( ͡° ͜ʖ ͡°)╭∩╮
Флекс Тайп 2К на Датекс
Ами аз всъщност си търся Flextype 2. Две без ка. Това е защото втора версия поддържа Windows 3, a имам програма, която не работи без него. Само, че проблема е, че версии 3* (за Windows 9*) и 2к (за Windows 2000/XP) могат да бъдат намерени все още на няколко места в Интернет, но не и две, която е за третите версии на Windows. Малко става объркано с тези версии. Датекс нямат никакъв такт.
Същата програма я подкарах на 95 с Flextype 3. Каквото и да приказва Инжинера (лека му пръст), 95 не е лесен за кирилизация. Аз не успях да го докарам да работи. Де да беше само до шрифтовете.
Сългасен съм, че никога не съм ползвал Flextype или подобна програма на 98 и следващи версии, но преди тях си е просто необходимост.
И след 95 има поне три причини хората (не аз) да продължават да го ползват:
1. Цветна иконка. Безличната синя иконка на „вградените“ подредби е неудобна и нефункционална. Ако да бях дизайнер щях да говоря за ергономичност. Истината е, че преди осма версия в М$ никога не са наемали дизайнери. В осма/десета преписаха от КДЕ и Андроид, но е далеч по-добре, отколкото без никакъв дизайн;
2. Споменатата смяна на подредби с едно копче. Да се ползва клавишни комбинации е отвратително. А специално alt+shift (която ползвам под Windows и Devuan) е възможно и е в състояние да създаде не по-малко проблеми от просто ctrl. Да припомня, че в Правец 8*, който всички сме ползвали и всички сме почнали на него, имаше копче ЛАТ/КИР. Намираше се, където е Caps lock. И само за справка множество емаксари и не само твърдят, че е най-ергономично да се сменят подредби точно с caps-a, без да са чували за България, камо ли да са виждали осмак. Само, че аз не искам да си губя Caps lock и не съм го направил.
Да не забравя да спомена, че това в осмиците, не беше приумица. В двуезичните пишещи машини, подредбите също се сменяха с едно копче. Смотания Windows счупи обратната съвместимост. Сефте
3. Поддръжката на Мик68. Ей — точно тук е заровено кучето.
Отделно, тогава (до преди две хилядната година) програмите за Windows се правеха с мисъл за Flextype и често не работеха без него, точно както е моя случай. Не мога да си подкарам програмата, защото нямам Flextype.