Покажи теми - Oxy
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 5
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Лог на ренейм операции -: Mar 15, 2013, 06:33
Здравейте колеги имам 2 въпроса относно преименуване на файлове.
Първият е следния: През шела преименуването на файлове става чрез mv. Когато преименувам файл примерно през самба, самбата към мв ли се обръща или прави други магарии.
Вторият е всъщност основния въпрос и в частност: Има ли някакъв начин да видя кои файлове в дадена директория са били преименувани? Някакъв лог нещо?
2  Програмиране / Общ форум / Жаба и слапване на обекти вън от хийпа -: Feb 28, 2013, 17:29
Здрасти! Имам малко странен въпрос относно Джава и в частност:
да кажем имам огромни листове обекти /порядъка на 1 000 000 обекта/ и понеже всеки обект всъщност ми държи утф8 кодиран текст със среден размер 11мб. Има ли начин да кажем ако нарежа даден списък да държа част от него в оперативната памет и останалите части да ги извадя някъде и да чакат да бъдат извикани отново в памета. Сега въпроса е как ще ги разкарам тези обекти които вече не са ми важни от хейпа на момента, без да чакам ГК да се събуди?
3  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / UTF8 NFC/NFD простотии -: Feb 04, 2013, 03:52
Здрасти! Имам сериозен проблем с УТФ8 на един убунту сървар. Сзрвара сервира НФС4 дялове за писане на Мак клиенти. Тъпнята е следната: Мак ползва нормалформ д като декомпозиране а останалия свят ползва утф8  в компоъзирана нормалформа тоест "С".За да съм корентен мак енфорсва NFD (normalform d), докато стандарта е NFC и ако няма възможност тогава NFD. Тук се появява следния проблем поради тъпота на файндъра на мак не мога да чета файлове, които съдзржат Умлаути в името /Умлаути са готини немски знаци като Ä, Ü/ защото има разлика как тези знаци се кодират като битове в разлиите нормалформи. Респективно мака пище нещо на НФСа и после като цъкнеш върху него се на**ва. Въпроса е има ли как да компилирам локал utf8-nfd или нещо от типа на utf8-mac. Друго възможно решение би било да накарам НФС да конвертира от утф8-нфц към утф8-нфд он дъ флай. В мак има iconv но не знам дали мога да го интегрирам с НФС4.

ПС: В момента обмислям решение да сменя локала на маута от утф8 на ISO-8859-1 както и локала на сървара, само и само да мога да ги накарам да играят добре едно с друго и като търсят определн низ от битове, да няма разлика в нормалформата и да може тъпия файдър да си намира  файла.

ПСС: Някой който администрира макове да е Забелязвал тъп бъг в настройките на сигурността при 10.8.2, където като цъкнеш на сигурност/секйурити /сори нямам йу на клавиатурата/ /сихзрхайт просто крашва?
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Pulse, Alsa и 5.1 surround през Spdif -: Feb 02, 2013, 22:38
Някой може ли да удари едно рамо как става 5.1 Съраунда във Федора Кор 15/16/17/18. Имам някаква Интел ХДА:
Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio (rev 05)
и се чудя как ще стане номера. Бях го докарал в убунту, но сега нещо не ми се получава... Пулс просто откаъва да покаже 5.1 профила. В бубунту дори успях на нацепя стандартния стерео звук на 6 канала. Лошото е че поради недоуразумения между мен и бунту философията реших да мигрирам към федора.
ПС: Как става номера да рестартирам алса във федора? Нещо /etc/rc.d/init.d/alsa-utils и service alsa-utils не ги виждам никакви...
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / nfs, /home епълски и линукски клиенти -: Jan 05, 2013, 18:24
Здрасти, имам въпрос:
Имам конфигуриран Убунту Линукс Сървар 12.04 LTS със опенлдап, НФС и керберос. Сега въпроса е следния в мрежата имам Mac OSX 10.6 и 10.7 клиенти които трябва да си вземат домашните дялове от НФС.
Първо задължително трябва да е НФС(OSX от 10.7 не поддържа SMB а само SMB2 протокола). Понеже Маута на Мрежовата директория е направен през auto.master и auto.home (в мак вместо точка тези са зададени с _ auto_master u auto_home) като маунтвам целия server.local:/export/home на /home точката на епълския клиент със всички потребителски директории.
сега първо епълския клиент маунтва със следните опции:
* -fstype=nfs,rw,soft,timeo=5,retry=300,intr,tcp,sec=krb5i   neo.danbishop.org:/home/&


в export на сървара има async, crossmount,rw,insecure,sec=krb5i

Кербероса функционира навсякъде и при лог ин се маунтва всичко, обаче в някакъв момент нещо на мака се обърква и дяла изчезва... като отида на places/user home и ми казва че алиаса не съществува... и повече не мога да пиша/чета данни от хоума. Като маутна /home нормално в епъл от connect with server : nfs://server.local:/export/home
вижда директориите и мога да си правя всичко в тях(тези за които потребителя има достъп)...

Сега въпроса е къде съм сбъркал, че домашните директории така изведнъж изчезват. Ако има въпрос защо НФСто е с insecure опция: мак...

И другия въпрос е нормална машина с 6 ядра (12 нишки) 24 ГГб Рам, и ХардДискове(WD нещо в си) в ЛВМ дали може да сервира нормално /home за 12 клиента при гигабитова мрежа...
6  Програмиране / Web development / SEO неща -: Dec 06, 2012, 18:33
Здравейте колеги! Имам няколко въпроса относно оптимизиране за търсачки:
1. Имам множество домейни на един сайт. Доколкото разбрах какво пише из мрежата е хубаво да си избера един домейн и после да правя 301 редиректи от другите към първия. Има ли значение кой от домейните ще си избера или не?
2. Трябват ми малко типове как да изкарам сайта да се вижда на по-предна позиция: http://www.puzzle-solutions.de

7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Ubuntu server 12.04 LVM crypt -: Nov 14, 2012, 03:12
Здрасти колеги! Имам малка молба:
Може ли някой да ми обясни точно как работи ЛВМ с Криптиране. Инсталатора на убутну 12.04 сървар ми позволява да си направя целия диск с криптирано ЛВМ, но проблема е следния: искам да направя един логически диск от няколко физически и трябва всичко да е криптирано. Въпроса е кое се криптира: Логическия или физическите? И ако има някой опит с убунту инсталатора ще съм благодарен за съвети. Иначе какво се мъчих да направя сега. Като правя нова партиция казвал да направи физическа партиция за криптиране. Лошото е, че после като отида на управление на криптираните дялове не мога да ги активирам. И чак тогава да ги набия в ЛВМ(Стоят си инактив). Някой има ли предложение кое как трябва да направя?
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / OpenVPN Ubuntu 10.04LTS Настройка -: Jun 16, 2012, 15:04
Здравейте!
Вече 2 дни се боря като прасе с тиква с настройката на впн-а.
Започвам от началото сървара /etc/network/interfaces


# Loopback device:
auto lo
iface lo inet loopback

# Set up the bridge interface for OpenVPN
auto br0
iface br0 inet static
address 176.9.**.**
broadcast 176.9.**.**
netmask 255.255.255.224
gateway 176.9.**.**
bridge_ports eth0


iface eth0 inet manual
up ip link set $IFACE up promisc on
down ip link set $IFACE down promisc off


# default route to access subnet
up route add -net 176.9.**.0 netmask 255.255.255.224 gw 176.9.**.** eth0

Направил съм си сертификатите и съм отворил порта във IPtables
server.conf:
http://pastebin.com/BEKYBnEi

и малко от сислога последно какво се случва

http://pastebin.com/D4jN2B9e

някакви идеи къде съм го замазал?
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Федора 17 и Eclipse Junо -: May 31, 2012, 02:36
Понеже не ми е увряла главата, да не се занимавам с неща които са се появили вчера се набутах да мина на федора 17. И ето първото у****не дойде:
yum install eclipse
всичко минава добре обаче като стартирам еклипса ми плюе следните редове:
Код:
[totocool@Osiris ~]$ eclipse
CompilerOracle: exclude org/eclipse/core/internal/dtree/DataTreeNode.forwardDeltaWith
CompilerOracle: exclude org/eclipse/jdt/internal/compiler/lookup/ParameterizedMethodBinding.<init>
CompilerOracle: exclude org/eclipse/cdt/internal/core/dom/parser/cpp/semantics/CPPTemplates.instantiateTemplate
CompilerOracle: exclude org/eclipse/cdt/internal/core/pdom/dom/cpp/PDOMCPPLinkage.addBinding
CompilerOracle: exclude org/python/pydev/editor/codecompletion/revisited/PythonPathHelper.isValidSourceFile
CompilerOracle: exclude org/python/pydev/ui/filetypes/FileTypesPreferencesPage.getDottedValidSourceFiles
Gtk-Message: Failed to load module "pk-gtk-module"
Gtk-Message: Failed to load module "pk-gtk-module"

Отделно пише в някакъв логфайл ~/.eclipse/org.eclipse.platform_4.2.0_793567567/configuration/1338411585816.log (Това ид на лога е различно за всяко стартиране)следното:
http://pastebin.com/BsExAdH4
някакви идеи защо се омазва така?
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Бекъп на машина -: Mar 28, 2012, 04:06
Здравейте колеги!
Имам странен проблем. Имаме един сървар убунту 8.04 ЛТС. Ситуацията е следната на сървара вървят няколко услуги които се ползват много и имат доста данни обем около 160 гигабайта заети. Имаме около 90 още свободни. Понеже се оказа бекъп системата за последни е извъртяла преди 8 месеца трябва да направим някакъв бекъп на всичко (+ конфигурационните файлове). Сега понеже сървара ще се мигрира на нова машина не върви да настройваме Бакула или нещо от типа. Някой има ли идея как да го източим този сървар? Сървара се достъпва през SSH и не е виртуалка. Да ходим до дейта центъра не върви. Имате ли идея как можем да го източим отностилено бързо? Бързо значи около 60 часа. Проблема е следния чрез scp не успя да докопа и 1/5 от данните за 20 часа. Връзката е много добра 10 мегабайта/секунда, но проблема е в многото на брой малки файлове. Примерно снимки от мероприятия. Другото лошо нещо е, че системите са пръснати, съхраняват си данните където си искат и понеже са писани от студенти като нас, нямат документация къде какво и защо....
Някакви идеи как да го извършим това? Евентуално си мисля за SFTP за да може да сваля паралелно файлове, но това ще скъси с 1/10 времето, защото се позволяват до 10 паралелни заявки. Другия вариант евентуално си мислихме е да направим копие на хард диска. Обаче е несъобразно защото ще получим и 60 гигабайта нули...
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Конфигурация на сървар (Време + Цена) -: Feb 20, 2012, 18:34
Здравейте!
Понеже съм нов в професионалния бранш имам въпрос свързан със задача.
 
          Конфигуриране на един Убунту сървър, на който да се логват Мак ОС клиенти (ЛДАП)

          Конфигуриране на програма на сървъра, която да осигурява база данни за контакти и календар

          Конфигуриране на автоматизиран бекъп на сървъра

Колко работни часа оценяте задачата и колко е нормалното възнаграждение на час за подобен труд?

Поздрави, Тодор
12  Програмиране / Общ форум / Спинлок синхронизация -: Dec 04, 2011, 20:38
Здравейте! Спинлок е възможно решение на Проблема с критичната секция. Понеже не уча на български не съм наясно кое как се превежда затова обяснявам малко по-широко: Дадена е програма която има част, която подлежи на паралелизиране чрез спинлок. Спинлокът е реализиран по следния начин:

while( key) Swap(&lock, &key);

прието е че Swap() е атомарна инструкция с хардуерна реализация. Въпросът който не ме интересува и не мога да му намеря отговор е : Защо въпросната реализация може да доведе до намаляване на производителността при мултипроцесорна система?
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / /host папка -: Nov 17, 2011, 13:52
Някой знае ли за какво е тази директория... вътре има следните директории
/host/ubuntu
/host/ubuntu/disks
/host/ubuntu/install
/host/install/winboot
/host/install/uninstall-wubi.exe

Мерси предварително,
Тодор
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Търси се програма за миксиране на музика... -: Jul 18, 2011, 05:23
Идеята е следната трябва ми програма с която да мога да миксирам 2 аудиофайла на момента... да мога да виждам колко бийта има в минута, да синхронизирам темпото и про4ие.... програмата Ще се ползва по разни партита... обЩо взето ми трябва някаква разновидност на диджейска програма  ;D
15  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Genkernel подобна джаджа -: Jun 12, 2011, 07:57
Има ли мераклии да се захванат с такава работа?

Идеята е следната?

Прави се приложение, което да може
1. Да компилира кернел по даден темплейт файл (.хмл)
2. Да ходи по разни компоненти примерно видео карта и след изчитане на ИДтата и информацията, която идва да подбере подходящия модул в конфигурацията на ядрото, като разкара разни излишни неща от него...
3. Да има опция при компилация да инсталира ядрото и съответните инитрд файлове
4. Пише буутлоудър...
5. Да се интегрира с менуконфиг
6. Други(Предстои дерзане)

Идеята е, че преди много време бях дженту потребител и много си харесвах генкернела, обаче сега понеже нямам време да си прекомпилирам цялата система за ъпгрейд или просто добавяне на някакво ново приложение използвам убунту базирана система и генкернела мнооого ми липсва... ще ми се да се помъча малко с подобно нещо.
Понеже не съм с много свободно време за подобен проект, ще трябват и други хора... по възможност с много експириънс със С/С++... ще говоря с колегите от универсистета, предполагам има няколко много надъхани за целта, но това означава работен език английски...
Също си мисля, че за подобна глупост със самоподбора на драйвери, ще се наложи да се намерят голяма маса хора, които пишат описания на въпросния хардуер под някаква стандартизирана форма... май най-добре в база данни...

За сега толква като за добро утро... очаквам мнения и много ще се радвам на критика
Страници: [1] 2 3 ... 5