Покажи теми - go_fire
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 8
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / За науката с любов и свобода на словото -: Nov 11, 2023, 16:25
Тази тема е отделена от друга:

Още извънтемие




Късно днес или утре ще ти го пратя на лични.

Проблема не е, че ме много срам, какво съм писал (според мен е слабо и не заслужава даже тройка), а че съдържа лични данни и макар малка вероятност (0,00000000001%), но я има да стигне до преподавателите му и да разберат, че не го е писал той. Затова не мога да го пусна публично.
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Що е то екология и има ли почва у нас? -: Nov 18, 2022, 23:36
Тази тема възникна като извънтемие в:

Руско-украинска война от 2022 год. (и надежда за мир)


=*=

Добрата новина (за мен) от всичко това е, че тецовото лоби ще спечели за момента безпроблемно отлагането на затварянето им. Но пак ще е отлагане, а не отменяне.

Нищо хубаво няма в тази новина. Оставаме си аборигени с извинение към тях, че ги сравнявам с нас.
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год. -: Sep 19, 2022, 22:04
Има малък брой хора, които се филмират от евфемизма „специална операция“. Поради тази причина за втори път заключваме тема и започваме нова.

Предишна тема: Спецоперация и мир
По-предишна: Руско-Украинска война от 2022 год.
4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Спецоперация и мир -: Jun 23, 2022, 09:53
Стартата тема:

Руско-Украинска война от 2022 год.

е заключена.

За всичко ново, което имате да кажете по темата, моля използвайте тази!
5  Хумор, сатира и забава / Кошче / Log на get и post -: Mar 19, 2022, 15:03
А ве майсторите, Спец., Ремотех, някой друг, дайте едно рамо на един отявлен ламер.

Забелязал съм, че във Firefox като натисна ctrl+shift+J ми излиза нещо наречено Browser Console. Със същата комбинация в Ungoogled Chromium ми излиза инспектора. Сега ще питате защо ползвам толкова сложно преплитане на пръстите.

Работата е там, че повече от петнадесет години ползвам F12 в yakuake/guake и съответно сега съм си го присвоил на tdrop.

Та обратно на нещото при кума Лиско. Нещото ми се струва полезно. Имам точно такъв проблем. Искам да знам какви get/post заявки давам и на къде. Дори не ме интересува, какво ми отговарят. Само, каква информация и накъде пращам аз. Хайде get са видими, ама post не е лесно да намериш в кода, защото в момента паяжината в 99% е варено лайно, с други думи — javascript.

Обаче проблема е, че Tor browser не работи на Debian 11,4 (и въобще всичко от 9 насам). А в Ungoogled Chromium колкото и да обикалям (твърде малкото на брой менюта) не откривам подобно нещо. Тая простотия Network в инспектора не върши никаква работа.

Не съм убеден, че ми е по силите да си напиша сам добавка, която да реже заявки към списък от места, но е добър опит. В този смисъл еднo добрo ръководство (tutorial) за писане на добавки (поне скелета) няма да е излишно.

Ако съществува нещо в гългълското чудо да се гледат заявки в реално време, ще се радвам да го разбера.

Още по-добре ще ми дойде, ако същото работи в puppeteer. Никога не съм докосвал. Знам го от 4096 bits, който го спомена в темата за ЧЕЗ. Пак от него знам, че Phantom JS е спрян от разработка, а Selenium е бублолечест и няма смисъл да се занимавам с тях.

Та поне на пръв поглед това puppeteer изглежда като нещо, което може да ме измъкне от гледането (но не и писането) на js и по-малко натоварване, защото ще липсват отвратителните render-и дето ми пълнят top-a и карат цялата ОС да гърми.
6  Хумор, сатира и забава / Кошче / Грешна кинта и олелия -: Oct 20, 2021, 18:40
Понеже нямам къде, тук ще си изпея мъката. Но е в коша и всеки е свободен да не чете.

=*=

Споменах преди седмица за едно безумие наречено ИСБЦ. Няма значение, каква е същността му и съгласен ли съм да давам такива данни на НСИ. И изобщо съгласен ли съм НСИ да съществува.

Въпроса е, какво представлява. А това е една бланка и нищо повече. Събираш данни или програмата, която ползваш, ти ги изплюва. Сега, колко добре работят българските програми, какви некадърници са ги писали е съвсем трети въпрос. Но взимаш тази готова или доизготвена от теб справка и почваш да я преписваш едно по едно във въпросното нещо. И разбира се идиотското щракане с мишка. Ако нямаш мишка на комп.-а трябва да се застреляш.

В тая държава никой не е чувал за програмни интерфейси.

Е добре, не е никой. НОИ имат програма за болничните, която директно ги качва. КЕП, меп, всичко си оправя. Някой по-умен може да вземе (а може и да е взел, не знам) тоя протокол и да си го вгради в своето нещо.

Та да беше само НСИ с мед да ги облажиш. А най-добре да ги намажеш и оставиш на конски мухи. Достатъчно мъчителна и достойна смърт за служителите на НСИ.

За тия в частната сфера проблема не е грамадански, защото на малко места и не повече от веднъж месечно или по-рядко качват някакви неща по тоя ръчно-крачен метод.

Щото за мен всичко, което аз го правя: е ръчно. И много се смях на онази жена дето ми разправяше да съм качел данните в ИСБЦ, че иначе тя ги правила ръчно тия справки. Нейното ръчно е да пишеш нещо на лист хартия и после да пращаш по пощата.

Ама това, че не пращам по БП нещо, не го прави по-малко ръчно за мен. Даже това с пощите ми е по-малко ръчно, доколкото ел. таблица или друга програма може да ми го генерира автоматично.

Та думата ми беше за тия в публичния сектор. Те всеки месец на десетки различни неща пишат като луди, какво ли не. Портали, портали, портали. За да им е удобно в министертвата. Ама едно министерство няма по един портал, а поне по пет.

Това е за следващия път когато попитате габровския бонвиван де са милионите, милиардите наляти за ел. управление. За това са дадени. За десетки портали, където неуморни труженички да въвеждат денонощно цифрички.

Та почти по случайност се сдобих с малко вътрешна информация.

МФ решили да правят обща система за отчетност на общините (а това ще рече на всички в публичния сектор един ден). Досега имаха една общо взето много калпава програма по всеобщо мнение. Аз не съм я ползвал, но не чувам добро за нея. Иначе не е лоша. Ползва Firebird, ама само това е доброто в нея. Има и някое друго улеснение за бюджетарите. Но пък липсват неща, които ги има в програми на частници пак за бюджета. Цели звена нямат модули, които да ползват.

МФ виждат, че нещата с това програмче не са добре (а то е нещо като хилядарка на година). И решават да сторят нещо. Правят го в типичния си стил. Наливат едни огромни пари в SAP. Всеки знае, че там цените почват от половин милион, но той е само за разхвърляне по компютрите дето се казва. Може да не стигнат. „Добро утро“ им е половин милион. Адвокатите пасти да ядат.

Нагоре цената няма таван. Бързо става космическа. Не, че половината милион е малко де. Ама ей тъй за отпочване.

Така, че аз от преди съм казвал, че това е да стреляш със зенитна ракета по комар. Може някой да не се съгласява. Въпрос на мнение и гледище.

Та нещото със SAP вече се движи от половин година. Ама май, май много, много общините не го искат и се дърпат. Щото има там някакъв Л. Попов (вероятно е важна клечка), дето пише гневни писма.

Изглежда общините му отговарят, че заради коронования вирус не могат да си обучат хората и не го щат. Не познавам въпросния Л. Попов, даже първото му име не знам. Отскоро ми изкочи пред погледа.

Но, ако човечеца приема тия оправдания на сериозно, значи е доста тъп. Това са глупости. На другите неща, които ползваме, за каквото и да е, да не би някой да ни е обучавал? Мен в училище са ме учили на Правец 8 и към края на 16. Два часа седмично.

Буташ се там, ровиш и се оправяш някак.

Проблема разбира се, са лелките. Под лелките визирам 98% от народо-населението, които според мен не трябва да заобикалят и на километър около компютър. Останалите два процента може да не знаем всеки път, какво вършим, но поне имаме смътни идеи, как да излезем от тресавището. А един процент от нас или половин наистина знаят, какво се случва. А такива напълно наясно с всичко, просто няма. И Денис Ричи, лека му пръст, не е знаел всичко.

Та лелките ползват там нещо си, колко могат, колко не могат, кипи някакъв труд. И изпадат в истински ужас да им подменят нещото.

Разбирам ги! Ако и мен ме хвърлят насред океан със сал, ще ми е бая неудобно. Може да сме чели детски романи, ама това не помага.

А лелките са гърмяни зайци. Те вече са били на сал насред океана и не щат повторения. Не минават всякакви увещания, че ще научат да гребат с лодка. Не помагат тия. Знаят те, че лодка и сал нямат нищо общо, а сала няма дори гребла. По същия начин могат да им покажат, как се управлява пладноходка. А знаят и що за обучения са:

Това е лодката, това е платното ѝ. Ако го завъртите наляво, лодката ще тръгне на дясно. Но това е, ако вятъра не е прекалено силен и пладноходката не се обърне. Въпроси нямате.

Ей там е сала, качвайте се, а аз си прибирам картинката на пладноходката в джоба. След малко въртолета ще ви остави в средата на Антлатика. Посоката ви е Тихия океан, остров Окинава. Не се безпокойте. На където и да тръгнете — изток, запад, север, юг е без значение. Земята е кръгла и все ще стигнете.

Един последен съвет. Ако гребете с ръце, ще стигнете по-бързо до о. Окинава, отколкото да оставите морското течение Ел Ниньо да ви заведе. А и то отива в Норвегия, а на вас ви трябва Япония.

Успех няма да ви пожелавам само ще ви дам срок от една седмица, не по-добре три работни дни, за да стигнете. Ей така да имате стимул. Ако не стигнете, проблема си е ваш, ние ще пратим други с друг сал.


Та така, върви яростна съпротива, а ония от МФ питат неистово има ли готовност.

А то аз дори не разбрах, какво имат предвид под това. Тоя SAP в общините ли ще бъде, оборудване трябва ли да се купува? Щото това ще е бая скъпо. И си е де факто невъзможно.

Но силното ми подозрение е, че това просто е следващата страничка в паяжината. Сто и първия държавен или нает от държавата портал.

По начало съм твърдо срещу точно SAP, защото САП за икономистите значи нещо отделно. Не ни трябват обърквания. Но не значи, че съм за SalesForge или нещо трето. Да не споменавам Dynamics. Колкото и да не харесвам държавата като обществена структура, то не желая да гледам на нея, като на прокълната Транс-национална компания или транс-континентална корпорация. Това последното не е термин, измислих си го. Исках да подсиля думите си, че ТНК ми се струва малко.

Отделно имам проблем и със свръх-централизацията. И понастоящем смятам татковината ни и почти всяка друга страна за свръх-централизирана. Тоя SAP само ще утежни допълнително положението.

Да не продължавам. Тезата ми е ясна. Хвърлени са безумни пари за безумно нещо. И кой знае от кога. От половин година се изпробва, ама кой знае, колко години назад е почнал договора.

=*=

От друга страна, всяка централизация има безспорни, положителни моменти. Като не си свободен и не трябва да взимаш решения, то ти е по-лесно. Това важи и за работещите на въпросния SAP. Тяхната работа ще е по-лесна, дори само от факта, че всичко ще се прави на едно място.

Иначе засега обещават само глупости. Например щели да се автоматизира издаването на дневници по режимите на ЗДДС. Въпросните дневници са нищо различно от текстови документи с кодировка CP1251. Може да ги създаде абсолютно всяко „парче“ софтуер на планетата. Не е нужна даже СУБД, още по-малко SQL, а за цяла ресурсна система и дума да не става.

Но в някакво бъдеще, което у нас все става така да не се случва, може да почнат да окапват като круши един по един останалите безпредметно съществуващи портали и най-после компютри да си говорят с компютри, а не хора да въвеждат едни и същи глупости на безброй места.

=*=

Тук сигурно единствено на мен ми хрумва въпроса, а какво става с бизнеса на всички тези, които споменах и които бяха свършили работата далеч по-добре от бившия Изчислителен център към МФ.

Да, знам поне една такава програма, но има и други. Просто тази съм я пипал лично заради едно внедряване. И определено много ми допадна и в много отношения беше много премислена. Макар на теория тя да беше на mdb, което няма как да се счете за нещо хубаво.

Поне в случая на тези хора, те няма да изгубят много бизнес, защото тази програма е малка част от дейността им. Но все е някаква загуба.

/следва продължение…/

=*=

Но пък и имам и друго крайно мнение. Държавата не трябва да бъде клиент на нищо. Защото това изкривява пазара. Съответно, ако не може да си произведе хартия, няма да ползва хартия. Ако не може да приготви закуски (със свои суровини), няма а предлага храна в училище.

И изобщо няма да управлява училища. Училищата дали ще са стопански или нестопански организации, но да не са държавни.

Ако не може да си напише програми, няма да ползва ППО. Или ще ползва безплатно.

Съответно не смятам, че държавата има право да дава заплати. Ако някой ще работи за нея, това да е безвъзмездно.

А най-добре изобщо да няма държава или тя да е сведена до няколко звена — МФ, Генерален щаб, третоинстационен съд и общини. И тези бих махнал, ако знаех, с какво да ги заменя. Но например към общините може да има първо- и второинстационни съдилища, ако могат да си го позволят. И съдиите естествено да са изборни длъжности, а съдилищата на пълна самоиздръжка.

Никъде не споменавам прокуратура. Това не трябва да съществува и не трябва да се замества с нищо. Адвокати си съществуват и сега, всеки е свободен да се обръща към тях. Държавата нито ѝ е работа да обвинява някого, нито да го оневинява.

Тая тирада може да продължи и друг път съм го правил.

=*=

/…продължението/

Спрямо възгледите ми, би трябвало да съм доволен, че държавата е секнала /или се очаква да спре/ цоцане от частни структури на публични средства поне по отношение на системи за автоматизация и организация на стопански дейности.

А дали е така?

Една община дава може би десетина хиляди на година за такива неща. Тук хилядарка, там две. Такива са сумите. Разбира се, сумите са различни за такива като СО дето държат на щат десетки хиляди служители. Но масовия случай е такъв. И в тия пари не повече от половината са за икономически софтуер.

Но общините и другите държавни учреждения са даже щедри. Техните суми са поне три пъти по-големи от това, което частниците са готови да дават. Ако дават изобщо.

То от тук и отговора на въпроса, защо тези програмки се пишат от некадърници, струват несъразмерно за труда вложен в тях и са спрели развитието си около две хилядната година. Няма хляб в това. Кадърен програмист ще изкара десет пъти повече дори да работи като волнонаемник.

Та за колко години трябва да плащат общините, за да се догоди галактическата сума, която МФ са дали на SAP AG и те първа ще дават? Всичко, което са похарчили за тридесет години капитализъм, не могат да покрият само тази сделка.

Е, какво е сторила държавата? Закрила е бизнес съществуващ заради нея? Не, създала е грамаданска замяна. И е въвлякла много повече хора в това. Защо ли? Защото досегашните програми са били писани от един човек, най-много двама. Тук само съветниците по внедряването са сигурно стотици. Дори само от това държавата е създала повече бизнес от целия досегашен. Нищо не е закрила.



Та такива неща.

п.п. Не коментирах факта, че общините ще спестят някоя хиладарка на година, защото въпросния SAP им е обещан безплатно от МФ. Ама това е капка в морето. Няма да се усети изобщо това спестяване. Дори най-малките общини имат по няколко милиона годишни харчове.
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Подписване (+ щампа) на pdf с ел. подпис -: Jul 12, 2021, 13:17
Всичко работи. Малко гимнастика, но.. получи се и с картинка, и си валидира подписа, като го отвори с друг пдф рийдър, пак разпознава сертификата. Поствам стъпките, да не се мъчат и други, използвах и инфото от колегата mimosh.

Подписа е инфонотари, работещ под файърфокс.

Първо ъпдейтнах до последната версия на либрата- 7.1.4.2. В тази версия я има опцията "Добавяне на ред за подпис"- при мен менюто е на английски.

Четецът трябва да си е в USB-то, на компа. Направих си и 5 .пдф файла, за експериментите, в една папка.

Така- стартирате Libreoffice Writer, при тикнат в юесби четец и карта.

От менюто на райтъра File >>Digital Signatures>> Sign Existing PDF.
Отваряте там .пдф-а, който ще подписвате.

Отваря го с Libreoffice Draw, като най-горе над текста във файла вади един таб "This PDF is open in read-only only mode to signing the existing file" с две бутончета: "Sign Document" и "Edit Document". Не ги пипате. Няма нужда да затваряте и панела.

Отивате в менюто на Libreoffice Draw  Insert>>Signature Line.
В полето на отворения документ Ви дава да си нарисувате квадратче/правоъгълниче, където да се появи "картинката", че документът е електронно подписан. Очертавате, където Ви кефи (аз си избрах долния десен ъгъл).
Когато свършите с очертанието, Ви вади един прозорец "Enter password to open file: Infonotary"

Вкарвате си пина на Инфонотари-то. Отваря Ви прозорец, където се вижда сертификата на Инфонотари. Натискате Select. И готово, в очертаното поле се появява името Ви от сертификата и че документът е подписан електронно.

Горе над документа в таба "This PDF is open in read-only only mode to signing the existing file" с две бутончета: "Sign Document" и "Edit Document" копчето "Sign Document" се променя в "Finish Signing". Натискате го. Излиза ви втори таб под него "This document is digitally signed and the signature is valid".

Затваряте Libreoffice Draw от хикса горе вдясно, без сейфане/експортване на документа, той си запазва .пдф разширението и името. И това е.

Аз после отворих с Okular същия документ, да проверя друг .пдф рийдър ще го разчете ли, че е подписан. Чете го- излиза таб "This document is digitally signed"- като кликнете там, на Show signatures panel- вади инфо за сертификата. Ами това е.

Под уиндоус още не съм го пробвал, дали така подписания файл го чете адобе-то, но вероятно няма да има проблем.

Благодаря на всички, които се включиха.

Сложих няколко ентъра за по-лесно четене.


=*=

Допълнителни разяснения има в темата:

Програма за подписване с КЕП на .пдф
8  Хумор, сатира и забава / Кошче / Филми, които ни вдъхновяват ♥ -: Apr 17, 2021, 10:48
Предполагам, че се досещате, че заглавието е шега, а аз не съм Юли Тонкин.

Реших да започна с този филм:

Moonwalkers (2015)

Защо?

Ами защото ако напиша „Изкуплението Шоушенк“ или „Време разделно“, това са филми, които всички са гледали, а вероятно не малко са чели и книгите по които са правени.

Затова реших да е филм, който от приходите му да личи, че е гледан от страшно, малко хора. Е, не можех да стигна чак до „The room“.

Този конкретен филм е правен по самопризнанията на Стенли Кубрик. Същия между другото има филм за масонството, който вероятно сте гледали, наречен „Широко затворени очи“. Някой хора напоследък много ме питат за масонството. Не съм масон. Българските масони са гола вода. По-скоро е срамно да бъдеш масон (поне у нас).

Та Кубрик в предсмъртно видео обяснява, че той е снимал кацането на Луната. Склонен съм да повярвам. По-трудно бих повярвал, че някой през шестдесетте би могъл да прати радио-сигнал от Луната и да осъществи телевизионно излъчване на живо. От това теоретиците на заговорите твърдят, че американците никога не са кацали на Луната. Което e тъпотия. Има безброй веществени доказателства и очевидци, които все още са живи. Залитането в крайности създава проблеми, не ги решава.

Та затова е този филм — НАСА изценират кацане на Луната в кино-студио под предтекст, че биха се издънили да го направят на живо. За целта пращат агент на ЦРУ да организира снимките. Нито филма, нито аз твърдим, че американците не са ходили на Луната. Това е важно. Затова го повтарям.

Като цяло филма представлява една забавна и неангажираща комедия. Идеална е за един съботен, следобеден мързел. И защо си мисля, че май го имаше качен в тубата и го гледах от там преди няколко години. В subs.sab.bz мисля, че даже имаше и субтитри, за тези, които (като мен) английския ги уморява, а и речника им не е най-богат с фрази от ежедневието. 

Има двама известни актьори. Единия е застаряващия Рон Пърлман, който прави отлична роля. Другия е Рупърт Гринт. Предполагам името не ви говори много. Но, ако кажа Рон Уизли от поредицата „Хари Потър“, ще се сетите, че сте го гледали с децата си. Неговото изпълнение е като цяло плачевно. Но на половината филм се свиква с истерията му и даже става забавен.

Още нещо — филма е правен по рецептата за касов хит. Започва с ударно начало, което те оставя в почуда, какво се случва. Следва преминаване в завладяваща история, която се заплита все повече. Завършва с епичен, ефектен край, който (понеже е комедия) е и леко саркастичен. Ако филма не беше с малък бюджет и не беше по засрамваща тема, можеше наистина да е гледан от всички.

Приятно гледане!

9  Хумор, сатира и забава / Кошче / Пренасочване на изхода в bash -: Mar 04, 2021, 12:17
Правя си тук едни експерименти. Пускам пакетно изпълнение, което оперира върху определен каталог. До тук добре. Обаче от време на време получавам разни съобщения на екрана, които бих искал да запазя за проверка. Понякога това са грешки. Списъка е прекалено дълъг и не се хваща в буфера, че да си ги копна от там.

Пробвах разбира се с пренасочване тип >> file. Обаче не работи нито като дам ./script.sh >> file, нито вътре в самия него. Той реално е един прост цикъл  (for file in /home/user/t/proba/4/index*; do) който подава на друго пакетно изпълнение. Не работи и вътре в него да дам ./script-2.sh "$file" >> file.

Когато в конзолката напиша ./script.sh | less това работи. Обаче така ръчно трябва да си взимам изхода и слагам някъде, защото няма как да го запазя от less или more. Така и правя. Но се чудя при друг случай, като пак ми се наложи, дали няма по-добър начин? Някой знае ли?


Благодаря!
10  Игри за Linux / Общ форум / OpenTTD -: Feb 24, 2021, 20:50
Туко що разбрах (макар да не е ново), че има съветски влакове за OpenTTD:

https://dev.openttdcoop.org/projects/xussrset

Ако се разтърся, нищо чудно да намеря някъде и Шкода (червените дизели и електрички дето и до днес са по релсите ни от 40 години).
11  Хумор, сатира и забава / Кошче / Шрифтове на PCL за HP LaserJet -: Oct 20, 2020, 12:42
Когато бях на старата ми работа имахме една досовска програма, която трябваше да печата на лазерно, печатащо устройство. Преди мен, местен майстор (който обаче отдавна е заминал за Англия) свързал 1010 на серийна връзка чрез някаква симулация (която си е във водачите на HP) е подавал шрифтове, за да може всичко да е наред.

Аз оставих неговата инсталация, но на друга машина (вързана по USB) използвах друг подход. Намерих на SF.net програмче наречено Winprint (свободен еквивалент на dosprn, търсих такъв и намерих), чрез което подавах нещата на шрифтове в ttf. Това добре.

Обаче открих, че въпреки, че варианта на майстора работеше по-бавно и се случваха грешки, то напечатаното беше много по-компактно, отколкото да се използват векторни шрифтове.

Тогава си спомням, че намерих тема в малко известен (за мен) форум, в който един човек обясняваше за въпросните растерни шрифтове, изброяваше ги (тези с поддръжка на кирилица) и казваше, че знаем от къде да си ги намерим.

Сега търсих тази тема, но не я открих. Намерих подобна:

https://nethelpforums.net/viewtopic.php?p=501&sid=0491c5e4ec20c4d6fc9800aba1c0c889#p501

(това е връзка към самото мнение)

Мисля, че точно mx10.sfp беше и шрифта ползван от майстора (не съм 100% убеден). Обаче проблема е, че не успявам да открия такива шрифтове.

Питах сто въпроса по всякакви начини и най-доброто, което получавам е обясненията на Википедия що е езика PCL и петстотин модела на хиляда марки печатащи устройства, които твърдят, че имат милион такива шрифтове, но вградени във вътрешната им памет. А аз ги търся като файлове.

Та въпроса е, има ли някой скътано архивче от времената, когато вече имаше Windows, но все още се печаташе и под ДОС, което да съдържа такива шрифтове.

Някъде срещнах, че някога на някакво ftp на IBM е имало свободно достъпни такива неща, но явно отдавна не съществува. Търсих и по руските форуми, че нали таваришите имат същите, като нашите проблеми, но не открих. Може би съм прекалено голям ламер да се справя.

Някой?

п.п. Предварително благодаря на всеки отнел от живота си няколко минути да види темата ми. А ако се намери някой със стари архиви, ще съм и щастлив. Обаче се опасявам, че ако някой има, ще е на дискета и те тогава ще е приключение, как да бъде прочетена :(


12  Хумор, сатира и забава / Кошче / Малко помощ от някой майстор на wget [РЕШЕН] -: Oct 11, 2020, 17:06
Имам един проблем, които съм срещал много често. В момента обаче обстоятелството е непреоделимо за целите ми.

Искам да онагледя.

Например, ако подам на wget адреса:

https://dv.parliament.bg/DVWeb/fileUploadShowing.jsp?&idFileAtt=350580&allowCache=true&openDirectly=false


Той ще ми го запази под името:

fileUploadShowing.jsp?&idFileAtt=350580&allowCache=true&openDirectly=false

Ако подам същото на произволен интернет-навигатор (например Ungoogled Chromium) то в резултат ще получа:

58_19.pdf

И в двата случая всичко е наред. Ако подам на Okular (или кое да е) онова дългото отгоре, то си отваря същия този „Държавен вестник“, както и ако се казваше 58-19.

Знам, че мога ръчно да го преименувам. Ама за целта трябва да знам името.

Та някой разбирач за разлика от мен, знае ли вариант да подам на wget подобен адрес, но да получа приемливо име. Проблема е, че нещата, които искам да потегля са много и се надявах да не го правя ръчно, а в пакетен режим.

=*=

Знам, че например 4096 би ми казал да го направя на Селениум или подобно нещо. Въпроса е в това, че на такива системи никога не съм работил и знам само принципа им. Пък да почна да ги разучавам, за да потегля няколко документа ми се вижда много. Бих го направил, ако исках да направя нещо мащабно като онова за енергото например на онзи човек.

Затова ми се иска, ако е възможен прост вариант. Пък ако не е, ще тегля ръчно или ще ползвам въпросните chrome drivers и такива. И в двата случая вероятно ще ми трябват дни. Ама ако това е единствената алтернатива, ще го сторя.

13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Малко за сънищата -: Sep 30, 2020, 09:19
По изключение няма да започна тази тема в коша, защото не е техническа.

Питам се, случвало ли ви се е да сънувате и да знаете, че сънувате? На мен многократно ми се е случвало. Обаче последните два дни прецедента отиде по-напред. Сънувам, знам, че сънувам, седя отстрани и коментирам случващото се. Като самия аз съм деен участник в събитията и те се развиват от моята гледна точка.

Не се чувствам раздвоен. Просто съм на две места едновременно.  Това да съм участник и наблюдател, е най-естественото нещо.

Това не го прави по-малко истинско.

А тази нощ бяха два такива съня. Интересното е, че единия включваше прераждане. Но не беше обикновено прераждане. Преродилите се (единия от които аз) се намираха на същото място, по същото време, същите имена, всичко същото. И опитваха да продължат същото от предното прераждане.

В другия сън пък бях на място което съм бил и мисля, че и бях на възрастта на която съм бил там. Повечето хора обаче не бяха от това време и място. Малко от тях познавах. За поне единия човек съм сигурен, че никога не е бил на същото място. Сякаш беше там, защото аз бях там. Други си бяха от това време и място, но пък бяха малцинство спрямо всички останали.


п.п. Не разказвам по-подробно, защото имам суеверие, че сънища не трябва да се разказват преди дванадесет. Освен това повечето неща, които правех или се опитвах да правя, не са неща, които бих разказал на когото и да било. Направо са си срамни. На живо не съм ги правил, но в сънищата си бяха естествени някак си.
14  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Футбол, празници, музика и... Тангра ;) -: Sep 06, 2020, 18:13
Тази тема започва като извънтемие в:


Режим на тока в ... Калифорния



=*=

Пичове, паднахме от Уелс. Вкараха ни точно минута преди края. Обвиняват Делев, ама той беше най-невинен в случая. Ония 3-4 минути си подаваха в наказателното ни поле, а нашите се въртяха като пилета. Гола го вкара някакъв, на който това му е втори мач.

Най-хубавото в мача е, че въпреки всичките ни усилия не успяхме да контузим Бейл. Така целия свят няма да ни псува. То и на мача с Англия миналата година това ни беше болката. Да не вземем да контузим звездите.

И преди съм го казвал, по-добре тоя отбор просто да се разпусне. Ако искат да си дават парите за вътрешно първенство. Техни са си. Ама национала трябва да се закрие. От поне 15 години няма никакъв смисъл да съществува.
15  Хумор, сатира и забава / Кошче / [РЕШЕН] Git:Теглене само на определен каталог -: Jul 15, 2020, 14:47
„Познавам“ Гит (или коя да е СУВ) само до git clone. Чудя се дали е възможно да си изтегля само определен каталог, а не цялото хранилище. Историята е такава, че си преигравам Supertux, защото преди време пуснаха нова версия. Още ме държи тръпката, а забелязвам, че Github са правили промени по нивата (включително вчера), които ми се ще да видя. Ако взема цялото хранилище, то ще е огромно. От друга страна самите нива са чист текст и са по килобайти едно.

Дали е възможно?

п.п. С радост бих попитал Ixquick, но не знам, как да формулирам въпроса.
Страници: [1] 2 3 ... 8