Автор Тема: Предпочитан linux за сървър  (Прочетена 474 пъти)

supervas

  • Гост
Предпочитан linux за сървър
« -: Sep 23, 2006, 22:45 »
Интересно ми е коя linux дистрибуция бихте предпочели, ако ви се налага да направите сравнително голям сървър, да речем WWW,FTP,MAIL и някаква базаданни, където сигурността и бързодействието са най-важните показатели?
Изключвам от разглеждането UNIX, *BSD и други системи. Ясно ми е че това зависи и от човека, но си мисля че и самата дистрибуция ограничава възможностите. Сега като се замисля, май LFS е най-подходящ, поради пълния контрол над системата от страна на човека правещ сървъра? Интересно ми е обаче ако трябва да използвате някоя от масовите дистрибуции. Останал съм с впечатлението (от темите тук), че най-често се използва Debian. Какво че кажете за Slackware и gentoo например?
Активен

Kalin

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1642
  • insider
    • Профил
Предпочитан linux за сървър
« Отговор #1 -: Sep 23, 2006, 22:55 »
За production сървъри дебиан stable наистина е предпочитан (засега). Според мен обаче избора трябва да е определен до най-голяма степен от това с коя дистрибуция се чувстваш най-добре и управляваш с най-голяма лекота...

Да ползваш слак е класика, да ползваш дженту е въпрос на познаване - да настроиш niceness така, че да не се усеща компилирането по време на ъпдейт. Допускам, че при огромен брой заявки именно дженту ще се държи най-близко до братята от *BSD като скорост.
Активен

Като станем милиони ще видиш тогава кой е луд...
If you don't stand for nothing, chances are you will fall for anything.