Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на програми => Темата е започната от: jonyshub в Aug 01, 2010, 16:55



Титла: Internet с automatic Ip при Ubuntu
Публикувано от: jonyshub в Aug 01, 2010, 16:55
На настолния компютър ползвам интернет от един аксес пойнт по Лан-кабела към PC-то (access point-a улавя сигнала от Wifi routerа, който се намира в другата стая и го предава по кабела). На уиндоусите за да настроя аксеса ми изисква въвеждане на
Ip: 192.168.1.xxx
mask: 255.255.255.0
gateway: 192.168.1.1;
... след което изписвам 192.168.1.1 в кой и да е браузер и ми отваря програмната страница на аксеса... след това трявба да настроя IPv4 на Automatic за да ми се пусне нета.
За първи път се опитвам да пусна интернет на линукс по този начин но не става... Когато въведа ай-питата ОК, влиза в страницата за настройка, значи картата, драйверите и връската са ОК! Обаче когато ги махна (по аналогия на уиндоуса в линукса за аутоматик Ip configuration се избира настроиката "Automatic DHCP", доколкото разбирам), започва да се опитва да се свърже но спира и излиза един триъгълник, изписва Network disconnected!!! Някой да има някаква идея?


Титла: Re: Internet с automatic Ip при Ubuntu
Публикувано от: Acho в Aug 01, 2010, 17:15
Доколкото разбрах от постинга ти, ако ги зададеш ръчно на Линукса, всичко е ОК ? Ако е така, защо не си ги оставиш. Че като не е по DHCP, голяма работа. Щом си ги знаеш, и няма да се променят, остави си ги така на ръка. И си работи с кеф.


Титла: Re: Internet с automatic Ip при Ubuntu
Публикувано от: jonyshub в Aug 01, 2010, 17:28
Ip-тата са ми нужни за да вляза в програмната страница, а когато ги сложа на автоматик, ми идва нета. Не мога да слагам ай-пита и да имам интернет, трябва да е на автоматик, поне така става при уиндоуса! давам "Obtain automatic IP adress" в настроиките на ай-питата и интернета се опявява! Разбирате ли трябва да е на автоматик за да имам интернет от аксес пойнта... Помагаите хора 3-ти ден търся в нета какво ли не пробвах, искам да сменям скапания уиндоус - писна ми!


Титла: Re: Internet с automatic Ip при Ubuntu
Публикувано от: arda_kj в Aug 02, 2010, 01:31
По принцип трябва да имаш Интернет и с ръчно въведен IP, едва ли получаваш реално IP от рутера на access point-a. На рутера просто има DHCP сървър, който раздава IP адреси и то т.нар. частни мрежи. Така че и при двете положения ръчно/автоматично трябва да имаш мрежа и Интернет. Предполагам, че при ръчното въвеждане на IP, за да имаш Интернет ще трябва да зададеш ръчно и DNS адресите на доставчика или на gateway-я/рутера (вписваш ги във файла /etc/resolv.conf).
Отдруга страна е по-удобно това да го прави рутера чрез DHCP сървъра, но според мен ти не успяваш нещо да го конфигурираш както трябва или другия вариант е нещо dhcp клиента в Убунтуто да не е пуснат. Погледни си настройките в Network manager-а дали са му зададени както трябва. Просто си поиграй няма начин да не стане. Отваряш Network manager-a --> Wired --> Edit... --> IPv4 Settings --> избираш Method "Automatic DHCP" отмяташ "Connect Automatically", Apply и си готов.

Ако нещо не си разбрал питай. В случай, че пак не стане дай изхода от следните команди написани в конзола:
Код
GeSHi (Bash):
  1. sudo netstat -wutalpn
  2. sudo ifconfig -a
  3. sudo route -n
  4. cat /etc/resolv.conf
  5.  

Пишеш тези команди и даваш изхода от тях първо в случая, когато си свързан ръчно към рутера и второ след неуспешния опит за свързване, когато си задал на рутера автоматично.
Също виж дали на рутера DHCP сървъра е настроен както трябва и отметни ако има следната опция - "Enable DNS Relay", също за всеки случай и "Always broadcast" (при теб тези опции можа да изглеждат малко по различно).
Освен това може да видиш и да кажеш какъв тип IP адреси получава Windows-a ти и какъв е адреса на DNS и gateway, за да придобием представа какво не е наред (от Network Connection --> Properties --> Details или нещо такова беше).


Титла: Re: Internet с automatic Ip при Ubuntu
Публикувано от: vyrgozunqk в Aug 02, 2010, 02:11
И аз имам едно глупаво предложение, като зададеш да приема автоматичните настройките от DHCP сървъра, направи един пълен рестарт на системата ;)
Преди време имаше някакъв бъг в нетуърк мениджъра и като бъзикаш ръчно по IP адресите, после отказваше да включи DHCP клиента...
Другия вариант е да си го пуснеш ръчно :)


Титла: Re: Internet с automatic Ip при Ubuntu
Публикувано от: chen_dzen в Aug 02, 2010, 11:19
Код
GeSHi (Bash):
  1. sudo dhclient eth? (? е номера на адаптера 0,1,2,3)