Покажи Публикации - manowarrior
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3
1  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на сайта / Предложения за подобрения в linux-bg.org -: Nov 10, 2006, 17:52
Цитат (n_antonov @ Ноември 10 2006,12:13)
Много хубави предложения има, но мисля, че пак дискусията прерасна в безплодна разправия, която не е по темата. Не е по темата например смяната на името на сайта и на домейна.

Абсолютно е недопустимо дори да се коментира смяна на името на сайта или на домейна! Ако някой още не е разбрал, едно име е много повече от това, което думичките в него означават. Освен пряко значение името има и история. Това какво е "Линукс за българи", за какво се отнася и какво цели, е описано на видно място. Ясно е дефинирано, че порталът не е само за Линук, макар и това да е основният му профил.

Хм...
Може и грешката да е в мен. Все пак си мисля, че портал, който предоставя ресурси за толкова много неща, не би трябвало да включва в името си име на друг продукт.
Тази грешка е допусната още преди много години... Точно за това сега на 99.9% от потребителите и особено на създателите би им било трудно да се разделят с името. А то значи много, наясно съм. Просто не е правилно. Ограничава.

Все пак се надявам на пълни RSS емисии, ако не нещо друго от предложенията ми. ;-)
2  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на сайта / Предложения за подобрения в linux-bg.org -: Nov 08, 2006, 16:21
Цитат (_NetCutter_ @ Ноември 08 2006,11:57)
Защо да се ограничават новините, при положение, че със сигурност всички които използват BSD или други UNIX ситеми, влизат тука и четат новините, които ги засягат.
Не забелязвате ли че отдавна предназначението на всичко се увеличава.
Гугъл е търсачка, но вече предлагат мейл услуги, снимки на земята от сателити, Webgadges и прочие. GSM-те отдавна не са само за разговор, ми вече са с камери, mp3 плейъри . .. .
Не виждам на кой пречи новините да са си така.
А вече ако има някой от администраторите, който има желание да поддържа някоя страница само за UNIX системи, да се направи едно:
unix.linux-bg.org и готово. Или да се купи друг домейн, но не мисля че това е смислено  '<img'>

Аз ли не се изразявам правилно, ти ли...?
Виж, първо се запознай с това какво точно е Unix, какво е GNU, какво е Linux и къде са разликите. Евентуално прочети за *BSD и Solaris.
След това прочети всеки мой пост от началото на дискусията много внимателно.
След това помисли задълбочено.
Ако отново ти идва на ума за unix.linux-bg.org, Google и "Защо да се ограничават новините?" по-добре не пиши повече по темата.
Благодаря.
3  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на сайта / Предложения за подобрения в linux-bg.org -: Nov 08, 2006, 16:17
Цитат (klapaucius @ Ноември 08 2006,10:23)
Цитат
Linux ядрото, или която и да било Linux дистрибуция не биха могли да представляват свободният софтуер като цяло.


съгласен съм, но на много хора точно така им харесва сайта - с новини за UNIX и open source. "свободата" не е толкова интересна за мен, колкото техническата страна на въпроса. linux-bg е съвсем нормално име и не бива да се сменя, както и не бива да се ограничава сайта само до "free software", GPL и други подобни. може да се направи някакъв друг за дискусии само за Debian, Hurd и още по-"свободни" софтуери и дистрибуции, но аз (и не само аз) нямам нищо против каквито и да било теми, свързани с Linux/UNIX, включително и касаещи комерсиални продукти.

Боже, Господи...
Няма да коментирам много. Само ще се поправя, за да бъда по-ясен:
Нито Linux ядрото, нито някоя дистрибуция (на каквото и да било), нито друга Свободна и/или с отворен код операционна система, нито въобще каквато и да било програма или библиотека с каквото и да е предназначение, било то с отворен код и/или свободна не би могла да представя целият "свят" на Свободният софтуер и софтуерът с отворен код. От това следва, че името на който и да е портал портал за Свободен софтуер, софтуер с отворен код, софтуер за UNIX-сходни системи, Свободна култура и сходните не би трябвало да съдържа името на който и да  продукт, било то комерсиален или не. Тоест, по името си, http://www.linux-bg.org, би трябвало да се отнася до портал с новини само и единствено свързани с ядрото Linux и евентуално общностите и компаниите, които го дистрибутират (тоест, така наречените GNU/Linux дистрибуции).
По-ясно ли е сега, какво точно имам предвид?
Идеята ми е, че след като този портал на практика засяга почти всички сфери на свободния софтуер, софтуера с отворен код, софтуера за опрерационни системи, сходни с UNIX и свободната култура домейна е крайно неподходящ.
Съзнавам, че преди години беше по-уместно да е linux-bg.org и че всичи ние сме си свикнали с този домейн. Но нека бъдем отворени към промени, дори към по-радикалните. Убеден съм, че е за добро.
4  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на сайта / Предложения за подобрения в linux-bg.org -: Nov 07, 2006, 22:26
Цитат на: _NetCutter_,Ноември 07 2006,22:47
Цитат
Не може ли да си остане linux-bg.org
Всякакви новини и за FreeBSD и секви други UNIX новини да си се слагат както е и сега.

Linux ядрото, или която и да било Linux дистрибуция не биха могли да представляват свободният софтуер като цяло. Същото важи за всяка друга свободна операционна система, програма или библиотека. По мое мнение още преди време е трябвало да се измисли по-качествено име на портала. Все пак, никога не е късно.

Цитат
Но да има събдомейни за всяко дистро, в който да се пускат статии, съвети и прочие за дадената дистрибуция '<img'>

Това вече е несериозно.
5  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на сайта / Предложения за подобрения в linux-bg.org -: Nov 07, 2006, 19:26
Цитат (mihailmilev @ Ноември 07 2006,19:20)
Според мен смяна на домейна е пълна безсмислица. Това е все едно да почна да градя ново ядро на линукс - безсмислено. Всички по един или друг път сме се завъртяли около "ядрото" линукс-бг и не виждам смисъл да се сменя! Така ще трябва да посещавам по пет-шест други страници за да прочета не само новините за СуСЕ, ами Федора, Дебиан и всички други дистрота, на които пуснем домейн. Твърдо не одобрявам!  ':angry:'

Очевидно отново останах неразбран.
Идеята ми е:

Измисляме нов домейн. Да кажем... openbulgaria.org или opencommunity.bg или каквото и да е.
Това е *само* домейн. Същината на портала си остава същата, а именно: новини, статии и изобщо всякакви ресурси, свързани със свободения софтуер, софтуера с отворен код, свободната култура, и т.н. Това включва всичките ви така любими дистрибуции (Debian, SourceMage, Fedora, SuSE, ...), всичките ни така любими програми и библиотеки (от GIMP до GNOME, от Ksu до KDE и от Exhibit до Enlightenment/EFL), FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, DragonflyBSD, PC-BSD, OpenSolaris, AIX, IRIX, HP-UX и т.н.
Изобщо - както си беше до сега. Но под нова шапчица.
След това просто пренасочваме и от http://www.linux-bg.org ---> -> ---> http://www.ournewdomain.bla
Един домейн. Не поддомейн за всяка операционна система и GNU/Linux дистрибуция... това би било повече от лудост.
6  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на сайта / Предложения за подобрения в linux-bg.org -: Nov 07, 2006, 17:47
Ето какво сътворих за няколко минутки току що. Не звучи зле.
http://lucho.sagehall.com/files/open.bg.png
За съжаление, в интусиазма си забравих да проверя дали домейна не е зает. Уви - зает е от някаква компания за хостинг услуги.
Да си прост не е лесно. '<img'>
Така де, дали е възможно да чуя гласа на някой от екипа на портала дали въобще има шанс да се смени домейна, за да знаем и да измислиме нещо, или...?
7  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на сайта / Предложения за подобрения в linux-bg.org -: Nov 07, 2006, 17:06
Цитат (manowarrior @ Ноември 06 2006,19:53)
И тъй като тук се пускат доста новини и статии, които не засягат Linux ядрото или различните дистрибуции, можем да сменим домейна, логото и прочие.
Имам предвид, че тук се пускат новини/снимки/статии за/на *BSD, Solaris, други Unix системи, различни свободни програми, статии относно Свободна култура, събития, свъзрани със Свободната култура и прочие и прочие и прочие.
Open.bg звучи добре, но е твърдо скъпо.
Ако сте съгласни бихме могли да измислиме нещо с free или open за домейн.

P.S.
Казвам го като FreeBSD потребител, смятам че останалите колеги ще ме подкрепят. Български портал за свободен софтуер, е далеч по-добре от български Linux портал, не мислите ли?

Пропуснах да отбележа, че смяна на домейна би се харесало и на онази част от нас, които държат на GNU/Linux (GNU+Linux), вместо Linux.

А не виждам смисъл от поддомейни. Просто unix.linux-bg.org или bsd.linux-bg.org звучат смешно, дори глупаво.

Я някой да ми припомни какво и колко се искаше за .bg домейн. Ако проблемът е само в парите, убеден съм, ще успеем заедно да платим абонамента.
8  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на сайта / Предложения за подобрения в linux-bg.org -: Nov 07, 2006, 07:36
Цитат (paucku @ Ноември 07 2006,00:02)
"Линукс" отдавна е синоним на "свободен софтуер" така че "Линукс за българи" = "свободен софтуер за българи".

Глупости. Не е така. Не трябва да е така.
9  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на сайта / Предложения за подобрения в linux-bg.org -: Nov 06, 2006, 18:53
И тъй като тук се пускат доста новини и статии, които не засягат Linux ядрото или различните дистрибуции, можем да сменим домейна, логото и прочие.
Имам предвид, че тук се пускат новини/снимки/статии за/на *BSD, Solaris, други Unix системи, различни свободни програми, статии относно Свободна култура, събития, свъзрани със Свободната култура и прочие и прочие и прочие.
Open.bg звучи добре, но е твърдо скъпо.
Ако сте съгласни бихме могли да измислиме нещо с free или open за домейн.

P.S.
Казвам го като FreeBSD потребител, смятам че останалите колеги ще ме подкрепят. Български портал за свободен софтуер, е далеч по-добре от български Linux портал, не мислите ли?



10  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на сайта / Предложения за подобрения в linux-bg.org -: Nov 06, 2006, 17:02
Пълни RSS емисии към новините и статиите! Това е просто задължително!
Галерията на сайта да е ала OSDir. Тоест:
Аз примерно съм си харесал Enlightenment и правя серия от снимки (30-40 да речем) в най-различни моменти, показвайки най-различните възможности на средата. Възможно е да има повече от една "серия" снимки от различни автори. По този начин ще:
 1) Избегнеме снимки с приятен тапет и икони, с изчерпателни коментари от типа "Т'ва е моята Дженту дистрибуция".
 2) Потребителят ще добие далеч по-ясна представа какво представлява  дадената среда. Особено полезно при начинаещи, които трудно се ориентират в широкия набор от среди.
А защо не да има възможност да се качват и цели филмчета? (имам предвид като нещо такова: http://www.rasterman.com/files/e17_movie-05.avi)

По-добър подбор на новините в сайта. Стимулирайте новинарите да пишат на чист и правилен български. Наистина не допускайте коментари на шльокавица. В общи линии: по-строг модераторски режим, така да се каже. "Свобода, а не анархия!" '<img'>

Това е за сега.

P.S.
Ако за новият дизайн имате нужда от икони, може би бих могъл да се включа и помогна. Ето част от работата ми към момента:
http://www.deviantart.com/deviation/40372342/
Ако имате такава нужда:
luchezar.petkov@gmail.com



11  BSD секция / Системни настройки / FreeBSD проблем -: Sep 23, 2005, 20:59
Здравейте.
Сега... вчера(22 септември) всичко работеше нормално, докато системата не заби и не се рестартира сама. Няма никакви "поражения" освен "счупения" локал(bg_BG.UTF-8).
Ето какъв всъщност е проблема: самата система някак си не може да го разпознае, въпреки, че самият локал си съществува  в /usr/share/locale/.
Всички gtk програми дават следния output:
Примерен код
GDK WARNING: locale not supported by C library

При компилация на нещо(не зависимо на какво) дава това:
Примерен код
perl: warning: Falling back to the standard locale ("C").
perl: warning: Setting locale failed.
perl: warning: Please check that your locale settings:
        LC_ALL = "bg_BG.UTF-8",
        LANG = "bg_BG.UTF-8"
    are supported and installed on your system.


Това беше при FreeBSD 5.4. Опитах да подновя цялата система(не портовете) като стана 7.0 - същата история.
Търсих в google,yahoo преобърнах пощенските списъци на FreeBSD - нищо, освен 2 два въпроса като моя без отговор и няколко неща на корейски/испански/чешки, което разбира се не ми върши работа.

Ето и това, което мисля за необходимо да знаете:
Примерен код

#locale
LANG=bg_BG.UTF-8
LC_CTYPE="bg_BG.UTF-8"
LC_COLLATE="bg_BG.UTF-8"
LC_TIME="bg_BG.UTF-8"
LC_NUMERIC="bg_BG.UTF-8"
LC_MONETARY="bg_BG.UTF-8"
LC_MESSAGES="bg_BG.UTF-8"
LC_ALL=bg_BG.UTF-8


Примерен код

# ls /usr/share/locale/bg_BG.UTF-8/
LC_COLLATE      LC_MESSAGES     LC_NUMERIC
LC_CTYPE        LC_MONETARY     LC_TIME


По време на ъпгрейда се прекомпилира и libc, разбира се.
Не виждам къде е проблема...
Някакви идеи?
//offtopic
Имам и още един въпрос: какъв конзолен шрифт да използвам, за да виждам кирилица в конзолата, с UTF-8?
При cp1251 си я виждах(т.е. кодировката и шрифта за cp1251) а сега - не.
//offtopic

Благодаря предварително.
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / FreeBSD проблем -: Sep 23, 2005, 20:59
Здравейте.
Сега... вчера(22 септември) всичко работеше нормално, докато системата не заби и не се рестартира сама. Няма никакви "поражения" освен "счупения" локал(bg_BG.UTF-8).
Ето какъв всъщност е проблема: самата система някак си не може да го разпознае, въпреки, че самият локал си съществува  в /usr/share/locale/.
Всички gtk програми дават следния output:
Примерен код
GDK WARNING: locale not supported by C library

При компилация на нещо(не зависимо на какво) дава това:
Примерен код
perl: warning: Falling back to the standard locale ("C").
perl: warning: Setting locale failed.
perl: warning: Please check that your locale settings:
        LC_ALL = "bg_BG.UTF-8",
        LANG = "bg_BG.UTF-8"
    are supported and installed on your system.


Това беше при FreeBSD 5.4. Опитах да подновя цялата система(не портовете) като стана 7.0 - същата история.
Търсих в google,yahoo преобърнах пощенските списъци на FreeBSD - нищо, освен 2 два въпроса като моя без отговор и няколко неща на корейски/испански/чешки, което разбира се не ми върши работа.

Ето и това, което мисля за необходимо да знаете:
Примерен код

#locale
LANG=bg_BG.UTF-8
LC_CTYPE="bg_BG.UTF-8"
LC_COLLATE="bg_BG.UTF-8"
LC_TIME="bg_BG.UTF-8"
LC_NUMERIC="bg_BG.UTF-8"
LC_MONETARY="bg_BG.UTF-8"
LC_MESSAGES="bg_BG.UTF-8"
LC_ALL=bg_BG.UTF-8


Примерен код

# ls /usr/share/locale/bg_BG.UTF-8/
LC_COLLATE      LC_MESSAGES     LC_NUMERIC
LC_CTYPE        LC_MONETARY     LC_TIME


По време на ъпгрейда се прекомпилира и libc, разбира се.
Не виждам къде е проблема...
Някакви идеи?
//offtopic
Имам и още един въпрос: какъв конзолен шрифт да използвам, за да виждам кирилица в конзолата, с UTF-8?
При cp1251 си я виждах(т.е. кодировката и шрифта за cp1251) а сега - не.
//offtopic

Благодаря предварително.
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Bad RAM or Motherboard? -: Jul 29, 2005, 02:04
Zdraweite...
Nadqwam se,purwo da mi se "prosti" latinicata i wtoro da sum ocelil tochniq forum.
Znachi...mashinata mi se duni pri razarhiwirane na po-golemi failowe.Ostanowih go,sled kato pri instalaciq na Gentoo Linux se izdunwashe mnogo puti SAMO pri razarhiwirane na stage-a ili na portage.Sega weche,slojih Gentoo(sled 1 mesec muki(stana mi fiks ideq))no,se duni pri razarhiwirane na ebuilds(xorg,naprimer).Pri Debian,pri razarhiwirane na kernel-source paketa sushto se izdunwashe...dawa wsqkakuw rod greshki...ot takiwa w qdroto,do takiwa wuw tar/bzip2.Qwno,problema e w hardware-a...no,spored chast ot horata koito popitah e w RAM Disk-a,spored drugi w Dunnata platka...
Molq,kajete mi,za da znam kum kakuw hardware da se orentiram.
Izwinqwam se na moderatorite za kirilicata i/ili ako sum zburkal mqstoto na temata,zashtoto ne e tohno "nastroiki na hardware",no puk e swurzano s hardware...neznam...
Blagodarq predwaritelno.
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Gentoo -: Jun 24, 2005, 11:26
I oshte 1 dobawka:
Znachi,kolkoto i da me e sram,shte go kaja:ami ot glupost prosto ne sum mount-nal partitions.Zaradi towa e bil problema.
Sega obache e drug.Po-seriozen.
Kazwa mi:
"Unable to handle kernel NULL pointer dereference at virtual adress 00000800"
posle izrejda okolo 20 dosta wajni modula(floppy,rtc,sis900,usb....)
i drugi neshta kato EFLAGS eax ebx ecx etc.
Towa za pruw put mi se sluchwa i nqmam predstawa kakwo e.
Tursih w google,no ne namerih nishto sushtestweno,oswen podoben problem pri qdro 2.4
Blagodarq.
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Gentoo -: Jun 24, 2005, 10:04
dobawka:
slojih malka sistemka na hdd-to,kolkoto da ne sedq samo s disk-a na gentoo,i probwah da razarhiwiram stage3 na samiq hdd.Stana,bez nikakwi problemi.Qwno problemut e w men,no kude?
Eto kakwo prawq:
oprawqm si partitions s fdisk;
mrejata nqma kakwo da i se nastroiwa,imam si internet bez problemi..
puskam swap-a;
cd /mnt/gentoo
tar -xvjpf /mnt/cdrom/stages/stage3-i686-2005.0.tar.bz2
Tochno kakto pishe w naruchnika...siguren sum,che problema e w men.
Izwinqwam se,che po-gore se citirah sam,no ne sum swikanl s text browser i zburkah.
Drugo - boot-wam go s framebuffer i bez.Ednakwo e.Ima i memory test,no ne go znam kak se izpolzwa towa '<img'>
Страници: [1] 2 3