Автор Тема: Bulgarian Linux Company?  (Прочетена 7248 пъти)

Nerdboy

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 42
    • Профил
Bulgarian Linux Company?
« -: Sep 02, 2002, 14:07 »
Непрекъснато чувам за малки български фирми които преминават под Линукс защото не им се ползват пиратски копия на Windows и в същото време не им се плащат тонове мангизи на Майкрософт. В същото време Линукс все още не е толкова user-friendly че да може средния дребен български бизнесмен да си направи една малка мрежа под Линукс без да прекара месеци ровене в документация или да потърси чужда помощ - виж темата за това дали Линукс наестина е безплатен. Затова в момента компаниите ползващи Линукс у нас са май само в ИТ сектора.
Очевидно е, че има нужда някой умен човек да направи компания която да продава Линукс решения за такива фирми. Като почнем от инсталиране на дистрибуции, минем през поддръжка/конфигуриране и стигнем до специфични custom дистрибуции по поръчка на клиента, защо не и разработка на софтуер.
Много ми е интересно някой работил ли е по въпроса, правени ли са проучвания и най-вече има ли такава фирма у нас? Казано с други думи, крайно време е някой да почне да прави пари от Linux и у нас.
Активен

Linux is user-friendly, it's just picky about who its friends are.

kennedy

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2151
  • Николай Колев
    • Профил
Bulgarian Linux Company?
« Отговор #1 -: Sep 02, 2002, 17:47 »
малки фирми които минават под линукс ? а стига ве ... това неможе да бъде, малките фирми си ползват пиратските виндовси и хич не им пука, ползват линукс само за сървърите.
имаше едно време една фирма Биотроника http://www.biotronica.net/ която имаше намерение да пуска бг-линукс, но като гледам сега сайта им ... няма информация до къде са стигнали. има бета за "Дневници за ДДС" но няма от къде да се свали за да се види. Да се надяваме, че ще направят нещо по въпроса. А за поддръжката в момента се разчита на приятели и познати. Може да има такава фирма само ако има ПЛАТЕЖОСПОСОБНО търсене на подобни услуги/продукти. Кой е луд да плаща за линукс като може безнаказано да си ползва виндовс, да обучава персонал, да плаща за пренаписването на специфични приложения за линукс (трябва да се отбележи че приложенията за линукс са по-скъпи, поради слабото търсене и ограничения брой програмисти).
Активен

"за всичко иде час" Еклесиаст 3:1
всеки пост - отговор на въпрос
-----------------
24.12.2003 "MS Free"

Nerdboy

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 42
    • Профил
Bulgarian Linux Company?
« Отговор #2 -: Sep 02, 2002, 21:59 »
Ако не се лъжа все по-малко стават фирмите ползващи пиратски Прозорци. Все още са мнозинство, разбира се, но с тенденция да намаляват. Ще бъде забавно като дойде времето когато да ползваш пиратски софтуер ще стане много трудно и неудобно - а това време ще дойде със сигурност, вервайте ми.
Между другото, спомням си че четох едно интервю с един от организаторите на инстал феста в Пловдив, който се похвали че започвал точно такава Линукс компания. Или си спомням грешно?
А че има фирми ползващи линукс - има, но са предимно провайдъри ;-)
Активен

Linux is user-friendly, it's just picky about who its friends are.

rockandvaso

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 82
    • Профил
    • WWW
Bulgarian Linux Company?
« Отговор #3 -: Sep 03, 2002, 00:17 »
В България няма бизнесмени които не работят в сверата на ИТ и да са чували за какво служи linux и има ли той почва у нас. Опитвах си да убедя шефа ми да минем на linux не само защото е безплатен а и защото е по-доброто решение, след което ми беше зададен въпроса след като е толкова добро решение тези които го разработват тъпи ли са че не го продават?  '<img'> !!! Опитвал съм преди това в още две фирми но как да обясниш на един човек че един текстов документ се пише в някой текстови редактор а не в windows наречен "програмата"!!! Просто не виждам как един "дребен български бизнесмен" ще може да си направи каквато и да е малка мрежа пък било то и проста връзка през модем до доставчика си. Виж някой по "среден" или "едър" бизнесмен би платил (ако не е от онези самозвани бизнесмени които са уволнили преди десеттина години и се занимават с търговийка) за консултации поне на две места за да проучи за какво си дава парите. Зад фирма която да предлага linux като бизнес решение трябва да стоят доста средства за реклама за да може да се пребори с невежеството в така наречения български бизнес. Убеден съм че всеки трябва да плаща това което ползва. Аз използвам linux и съм се убедил в предимствата му като ОС и за това заплащам доста от свободното си време но съм доволен от резултата.
Ако все пак някой направи фирма която да се занимава с комерсиалното разпространение на linux бих искал да му пожелая успех! Ще му е нужен.
Активен

RockAndRoll Forever

  • Гост
Bulgarian Linux Company?
« Отговор #4 -: Sep 03, 2002, 08:54 »
Абе уж всички мигрираме към Linux щото е НЕкомерсиална ОС, пък накрая кво става: Дайте да правим пари от него !?!?!?
Това със "Фирмата" дето ще го прави, поддържа и не знам си какво си, нали се сещате на къде отива, към разните му там $$ ОС-и. А иначе нямам нищо против хората дето разбират от  Linux да печелят пари от това (и те го правят btw) :)
И накрая харесвам Linux щото никой не ми казва какво ще има вътре, как ще го настроя и как ще го ползвам, аз ОС с вграден браузър, Plug&Pray и настройка с 3 Next бутона си имам, друга такава не ща.

Айде със здраве
Активен

eth0

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 3
    • Профил
Bulgarian Linux Company?
« Отговор #5 -: Sep 04, 2002, 02:55 »
Iskam purvo da kadja zdr na all... a sea kum vuprosa:)))
emi tuka gore nqkoi beshe kazal 4e... e trudno da se pe4eli pari ot takava kompaniq za support na Linux sistemi... emi do nqkade e prav no kato4eti po prav e dr. 4ovek koito kaza 4e ne moje... i tuka si zadavate vuprosa "Zashto puk???" Emi mnogo e prosto.. ako edin 4ovek(koito misli s glavata si!'<img'> se zaamisli po dobre shte si kadje slednoto: Emi 4i az ne moje li vmesto da plashtam da mi go napravqt da platq da me nau4at da pravq??? . A i 4estno kazano.. az ot skoro zapo4nah da se zanimavam s Linuz i do sega ne sum vikal nikoi shtoto to i v grada v koito jiveq nqma koi da mi help:) mnog omalko hora se zanimavat tuk s Linuz:) amm i za tfa kato imam problemi se obrushtam kum ptiqtelite ot chata;))) a i ima mnogo sites s kup informaciq po dadeni problemi.. amm i primer shte dam s tfa 4e ako ti se poqvi problem. sigurno shte zadadesh vupros v nqkoi forum kato tozi kak da go opravish nali??? I shte ima hora koito shte ti help nali??? E kfo pove4e da kadja osven 4a0 4a0 i lek den na all:)
Активен

  • Гост
Bulgarian Linux Company?
« Отговор #6 -: Oct 03, 2002, 07:43 »
Постановката, че у нас само фирми от IT бранша използват Linux като офис система е абсолютно неправилна. Сред общо 53 офис машини под Linux, които поддържам в момента има такива в туристически бюра, адвокатска кантора, агенции за недвижими имоти, фирми за търговия с бои и с инструменти за обработка на камъни, фондация, брокерска къща и представителство на авиокомпания и домашни компютри. Болшинството известни ми други подобни машини също не са в такива компании. Много рядко съм се сблъсквал с интерес от страна на фирма от IT бранша да се използва Linux като нещо повече от сървър и обикновено това е било свързано с желанието им да се оттърват от някою "излишно настойчив" клиент, който не са успели да разубедят.
Що се отнася до българската дистрибуция - нещо подобно ще е Live диска на BG Debian, който планирам да пусна до няколко месеца. Разбира се с уговорката, че няма да се продава - това би противоречало на идеологията на Debian.
Активен

asa

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 48
    • Профил
Bulgarian Linux Company?
« Отговор #7 -: Oct 03, 2002, 07:57 »
Само да добавя, че аз пуснах предното съобщение. А защо и пратено два пъти от Guest, а не веднъж от мен питайте БТК и транспарентното прокси на BGNet
Активен

  • Гост
Bulgarian Linux Company?
« Отговор #8 -: Oct 20, 2002, 01:16 »
Tuka kato gledam temata e porazchoplena veche no ima i az kakvo da dobvja !!
Purvo linux koito da ostavish na sekretarkata i tja da se opravi s pisaneto na korespondenciata predpechatnata podgotovka i vlizaneto po modem v internet takova jivotno nema ili pone az ne poznavam takava sekretarka shtot ako poznavah do sa da sum se ojenil...:D
Firma deto da prodava linux podrujka mi che to takiva mnogo samo deto zimat poveche pari ot kolkoto chovek da si kupi windows nachi na idvane edin systemen administrator zima po 50lv i 200-300$ za instalacia purvonachalno tova za server kak da e shtot windows 2000 struva 750$ ama ako ti se naloji da vikash podrujkata 5 puti v meseca za da opravi printera deto ne pechati pod linux napravo si pred falit... imam v predvid ako go polzvash za desktop mashina ...
Taka che pone dokato linux ne stane kato defaultna OS instalacia user friendly na kudeto sa se zaputili primerno SuSE Mandrake i RedHat kakto i dokato ne izleze chitavo KDE ili gnome se taka shte e shtot skoro chetoh interviu s shefa po sigurnostta na microsoft koito razkazvashe che uchastval v proect na Nasa  za super sigurna i secure OS samo che sled 1g prekratili proecta shtot se razbralo che nikoi njama da go kupi ili po tochno usera ne obicha OS kojato ne mu pozvoljava da pravi kakvoto si iska ili s kojato ne moje da pravi kakvoto si iska pa makar i da riskuva njakoi neshta...
Taka che az lichno ne sum optimist po otnoshenie na linux v offica a i mnogo smjah me napushi kato vidjah pri instalaciata na linux edna kartinka deto sedi edna madama pred komputer pred naj naredeni 50br kutii na linux a na desktopa na mashinata i se vijda windows....
Активен

n_antonov

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1185
    • Профил
    • WWW
Bulgarian Linux Company?
« Отговор #9 -: Oct 20, 2002, 11:44 »
Нека все пак, колегите, които твърдят, че Линукс се използва само в IT сектора, да не говорят наизуст. Да, наизуст е. Не са проверили, а говорят. Проблемът е, че повечето от вас са част от този сектор и не познават света извън него. А той е доста шарен и интересен. Например, най-добре работещата (всъщност, единствената) православна организация, фондация "Покров Богородичен", използва SuSE 8.0. С тях сме приятели отдавна и сме работили много пъти заедно, но никога не сме отваряли дума за Линукс. Е, шефът им, човек с глава на раменете, сам е настоял за миграцията към Линукс. А там работят момчета и момичета предимно с хуманитарно образование, които нямат нищо общо с IT-сектора.
Примерите се множат с всеки изминал ден, господа.



Активен

-------------------------------------------------------------------------
./debian/rules

nizz

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 50
    • Профил
Bulgarian Linux Company?
« Отговор #10 -: Oct 25, 2002, 13:51 »
Мдам съгласен съм с Антонов. Linux навлиза все по-дълбоко в "компютърното ежедневие". Пример мога да дам и аз. В кабелната телевизия в която работя - половината машини са на Linux. Правя планове да  "преместя" музикалния канал на Linux.
 Друг пример - голяма част от университетските машини са на Linux...
 Искам само да отбележа, че да вдигнеш мрежа под Linux не е по-трудно от колкото под Windows. Дори съм склонен да твърдя обратното.

 ~fun
Активен

Microsoft Certified Double Clicker!

drem

  • Участници
  • ***
  • Публикации: 5
    • Профил
Bulgarian Linux Company?
« Отговор #11 -: Nov 21, 2002, 08:46 »
devilhimselph
az poznavam sekretarka deto polzva edin slackeware 8.1 s
WMAker (maker i ne po sobstveno jelanie) kato
desktop sistema pri tova dosta dobre. '<img'>
kakto i da e.
v moia slu4ai prosto kazah  4e ne moga da pusna
apache-to pod win i taka si spestih diskusiata
linux ili windows no ako triabva6e  da sporia edva li 6tiah da moga da ubedia vyprosnia biznesmen.
Активен

coldy

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 142
    • Профил
Bulgarian Linux Company?
« Отговор #12 -: Dec 27, 2002, 02:54 »
Цитат (Guest @ Сеп. 03 2002,08:54)
Абе уж всички мигрираме към Linux щото е НЕкомерсиална ОС, пък накрая кво става: Дайте да правим пари от него !?!?!?
Това със "Фирмата" дето ще го прави, поддържа и не знам си какво си, нали се сещате на къде отива, към разните му там $$ ОС-и. А иначе нямам нищо против хората дето разбират от  Linux да печелят пари от това (и те го правят btw) '<img'>
И накрая харесвам Linux щото никой не ми казва какво ще има вътре, как ще го настроя и как ще го ползвам, аз ОС с вграден браузър, Plug&Pray и настройка с 3 Next бутона си имам, друга такава не ща.

Айде със здраве

Здравейте! Целта ми не е да се заяждам, но това за правенето на пари (цитирам "НЕкомерсиална ОС") от Linux го решава лиценза GNU. Отделен е въпроса, че има хора, които разбират и могат да вадят пари от това. Та това е цяла операционна система! Кой би потвърдил, че последната не изисква поддръжка?  '<img'>
Активен

Как правилно да задаваме въпроси:
http://linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=article&id=advices&key=356333931
~
Името със сигурност е ГНУ/Линукс, а не Линукс.
Обяснено е тук: http://www.gnu.org/gnu/why-gnu-linux.html

mikis

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 746
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Bulgarian Linux Company?
« Отговор #13 -: Jan 21, 2003, 16:36 »
Най-добрия вариант за дистрибуторите на Линукс според мен е наред със свободната операционна система (по-скоро поддръжката за нея) да предлагат и специфичен комерсиален софтуер, покриващ някаква пазарна ниша. Например софтуер за личните лекари, за адвокати и юристи, за банки и финансови учреждения, за държавната администрация. Ако се предлага цялостно софтуерно решение, покриващо нуждите на определен кръг хора, ще се реализират добри печалби. Комерсиалният софтуер, разбира се трябва да е на добри цени иначе просто няма да е конкурентноспособен.
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Bulgarian Linux Networking HOWTO
Предложения за български проект
MadIson 1 3364 Последна публикация Aug 08, 2003, 08:24
от x11r6
. Bulgarian Linux Router Project (BLRP)
Предложения за български проект
Dean79 29 14016 Последна публикация Apr 09, 2006, 13:10
от Hapkoc
Danish company
Търсене
kmetanaitv 0 1702 Последна публикация Oct 27, 2006, 15:06
от kmetanaitv
Project manager for international company for its
Търсене
bulwork 0 2330 Последна публикация May 09, 2008, 12:31
от bulwork
NETWORK ENGINEERS WITH ITALIAN LANGUAGE FOR AN US COMPANY
Търсене
bulwork 1 2564 Последна публикация Feb 04, 2009, 20:40
от romeo_ninov