Покажи Публикации - mishoboss
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2] 3
16  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем при инсталиране на centos -: Oct 31, 2006, 19:50
Мерси, но ще може ли нещо по-конкретно. Наистина има доста информация за LVM, но не знам какво точно търся и какво трябва да постигна.
17  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем при инсталиране на centos -: Oct 31, 2006, 18:43
Инсталирах успешно SME Server-a. При стартиране обаче ми дава следните грешки, които можете да ги видите тук: SCREENSHOT

Моля за превод  '<img'>

П.С. В НЕТ-а се срещат много пъти тези грешки, но навсякъде чета различни отговори. При всички положения е нещо с хардовете. Не ми дава да пиша нещо след тези грешки, единствения шанс е хардуерен рестарт... '<img'>



18  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем при инсталиране на centos -: Oct 31, 2006, 17:53
Съжалявам, че оставям такова впечатление у вас. Истината е, че четох доста последните два дни, но тъй като с Линукс имам съвсем (ама съвсем) бегъл "опит" не знам точно какво да чета, а и като го чета много от нещата не ги разбирам истински. Аз бях тръгнал да търся вината в CD-ROM устройството, не в хардовете, SATA и тн.

Да, влезнах в опциите на boot-а с бутони от F1 до F5. Разгледах ги внимателно, открих и rescue режима, споменат по-горе. Не ми достигна обаче акъл, че трябва да напиша примерно "i586 all-generic-ide irqpoll", тъй като съм с 64 битов процесор и пише, че трябва да се пише i586 за целта.

CentOS-a e 4.3 с ядро 2.6.9. В биоса просто няма какво друго да се пипа по хардовете, освен разни специфични настройки на самия хард, но те са в съвсем друга насока.

Да, амбициозна ми е целта. Веднъж да инсталирам сървъра, нататък не съм съвсем бос. Имам доста опит с всякакви видове сървъри и услуги, но под Уиндоус.

Сега ще тествам с "i586 all-generic-ide irqpoll". Дано да стане...



19  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем при инсталиране на centos -: Oct 31, 2006, 13:43
Първо мерси за отговора. '<img'>
Сега.... гадната част - в биоса имам една опция "JMicron SATA/PATA Controller" след това подопция "JMicron Controller mode" с три опции - RAID, BASIC, AHCI. Беше на BASIC, аз го ръчнах на RAID. Както можеш да предположиш нищо не стана.

Следващото нещо, което си го написал малко ме обърква. До колкото разбирам това "live-cd", за което говориш е някаква жива дистрибуция, различна от инсталационния SME Server или греша? Защото SME Server няма жива дистрибуция, само инсталационна.

Проблвах при boot-ването на диска като му дам Shift и ми излиза "boot:" и пиша "centos all-generic-ide irqpoll". А то от своя страна ми казва "Could not find kernel image centos". Пробвах и само "all-generic-ide irqpoll" - същата работа. Едва ли там е мястото, където трябва да се пише това чудо... '<img'>

До този Fdisk така и не стигнах. Не разбрах къде точно се пише това, което си ми го написал.


Иначе защо съм се спрял на това дистро ли? Ами защото го дават само и единствено за малък и среден сървър, преконфигурирано (LAMP) с всичко, от което можеш да имаш нужда в едни домашни или офисни условия и не на последно място - един единствен прост и изчистен, уеб базиран админ панел, през който управляваш целия сървър. Също така е наблегнато разбира се на стабилността и сигурността.

Това е нещо, което не може да ми го предложи друго дистро, включително и Ubuntu server, пак трябват маса настройки и инсталиране на Webmin или ISPConfig, отпушване и запушване на портове с некви дълги и сложни команди, iptables и тн. неща, от които бягам далече.

П.С. Сървъра ще е офисен сървър, разпределящ НЕТ-а, IMAP сървър, Print сървър, Samba и не на последно място HTTP и FTP сървър.



20  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем при инсталиране на centos -: Oct 30, 2006, 21:44
Цитат (Kalin @ Окт. 30 2006,22:03)
http://linuxmafia.com/faq/Hardware/sata.html

Какво е дъното? Какви са настройките за HDD в биос-а? Прочети *внимателно* линка, който съм ти дал. Влез в rescue режим и дай изхода от
fdisk
fdisk -l /dev/sda
fdisk -l /dev/hda
Опиши подробно как са свързани дисковете? Пускал ли си RAID, LVM? Кое ядро има в дистрибуцията, която се опитваш да инсталираш.

Когато отговаряш, не прескачай въпроси и провери дали си изпълнил всичко дотук '<img'>

Мерси за хубавия отговор. Сега сигурно ще прозвуча като лаик (а аз в тая област съм си и такъв). Дъното е Asus P5B-VM - добро дъно е.

Биоса хардовете си ги вижда и месля, че няма проблем там. Кажи нещо по-конкретно какво да гледам там.

Прочетох внимателно линка, но ще ми се наложи явно още веднъж да го прочета. Имам много неясни неща, единственото, което разбрах със сигурност е, че Линукс не харесва много много новите SATA дискове.

Сега идва частта, в която ще се види колко "разбирам"... как се ползва този fdisk? Това нещо от Линукса ли е, или трябва да се дръпне отделно и да се запише на диск/дискета? Какво се прави после? Как се влиза в този "rescue" режим?

RAID не е пускан до сега (машината е чисто нова, от вчера) и от Bios или при натискане на F4 или Ctrl + S нищо не става. В смисъл май няма начин да се направи RAID масив от такова ниско ниво. И в книжката нищо не пише по въпроса. На диска към дъното гледам, че има някаква програма под Уиндоус да прави RAID, друга възможност май няма.

П.С. Забравих да спомена, че нямам флопи устройство, а този fdisk така като гледам май си е баш за там. Реших, че няма да ми трябва тази "отживелица" особено па на сървър, който ще виси в някой ъгъл.



21  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем при инсталиране на centos -: Oct 30, 2006, 20:07
Някакви идеи?
Тотално съм отчаян вече, цял ден пред два компютъра, само менкам кабела към монитора от единия на другия... '<img'>
22  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем при инсталиране на centos -: Oct 30, 2006, 17:50
Цитат (laskov @ Окт. 30 2006,18:46)
Освен destination drive да ти е serial ATA и да не го вижда '<img'>

Демек? Да, SATA са ми дисковете (два диска по 250 гиги).
23  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем при инсталиране на centos -: Oct 30, 2006, 15:53
Здравейте, вече цял ден се опитвам да инсталирам SME Server 7, което е модифициран CentOS. Boot-ва ми диска, избирам си език, избирам си инсталация от CD-ROM устройството (другите опции са от хард диск, FTP, HTTP и още нещо имаше). И следващото нещо, което виждам е "Unable to find any devices of the type needed for this installation type" с опции да му посоча драйвер, да заредя драйвер от дискета или да се върна назад.

Нито един от драйверите от списъка, който ми дава не подейства (пробвах ги всичките). Според мен нещо не си открива CD устройството (в моя случай DVD). Закачих му едно второ чисто CD-R устройство - същата работа. Внимателно съм прегледал джъмперите за мастер и слейв и всичко е точно (то ако не беше нямаше да ми буутва диска). Устройствата са си стандартни IDE-та, нищо необичайно.

Проверих сваления файл с checksum и направих втори диск на 4-та скорост - същата дивотия!

Къде може да бъркам? Чичко гугъл не казва почти нищо по въпроса. Има и други с подобни въпроси, но до сега читав отговор не съм прочел.

Ще се радвам на бърза реакция, че вече затрих един ден в безпочвени опити и съм до под кривата круша... '<img'> Благодаря предварително.



24  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Отдалечено управление на музиката -: Aug 01, 2006, 13:20
Цитат (Guest @ Юли 31 2006,21:34)
Това,което си намерил е точно това,което търсиш.Даже svn версията поддържа стрийминг до shoutcast сървър и по този начин можеш да го направиш хем да свири на сървъра,хем на компютъра,от който го управляваш '<img'>

Мерси много. А svn Subversion версията ли трябва да значи?

П.С. По възможност дай ми точния линк към тази svn версия, защото нещо не зацепвам логиката на този Subversion. Още веднъж благодаря.



25  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Отдалечено управление на музиката -: Jul 30, 2006, 22:29
Здравейте, имам една хубава идея - да мога да управлявам музиката на сървър от всеки един клиентски компютър през уеб интерфейс. Идеята е не да се стриймва музиката, а да се възпроизвежда на самия сървър, към който ще бъде вързана музикалната система. Попаднах на това http://www.musicpd.org/, но не съм много сигурен дали ще я възпроизвежда на сървъра или ще ми я стриймва. Ще съм благодарен за всяко мнение и препоръка.
26  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Линукс сървър, windows терминали -: Jul 14, 2006, 14:53
Благодаря поне за отделеното време.



27  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Линукс сървър, windows терминали -: Jul 14, 2006, 14:24
Цитат (gandonov @ Юли 14 2006,13:51)
Като ще криеш, скрий си един MS Windows сървър и го направи с него.
Защо да се мъчиш с Линукс?

А иначе въпросът ти ми звучи много криминално. '<img'>
Нещо от рода на: "Как да скрия един софтуер от ония с качулките?"

Но ако не е този случаят, кажи какво, от кого и защо искаш да скриеш?

Точно това е случаят. Не мога да си позволя да закупя целия софтуер, който ползвам (струва колкото нов апартамент) и търся начин ако случайно ми потропат на вратата ония качулатите да не ми съдерат кожата.

С уиндоус знам, че става (не 100%-ово, но става), но исках да питам дали и с Линукс няма да стане, защото сървъра ще го ползвам и за други неща.

За какво точно служи този bootprom и може ли въобще да се ползва в случая?

Мерси предварително.
28  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Линукс сървър, windows терминали -: Jul 14, 2006, 12:16
Здравейте,
налага ми се да измисля начин за скриване на уиндоус софтуер. Идеята, която имам е софтуера да резидира на сървър и само да се извиква от машини в мрежата. Как обаче може да се реализира тази идея? Още повече с линукс сървър? Един приятел ми спомена нещо за bootprom, но честно казано нямам много представа за какво е и какво прави, а и в Интернет не откривам много информация по въпроса.

Благодаря предварително за всяко мнение по въпроса.



29  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Запис на разговори през dial-up модем? -: Jun 16, 2006, 09:32
Цитат (Guest @ Юни 15 2006,15:39)
Perl

http://search.cpan.org/~mukund/Ivrs-0.24/Ivrs.pm

Мерси за програмката. Непременно ще се пробва след няколко седмици когато ще имам тази възможност. Понеже въобще не съм на "ти" с perl, това един вид някакъв клас ли се пада? С други думи този "клас" се include-ва в някаква твоя си програмка и се работи с него посредством методите описани на страницата?

nothing - аз отдавна съм престанал да използвам dial-up модеми, но приятелката ми съвсем случайно откри, че ако пусне да записва разговорите през софтуера на модема (тва с Уиндоус разбира се) и говори през нормален телефон в съседната стая, разговора е записан от началото на вдигането до неговия край. Лично съм го тествал и определено ми хареса, така че искам да приложа същата фатка, но на Линукс машина, която ще върши и много други неща. '<img'>

П.С. Ако някой знае още нещо полезно по въпроса нека каже, всичко ще ми е от полза. Благодаря! '<img'>



П.С. И аз се разтърсих за perl модули и открих това http://search.cpan.org/~yenya/Modem-Vgetty-0.03/Vgetty.pm. Какво ще кажете за него?



30  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Запис на разговори през dial-up модем? -: Jun 15, 2006, 12:59
Интересува ме има ли програмка, която да може да записва разговорите провеждани през нормален стационарен телефон? Идеята е телефонният кабел да се "боцне" в дайл-ъп войс модем вързан към Линукс машина, която да записва всеки входящ и изходящ разговор и после да може да се прослушват. Благодаря предварително.
Страници: 1 [2] 3