Покажи Публикации - Nik123
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 184
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Проблем (може би) с харда на лаптопа- Lenovo B590 -: Днес в 13:46
Да дам крайния резултат- лаптопът повече не прави проблеми при старта, след това упражнение с fsck. Освен, че не вади грешки при буута, някои неща, които преди не работеха коректно, вече работят- например като затворя екрана, би трябвало да изключва уай-фая - така беше при прясна инсталация, после уай-фая почна да забива, като отворя пак капака и се логна и се налагаше някой път ръчно да стартирам сървиса. Сега работи коректно, вдига го. Имаше и друг досаден проблем- преди fsck, като буутне, някой път забиваше на логването в графичната среда (LXDE) и се оправяше само с рестарт на Х-а (ctrl+alt+backspace)- и така влизах. Сега го няма и тоя проблем.
В резюме- не знам точно какво стана след цялата тая игра с fsck и другите неща, но е факт, че повече проблеми няма. Благодаря на всички, които се включиха в темата.
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2023 год. -: Днес в 10:07
То май е същото.. не можах да намеря статията, но бях чел някъде, че в Германия са правили експеримент преди 2-3 години- на някаква група давали за определен период по 1200 евро, без да работят. Някои били доволни, някои не.
1200 евро не са много за Германия. Нито жилище можеш да си купиш, нито кола. Т.е. пак си без собственост. Дори и там държава/ИИ/каквото и да е към тези 1200 евро месечно ти осигурява жилище и кола за ползване, те пак не са твои. Ако са на кредит, поне имаш някакъв шанс да стане къщата твоя след време, стига да не се случи някой катаклизъм- загуба на работа, болест и т.н.
У нас скокнаха жилищата - миналата година апартамент около 60 квадрата струваше към 50-55 евро (продадох от името на мой клиент такъв), а сега тая квадратура в същия, или еквивалентен квартал (нито баш в центъра, нито в крайните- средна хубост) отива към 80 евро. Банките почнаха да отпускат кредити, ама с кредита апартамента няма да ти излезе 80 хил. евро, а бая повечко.
А в самата Германия, доколкото са ми разказвали наши, живеещи и работещи там, в големите градове повечето жилища били собственост на две-три фирми и всичко под наем.
Думата ми беше, за либерализма, че се използва като етикет - демек хубаво звучи, а всъщност под тоя камуфлаж се вършат други неща. Например това, което обсъждахме, за либерализация на цените и свободния пазар на тока- някак красиво ти се струва, европейско, както щете го наречете. А всъщност, когато направиха това с промишления ток, цените (съответно сметките) скочиха двойно и нагоре. Тук пиша от опит, понеже офисът ми е на промишлен ток (у нас всяко помещение със статут на офис е на промишлен ток). По ковидарското време, да позамажат малко очите, имаше субсидия, около 30%, вече не. Направих си труда да разгледам какво предлагат тоя и оня доставчик като цени за промишления ток- ами очаквано, бяха почти еднакви. Същото ни чака и с битовия ток. Дам, уж имаш възможност да си избираш между "конкуренти", "пазар голям"- имаше такъв лаф- пък те се разбрали за цените.
И оттам вече, средностатистическият гражданин като чуе "либерализъм, либерализация" - "Ахаа, ще става по-зле". Чисто житейски, без да навлиза в същността на теорията, виждайки практиката.
П.П.
Файър, сега се сетих, че и Деникин се е определял като либерал (в политическия смисъл), скоро дочетох една от книгите му за Гражданската война в Русия. Не намеквам нищо и не правя паралел с твоите възгледи, просто споделям.
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2023 год. -: Sep 30, 2023, 18:26
Е анджак е де, това, дето му слагат етикета "либерализъм", съм го описал в предния си пост. Имаш либертА само да се съобразяваш с мнението на инсталираните "управляващи". Евроатлантически ценности, свободен пазар, либерализъм- красиви приказки, нищо повече. Не утопия, ами направо демагогия, в наши времена.

П.П.
А, забравих тъмносините американски опорки- можеш да си купуваш банани, хаха. И портокали. Да пътуваш където си искаш (ако имаш лев/ойро/долар обаче). Ама за жилище не ти стига ресурса, ами под наем при някой фактор, братО  ;D Но все пак либералните чичковци ще ти позволят да теглиш "изгоден" кредит за жилище (на практика ще те насочат точно натам, да ти нахлузят хубаво хомота), няма проблем, че ще го изплащат и внуците ти. И за "евтина" електричка ще ти отпуснат кредитче, няма празно. Да живееш на кредит без собственост, това е светлото бъдеще.
4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Sep 29, 2023, 20:47
При нас (Варна) от днес пуснаха автобуси-електрички, видях един на пътя.

Ей за тия иде реч:
https://www.moreto.net/novini.php?n=469182

Китайски били:
https://www.chernomore.bg/a/2-varna/242600-kitayski-avtobusi-na-tok-tragvat-iz-varna

5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2023 год. -: Sep 28, 2023, 17:21
Е анджак де, то това е неолиберализма- имаш свободата да си съгласен с тях (управляващите) и техните възгледи. И толкоз. Ако не си съгласен, не се вързваш на ковидарлъка, не искаш транснационални корпорации да изпомпват страната ти, не те кефят ЛГБТ и прочие и имаш нахалството да го заявяваш, не припадаш от щастие всеки път, когато някой чичко от трибуната екзалтирано плямпа за евроатлантически ценности, въобще, си позволяваш да не си съгласен с официалния наратив, значи си фашист, комунист, неинформиран, прост, тъмен субект, азиатец, в момента особено актуално- путинист.

П.П. Горе-долу същото е, като преди двадесет и пет-шест години се събираха по площадите агитки зомбирани идиоти и крещяха "Кой не скача, е червен". И останалите покрай тях почваха да подскачат и те. А някои си тръгваха и оставяха издуханото шоу на скачащите. Просто защото не им се подскачаше като маймуни.

.. Това си е обикновена тирания, няма нищо общо със свободен пазар.

За последното изречение се хващам. Точно описва настоящата ситуация у нас (и не само).
Да допиша още малко- тоя "свободен пазар" в момента е залъгалка за масите и начин за обогатяване на големите играчи. Свободен пазар е имало на Запад през 60-те, 70-те и 80-те. Когато са липсвали такива "пазарни елементи", като проектиран живот на дълготрайни материални активи от рода на автомобили и техника, например. Сега ти предлагат "свободно" да си избереш от няколко развалени яйца "по-евтиното" на промоция. А утре същата "промоция" е при другия доставчик, разбрали са се с първия, който спира своята "промоция", върви ротационният принцип. Нещо като мишока и жирафката, един и същ кукловод, но уж ротация и некоалиция.

На нас скоро ни предстои да изпитаме прелестите на "свободния пазар" на електроенергията за битови потребители. Прекрасно е, да ни дере един картел, от изкуствено втъкнати посредници между производителя и потребителя. Какви напудрени приказки- пазарна икономика, либерализация. А по нашенски- дране по няколко кожи. Като одраните кожи, на всичко отгоре, заминават в чужбина.
Лично мнение.

И се извинявам за офтопика, това май беше за извънтемието :)
6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2023 год. -: Sep 27, 2023, 20:25
Не е нацист, чисто джендър-либерастче е. Великите САЩ хвалят всичко украинско, канадчето се прислушва и престроява. Също като харвардските наши палячовци. Да не забравяме, че там има много голяма украинска диаспора, и то не от сегашно време, а още от годините след Втората световна война- не е само тоя бивш войник от СС-дивизията "Галиция", много такива (от подобни формирования на СС, от украинската спомагателна полиция, от УПА и т.н.) са избягали там и вече имат внуци и правнуци (сегашната вицепремиерка на Канада, и финансов министър- Кристина Фриланд, има украински корени, по майчина линия). Утре някой от кукловодите на демента ще каже, че е полезно да се консумират екскременти и послушковците  ще ги ядат пред камерите. Само за да им захранят сметките. Без да разсъждават. И с безсмислени приказки стил "Плювналиев".
Да, ама.. нещо все-повече се пропуква великата евроатлантическа коалиция:

https://dnes.dir.bg/na-fokus/polsha-poiska-ukrainskiya-esesovets-kogoto-aplodiraha-parlamentat-na-kanada-tryudo-i-zelenski

7  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Sep 27, 2023, 20:09
Не защото е изцъклен, а защото е кукличка в кукленото шоу на посолството  :)
8  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Sep 26, 2023, 16:28
Малко спам става вече, но се присетих нещо- че аз имам и БУЛСТАТ, и съм осигурител сам на себе си, колко му е да изпраскам една служебна бележка с издател  трите ми имена и БУЛСТАТ-а, че доходите на трите ми имена с ЕГН са еди си колко за този период :) Ще има се блещят, еле пък ако си направя и някакъв печат.

П.П. Сега видях, че си дописвал. Да, имам бланка, благодаря все пак, но твоят колега, който питах, ми даде, но е от името на фирма. Това ще го преправя и готово.
9  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Sep 26, 2023, 16:18
Две еднакви мнения, значи ще си издам сам на себе си една и готово  ;D Печат няма как да сложа, адвокатските дружества имат, но аз не бачкам в/за дружество, а самостоятелно. Пък толкоз ако се заядат за печат, близо до офиса ми има рекламна агенция, няма ми вземат милиони я, за да ми направят един с имената ми, и някоя красота от типа логото на адвокатската колегия :) Благодаря  [_]3

10  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Sep 26, 2023, 15:59
Аз знам как се пише и произнася "корелация", както и какво означава, ама ей-тоя не знае:

https://yewtu.be/watch?v=Z_LuZsMh-iI
И отдавна го гъбаркат за това.
Куролиране, куролация.. сега "проактивно".. "лус-лус", "уин-уин"..  ;D

Файър, да ти задам едно казусче - искат ми една служебна бележка за доходите ми година назад, но не календарна, а примерно от този месец една година назад. Аз като съм самоосигуряващо се физическо лице на свободна професия, сам ли да си я издам тая бележка? НАП не може, защото за отчетната 2023 декларацията е чак 2024? Питах един счетоводител, вика ми "Не знам, по принцип работодателя ги издава.." Аз като съм си сам работодател, какво правим  ;D
11  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Още извънтемие -: Sep 24, 2023, 20:22
Не само дълбаем дъното, още малко ще излезем отсреща в другата част на земното кълбо- в димокрасито на САЩ, с малко помощ от ДПС:

https://dnes.dir.bg/na-fokus/kiril-petkov-tryabvat-ni-160-deputati-ne-mozhem-da-se-sardim-na-dps-dokato-podkrepyat-tselite-ni

Загавието е показателно. А съдържанието е от посолството, като литературен бонус.

П.П. Какво означава думата "проактивно" ? Нещо като "куролация" ли ще е ? Мъпет шоу, как се казваше оня оцъкления жабок..
12  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Sep 24, 2023, 10:17
Дам, и аз бях учуден да видя последното изречение в статията.
Иначе Байдън се боцнал отново. Рекламка..
13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Sep 23, 2023, 21:29
Айде, пак размахаха ковид-парцала, трябва да вървят ваксинките. Сега децата са таргет, та да шашкат родителите:

https://novini.bg/zdrave/bolesti/803548

Да им *** и специалистите, че аз като дете съм прекарал поне 4-5 конюнктивита. Ковид ще е било.. И маски да си слагаме, хаха. А специални противоковидни очила не се ли е сетил някой да произведе..
14  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Честит Ден на независимостта на България -: Sep 22, 2023, 14:54
Честит празник! Още една година се изтъркаля..
15  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2023 год. -: Sep 22, 2023, 12:20
Майстори са украинските медии, сам себе си да слушаш  ;D

https://www.youtube.com/watch?v=5I0B02121SY

https://www.forbes.com/sites/petersuciu/2023/09/21/social-media-users-claimed-ukraine-edited-video-of-zelenskys-un-speech/
Страници: [1] 2 3 ... 184