Автор Тема: Разно извънтемие  (Прочетена 168623 пъти)

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Разно извънтемие
« Отговор #1650 -: Jul 29, 2022, 23:19 »
Ако искаш да си като някой, правиш като него. И го правиш по-добре от него. Ако американската Стефка Костадинова скочи 2,09, ти не скачаш 2,15, колкото щеше да скочи тя в Атланта, ами скачаш 2,75, колкото би скочил мъж.

Аз много пъти съм говорил, че САЩ е обречена страна. До няколко стотин години няма да съществува изобщо (а твърде вероятно и континента, на който се намира). Освен това съм говорил, че обичам Русия и дори съм се хващал, че съм оправдавал зверствата им в Украйна.

Публично съм признавал, че никакво ембарго няма да накриви руските капи и те ще си правят, каквото щат и няма да спрат. Русия е непреодолима сила.

Но това все още не значи, че това, което прави Путин в Украйна, е правилно. И не го прави правилно факта, че американците са правили същото няколко стотин пъти на всички налични континенти.

Ако ти пречи Зеленски — убий Зеленски. Не убивай деца! Ако ти пречи Зеленски, не го убивай, разбери се с него, преговаряй. Ако е непреклонен — изпепели Вашигтон, а не Марио̀пу̀л. Ако е непреклонен, не изпепелявай Вашингтон, а се разбери с Байдън, преговаряй.

Съжалявам, че малко звучи като „Две хубави очи“ на Яворов, но се опитвам да покажа нагледно стереотип на по-нормално мислене от това — аз имам тук един зилион танка, що пък да не ги пратя в съседство да тренират стреляне по реални мишени.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6179
    • Профил
Re: Разно извънтемие
« Отговор #1651 -: Jul 29, 2022, 23:37 »
Стремиш се към американския начин на живот, казваш, Гога?
Хайде да видим... Работа за някого, който може да те изгони когато си поиска. Освен, ако не си бачкатор и си имате профсъюзна организация с обществен договор. Но тези бачкатори са от професии, където не се взимат много пари. Та, ако искаш да имаш две коли, басейн, къща със стая за всяко дете, те да си имат по кола, ще трябва да си от първите бачкатори. И винаги да си несигурен, че няма да изхвърчиш още утре. Буквално. Винаги ще си в риск, да не можеш да изплащаш ипотеката на голямата къща с басейн. Щото едва ли ще можеш да дадеш накуп парите за нея. Да не можеш да изплащаш и колите си, огромния телевизор... Ще имаш една купчина кредитни карти и ще си толкова тясно свързан с банките, че ще са част от семейния ти живот. Буквално. Ще спите заедно, ще вечеряте заедно и заедно ще си печете задниците край басейна. Докато не стане някоя от кризите, които наблюдавахме.

Този ли начин на живот на американците искаш? Нали ти е известно, че над 75% от тях живеят от заплата до заплата?
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Разно извънтемие
« Отговор #1652 -: Jul 30, 2022, 00:28 »
4096 винаги съм обожавал да общувам с теб. Винаги имаш точни, издържани, ясни аргументи. Красота е човек да обменя мнения с теб. Хора като теб убиват неприкрития ми песимизъм за съдбата на татковината.

=*=

По лошите неща отдавна сме надминали американците.

Ако 75% от тях живеят от заплата до заплата, това е вярно за сто процента от българите и то от 33 години, поне. Има там някакви нула цяло и пет процента борци и милиционери дето според Николай не съществуват и които проблем с парите нямат.

Кредитната задлъжнялост на българина е по-малка от на американица, но само и единствено, защото (безкрайно странно, но заради деветдесет и седма е истина) нашата финансова дисциплина е далеч по-строга. И това въпреки, че Закона за банките уж е (и наистина е) трикилометрова врата насред Добруджа. У нас над закона не е Доган (Доган е смъртен), банките са над закона.

Моята мечта не е за басейни (ух-ух едно басейнче с миски звучи прекрасно, ама да не чуе жената, че скоропостижно ще стана евнух), а за свободата. При цялата демонократична диктатура и фалшификация на изборите, САЩ продължава да е далеч по-свободна от България на трети март 'илядо осемстотин седемдесет и осма. Демек това е преди да имаме правителство, парламент, конституция и жандармерия.

Никога не съм бил имотен, че да искам да съм такъв. Но за свобода съм жаден, както е жаден човек в пустиня. И Босия е прав — всичко може да ти вземат, но не и това. В затвор пак ще си свободен. Много имаме да учим от него.

И за десерт оставих Кодекса на труда. Един от най-големите възможни грехове е аутодафето. Отиват испанците в латинска Америка и горят книги. Идва един австриец в Германия и гори книги. Идва онзи педераст¹ кибер Явор и гони „Моята библиотека“ нищо, че е държана от ксенофоба Борката. Но въпреки това, ако да бих бил изрод-дерибей, бих изгорил КТ и КСТ още отдавна на жълтите павета. В този форум не съм го говорил, но на друго място, посветено на професията ми, съм го казвал.

КТ е продължение на марксисткото разбиране, че човека не е човек, а е роб на работодателя (буржоата). И затова от КТ е третиран точно като такъв. Знаеш ли например, че трябва да поискаш разрешение, за да излезеш отпуска. Ако шефа не разреши́, няма да излезеш. Ако не си изразходиш отпуската, я губиш. Няма задължение за работодателя да те пусне, за да не я загубиш.

Сиреч ти си узаконен роб. Ти лично не си, защото работиш за себе си. Говоря за онези 99%, които не работят за себе си.

ЗЗД е единствения (или почти единствения) закон, който трябва да остане да съществува. Всички други трябва да бъдат отменени.

И да не помислиш, че ти се полага някаква „защита“ по закон. Бъларския изрод (не всеки работодател, познавам изклюения, но почти всеки) може да те освободи от днес за вчера точно, както и американския капиталист. Ще му струва две заплати. Знаеш ли, че в САЩ, където няма КТ, например стотици хора са напуснали Гългъл, за да вземат милиони обезщетения, а не, защото им се е напускало. Сравни го с двете заплати и българския (де факто европейския, защото никъде в ЕС не е различно, за РФ да не говорим) крепостен роб. Нарочно обърквам крепосничеството и робството. Натъртвам на продължението на същата идея.


===
¹/ В лошия смисъл на думата — слабоумен дебил, колкото и да е тафталогия. Нямам предвид човек, който *******************************************************. Това е хубавия смисъл на думата. Звездичките са, защото реших, че звуча прекалено брутално.
 


« Последна редакция: Jul 30, 2022, 00:36 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6179
    • Профил
Re: Разно извънтемие
« Отговор #1653 -: Jul 30, 2022, 01:21 »
Е, Гога, донякъде може и да си прав. Но зависи, как са поставени нещата между теб и работодателя. Работодателите в България са свикнали да мачкат и очакват сведени глави, когато говорят с подчинени и им нареждат. Повечето. Но заради мен в една от фирмите всички подписваха анекси към договорите. Накрая ме изритаха, но много бързо решиха, че трябва да го направят по правилата и ме върнаха за още месец.
В друга фирма шевчето се изпоти пред очите ми, когато му предложих това-онова. А беше най-добрия шеф, който съм имал. Чужденец - арабин при това. Много често се налагаше да оставаме извънредно, щото иначе не се смогваше. Когато разбрах, че няма да ни плащат извънредните часове, щото законът не позволявал годишно повече от 140 извънредни часа или нещо от сорта, просто си вдигах партакешите и си тръгвах, щом ми свършеше работното време. Никой нищо не ми каза. Другите оставаха и работеха без пари. Но и той имаше шефове и заради него самия, не предприех нищо. Той ми беше дал прякор. Наричаше ме шест без десет и да ти кажа, ми харесваше  :D А като идваха от централния офис на разходка при нас им казваше да не говорят с мен, ако някой случайно завъртеше глава в моя посока, щото "той шест без десет"  ;D
Имам приятел, с когото не съм се виждал от години. Но една фирма за която работеше не искаше да го пусне да си тръгне пожелание. Така ги изработи, че му плащата после шест месеца заплата. А той вече работеше на друго място. Но се беше консултирал с адвокат.

Затова моето мнение е, че просто не си знаем правата, а ако си ги знаем или поне отчасти, не си ги търсим. Та, не е виновен този, който яде баницата. Ние правим баницата, те ядат. Това е положението. Ако хората се консултираха с адвокати, нямаше да е така. Да, ще дадеш малко пари, но няма да те тъпчат и в повечето случаи парите си ги връщаш обратно в пъти.

Тръгвал съм си и сам няколко пъти от днес за утре. И никой не ми се сърдеше, щото разбираха. На два пъти на следващата работа взимах повече пари от предишните си шефове. Докато окончателно не се отказах да се занимавам с началници.

Има начини, просто не ги търсим.

Простата истина е, че фирмите или компаниите са в ръцете на работещите в тях, не на собствениците или началниците. Ако работещите решат да спрат поради някаква причина да си вършат работата, компанията веднага кляка или пада на колене. Без тях не може да функционира и просто ще спре да съществува, ако това продължи известно време. Но обикновените хора не осъзнават това и не могат да се сдружават. Разберат ли го, заедно ли са в решенията си, онези са в ръцете им.

За по-малките фирми не е така за съжаление. Вирма от пет човека например, почти веднага ще си намери други пет да работят.

Едно съм забелязал и сигурно повечето хора също. В една фирма колкото по-малко началника се намесва, толкова по-добре върви работата. Щото всеки си знае задълженията и всеки си носи отговорността. Но започнат ли да ти се бъркат, работата се заплита. А шефчетата у нас обичат да се правят на началници. И се започва с текучеството. На тези обаче не можеш да им го обясниш. Те не те слушат. Ти си просто по-долу от тях. Та това е положението у нас според мен.

В чужбина не зная как е. Там съм ходил само на разходка. Предлагали са ми и работа на два-три пъти и съм отказвал.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3863
    • Профил
Re: Разно извънтемие
« Отговор #1654 -: Jul 30, 2022, 08:29 »
   Пичове,радвам се,че споменавате за Кодекса на труда,но,уверявам ви,не сте виждали
шефове ,които са  истински изроди.
   През 2000 г. имаше възможност в шибания КТ да се държат служителите
с договори месец за месец. Т.е. независимо дали е имало изпитателен
срок или не,т.е. всеки месец се подписва нов договор.Ако собственика на
фирмата иска да освободи някого,просто като изтече договора,не се подписва нов.
   Аз тогава бях при един голям боклук,вършех цялата  ИТ дейност.Прекарах
интернет (тогава още се работеше с модеми,нямаше нищо друго осевн
телефонни жици),оставал съм до късно - имаше проблем с телефонната линия,
проблем и с модема. Е,оправих му всичко,пуснах му интернет и ... ме махна,
като просто не ми поднови договора.
   Не ми плати нищо допълнително за извънредния труд,да не говорим,че урода
винаги ми налагаше допълнителни задачи,понякога нямащи нищо общо с ИТ.

   Е,после уродливите членове в КТ ги промениха,ама ... каква полза ...
« Последна редакция: Jul 30, 2022, 08:34 от spec1a »
Активен

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5279
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Re: Разно извънтемие
« Отговор #1655 -: Jul 30, 2022, 09:00 »
Когато има проблеми с комповете и/или мрежата - "Аман-заман, бързо оправяй всичко, че работата ни е спряла".

А в края на несеца като трябва да се плаща за поддръжката - "Ами ще видим, то има време............."
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3863
    • Профил
Re: Разно извънтемие
« Отговор #1656 -: Jul 30, 2022, 12:53 »
   И затова ние,сисадмините,трябва да набием канчетата на
наглите меринджеи,по подходяш начин.
   Достатъчно е само 1 ден да оставим нещата на самотек,и
скапаняците ще врещят на умряло.

   В една от банките,в които съм работил,в борда на директорите имаше
една изключително нагла кифла,която обичаше да повтаря:
   "Вие какво работите по цял ден бе ?"
Активен

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5279
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Re: Разно извънтемие
« Отговор #1657 -: Jul 30, 2022, 12:57 »
Пускаш един шейпър на нейното IP, само на нейния комп нета да е супер бавен. Или и режеш някои сайтове, да не може да ги отваря гадината.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3863
    • Профил
Re: Разно извънтемие
« Отговор #1658 -: Jul 30, 2022, 17:11 »
   По принцип си прав,но тогавашния ми шеф беше параноичен
(меко казано) и беше направил така,че важните логове
(кой къде влиза) се копират на няколко места,плюс постоянно
наблюдение на голяма част от вътрешния мрежов трафик.
   С най-голямо удоволствие бих блокирал на въпросната кифла фейса
и един куп модни сайтове (обичаше да се кипри),но имаше голяма
вероятност шефа ми да ме хване и ... лошо ...
« Последна редакция: Jul 30, 2022, 17:13 от spec1a »
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6179
    • Профил
Re: Разно извънтемие
« Отговор #1659 -: Jul 30, 2022, 17:44 »
В една фирма ИТ-тата бяха тотални господари  :D
Шефчетата преди време бяха ги накарали тези двамата да направят софтуер за разни неща и се ползваше той. Едно такова, работещо в конзолка и нямащо вида на нищо, но вършеше много добра работа и беше добре измислено. Хората, дето работеха с нея бяха много доволни. Да, хамалогия си беше за тях, щото беше свързано с въвеждане на много данни на ръка, обаче много бързо можеше да се бачка на това програмче. Ръцете им летяха по клавиатурата, не докосваха мишка за нищо и работата вървеше. И когато станеше проблем, никой не можеше да се оправи  освен ИТтата. Никой друг не познаваше програмата, онези си искаха своето и се опъваха на шефовете и извиваха ръце. Два или три пъти се бяха опитали да наемат външни хора, но онези като видеха, за какво става въпрос и бързо се отказваха. Много ми беше интересно да го наблюдавам това  :D
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3235
    • Профил
Re: Разно извънтемие
« Отговор #1660 -: Jul 30, 2022, 22:51 »
Ей Илон-ката още спря да продава и цената тръгна нанагоре
https://www.coindesk.com/price/bitcoin/
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6179
    • Профил
Re: Разно извънтемие
« Отговор #1661 -: Jul 31, 2022, 00:53 »
Ей Илон-ката още спря да продава и цената тръгна нанагоре
https://www.coindesk.com/price/bitcoin/
Цената изобщо не е тръгнала нагоре. Да, има за втора седмица повишаване на цената, обаче това е просто корекция. Засега
Що не купиш биткойни, като е тръгнала нагоре цената? Я виж предния път, когато е вървяла две седмици нагоре, какво се случва след това  :D



А в сегашния случай импусла нагоре е много по-слаб и колеблив.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3235
    • Профил
Re: Разно извънтемие
« Отговор #1662 -: Jul 31, 2022, 01:35 »
тъй де тъй - колеблив е щото човека си ги разпродаде интелигентно и на части щото нали се сещаш какво щеше а стане ако ги беше продал сите къде 1 млрд. наведнъж и колко щеше да падне тогава, па той културно си изчакваше да се дигне къде (малко над 20К) и айде следващата партида а като падаше под 20 изчакваше (лично мнение) ама сега вече няма кой да продава и цените ще си кацнат там дето се бяха запътили и без него (не знам къде ще спрат ама удряха 50-60К преди срива)

П.П. И специален поздрав за Гогата и всички други които няма да видят морето тая година
https://www.youtube.com/watch?v=niDkmmGhXCU&list=PLGcfFgf5Kac7W3ugjQ4JyXg_NLCVol470&index=2
« Последна редакция: Jul 31, 2022, 03:07 от remotexx »
Активен

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5279
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Re: Разно извънтемие
« Отговор #1663 -: Jul 31, 2022, 09:19 »
Е що да не го видят ? То има още мноооооого време за ваканции и отпуски.
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3473
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
Re: Разно извънтемие
« Отговор #1664 -: Jul 31, 2022, 15:41 »
4k, и ти като спеца, сте били в америка само по телевизията, а с американци сте контактували само в ютуб (еднопосочно), ама иначе големи експерти по америка и американския континент. 77% били от аванс до заплата, а другия обяснява, как българския стандарт на живот бил по-висок от американския - добре, че си вервате (пишейки от американски компютър, през американска мрежа, с американски софтуер).
Американците разбрах ви дават банани да скачате, какво точно ви дават руснаците та скачате още по-високо (един по-голям). Та даже вярвате, че освобождават някои в Украйна като ги стрелят и разрушават дома им, петар даже им отделил 10г. в разследване. Сигурно се надявате и вас да освободят (пак). Ще го пишем в графа промивка. БКП ви държат финансите, затова са ви хванали за топките и няма мърдане, ще трябва да спестявате от банички та да ги биете. Добре, че още не мислете какви пенсии ще вземете (тогава пак ще се сетите за американския континент).
Като за начало се напънете поне Сърбия и Украйна да не ви изпреварят, че натам върви работата. Румънците вече го сториха. С русофилията се стига до просешка тояга (освен ако не сте от топ комунетата по лизане на задници разбира се - каймака на топ богатите е целия от БКП чупилото (по руски образец)).
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.