Покажи Публикации - nslave
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 11
31  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Jan 06, 2022, 09:12
Revolut е доста практичен ако се налага да изпратиш на някого бързо пари. Е, съответно и той трябва да има револют де. Също така зареждането не го тълкува като банков превод, а като онлайн покупка и съответно е безплатно като такса. Хората твърдят, че и обменният курс на различните валути обикновено е по-добър в него.

Всъщност може би е практичен когато сумите са малки и го ползваш за разплащане с картата от Revolut. За по-големи суми и теглене на пари вече може би нещата стават други.
32  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Nov 30, 2021, 12:57
Само да вметна, че не се мъча да ви убеждавам в нищо. Не съм аз човека. Има си лекари и учени, които са отделили години от времето си за да разбират от тези неща. Просто давам и другата гледна точка, за да не се получи някоя ехо камера.

Много ми хареса изказването на един от по-публичните учени (Neil deGrasse Tyson) в началото на всичко това. Това е експеримент с човечеството. Дали ще послушаме учените.

Това сериозно ли? Съдейки по статистиките, неваксинираните се жертват в името на... не знам кое всъщност.
коя статистика бе приятел: на СЗО, на правителството или на големите фарма компании. Ти сигурно и в духове вярваш.
Нямам конкретна позиция за духовете. Не съм срещал или виждал, но допускам възможността да съществува такова нещо, колкото и малко вероятно да е. Също така допускам възможността и да има световен заговор срещу мен, което предполагам е със същата вероятност като тази с духовете.
33  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Nov 29, 2021, 17:39
Просто ме беше грижа за околните. По същата причина нося маска, по същата причина и спазвам дистанция. Мисля, че по съвремените стандарти съм категорично в категория - овца.

Енслейв не е моя работа да те категоризирам. И всъщност точно в това е проблема. Това са лични, предпазни средства. Ваксинирайки се, носейки маска и дезифекцирайки се (включително и странето от хора) са неща, които правиш за себе си. Ти да си предпазения.

Не си висше създание и не можеш да носиш отговорност за другите и решенията им. Тя си е лично тяхна. Ти като си се ваксинирал, ти си човека, който няма да се зарази или ще го кара леко. Съседа няма. Това не се отнася до него. Докато е неваксиниран, той не е „предпазен“.

Нито искам, нито мога да ти наложа своите виждания, но не искам някой друг да ми налага своите. Защото точно това се нарича тирания. Всичко направено под натиск е обратното на свобода.

Тук е голямата лъжа на така наречените управляващи.

Не съм особено съгласен за личните предпазни средства. Айде ваксинацията явно спада в графата лични, но по времето когато си я правих информацията беше различна, което нямаше да промени решението ми де. Маските и дистанцията определено са за предпазване на околните. Идеята е ако все пак аз разнасям бацила асимптомно, да не се изкашлям, кихна или нещо подобно в близост до някого и съответно да има бариера ако е неизбежно.

Не се опитвам да нося отговорност за останалите, но всичките позитиви от които се ползваме днешно време са благодарение на стадния ни начин на живот, колкото и да искаме да издигнем на пиедестал индивида. За мен всичко опира до липсата на концепцията за общество в съзнанието ни. Предполагам, че и това е част от причината в цивилизованите страни процента на ваксинацията да е обратен на нашият.

Благодарим ви, че се жертвате в името на науката, както и че спасявате опитните зайчета/морски свинчета (те имат правА).

Това сериозно ли? Съдейки по статистиките, неваксинираните се жертват в името на... не знам кое всъщност.
34  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Nov 29, 2021, 16:32
Цитат
За мен трябва много да обичаш риска, за да си нахакаш такова нещо в тялото. Обикновено се рискува, за да се спечели нещо. А сега? Рискуваш живота си, за да не рискуваш живота си. Не ти ли звучи абсурдно?

Рискът в случая зависи от нивото параноя, което тресе човек. И за секунда не съм си помислил, че рискувам нещо като се ваксинирам. Не съм се и притеснил, че вируса ще ме убие. Просто ме беше грижа за околните. По същата причина нося маска, по същата причина и спазвам дистанция. Мисля, че по съвремените стандарти съм категорично в категория - овца.
35  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Chrome не чете файла със запаметените пароли -: Nov 01, 2021, 09:38
Реших да инсталирам KDE, че четох наскоро за бързодействието му и разни други хвалби. Като потребител на xfce, попаднах на тема, в която даже обясняваха, че било по-бързо от него и по-малко рам използвало, а спомените ми за KDE са точно в обратната посока.

Не ми хареса де и реших да си продължа с Xfce, но се оказа, че Chrome вече не ми помни паролите за сайтовете. Всичко друго си е наред - bookmark-ове, история. Файла 'Login Data' си седи непокътнат в папката на профила на Chrome, но в browser-а няма пароли. Почетох насам-натам и едно от евентуалните обяснения може би е, че когато съм сложил KDE, съответно се е появил и kwallet и когато го има наличен Chrome решава да прави нещо си с паролите през него. Разкарах KDE и kwallet, стартирам Chrome с --password-store=basic , но пак пароли няма.. съответно и не ми запомня нови. Чак като махна "Login Data" и го стартирам пак, тогава започва да запомня нови.

Та ще се радвам на идеи как да го накарам да чете файла или поне да се ориентирам какво точно се е случило, защото мисля, че за втори път си го правя този номер.

От това произтича и друго чудене. Какви password manager-и използвате, ако използвате такива, тъй като явно ще трябва да започвам да ползвам. Бях тръгнал да използвам pass, че изглежда простичко, но все пак ми е интересно другите какво ползват.
36  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Шъ съ оправим! /или Как ще ги стигнем… китайците?/ -: Oct 29, 2021, 13:53
Скъпо удоволствие е това с електричките, но не мога да преценя дали просто производителите отказват да направят достъпни коли. Китаеца пак не спи и е направил Wuling Hongguang Mini EV, което изглежда тъпо, но поне на книга излгежда като всичко от което има нужда един градски човек. Разбира се за мен по-логичният вариант е добър градски транспорт, но това предполага работеща държава.
37  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: За Казармата с Любов -: Oct 29, 2021, 13:27
Не съм бил в казарма и не го смятам за житейски пропуск. Винаги като стане дума за връщането й ми става много интересно, какъв е смисъла и от къде произтича това силно желание да се върне. Още по-забавно ми е когато жени изскочат по телевизията да обясняват как трябвало да се върне. И пак не разбирам защо е необходимо това. Вярно, сигурно ще научи на някакъв вид дисциплина и вероятно ще се изградят добри приятелства, но това може и по друг начин да се постигне.

Честно казано не мога да си обясня, защо някой трезвомислещ би бил за недоброволното затваряне на разни хора в лагери където да упражняват безсмислени дейности (за тях), ръководени от вероятно некомпетентни хора и всичко това платено от данъкоплатеца.

А, ако е просто за въпроса на военната подготовка. Това вероятно може да се случи и без отнемането на правата и свободата на хората. Просто трябва да е безплатно (за тях) и добре организирано, за да искат доброволно да отидат на такава подготовка.
38  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Помощ за система за плащане -: Oct 05, 2021, 11:50
Наистина най-доволен съм оставал когато имам различни опции за плащане. Честно казано до сега избягвах да въвеждам картата си където и да било. Ползвам само epay и paypal. Но с въпросните нововъведения 3DS или както там се нарича, поне ми вдъхва някакво доверие, че и банката се е ангажирала със сигурността. Точно идеята, да си въвеждам картата в различни системи, имплементирани по кой знае какъв начин ме спираше. Вече съм по-склонен след като е унифицирано и си отивам директно в портала за плащане на банката.

Отностно сложността с sms-и, пароли и кодове. Поне на мен от потребителска гледна точка ми се струва разумно да ги има. Другите системи разчитат единствено на сложността нa паролата на email-а ми. Epay всъщност и те изпращат код вече за потвърждение на плащането.
39  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Помощ за система за плащане -: Oct 05, 2021, 10:27
То хубаво за виртуален ПОС терминал......Ама що сайтовете за електронна търговия в БГ не го ползват, а предпочитат наложен платеж през куриер??? Явно има някакви спънки.

Не мисля, че проблема е Наредба №18.

Една от причините, които се сещам е доверието. Както в търговеца, така и в спедитора. Ако поръчвам по-скъпи неща, обикновено предпочитам наложенията платеж за мое спокойствие преди да съм дал парите. Ако дам парите и чакам стоката ми се струва като по-голяма греда ако нещо се обърка по трасето.
40  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Помощ за система за плащане -: Oct 05, 2021, 10:10
Както преди мен са казали, търсиш виртуален ПОС терминал. Мисля, че всяка банка в България предлага такова решение. Има и разни ИТ компании дето се занимават с такива неща, една за която се сещам е myPos.

Paypal доколкото съм чул-недочул е неприятна система от гледна точка на търговеца. Почти веднага уважават претенции на клиентите и им връщат парите от сметката ти. Времевият период в който може да се случи, беше доста дълъг. За това и доста от измамите в интернет се случват през него. Иначе е удобен, но млако разчиташ на коректността на клиента.

С виртуалният пос мисля, че ти не боравиш с информацията относно картите, има си callback функция, която ти съобщава какво се е случило просто с плащането и ти от там насетне прилагаш своята логика.
41  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Филми, които ни вдъхновяват ♥ -: Oct 01, 2021, 10:14
PS: май има нещо и за Матрицата-4, надявам се да не е само касово продължение  8)

Има излязал трейлър. Малко странен ми се струва, но и аз се надявам да са задържали нивото на предишните. :) Така като гледам би следвало по коледа да излезе и филма.
42  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Sep 25, 2021, 11:16

Колко пъти сте се порязвали през живота си? Много....Ама да сте чули някой в съвременния свят да се гътнал от тетанус??? Ами няма щото повечето (в белите страни) сме ваксинирани.

Тук може би идва проблема с конкретната ваксинация. Моите очаквания бяха, че след като се ваксинираш срещу ковид, би следвало да не те лови и живота да си продължи, но се оказа че не е точно така... та може би е разумно да заменят думичката 'ваксина' с някаква по-подходяща. Може би накрая ще опре до това просто да има адекватна PR кампания.
43  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Sep 25, 2021, 08:58
   Като гледам,май няма про-ваксъри в нашия форум.
Или са се скрили и не смеят да се обадят.

Имаше един,"лунната долина",ама се покри ...

Мисля, че може би аз спадам в графата про-ваксър. Но едва ли ще се хвана да убеждавам някого да се ваксинира. Не защото не вярвам във ваксината, а просто няма причина аз да давам акъл по теми, които не разбирам.
44  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Геймърски компютър конфигурируем -: Sep 07, 2021, 18:44
Чифтек преди години ми го бяха препоръчали като за хубаво, та такова си взех и си изкара поне 7-8 години. Иначе някъде бях срещал информация, че Seasonic произвеждат голяма част от захранванията на пазара. Но май имат и боклуци в продуктовата си гама.

За цената най-лесно да разпратиш на няколко фирми желание за оферта за въпросната конфигурация и да сравниш отговорите.
45  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Курвенските пинизи на малките-и-меките -: Jul 05, 2021, 18:37
Не мисля, че е предимно пиратсвтото идеята на акаунтите в техните сървъри. По-скоро е желанието им за по-тясната интеграция на всичко ала ябълките. Съответно вероятно им е харесало и това, което направиха с Office, та сигурно в някакъв момент и Windows ще стане SaaS и ще си плащаш месечно, като ще имаш удоволствието от отстъпка ако преподпишеш за година :)

Отделно 10 от доста време не е необходимо да се активира за да се ползва, единствено излизаше някакъв воден знак и не можеш да си изкараш на десктопа икона на My Computer, като второто мисля беше преодолимо. На една инсталация на 10 ми се беше случило да не успея да си направя offline акаунт. Със заобиколки стана, но наистина някой трябваше да се постарае да не си направи акаунт при тях, но май после промениха тази част от инсталатора. Предполагам временно.
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 11