Покажи теми - tomek
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1]
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Променени езикови настройки на монитора -: Mar 27, 2007, 14:31
Опитвах да инсталирам въпросното дистро и освен, че вече не помня по какви причини не се получи нищо, по други незнайни причини ми се промени менюто на монитора с някакви китайски йероглифи и други неверни надписи. Единствено мога да се ориентирам по картинките, които за щастие са се запазили и все пак мога да си корегирам монитора, но не е приятно... Ако някой знае как се оправя това... Благодаря предварително. Монитора е стар Dell 17 инча със кинескоп тринитрон.
2  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Puppy 2.12 вече на български -: Dec 30, 2006, 01:28
Не мога да скрия удоволствието, което изпитвам, когато ползвам Puppy Linux. Тази дистрибуция е напълно самостоятелна и не е базирана на никоя от големите.
Реших, че трябва да се отблагодаря някак за това, че я ползвам и взех та   преведох менютата на JWM(Joe's Window Manager) - десктоп средата, с която идва Puppy, когато го инсталирате.
Разбира се, лесно можете да инсталирате на Puppy и XFCE, KDE, Icewm, Fluxbox, Blackbox, Enlightenment и други, но уверявам Ви, че JWM е напълно достатъчен и е толкова компактен, че цялото Puppy се събира в около 70МБ, което съвсем не означава, че е по-малко функционална от големите дистрибуции!!!
Цялата операционна система може да се зареди в RAM паметта на компютъра, а приложенията, които ползва са изключително практични и повечето от тях са добре познати като например Abiword, Gnumeric, inkscape... Интернет браузърът е Mozilla SeaMonkey, който работи и като мейл клиент и могат да му се инсталират добавки за firefox.
Като цяло, най-доброто впечатление, което прави Puppy e, че е много бърз. Мисля, че това е всъщност най-бързата Линукс дистрибуция, защото се зарежда в RAM паметта и така освобождава хард дисковете и CD/DVD устройствата от работа.
След като си дръпнете Puppy 2.12 (съвсем скоро ще излезне 2.13) от  тук  за няколко минути, изпичате си едно CD и само след минута ще имате напълно работеща ОС. За да го направите на български, най напред трябва да влезнете в Menu>Control Panel>Country Localization и да изберете bg. Рестартирайте Х с помощта на Ctrl+Alt+Backspace и после startx или xwin jwm

После изтеглете това: http://dotpups.de/dotpups....tor.pup  и кликнете веднъж на него. Той ще се инсталира. Ще ви се отвори прозорец от който можете да стартирате програмката. Отново изберете българското, след което автоматично ще се изключи Х и ще се опита да стартира. При мен не се получава, затова просто го рестартирах с Ctrl+Alt+Del и после всичко си стана на български... Ще ви пита преди рестарта, дали да запази това кмоето сте правили досега на CD-то. Кажете му "да" и така ще получите CD с Puppy 2.12 с меню на български.

Ще дописвам после...
3  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Тиликс и ubuntu -: Sep 22, 2006, 09:27
Колебая се дали да не мина на Тиликс. Всъщност с удоволствие ще го направя, особено когато се появи официалния Тиликс 2.0, само се чудя, дали няма да сбъркам.

Вие как мислите? Може ли Тиликс да ползва хранилища като нормална  Дебиян базирана дистрибуция? Някой правил ли е този "преход" и ако да, как е положението? Всъщност интересувам се от повече информация за Тиликс.

Поздрав

П.П. Пробвах да си направя лайв ЦД, но нещо все е сбъркан този ми ти ISO...
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем със synaptic -: Sep 20, 2006, 22:48
Здравейте,

Абе не че е огромен проблем, но веднъж преди време бях си сложил една безумна листа с хранилища и дали от това или от друго Synaptic-а ми не бачка хич '<img'> Пускам го а той... нищо '<img'> Същото е и с обновяването в графичен режим... Изобщо не мога да инсталирам или обновявам графично.

Разбира се това не означава, че apt-get не работи. През терминала си стават работите, но все пак е хубаво човек да си го има това.

Помогнете моля.

Поздрав



5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Problemna nova instalacia -: Jun 08, 2006, 21:14
Zdravejte otnovo,

Preinstalirah Dapper i eto na problemi:
maj sburkah kato go instalirah s OEM?

Ima problemi s parolite ako ne trygne programata ot terminala i naj-lo6oto: kato pusna sistema>predpo4itanija>nastrojka na klaviaturata kazva taka:

Програмата „gnome-keyboard-properties“ спря неочаквано.

Можете да информирате разработчиците за това, което се случи, и да им помогнете да разрешат проблема. Можете и да рестартирате програмата.

A puk ako trygna ot terminala:
sudo /usr/bin/gnome-keyboard-properties
 dava tova:
„gnome-settings-daemon“ не може да бъде стартиран.
Без него някой настройки няма да имат ефект. Това може да означава проблем с Bonobo, или конфликт между програми, които не са на GNOME (например KDE) и „gnome-settings-daemon“.

Kakvo da pravja? Da preinstaliram li normalno cjaloto Ubuntu?

Mersi predvaritelno,

Prostete za mangalicata, ama sega druga njamam



6  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Кпуих си нова звукова карта заради Убунту -: Jun 07, 2006, 17:17
Здравейте,

Убунтуто е 6.06 Dapper, а картата е C-media 8738. Има я в сайта на ALSA(docs&drivers) тук

Тъй като според мен тази страница изисква поне висше техническо образование (каквото аз не притежавам), за пореден път моля за вашата помощ.
Също така, ви моля да бъдете търпеливи ясни и елементарни в обясненията си, защото наистина много малко зацепвам от това, което е написано на сайта, въпреки, че притежавам необходимите езикови познания.

П.П. Опитах се да се запозная с действието на командата modprobe, но за съжаление не мога да разреша дилемата какво да напиша след като я набера в терминала... '<img'>

Това е положението.

Благодаря ви предварително.



7  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Проблем с ЛАН настройка в Убунту 6.06 -: May 30, 2006, 23:04
Та значи, аз открай време си дърпам с грешки от нет-а, още от времето когато крадях (ползвах Уиндоус) Примерно като дърпам нещо, което е по-голямо от 15МБ го дърпа с грешка. Особено неприятно е това, когато дърпаш някое ISO и накрая се окаже греда.
Провайдера ми е Юнайтеднет и многократно съм ги питал какво може да е, но те след като дори не им хрумваше какъв може да е проблема, решиха проблема е в мен.
Наскоро един колега ми подхвърли, че може да е от ЛАН картата или нещо от слота на дъното. Та взех да пробвам някакви стари 100Мбит ЛАН карти, които шефа беше позахвърлил в кашона със антикварните хардуерни елементи. Слагам - не работи!
Пускам pppoeconf, пита ме всичко както преди, но първия въпрос беше различен: дали единственото у-во ми е eth1, а с предишната карта питаше за eth0. Пробвах и както вече се досещате: не работи! Пробвам друга: не работи!. Рекох си: "...тия карти шефа защо не ги е изхвърлил, те и двете не бачкат". Днеска си купувам една LAN карта от 9лв и 80ст. - CANYON Realtek. Слагам я и за мое най-голямо учудване същия... проблем - не работи. Върнах си я старата и сякаш за миг заработи - изтегли си всички ъпдейти, дори и някакъв пакет за  Open office около 25МБ, който досега не можеше да го изтегли, но щастието ми не трая дълго и всичко си се върна по старо му. '<img'>
Та това ми е основния въпрос. Тъй като вече съм понатрупал повечко въпроси, ще ги "излея" тук и сега, ведъж завинаги:
1. Какво да направя, че да заработи карта от типа Eth1 (ако изобщо има такива типове карти) и какво трябва да направя. (пусках запитване при чичо Гошко/Google/ ама не помомогна)
2. Как му се конфигурират устройствата на Убунту - драйвери.
3. Как да разбера кое е стартиращ файл. Например инсталирам нещо от Дебиан-ски пакет.
4. Как да подкарам платка miro DC30+ /zoran mjpeg/?
5. Как да подкарам минидиск с USB - NetMD Sharp im mt899? Свалих си за него пакет за Дебиан от http://www.pdr.cx/tmp/gnetmd/
, а иначе сайта е http://www.pdr.cx/projects/gnetmd/main/#top
Инсталирах пакети от това чудо с помощта на GDebi Package Installer, което пък инсталирах с apt-get, но така и не се случи нищо.
6. Мислите ли, че трябва да сменя дистрото за да се справя проблемите или мислите, че съм прекалено необразован?

П.С. По всички от гореизложените въпроси съм се опитал да се справя сам, питал съм чичо Гошко, Търсачката на форума, но... ядец. Та извинете за тъпите въпроси предварително. Благодаря предварително. В замяна на това, когато стана напреднал общавам да направя едно хубаво инфо за Ubuntu Dapper 6.06, та да пращате такива невежи като мен да четат и да се образоват.



8  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Ubuntu, kubuntu или xubuntu? -: May 29, 2006, 13:19
Въпреки, че все още Dapper не е напълно завършен, започвам да се чудя дали другите му побратими не са по-добри (имам предвид графичните среди).

Значи въпроса ми изглежда по-скоро така:
Gnome, KDE или Xfce? И защо?

Мерси.
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Стара, но добра mjpeg capture платка -: May 28, 2006, 17:40
Платката е miro DC30+

Не мога да я подкарам в Ubuntu 6.06. Моля помогнете

Благодаря предварително.
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Как се прави икона на външен софтуер в Убунту 6.06 -: May 28, 2006, 13:07
Горе долу се оправям с пакетните програми, но не знам как да разбера как изглежда командата за стартиране на /home/dict2.2/dic (като dic е application/x-executable). Изобщо къде се разбират тия работи, четох насам-натам ама нещо...

По принцип знаете ли някъде списък с обяснени команди за Ubuntu?

Ако знаете и с какво се правят и картинки за икони... цена няма да имате.



11  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Ubuntu 6.06 (dapper) -: May 28, 2006, 12:19
Здравейте отново,

И така, ъпгрейднах се от Ubuntu 5.10 ( в Гном става много лесно - от Система>Администрация на системата>Synaptic>Upgrade), и става особено бързо ако преди това си промените адресите на хранилищата с новото БГ огледало на Ubuntu: http://ubuntu.ipacct.com.

(Система>Администрация на системата>Synaptic>Настойки(горе в менюто)>Хранилища). Избира се хранилището>Редакция>в URL се попълва http://ubuntu.ipacct.com/ubuntu/
Доколкото разбрах трябва да се оставят само security хранилищата на стария адрес.

Новта ОС изглежда много добре и е стабилна. Много се радвам на Линукс, а Ubuntu e много добро за начинаещи (така поне си мисля). Разбира се има си и проблеми и недостатъци, които ще се постарая да опиша по-долу.

Първото нещо, което не е ОК е превключването на фонетична кирилица. Първо трябва да се махне американската, да се добави фонетичната, да се сложи интернешънъл, после да се махне и отново да се сложи американска (четох го някъде). След това има фонетична, но пък short cut-a Shift+Alt работи с избирателна пропускливост и няма никакъв индикатор, който да показва в какъв режим е клавиатурата. Аз обаче намерих разрешение: ДБМ (десен бутон на мишката) върху долния или горния панел на десктопа> Добавяне към панела>Полезни>Клавиатурна подредба. В панела се появява едно грозничко Bgr /Bgr*,USA/ и то работи.
Из нета бях виждал разни невероятни скрийншот-ове на Гном и се почудих как се получават, чак такива красоти и след доста ровене разбрах, че хубави работи стават с gDesklets. Инсталира се лесно със Synaptic: Система>Администрация на системата>Synaptic>Търсене: gDesklets>ДБМ+Избиране за инсталация>Прилагане(под менюта-та). След като се инсталира се стартира от Програми>Помощни програми>gDesklets. Има хубави работи, но някои са бъгави и правят проблеми и са неизползваеми.

Много бих искал да си намеря списък с командите за Ubuntu и някакви обяснения за тях.

Свалих си например SA Dictionary и незнам как да си направя десктоп икона или стартер, защото незнам каква команда се изпълнява при стартиране на излълним файл.

Май ще трябва да си сменя звуковата, защото моята Philips Acoustic Edge не става за Линукс изобщо '<img'>

Все още не мога да си подкарам capture картата miro DC30+, не знам кой драйвер как се подкарва и... има още много хляб да ям. Ако някой случайно знае как става, ще съм благодарен.

Ще продължа да пиша по темата. Ако знаете някакви готини цаки и препоръки, пишете.

Ето и едни много добри линкове за дистрибуцията:
http://www.krazypenguin.net/Ubuntu_Dapper_Drake_6.06_Guide
http://doc.gwos.org/index.php/Main_Page

Благодаря за вниманието.

П.С. Всъщност незнам дали това е правилната секция за този пост, но админе прости ми и премести темата ако е нужно, няма да се сърдя... '<img'>



12  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Лични впчатления от ubuntu 5.01 -: May 15, 2006, 12:16
С две думи: МНОГО Е ЯКО!!!

Все едно си отишъл на фризьор и си си подстригал косата от дълга на нула номер. Излизаш от фризьорския салон и ти е едно свежо, леко и приятно, но още не знаеш какво ти престои - на улицата, на работното място...

Не помня кога и как, преди около месец попаднах на този сайт (http://www.linux-bg.org). И също толкова случайно се зачетох из новините. След това прочетох, че имало live CD-та, с които може да си инсталираш Linux без да докосваш по какъвто и да е начин Уиндоус системата си. И така свалих си Knoppix и така се започна...

Хареса ми най-вече това, че се сблъсках с нещо ново, с нови правила и нов изглед(интерфейс). И така лека-полека се позапознах с нещата, пробвах дистрибуциите Tilix, Suse, Dynebolic, Slax и накрая си избрах Ubuntu, защото си поръчах от тях да ми го доставят по пощата и чудото се случи! Повярвайте хора, безплатен обяд има! Тези хора доставят БЕЗПЛАТНО дискове и то в големи количества една напълно функционираща стабилна ОС със всякакъв софтуер (може би на това се дължи и най-високия рейтинг на ubuntu в distrowatch.com). СД-тата пристигнаха за по-малко от 2 седмици. Може да се поръча за нормален компютър, за 64-битов и дори за Мак!!!

Разбира се не всичко е безпроблемно. Когато вече реших, че трябва да си го инсталирам на хард диска, трябваше да си направя нов дял - да го цепна: нещо, което никога не бях правил и се притеснявах, да не си изтрия нещо ценно като например дълго събирана музика, снимки на бебето и тн. Чудих се дали да не си купя един нов 20ГБ хард диск на старо, но накрая реших да си извадя подвижния от USB кутията и да го сложа в компютъра. Не успях да се престраша да го цепна с инсталационното СД на Убунту, но си свалих Partition Magic и свърших работата с цепенето в ХР-то. Програмата е лесна за използване и мисля, че човек който се оправя с английския няма как да си изтрие информацията. След като вече имах нов 20ГБ NTFS дял на диска. Преминах към инсталация на Ubuntu. Пъхнах СД-то и рестартирах. Когато стигна до форматирането на дяла, който му е нужен, разбрах с тъпата си глава, че Ubuntu ще ми преформатира дяла който си бях заделил в друга файлова система - ext3. Менютата са малко объркващи за начинаещите, но това си е част от приключението. Някакси не бях сигурен какво ще се случи - дали ще преформатира целия хард диск или само нужния дял. Накрая се реши и натиснах бутона. Започна инсталацията на ядрото, софтуера и други, което продължи доста време - около 15 минути. После ме попита за нещо, което не знаех какво е - GRUB. Пита ме дали да го сложи в друго нещо наречено с престъпното име - MBR. Естествено казах НЕ (стархувах се да не омаже Уиндоуса). Когато се рестартира, не се случи нищо - отново Уиндоус. Почетох това онова за Grub - оказа се, че това, както и друго нещо наречено Lilo са програмки, които при стартиране на комютъра те питат какво искаш: Линукс или Уиндоус... Рекох си СУПЕР. Ще инсталирам Lilo, защото ми звучи по-фино от GRUB. Айде всичко наново. Инсталирах го и то в MBR-то, ама нещата съвсем се оплескаха, защото това Лило не бачкаше като хората и започна да изписва някакви 04 04 04 04 и тн. И нищо не ставаше. Сега вече не можех да буутна и в Уиндоус. Затънах тотално.
Преспах с проблемите и на другия ден в службата написах в този форум следното: http://www.linux-bg.org/cgi-bin....t=13949

Честно казано, това което ме върна в играта беше отношението към начинаещия в този форум и учтивостта на delphinus, july и най-вече Agent_SMITH, на които съм им много благодарен. Обикновенно в БГ форумите винаги има кой да те напсува, било за правописна грешка, било за тъп въпрос... Тук това не се случи!  Получих точна и изчерпателна информация без злонамереност, упреци и проклетия - характерни черти на българския нрав и гостоприемство.
И така да не навлизам в политиката. Свалих си в службата едно "super grub", което помогна да се буутна в ХР-то. Там почетох още и с една команда fdisk/mbr премахнах Лило. Започнах "на чисто" нова инсталация. Този път казах на Grub да се инсталира в MBR и чудото стана! Като видях, че ме пита кое да зареди Линукс или Уиндоус, пощурях от кеф. Убунту тръгна!
И така системата заработи. Следващия проблем беше да си пусна интернета. Четох, четох, конфигурирах, писах в командния ред някакви команди, но... уви, нищо не ставаше, докато не прочетох някъде, че в Убунту се пише в терминала ppppoeconfig и ГОТОВО!
След като тръгна интернета вече нещата стават значително по-лесни, защото има откъде да четеш. После си направих нови файлови хранилища, които още не знам какво означават теоретически, но знам те докараха нов софтуер от нет-а. Сега се боря да сe науча как да инсталирам нови програми като например mjpegtools (нещо не мога още да се оправя), и да подкарам една стара, но чудесна платка miroDC30+, която работи с компресия mjpeg, засега нещо не става, но сигурно ще успея. Жалко, че трябва да си купя нова саунд карта, защото моята philips acoustic edge не става(и без това съм за нова).

И така дотук съм стигнал. Поздравявам всички, които са решили да се отърват от монопола на чичо Бил и се чувстват свободни хора които не крадат, а си помагат един на друг.
Ако няма много противници на тези дълги лични впечатления и преживявания, ще пиша пак.  Надявам се да не съм попречил на никого с този текст.

П.С. Извинете, че обърках горе в темата версията на ubuntu - не е 5.01 ами 5.10...



13  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Defekt s phonetic v ubuntu -: May 14, 2006, 12:59
Izvinete za latinicata ama ne moga da go napi6a s BDS...
Kato vlezna v System>Keyboard Perferences>Layouts>Add>Bulgaria Phonetic
...mi dava slednoto syob6tene za gre6ka:

Error activating XKB configuration.
It can happen under various circumstances:
- a bug in libxklavier library
- a bug in X server (xkbcomp, xmodmap utilities)
- X server with incompatible libxkbfile implementation

X server version data:
The X.Org Foundation
60802000

If you report this situation as a bug, please include:
- The result of xprop -root | grep XKB
- The result of gconftool-2 -R /desktop/gnome/peripherals/keyboard/kbd



Molja pomognete... Blagodarq predvaritelno
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Моля помогнете да проработят ubuntu+xp+me -: May 08, 2006, 11:22
Здравейте,
Довчера имах 1 FAT32 хард цепнат на 2 и в единия дял Windows ME (трябва ми защото имам MJPEG capture платка, която не върви на друго), а в другия XP. Та закачих си още един хард, на който няма OS, но пък си имам разни ценни архиви и го цепнах с Partition Magic и го конвертирах в NTFS. Заделих си 20ГБ за Убунту, което бях предварително поизследвал с Live CD.
И пуснах да го инсталирам. Всичко беше ОК, докато не се стигна до инсталирането на Grub. Инсталацията съобщи, че всичко е ОК, каза ми да вадя CD-то и се рестартира. Появи се същият онзи екран, който ми предлага да си избера МЕ или ХР и не ми предложи никакво Убунту. Сменях буут дисковете в биоса, но... същата работа. Ядосах се и реших, че там в менютата на инсталацията имаше едно Lilo, за което бях чел, че с него ще стане и инсталирах системата отново, само че накрая прескочих Grub и отидох направо на Lilo. То ме попита къде да се инсталира - в MBR или в Ubuntu дяла, с пояснението, че ако не съм сигурен в действията си, да избера MBR. Направих ги и там ми беше грешката. Рестартира се и след чека на хардовете пусна едно L 40 40 40... и така само 40-ки до едно положение и... дотам. Сега не мога да бутна от Windows, Ubuntu... отникъде защото това Lilo се е мушнало на Windows хард диска и го блокира. Сигурно съм се прецакал и не мога да разбера как точно да оправя работите. Помогнете моля. Имам Linux Live Cd-та в изобилие (например Slax), откъдето мога да буутна, ама не знам изобщо какво да направя по нататък...

Благодаря предварително.
Страници: [1]