Покажи Публикации - nslave
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 11
46  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Съдействие за скрипт -: Jan 12, 2021, 10:15
873 и 8873 ги ползва за rsync и реших да си пробвам късмета. Инсталирах rsync на сървъра и реших да пробвам да се свържа но пак без успех.
Ще се потормозя още малко и ще пробвам с CurlFtpFS

Само да попитам, нали го стартираш като daemon rsync-a върху отсрещният сървър и да слуша на някой от тези портове? Питам защото леко се съмнявам чак да си използват техен протокол за backup-ите.
47  Сигурност / Системна Сигурност / Re: само на държавно ниво -: Dec 14, 2020, 13:38
Не съм особено запознат с темата за GSM мрежите, но преди години бях попаднал на един интересен проект за open source софтуер за създаване и управление на GSM мрежа - OsmocomBB. Ta, покрай него разбрах всъщност колко несигурна е мрежата и колко много се разчита на 'Security through obscurity'. Имаше дори и демонстрации за проследяване на телефон, изпращане на спам благодарение на SS7 като сметката за SMS-ите се трупаше на друга мрежа, благодарение на spoof-ване на произхода на SMS-ите. И всичко това беше възможно с Motorola за 5лв с флашнат firmware, за да може да слухти мрежата. Така че не мисля, че е голяма изненада това, че някой си е направил шпионски бизнес покрай слабостите в мрежата.

Спомена ми е, че през SS7 май се проследяваше в коя държава е телефон. За по-прецизно следене мисля, че беше необходимо и обикаляне между клетките и на база на триангулация можеше да се получи по прецизно местонахождение. В демонстрацията успяха и да запишат разговор, но там ситуацията май беше по-сложна, защото все пак имаше някакво криптиране. Но все пак си беше стряскаща презентация, имайки предвид, че техниката беше лаптоп и телефон за 5лв.
48  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Как става този номер [VM Virtual Box] клонинг -: Jun 25, 2020, 09:59
Както jet каза, специфично е според дистрибуцията. С ifconfig мисля, че промените са до следващият рестарт. За да са трайни, трябва да намериш дистрибуцията къде съхранява конфигурационните файлове за мрежовите интерфейси. Примери:
Debian - /etc/network/interfaces
Fedora - /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-IFACENAME

При всяко положение трябва да смениш MAC адреса де, за да няма конфликт. Ако адресите ти са по DHCP, предполагам и само със смяна на MAC адреса ще стане.
49  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: certbot & letsencrypt / всеки два месеца мъки -: May 26, 2020, 10:46
Certbot-а има удобна функция renewal-hooks, която може да ти изпълнява скриптове преди и след подновяването. Вероятно това ще ти помогне.
50  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Apr 27, 2020, 11:24
Какво имаш предвид под това масово проследяване, което са въвели, че явно съм изтървал нещо?
...

   Конкретно за България ли ?
Има разработено приложение за смартфон,което следи тези
"под карантина" къде ходят,по кое време и т.н. и са на път
да го въведат (задължително инсталиране).
   А иначе: от времето на въвеждане на мобилните комуникации
операторите могат да локализират всеки телефон с точност до
няколко метра, и са задължени при поискване от службите
(МВР,ДАНС,ГДБОП и т.н.) да предоставят тази информация.
Напоследък тази активност се е засилила ...
Това поне не го ли знаеш ?


Честно казано не съм се интересувал особено много по темата. Пък и до някаква степен съм наясно, че тази информация отдавна съм я изтъргувал срещу удобство. Аз доколкото разбирам нещата, засилената активност е именно поради факта, че се мъчат да използват технологиите и информацията за да добият представа за това как се движат хората. Не е като да нямаме конкретни примери на хора под карантина избягали от болница и отишли да пият с приятели.

Твоята идея за следенето каква е? Теоритична крайна цел имам предвид.

Малко се обърквам на моменти. Всеки ден ги хулим нашите, че за нищо не стават и същевременно им прикрепяме някакви гениални злодейски идеи. Малко ми се взаимоизключват.
51  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Apr 27, 2020, 10:06
Какво имаш предвид под това масово проследяване, което са въвели, че явно съм изтървал нещо?

Сравненията с грипа не знам защо са необходими, мисля че достатъчно ясно навсякъде обясниха, че има разлика. С грип не се разхождаш 1 месец здрав и да сееш зараза. Още по-лошото е, че всъщност умните глави и те не знаят точно какво представлява това нещо, та всичко вероятно произлиза от това. Живеем в информационният век, а някакъв бацил ни изненада.
52  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Apr 27, 2020, 09:21
Опитай се да прочетеш написаното от теб от позицията на
външен наблюдател,и се абстрахирай от възгледите си.
Ами това си е чиста проба пиар и лъскане на имиджа на
сикаджията и правителството Му.
Аууууу,колко са компетентни,колко са загрижени и т.н.

Тук съвсем ме загуби. Трудно ще се абстрахирам от своите възгледи, но твоите ми се струват твърде политически ангажирани. Основната ми идея беше от чисто човешка гледна точка и позицията ми щеше да е същата независимо кой ги взима тези решения. И честно казано в нито един момент даже не се сетих за пожарникаря докато го пишех това. Просто примера е глобален, както и призивите, та не е нещо, което се случва само в нашата градинка.

Edit: Ако ще го разглеждаме политически се чудя има ли подобен прецедент, с който някой управляващ да се е сблъсквал, за да можем да правим сравнения?
53  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Apr 26, 2020, 20:34
Пак нещо не мога да наместя близките на починалият и 1800лв в схемата. Тяхното мнение за причината за смъртта каква стойност има в случая? Айде да ги даваха на лекаря, който изготвя протокола разбирам.

Иначе ако става дума за помощ, не виждам нещо лошо в това. Имайки предвид, че вероятността въпросният починал човек да е основният или единственият, който е носел пари в семейството.
54  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Apr 26, 2020, 20:20
Не съм сигурен как протича документалната процедура покрай смърт, но какво значние има върху какво становище се подписва някой различен от лекар?
55  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Apr 26, 2020, 19:59
Да, вероятно не отговаря на точните критерии за епидемия/пандемия, но скоростта му на разпространение явно предполага повече превантивни мерки, в които е спандало и това.

Вариянтите, които на първо четене се сещам са или навиците ни доста да се променят покрай това нещо или естественият подбор да се включи. Колкото и да се мъчим в крайна сметка да контролираме нещата.. твърде много неща не зависят от нас. Може и вдругиден голям камък да ни нацели и да ни приключи. Историята познава такъв случай, благодарение на който сме тук :)
56  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Apr 26, 2020, 18:53
За да не е последното мнение в темата горното, викам да се включа. Не мога да преценя дали е сериозно или шега написаното над мен.

Цитат на: spec1a
За пореден път ще го напиша: няма никаква пандемия
По дефиниция от уикипедия за пандемия, изглежда че настоящият вирус отговаря в голяма степен. Глобален мащаб, бързо разпространение, за смъртността само не знам висока ли е или не.

Цитат на: spec1a
Баламосват ви,това е някакъв по-нестандартен вид грип.
Дори и да е просто нестандартен грип, няма ваксина за него. За другите има.

Цитат на: spec1a
От съвсем обикновен грип умират десетки пъти повече хора.
Разни доста по-умни хора от мен илюстрираха разликата между мащаба на заразяване на обикновеният грип и коронавируса. С картинки и оцветено, като да мога да го разбера.. страшно е. И пак да кажа.. ваксина няма.

Цитат на: spec1a
Целта е да се ограничават права и да се въведе масово проследяване
Това звучи твърде конспиративно, не казвам че е невъзможно, но ми се струва по-възможна реалната ситуация с вируса. И пак да кажа.. ваксина няма.

Единствената причина, която виждам за ограничаването на правата е, че сме недисциплинирани и не можем да спазим елементарни социални правила, които целят единствено да ни предпазят, но Ганьо няма как някой да му казва какво и как да прави. Причината да ни третират като овце е пред нас, но отказваме да я видим и проумеем. Просто сме си овце.

Целта в момента е да спечелим време на тези, които знаят как да стигнат до решение за спирането или овладяването на това нещо. Нищо повече. Момента е добър и да се огледаме и да си направим оценка сами на себе си. Ежедневните ни претенции, че ни прецакват, а ние света вода ненапита. Всички апелират да си седим вкъщи и да ограничаваме контактите си, за да може да се разболеят по-малко хора наведнъж и здравната система да може да смогне. Но за съжаление очите ми виждат поведението на хората от терасата ми и когато реша да отида до магазина.
57  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Всичко за Xfce -: Apr 08, 2020, 10:05
Извинявай, не поясних, че не е в твоите мнения.. ами другите на тази страница :) В тях има линкове в някоя от думичките, например в поста преди твоят е в думата "падащо".
58  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Всичко за Xfce -: Apr 07, 2020, 22:48
Това някакво SEO ли е, че без да искам цъкнах линка в едно от мненията, защото имам странният навик докато чета нещо да маркирам/отмаркирам постоянно :D
59  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на сайта / Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен -: Feb 21, 2020, 15:38
Имам счетоводителски лаптоп. Демек имам четец за карти. Но и аз нямам карта.
Не съм виждал, а и се съмнявам да има, лаптоп с инсталиран такъв четец. Тия карти не са такива карти :) Приличат на SIM картите.

И аз не съм виждал лаптоп с вграден четец за такива карти, но не виждам защо да няма :) Просто най-разпространеното е да ти седи вътре в устройство като флашка. Иначе си има такива четци за цели карти с чип, които си седят включени в usb и само мушкаш карти в тях.

Пък до опита с различните фирми, не съм си водил статистика.. просто на око преценям, че бая съм се боричкал с тези подписи и ми е съвсем искрена неприязънта към всичките :D Най-вълнуващото приключение е когато някой счетоводител работи с множество подписи, естествено всичките са с различни карти, четци и софтуер за управлението им, който по някакъв начин не е съвместим с другият.
60  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на сайта / Re: Сайтът и ние сме длъжници ... според мен -: Feb 21, 2020, 09:35
Infonotary имат някакви инструкции по принцип, но не знам доколко са актуални и вършат работа, тъй като нямам електронен подпис с който да пробвам.
http://wiki.infonotary.com/index.php/%D0%9D%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0

На база 30 секундно проучване, май само при тях успях да намеря инструкция. B-trust крият софтуера и информацията зад формуляр изискващ email-а с който е регистриран подписа. StampIT имат driver-и за четците си за Линукс, но не видях инструкция.

Като цяло и на Windows съм най-доволен от процеса по инсталация на Infonotary. Мисля, че най-малко проблеми съм имал с тях, така че може и от доставчика да зависи колко е лесно :)
При B-trust има една странност, която е обвързана с изискването за email. Ако имаш повече от един подпис регистриран с един и същ email ти излизат различни софтуери според модела на чипа на картата. Може и да има лесен начин да се разбере каква карта имаш, но до сега все съм хвърлял боб. Та, за това не бих ги предпочел. Със StampIT най-малко съм се сблъсквал и нямам мнение там. Не че някой го е искал това мнение, ама викам да споделя опит някакъв :D
Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 11