Покажи Публикации - Slevin_
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2] 3 4 ... 13
16  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Как да направя мост между ppp0 eth2 -: Feb 05, 2016, 09:43
Ако ЛАН офис1 и ЛАН офис2 са с различна логическа IP мрежа,
то с две рутинг правила (възможно е и да бъде само едно) сигурно щеше си изградиш маршрутизацията между двата офиса.
Казано по друг начин, да си маршрутизираш IP пакетите предназначени от ЛАН офис1 за ЛАН офис2 и обратно да преминават през pptp връзката.

OpenVPN който се предлага тук, е гъвкаво решение, но overhead-а който ще се добавя в конкретния случай е един от минусите му.
17  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Sendmail връща read timeout -: Dec 11, 2014, 19:07
Пробвай следното решение:
https://access.redhat.com/solutions/106773
18  Сигурност / Системна Сигурност / Re: GSM == ЗЛО! -: Dec 18, 2013, 16:23

Засега набързо-скалъпения phpbb3 е тук: http://www.gat3way.eu/sdrforum/

Естествено ще трябва да отделя малко време да го разкрася, да драсна introductory теми, правила и някакви кратки manual-и, но най-важното - информация какъв хардуер откъде и какъв софтуер и откъде, може да си обменяме и сега. Идеята е да си обменяме идеи и да се помага на новодошли в тая свинщина, да си спестяват пари и нерви.
Интересно начинание, дано се получи. Ще следя развитието там.
М/у другото прочетох тази публикация
ще трябва да внесеш малко корекции относно поляризацията.
Пускам ти информация на лични.
Поздрави!
19  Сигурност / Системна Сигурност / Re: GSM == ЗЛО! -: Dec 02, 2013, 00:59

Въпросния митичен LNA е нещо, с което не мога да се сдобия очевидно. Ако има вариант би било супер....ама...

Ето примерно как изглежда един LNA кит от 100 МHz до 1,3 Ghz.
http://www.minikits.com.au/PGA-103-Amplifier
noise figure бих казал е доста добър.
Но определено ще работи добре в район, където няма силни електромагнитни излъчвания. Иначе трябва да имаш някакъв филтър на входа, за да имаш селективност и да избираш какви честотни сигнали да постъпват на входа.
В твоя случай обаче не мисля, че имаш нужда от LNA и 2-3 метра коаксиален кабел не са критични. 
E 4000 гледам го дават -129dbm на 1Ghz, което е доста добра чувствителност около 0.1 µv на входа при 75 ома импеданс.

P.S. Откривам че и други са си майсторили предусилватели на базата на PGA-103+ с цел да  подобряват чувствителността на DVB-T dongle http://lz1zp.blogspot.com/2013/05/pga103-preamplifier.html

Обърни внимание и на информацията в самата статия. Затова и писах че:
Цитат
За усилвателите нещата са специфични, те могат да помогнат, но и да навредят.
Явно при тебе са се напаснали по някакъв начин, щом без предусилвател казваш нещата са трагични.
20  Сигурност / Системна Сигурност / Re: GSM == ЗЛО! -: Dec 01, 2013, 16:12
Все още проучвам въпроса с "комбинирането" на сигнала от две или повече антени към един тунер, резултатите са трагични.
.............

Май аз ще съм набутания докато открия достъпен за идиоти (и оптимизиран за нашите географски ширини) вариант за добро приемане в целия спектър, както и лесни евтини рецепти за антени.

Стискайте палци утре експериментът да е успешен. Ако да - ще опиша цялата тарапана и на който има желание, ще му спестя доста идиотски опити :)

Апропо съвети приемам всякакви от хора дето разбират от радио-дивотии...със сигурност трябва да знаят далеч повече за тези неща...
Ще добавя малко теория и някой съвет.

Обикновено свързването на повече от една антена за различни диапазони се прави чрез комбайнери, диплексери, дуплексери и т.н. Всяко едно от изброените устройства се ползва при определени цели.
В общия случаи всичко това са филтри (bandpass, bandstop(notch), low-pass, hi-pass или комбиниране на изброените), трептящи кръгове, които имат за цел да съгласуват, пропускат или изолират определена честотна лента. Когато вържеш направо няколко антени се изменя импеданса на трептящата система. Но и няма антена, които би имала еднакъв импеданс в целия и работен диапазон. Не напразно в професионалните и радиолюбителските среди се казва, че всичко е свързано със съгласуване на импеданси и резонанс.  Другото е че при такова връзване без подходящо честотно изолиране на антените приетия сигнал от всяка антена е възможно да бъде със променена фаза на амплитудата времево спремо другите антени и така общия сумиран сигнал от антените да бъде по-нисък, независимо че са за различни диапазони. 
Обикновено такива филтри не са евтини, могат да се правят и схеми на хора споделили своя опит от интернет мрежата, колко успешно, колко не, но си трябва измервателна техника за съответната настройка.
За твоя случай бих ти препоръчал да си купиш или направиш логопериодична антена, има калкулатори в интернет. Такава антена е много добър компромис в отношение: насочено действие(прилично усилване)/широк спектър на приемане. Не напразно с такъв тип антени се извършва и мониторинга на радио ефира от мобилните групи които извършващ котрола (КРС в България). 
За усилвателите нещата са специфични, те могат да помогнат, но и да навредят.
По значение антената е най-важния фактор, след това е усилвателя.
Качествения усилвател за приемане на много слаби сигнали трябва са се подбере така, че да има достатъчно усилване за да компенсира загубите в кабела от антената до приемника. Монтира се възможно най-близо до антената. Обиновено усилвателя не прави разлика между полезен сигнал и шум, затова усилва всичко. Другия важен фактор е неговия собствен шум, които ще внесе допълнително(noise factor).
За много слаби сигнали ти трябва low noise amplifier с по-нисък noise figure(noise factor изразен в децибели), от този с който разполага самия приемник. По този начин се подобравя общото съотношение на полезния сигнал спрямо общия шум (SNR). Ако noise figure на допълнителния усилвател е по-висок от този на усилвателя в приемника, то SNR на цялата система ще се влоши.
Та опитай, да се сдобиеш с една логопериодична антена. още повече че антената е с хубава насоченост, което ще намали приемането на отразени сигнали, а това ще ти е полезно в градските условия на 900 Mhz ;).
Ако искаш да се опиташ с конструкция ето един калкулатор --> http://www.changpuak.ch/electronics/lpda.php
За усилвателя, ако приемем, че кабела е 10 метра, то за честоти до 500-600 MHz ще имаш около 2.5 dB загуби и усилвател може да не ти трябва. Но примерно за 1500-1800 Mhz загубите ще са около 5 dB. Ако си с по-дълъг кабел, то усилвател е хубаво да имаш, но трябва да се подбере.
Друг вариант без усилватели е с максимално къс коаксиален кабел м/у антената и dvb-t dongle затворен в кутийка и понеже USB 2.0 по стандарт е до 5 метра, то чрез няколко usb хъба навързани последователно ще достигнеш необходимата дължина, като само от последния хъб кабела за dvb-t dongle ще го преработиш и захраниш от отделен адаптер с 5V за да компенсираш пада на напрежение, или да търсиш някакъв USB active extension cable примерно. Приложимо предполагам, ако ще го държиш на терасата отвън.
21  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: DHCP сървър само статични адреси -: Jul 15, 2013, 00:18
Не, тези които не съм обвързал в pool-a да не ги раздава !
Пример;
Код:
# client subnet
subnet 100.100.100.0 netmask 255.255.255.0 {
      option routers 100.100.100.1;
      pool {
            range 100.100.100.2 100.100.100.150;
            deny unknown-clients;
      }
}



Става и с ignore unknown-clients
но в man-a си пише, че не е препоръчителна.
Поздрави!
22  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Маршрутизация на публични IP адреси -: Jul 08, 2013, 13:54
mystical, след написаното по темата, имам чувството, че се луташ и стреляш на посоки, което няма да ти помогне много.
Трябва да си наясно с:
1 От какво се изгражда OSI модела.
2. Какво представлява IP пакета.
3. Какво се случва когато IP пакет от даден източник постъпи в маршрутизатор.
4. Какво се случва при преминаването на IP пакета през маршрутизатора.
5. Как маршрутизатора взема решения, към кой съседнен на него маршрутизатор да предаде получения пакет и така по веригата от маршрутизатори, докато стигне пакета до получателя.

Така би си изяснил какво представлява маршрутизацията на IP пакетите
след това ще четеш за статично и динамично маршрутизиране(ако второто вообще ще ти трябва в твоя случай)
 
После трябва да разбереш с какви инструменти се реализира конфигурирането на тази маршрутизация и как те работят под дадената операционна система, която би искал да ползваш.

Вообще, ако не рабереш основата, върху която се изгражда всичко, ще ти е "мъгла" и всичко след това. А мащабен проект, както се изразяваш, не се изгражда върху половинчати знания.
Имай предвид, че когато си наясно как е изгадена основата, то по-лесно се схваша/разбира и това, което работи върху нея.

Като за старт намери книгата на o'reilly - ip routing.
Друг източник на информация полезен специално за линукс е http://linux-ip.net/
Дано намериш отговорите на своите въпроси.
Поздрави!
23  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: За или против строежа на нова атомна електроцентрала? -: Jan 27, 2013, 12:58
Варна е заснежена и заледена, но всички пенсионери, кой с едно, кой с две бастунчета, са навън. Около секцията сякаш има парад!
Аз пък казвам: Евалла на тия хорица, стари и трудно подвижни, но все още будни и имащи желание да участват в избора за бъдещето, макар дните им да са преброени.
Жалко за голямата част от младите, дето ги мързи да си подадат носа на вън в хубавото снежно време, клечат пред телевизора/монитора, а уж бъдещето било пред тях. :(
24  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: За или против строежа на нова атомна електроцентрала? -: Jan 25, 2013, 12:26
neter, +1

И още: Какво става с урана, използван в атомните централи?

В публикувания линк от теб на статия, където не виждам цитирани източници, се доверявам на 100%
а след прочита на :
Цитат
Плутоний, който е създаден от човека – не съществува в природата.
приключвам образоването на тема плутонии.


25  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: За или против строежа на нова атомна електроцентрала? -: Jan 25, 2013, 12:11
Българина като чуе "Откраднато" и вярва, че е така. Системата ни направи такива  Затова е много лесно да бъдем манипулирани чрез тази дума.
В медиите до сега излизат разни субекти и говорят само за числа и кой колко е откраднал, яснота няма.

В началото моята позиция беше против Белене(защото и аз лесно се поддавах на Думата), но съм за развиване на атомната енергетика.
Сега промених виждането си и то е "ЗА" Белене, този проект трябва да бъде завършен.
В крайна сметка тези пари(дето се спекулира с тях), които ще трябват за завършването на Белене, то една част ще влязат в самата ни икономика(строителство, човешки ресурс и т.н.)

Лесно е тук за обясняваме на земеделеца как да обработва земята, а тои да ни дава акъл как трябва да развиваме сектора ИТ. :)

Мисля за всички е ясно, докато българина не е обединен в една идея, той ще бъде подмятан от собствените си политици и от Европа, защото такова население е удобно за властта.

Вие трябва да решите, искате ли да бъдете удобни за нея.
26  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: За или против строежа на нова атомна електроцентрала? -: Jan 23, 2013, 13:08

И като казахме партийни интереси, моля, коментирай това:

http://www.youtube.com/watch?v=zbC5Pwqyy_Q&feature=share

И защо бб пак, за пореден /но не последен/ път си завъртя гъза.

А щом казваш, че университетите имат интерес да промиват мозъци... ОК. Твое право.
След въпросното интервю, в мен се затвърждава напоследък мнението, че
цялата работа с този референдум явно не е за атомната енергетика, а маскирано проучване за идващите избори, за да си преценяват силите как ще действат, когато дойдат изборите.

Иначе атомна енергетика трябва да се развива в България.
Тук се спомена технология като термоядрения синтез.
Когато дойде такъв момент, то научните среди които са в атомната енергетика ще бъдат същите разполагащи с потенциала да внедрят нова технология(евентуално термоядрен синтез).
Простия пример: ако ви огранича достъп до дадена технология(нали тук повечето са от ИТ бранша), няма как вие да се развивате в тази насока. Или вероятно ще забегнете в друга държава за да се развивате.
Същото е и с атомната енергетика.

Друг важен фактор е: държава имаща на своята територия разположена АЕЦ, се гледа с други очи от общността при евентуален военен конфликт.
Т.е. биха ли си позволили определени лобита в бъдеще да въвлекат държава като България във военен конфликт, ако има на територията си АЕЦ. Сами си преценете.

Аз мен лично, този важен гео-политико-икономически въпрос, да го дадат да се решава на непросветения български народ е малко странен.
То ясно се вижда и в анкетата тук разцеплението, а се очаква че все пак тук има начетени хора, та какво остава за онези хора, които нямат и този умствен потенциал.




27  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: За или против строежа на нова атомна електроцентрала? -: Dec 24, 2012, 14:22
В този референдум така и няма да се разграничи развитието на ядрената енергетика от "АЕЦ Белене".
На въпросът: "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България
чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?"
Примерно, аз съм за развитието на ядрената енергетика, но съм против проекта в Белене.
Моето мнение е, че Белене се опорочи и стана схема да източване на държавни средства на разни консултантски фирми и прочие.
Затваряне на блокове 1-4 на АЕЦ Козлодуй
28  BSD секция / Системни настройки / Re: FreeBSD - работи бавно на iSCSI! -: Oct 11, 2012, 10:57
Slow iSCSI initiator performance

Колега е описал за идентичен проблем като твоя. Не съм навлизал в дълбочина, но прегледай информацията.

http://people.freebsd.org/~rse/iscsi/iscsi.txt
29  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Да си поговорим за електромобили -: Sep 20, 2012, 13:50
Вграждането в колелата си има ред предимства като например по-добро охлаждане, постене на пространство, независимо задвижване на колелата, пък и ако дефектира един от двигателите автомобилът може да продължи движението с останалите 3.

Пропусна да добавиш най-голямото предимство, че КПД на такъе електромобил се увеличава значително, т.к. се елиминират големите загуби на енергия в трансмисиите, което не е никак за пренебрегване.  :)
30  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Anonymous Bulgaria -: Aug 02, 2012, 11:55
Да не кажа всички, но поне 90% от проблемите на държавата са чисто и просто защото е бедна. Хората много обичат да говорят за морален разпад, липса на образование и т.н. но това първо не е чак толкова огромен проблем и второ до голяма степен е следствие от бедността. Простият пример са 90-те, където нали имаше инерция на "добрите" нрави и високото образование, а е най-сдуханото и скапано време. Загубено десетилетие за всички. Мутри, подскачащи тъпаци по площадите, крадци на чистачки, най-долнопробната чалга, битаци, анцузи, бухалки, заплати по 10 долара и така, толкова за по-моралните и по-интелигентни тогавашни поколения.


gat3way, не съм напълно съгласен.
На държавата проблемите не са, защото "чисто и просто е бедна". 
Народа си е недисциплиниран.
Почти всеки от масата(обществото) гледа да изтика деня и да дойде нов.
Пример: И други държави бяха в соц-лагера, та старта ни е еднакъв.

След още едно десетилетие, ще видим дали и то отново няма да е загубено за всички.
Времето ще покаже. :)
Страници: 1 [2] 3 4 ... 13