надпреварват да вадят приложения за нея. Защо не се надпреварват да вадят приложения за Ubuntu Touch? Или за Tizen, или за Firefox OS, или за Sailfish ?
За Android всички много бързо се научиха да пишат програми. Да, оплакват се - различни версии били, екраните имали различни размери, това било, онова било, но пишат софтуер. Искате ли софтуера ви да се продава (или там каквато друга цел сте си поставили), или не искате? И те казват - искаме. Ами щом искате - ще пишете. И пишат.

Според мен един голям производител/асемблатор да се заеме сериозно с разработката и рекламата на собствена Linux дистрибуция - и другите ще го последват. Понеже "трябва да се следва тренда, не трябва да оставаме назад" - не е ли така със всичко.

В момента незапознатите хора си мислят няколко неща:
- Как може нещо, което е безплатно, да е добро.
- Как може нещо, което е по-трудно за работа, да е по-добро.
- Някакви пичове си мислят, че могат да правят операционна система, и ходят да се бутат да се конкурират с големите.
- Във връзка с последното - "трябваше да дойдат Google, за да ви покажат как се прави Linux". Паднах от смях на това, като го чух.

В същото време - 400 милиона човека си били инсталирали Windows 10. Hoooollllly shiiiiit!
После "това били 25% от десктоп компютрите". Ааа, чакайте чакайте - тук не съм съгласен. Няма никакъв шанс общият брой на персоналните компютри в употреба да е 1.6 милярда, при 4 милярда интернет потребители. Това сега ще го оставя, но мисълта ми беше, че се манипулира общественото мнение, и то не отговаря на действителността. Със същият успех това може утре да бъдат 400 милиона Линукса. Защото това, което направиха Microsoft с Windows 10 е умопомрачително. Но те нямат и друг избор - особено при това високо ниво на пиратство. Абонамента е едно решение, и то в техния случай - добро.

Основната идея е, че всеки голям производител/асемблатор, който поиска, може да направи с GNU/Linux същото, което Google направиха с android. И това ще бъде нещо много добро, както за разработчиците, така и за потребителите. Ще бъде по-добро от сега, и от него има нужда. Няма да бъде същото, каквото Apple направиха с FreeBSD, понеже GPL ще ги задължи да публикуват кода. Да, пак могат да си разработват затворени компоненти, но в основата си ще бъде същото като на останалите дистрибуции, и ще бъде съвместимо с тях. Това е един доста приемлив свят, с балансирани интереси.

Всъщност, може ли да стане по-трудно за един Linux разработчик, от колкото е сега? Едва ли ще е толкова лесно, както за Windows или за Mac, но нали за това им се плаща на разработчиците - да пишат код.

За DRM - по една случайност, снощи, разглеждах сайта на Колибри. Разликата в цената на повечето книги въобще не е един лев, а е от порядъка на 30-40%. Ето:
http://www.colibri.bg/e-knigi/

Ами така е - не можеш да споделяш или препродаваш дигитално съдържание, в смисъл на песни/музика/книги. Особено да го споделяш - как така ще го дадеш на друг да го ползва, безплатно? Трябва да си плати и той за правото да го ползва. След като си е платил, може да го ползва доживот.

И аз много съжалявам, че повечето DRM не могат да се четат на Linux. За това обаче според мен е виновна огромната съпротива срещу DRM. Най-пресен пример - Firefox. Защо? Защо компаниите за стрийминг на музика/видео да не могат да излъчват по защитен начин произведенията?
Аз се абонирах за Netflix още щом разбрах, че е достъпен в българия, и си плащам всеки месец. Налага ми се да използвам Chrome, използвам го само за това. Има филми и сериали, които ми харесват, и искам да ги гледам легално. Искам създателите им да получат пари - не да ги крада. Какво са 16.30 лв. месечно?

Аз най-много ще се радвам да няма нужда от DRM, когато всеки започне да си плаща чинно за това, което ползва. Може обаче и да не го доживея.

От пиратството печелят само най-големите. Всяко пиратско копие на Windows е ухапване от бълха за Microsoft, и юмрук в лицето на Linux.
Така е и с музиката, филмите, книгите. Пазара се унищожава по този начин. Малките нямат никакъв шанс да пробият. Който е натрупал капитали преди разпространението на интернет, той продължава и сега да обира огромната част от парите, които изобщо се дават за бранша.
Пак са нужни издателства, музикални компании - иначе си поредния там, в интернет. Има и изключения разбира се.

И накрая - потребителя може да бъде набутан с 2 или 10 лв., ако си купи нещо, което в последствие не му хареса, докато производителите са набутани с милиони и милиарди от хора, които просто не желаят да си платят. За мен второто е много, много по-голям проблем.

Някъде бях чел за Open Source DRM. Не съм задълбавал, но ми се струва, че това би елиминирало повечето притеснения.

Тук обаче въобще не говорим за DRM. Когато софтуера се продава с хардуера, от него няма нужда. Ако все пак присъства, тогава и аз бих го определил като злонамерено.
Активен

stealth01

  • Гост
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #12 -: Oct 03, 2016, 22:15 »
За DRM - по една случайност, снощи, разглеждах сайта на Колибри. Разликата в цената на повечето книги въобще не е един лев, а е от порядъка на 30-40%. Ето:
http://www.colibri.bg/e-knigi/
Задача за домашна работа. Каква е причината книжно тяло на дадена книга да може да се предложи на цена по-ниска от електронният вариант?

Жокер - обяснил съм в предишното си мнение. DRM увеличава значително цената на цифровото съдържание като същевременно прави ползването на същото по-трудно.

Ами така е - не можеш да споделяш или препродаваш дигитално съдържание, в смисъл на песни/музика/книги. Особено да го споделяш - как така ще го дадеш на друг да го ползва, безплатно? Трябва да си плати и той за правото да го ползва. След като си е платил, може да го ползва доживот.
Винаги си купувам физически носител. Музика, филми, книги, игри. След това мога да ги запазя за себе си (без значение дали компанията, която ми ги е продала все още съществува - защото много от цифровото съдържание си остава някъде на отдалечен сървър, който най-вероятно няма да ме надживее. Трябва ли да давам примери за закрити услуги?), да го подаря, да го продам. Защо да не мога да направя същото с цифровото съдържание? И ако нямам никакви права върху него, не трябва ли да е в ПЪТИ по-евтино и достъпно от физическото такова?

Аз се абонирах за Netflix още щом разбрах, че е достъпен в българия, и си плащам всеки месец. Налага ми се да използвам Chrome, използвам го само за това. Има филми и сериали, които ми харесват, и искам да ги гледам легално. Искам създателите им да получат пари - не да ги крада. Какво са 16.30 лв. месечно?
Нетфликс имат интересно собствено съдържание. Харесвам някои от техните неща. Но в България те не предлагат дори всички собствени неща. Днес се абонираш, защото си харесал нещо от каталогът им, утре обаче то изчезва от там поради... продадени права на някой друг разпространител. И това не е теоретична ситуация. На практика дори и да искам да гледам легално, няма как да го направя. Въпреки че съм си платил. 16 лева е примерно една книжка или пица с бири в компания. От друга страна, ако ги дам за „цифрово съдържание“ не съм сигурен, какво точно ще получа в крайна сметка и дали ще мога да го ползвам.


И накрая - потребителя може да бъде набутан с 2 или 10 лв., ако си купи нещо, което в последствие не му хареса, докато производителите са набутани с милиони и милиарди от хора, които просто не желаят да си платят. За мен второто е много, много по-голям проблем.

Ааа, чакайте чакайте - тук не съм съгласен. Няма никакъв шанс общият брой на персоналните компютри в употреба да е 1.6 милярда, при 4 милярда интернет потребители. Това сега ще го оставя, но мисълта ми беше, че се манипулира общественото мнение, и то не отговаря на действителността.

Втора задача за домашна работа. Медитирай върху горните два цитата от предишното ти мнение. Открий как подхождаш различно. В единият случай приемаш безусловно, че някои са „набутани с милиони и милиарди“. Дали всеки изтеглил ххх.mp3, би платил за файлът, ако нямаше друг избор или просто би махнал с ръка и подминал? Щеше ли всеки свалил yyy.avi, да отиде да го гледа на кино? Колко от тези хора щяха да проучат предварително за какво дават парите си и просто биха си спестили разхода?
А в другият случай „се манипулира общественото мнение“ по повод маркетингови сметки и хватки.
Само аз ли виждам два аналогични случая, в които всички сме манипулирани?

Пишеш, че пазарът се унищожава. Да, това е факт, но по съвсем различни причини. Пазарът се унищожава от DRM цифровото съдържание. Цените вече не се определят на пазарен принцип. Не се смята себестойност на продукта. Виж цените на филмите, всеки, без значение реалната му стойност, има една и съща цена. Монополът определя цената, а не пазара, не търсенето и предлагането. Подобно е положението и със софтуера, както и всяко цифрово съдържание.

*** за DRM!
Активен

zahari_bgr

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 139
  • Distribution: Fedora 33 64-bit with kernel 5.12.6
  • Window Manager: GNOME 3.38.5
    • Профил
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #13 -: Oct 03, 2016, 23:10 »
Жокер - обяснил съм в предишното си мнение. DRM увеличава значително цената на цифровото съдържание като същевременно прави ползването на същото по-трудно.
А ти къде виждаш в каталога на Колибри хартиена книга, която е по-евтина от електронната? Аз виждам 30-40% отстъпка на всяка книга.
И в Амазон колкото и пъти да съм влязал, не съм виждал електронна книга, която да е по-скъпа от хартиената.
Възможно е DRM да добавя към стойността, в зависимост от това кой притежава съответната технология. И какво от това? Ако някой иска, да си разработи собствен DRM.

Винаги си купувам физически носител. Музика, филми, книги, игри. След това мога да ги запазя за себе си (без значение дали компанията, която ми ги е продала все още съществува - защото много от цифровото съдържание си остава някъде на отдалечен сървър, който най-вероятно няма да ме надживее. Трябва ли да давам примери за закрити услуги?), да го подаря, да го продам. Защо да не мога да направя същото с цифровото съдържание? И ако нямам никакви права върху него, не трябва ли да е в ПЪТИ по-евтино и достъпно от физическото такова?
Ами то е по-ефтино. Да, не е 0. Някои можеш да си ги свалиш, например книги, и да четеш извън линия.
А физическите носители вечни ли са?

Нетфликс имат интересно собствено съдържание. Харесвам някои от техните неща. Но в България те не предлагат дори всички собствени неща. Днес се абонираш, защото си харесал нещо от каталогът им, утре обаче то изчезва от там поради... продадени права на някой друг разпространител. И това не е теоретична ситуация. На практика дори и да искам да гледам легално, няма как да го направя. Въпреки че съм си платил. 16 лева е примерно една книжка или пица с бири в компания. От друга страна, ако ги дам за „цифрово съдържание“ не съм сигурен, какво точно ще получа в крайна сметка и дали ще мога да го ползвам.
Да, тук такива са условията. За сметка на това, получаваш много повече съдържание, на цената на билет за кино. Ако не ти харесва тази услуга - избери си друга.
Когато си платиш за да гледаш нещо на кино или театър, пак веднъж имаш право да го гледаш - не при всяка прожекция.

Втора задача за домашна работа. Медитирай върху горните два цитата от предишното ти мнение. Открий как подхождаш различно. В единият случай приемаш безусловно, че някои са „набутани с милиони и милиарди“. Дали всеки изтеглил ххх.mp3, би платил за файлът, ако нямаше друг избор или просто би махнал с ръка и подминал? Щеше ли всеки свалил yyy.avi, да отиде да го гледа на кино? Колко от тези хора щяха да проучат предварително за какво дават парите си и просто биха си спестили разхода?
А в другият случай „се манипулира общественото мнение“ по повод маркетингови сметки и хватки.
Само аз ли виждам два аналогични случая, в които всички сме манипулирани?
И аз точно това препоръчвам на хората - проучвайте какво потребявате. Ако не го направите, не само можете да изгубите пари, но най-малкото ще си изгубите времето.
Тук не е въпроса, че само Пешо ще бъде набутан, ако stealth01 си изтегли филма от торентите. Не е въпроса дали Пешо, Гошо или Иван е набутания. Целия сектор е набутан, понеже не са постъпили едни пари, които stealth01 е трябвало да даде, но е решил, че може да си ги спести, понеже ще му се размине.
Ако на теб не ти е харесал филма, това не го прави лош. Гледал ли си го - гледал си го. Значи трябва да платиш.
Ако не искаш - подмини. Какъв е проблема?

Пишеш, че пазарът се унищожава. Да, това е факт, но по съвсем различни причини. Пазарът се унищожава от DRM цифровото съдържание. Цените вече не се определят на пазарен принцип. Не се смята себестойност на продукта. Виж цените на филмите, всеки, без значение реалната му стойност, има една и съща цена. Монополът определя цената, а не пазара, не търсенето и предлагането. Подобно е положението и със софтуера, както и всяко цифрово съдържание.

*** за DRM!
А какво да правят авторите на съдържание? Да се молят на потребителите за дарения ли? Какъв процент от ползвателите на свободен софтуер даряват пари на разработчиците?
Авторите са си в правото да изискват заплащане. Ако не те устройва - не потребявай.

П.П. Една качествена книга/песен/филм/програма е безценна. Парите, които ще дадеш, дали ще са 16 или 100, са просто нищо, в сравнение с едно произведение на изкуството. Ние може да не можем да го оценим, но това не значи, че то не е такова. Предлагам да не завиждаме на авторите, че са натрупали милиони и милиарди, и се чудят за какво да ги похарчат.
« Последна редакция: Oct 03, 2016, 23:25 от zahari_bgr »
Активен

lunarvalley

  • Гост
Re: За да бъде победен Microsoft, Linux трябва...
« Отговор #14 -: Oct 04, 2016, 00:20 »
чудесно!  :D
имаме си съперник на go_fire, поне по отношение на чаршафите  [_]3
барем живне тоз умрел форум
Активен