Покажи Публикации - m0rph
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 17 18 [19]
271  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Програма за четене не температурата на хардуера? -: Jul 29, 2004, 01:37
Качих lm_sensors както беше описано на сайта обаче като пусна sensors ми се появява следното съобщение

root@bruce:~# sensors
Can't access procfs/sysfs file
Unable to find i2c bus information;
For 2.6 kernels, make sure you have mounted sysfs and done
'modprobe i2c_sensor'!
For older kernels, make sure you have done 'modprobe i2c-proc'!

Ядрото с което съм е 2.6.4 а модулът i2c_sensor вече е зареден. Искам да попитам какво точно означава "make sure you have mounted sysfs". Дали не е от това?
272  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Програма за четене не температурата на хардуера? -: Jul 27, 2004, 23:38
Както виждате от заглавието искам да попитам за софтуер от този тип. Ако може евентуално да дадете и някакви линкове към библиотеките които би искала програмата. С Slackware съм.
Предварително Благодаря
273  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Win vs Lin -: Jun 21, 2004, 18:39
Ще се опитам да съм напълно безпристрастен като ще опиша само неща с които имам опит. Този пост е отговор на многобройните други постове по повод това колко много хора влизат в linux-bg под windows и искам да обясня защо и аз повечето време го правя. Първо искам да кажа че съм пробвал няколко дистрибуции така че не приемам отговори от типа на "Това е така защото не си пробвал еди коя си дистибуция". Сега ще опиша нещата с които съм се сблъскал и които не са ми допаднали в Линукс.
Едно от нещата които обичам да правя на компютъра е да инсталирвам и разочавам нови програми от тука дойдоха и първите ми разочорования. На първо място е факта е липсата на единен механизъм за разинсталация на програмите. Сега някои могат да кажат защо ти е да разинсталирваш нещо което си инсталирал и може би ще са прави за себе си но не и за мене. Случвало ми се е да влизам в интернет и да тегля сорса на някоя програма на ново само да стигна до заветмия make uninstall. Според мене това е така защото всяка дистрибуция си създава собствени стандарти (да не описвам всички видове инсталационни пакети които съществуват) и няма как някой да задължи всички да ползват един определен типа стандарт защото това противоречи на философията на Линукс но аз съм на мнението че понякога е по добре да се използва единен па макар и по лош стандарт отколкото да има няколко десетки други по добри стандарти.
Друг проблем който срещнах е пак свързан с инсталациите на практика много малко от програмите които се опитах да инсталирам тръгваха. Някои от въпросните програми се компилирваха успешно но после при стартиране изписваха някакво съобщение за грешка и бях принуден да ги разкарвам. Други пък искаха библиотеки а пък библиотеките искаха други неща и така нататък. Дори проведох опит хванах най новият брой по това време на едно списание с 5 програми за линукс на диска и почнах да инсталирвам като статистиката беше 2 от 5 оспешни  от първият опит инсталации. Сега и ще опиша и най непритното се преживяване свързано с Линукс.
Накоро си купих цифрова камера (camcoder не фотоапарат) взех си fireware адаптър за да прхвърлям видео клиповете. Както и очаквах единственото нещо което трябваще да направя под XP беше да свържа камерата с fireware порта и всичко стана от само себе си XP то откри камерата инсталира драйверите и ми предложи да пусне Movie Maker мисля че е излишно да казвам че с линукс не беше съвсем така и сега ще опише всичко. Първо след доста четене в интернет открих необходимата ми програма която ако не се лъжа се казваше kino. След като я свалих се оказа че ми трябват някои библиотеки. След близо час сваляне си набавих всички библиотеки от списъка и почнах да ги компилирвам. Първо започнах с libavc1394-0.4.1.tar.gz
оказа се успешно да не повярваш, след това libdv-0.102.tar.gz
и това стана '<img'>. после libraw1394_0.9.0.rpm тук не се получи защото ми искаше един дълъг списък с библиотеки които нямах след дълго обмисляне реших да сваля сорса на тази библиотека и да го компилирам (защо ли се получи след като нали нямах някакви други библиотеки които трябваха), след това продължих с останалите  libsamplerate-0.1.0.tar.gz, libraw1394-devel-static-0.9.0-1.i386.rpm опа ето тука пак не стана иска ми преди това libraw1394_0.9.0 обаче аз вече го качих и всъщност така си и останаха нещата, така и не намерих libraw1394-devel като сорс а само в rpm пакети. Всъщност намерих сорса ама и той беше в rpm пакет и по някаква причина не се разпакетирваше пробвах даже и под windows с помощта на един плугин за total commander обаче пак не стана явно самият пакет беше прецакан и така резултатите от опитите ми да подкарам камерата под Линукс бяха силно главоболие и желание да освободя 5GB от диска си като го разкарам.
Мога да кажа още доста отрицателни неща по повод Линукс обаче смятам да спра до тука сега да кажа за какво е удобен линукс. Линукс е удобен за като основа за дадена специализирана операционна сиситема която след това няма да се пипа от обикновените потребители, следователно извода ми е следния: Windows се справя по добре с това да върши колкото се може повече неща или да се надгражда да може да ги върши с минимални усилия докато Линукс може да се направи да върши дадено нещо по добре от Windows но с цената на повече усилия и постоянна интернет връзка. Така че отговора на въпроса Win или Lin аз бих отговорил зависи за каква цел.
Сега сигурно се питате коя е тая скапана дистрибуция с която съм '<img'> отговора е Slackware 9.1 пълна инсталация не смятам че е виновна дистрибуцията просто вината е в мене че нямам желанието, нервите и времето да се занимавам с Линукс иначе и аз много бих искал да го ползвам но за жалост се натрупаха прекалено много разочорования. За сега следя новите неща в линукс и може би в бъдеще и аз да намеря перфектната за мене дистрибуция.
274  Нетехнически теми / Коментар / интересна стаистика, макар все още вин потребители -: Jun 21, 2004, 17:14
Еми аз най често влизам с Вин защото просто не мога да свикна с линукс (всичко става прекалено трудно а някои неща които в windows стават от само себесе под линукс са почити невъзможни) обаче все още не съм го отписал съвсем щом все пак влизам в linux-bg. Колкото до браузарите до такава степен съм свикнал с Opera че просто не мога да ползвам друг браузър и смятам да продължавам.
275  Нетехнически теми / Коментар / интересна стаистика, макар все още вин потребители -: Jun 21, 2004, 17:07
..
276  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / DNS проблем -: Mar 15, 2004, 22:08
Пропуснах това с IP - to на компа защото сметнах че е очевидно че първо това съм направил. Значи повечето сайтове се отварят примерно Google.com се отваря почити винаги докато Dir.bg успях да го отворя един единствен път и то с Links преди да заредя KDE. След като влязох в KDE-то не можах да го отворя просто браузарите заспиват на resolving host name или там на каквото е в зависимост от браузъра и след няколко минути извеждат че хоста не може да бъде намерен. Същото важи за Ping и за каквото друго се сетих като в същото време си имам постоянен достъп до компютрите в самата мреча. След като рестартирах компа и пробвах пак преди startx, пак не можах да отворя dir.bg. Това нямаше да е голям проблем ако другите страници се отваряха винаги но примерно успях преди час да вляза в http://www.linux-bg.org а преди малко като пробвах не стана и сега пиша от win. Качих си и друг linux преди бях с Red Hat 9  а сега с Slackware 9.1  кернел 2.4.22 но пак не става значи проблема не е от линукса но пък под windows няма никакви проблеми. Поразпитах малко и разбрах че за DNS сървър в нашата мрежа се използва Wingate 5.2.  Дали не трябва да се променят накакви настройки в Linux?
277  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / FAT32 ? -: Mar 13, 2004, 19:59
Открих какъв е бил проблема, беше прав за fstab там вместо vfat, дяла беше даден като msdos промених го и сега всичко е добре. Мерси за отговора вапреки всичко
278  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / FAT32 ? -: Mar 13, 2004, 18:20
Имах предвид че явно линукса не може да извежда fat32 файловете и директорий чиито имена са с повече от  8 символа тоест прави както и DOS  реже имената до 6 символа и добавя кам тези 6 символа ~x кадето x е число (преобразува ги в 8.3 формат) и искам да знам дали не може някак си да се оправи.
279  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / DNS проблем -: Mar 13, 2004, 17:28
Свързан сам кaм интернет през gateway при което единствените настройки които правя в Windows са за DNS и
gateway сървър и всичко е OK. Направих си и същите настройки в линукса и всичко пак тръгна докато не се опитах да вляза в dir.bg браузърът въобще не може да открие IP - тo. Повечето сайтове работят но понякога и те отказват също, и когато това се случи не работи нито пинг нито нищо значи не е от браъзура. Единственото нещо което не се променя е това че dir.bg не се отваря. Aко някои има идея каде може да е проблема ще съм много благодарен ако я сподели, защото ми писна всеки път когато трябва да правя нещо в нет-а да влизам в Windows
280  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / FAT32 ? -: Mar 13, 2004, 15:47
Nqkoi znae li dali e vazmojno failovete s imena po dalgi ot 8 simvola, na FAT32 dql, da izlizat normalno pod linux a ne ot vida name~1.ext .
tarsih dosta v internet no nikade ne namerih dali moje neshto da se naprawi po tozi wapros.
Страници: 1 ... 17 18 [19]