Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на хардуер => Темата е започната от: zxz в Apr 14, 2013, 17:51



Титла: Хард диск или ?
Публикувано от: zxz в Apr 14, 2013, 17:51
Здравейте,
имам лаптоп - Panasonic toughbook cf-27. HHD 6,4GB ram 192mb CPU 299MHz. Проблема е следния - слагам някаква ос няма значение пробвах с боза пробвах и с линукс и след неопределено време като го пусна.. тоест стоял е примерно 1 ден без да е вклъчен, може и 1 час, и хардиска се върти обаче не чете и не засича.. отварях го - всичко уж е наред. Оправи се, днес пак каза че няма ос т.е не засече диска, влязох в биос-а и както си седя и го чух да бръмчи. Излязох и тръгна. Някакви идеи ?


Титла: Re: Хард диск или ?
Публикувано от: n00b в Apr 14, 2013, 18:36
сменяш диска...


Титла: Re: Хард диск или ?
Публикувано от: zxz в Apr 14, 2013, 18:52
Чудя се дали е от диска, или от кабела.. Мисля да му сложа ето такъв преходник http://prodavalnik.com/prehodnik-sd-mmc-km-ata-ide-2-5-44pin-knektotor-za-hard-disk-na-laptop-i20920675 . Остава въпроса обаче дали не е от кабела. А и друго - това като го гледам мога да го сложа по 2 начина. Няма ли ключ някакъв ?


Титла: Re: Хард диск или ?
Публикувано от: Naka в Apr 14, 2013, 19:27
Ако имаш десктоп компютър с IDE, можеш да пробваш диска на него.
Имаше преходници от малко IDE към голямо- без електроника са - само жици.

Обаче така като го описваш е харда. Точно така се държат.

А този 'преходник' дето си го показал не е преходник ами си е цял SSD IDE драйв. Ако има стабилен 'Wear leveling' и е достатъчно бърз със SD карта, що пък не. Само 17лв. е.


Титла: Re: Хард диск или ?
Публикувано от: zxz в Apr 14, 2013, 19:32
Като го чукна и тръгва.. най-вероятно е от него. Мисля да му сложа тоя преходник, защото едва ли ще намеря такъв диск.


Титла: Re: Хард диск или ?
Публикувано от: go_fire в Apr 15, 2013, 07:42
О-о-о ще намериш и още как. На всички места за втора ръка ги има. Кабела препоръчан от Наката е набутвация. Купих си такъв преди няколко години. Само дето си дадох парите. Никаква работа не върши.


Титла: Re: Хард диск или ?
Публикувано от: Naka в Apr 15, 2013, 10:28
Сетих се още нещо.

Проблема с развъртането (опознаването) на HD понякога се дължи на лоши контакти между платката на HD и корпуса му.

Сваляш платчицата, почистваш контактните места отдолу на платката и контактите от корпуса на диска. Почистването става най-добре с офисна бяла хартия на сухо - използваш я като шкурка. Ако може натегни/поизкриви и малко контактите.

Имаше преди такива серии HD (разни Maxtor-и) и така се оправяха. А и в къщи единият диск ми правеше точно такива парчета - още като нов (Seagate). След тази операция вече 4-5 година работи без проблем. Бях даже забравил за този проблем... ;D


 


Титла: Re: Хард диск или ?
Публикувано от: zxz в Apr 15, 2013, 15:15
Направих следното - извадих го от кутията и го го увих със хартия, за да не се пречупва кабела. Ще видил колко ще работи сега  ;D.
1 минута мина. Рестартирах и увисна.. Нормално ли е като го обръщам на 180 градуса да хлопа ? Данеби да се е откачило нещо вътре ?


Титла: Re: Хард диск или ?
Публикувано от: Naka в Apr 15, 2013, 15:34
Нормално ли е като го обръщам на 180 градуса да хлопа ?
Нормално е.

Данеби да се е откачило нещо вътре ?

Нищо не се е откачило. Хлопането и чукащите звуци са от главите когато се позиционират и паркират.
Например ако диска не може да прочете някой сектор, той дърпа главите в крайно положение и след това ги позиционира отново. Ти чуваш този звук. Може като го обръщаш да се получават сътресения и затова временно да не може да прочете нещо и затова чуваш звук.

стига си го мислил.
 


Титла: Re: Хард диск или ?
Публикувано от: zxz в Apr 15, 2013, 15:42
Не аз говорех, когато не е пуснат. И разбрах каква е работата. Прежалих го и го отворих. Свързах го с лаптопа и го пуснах. Проблема идва от това, че именно това щракане идва от една от главите - заяжда и не иска да го прочете. От там е целия проблем. Обаче, авно има нещо счупено, защото не иска да се оправя. Като бутна с ръка главата тръгва и почва да зарежда..  Същото както отначало като го чукна и се оправяше. Трябва да си търся нов.


Титла: Re: Хард диск или ?
Публикувано от: Acho в Apr 15, 2013, 15:53
Нов ? Та това не се произвежда от много години.


Титла: Re: Хард диск или ?
Публикувано от: zxz в Apr 15, 2013, 16:01
Нов.. няма да намеря даже не знам дали на старо ще има. Сдобих се с 1 много здрав магнит, шпиндел, мотор и много готина китийка в която може да сложа една raspberry pi  ;D :D


Титла: Re: Хард диск или ?
Публикувано от: zxz в Apr 15, 2013, 20:53
Ще си купя този http://www.microcenter.com/product/387049/30GB_25_PATA_%28IDE%29_Internal_Hard_Drive_-_Refurbished . Надявам се да върши работа.


Титла: Re: Хард диск или ?
Публикувано от: zxz в Apr 17, 2013, 20:59
Ето как го "рециклирах" http://youtu.be/oY1rlW4MR1s ;D.


Титла: Re: Хард диск или ?
Публикувано от: zxz в May 15, 2013, 15:49
Купих си този преходник, сложих му една 8гб карта, пуснах линукс да се инсталира, и зачаках.. Инсталира се - викам си аз супер, ама не може да е толкова хубаво.. и естествено след като го рестартирах, не можа да намери харда .. Явно биоса не го намира, но пък линукс го намира ??! Някакви съвети ?


Титла: Re: Хард диск или ?
Публикувано от: Naka в May 15, 2013, 16:14
Явно биоса не го намира, но пък линукс го намира ??!
Биоса изписва ли някакъв хард диск при старт на компютъра?


При АТА (IDE) това беше много често срещано явление - биоса да не може да разпознае някой по нов ИДЕ хард. Виждал съм как напълно нормален нов диск IDE диск, който изобщо да не може да се разпознае от биоса, да се разпознава от кърнела и да работи напълно нормално на същото дъно, само ако има от някъде другаде да бутне.

Тези работи се оправяха с upgrade на биоса на дъното, ако изобщо има.... Ръчкай там по опциите на биоса за харда. Може някак да тръгне.
Пробвай и да сложиш разпознаването на диска от 'Auto' на ръчно.... или да превключиш от LBA на CHS. Даже и да зададеш грешни параметри - въпроса е да тръгне някак, даже и да е неправилно. Или пък си поиграй с опциите за UDМA за диска. Ако успее да 'закара' до кърнела, кърнела след това ще си го оправи.


Титла: Re: Хард диск или ?
Публикувано от: zxz в May 15, 2013, 21:11
Диска въобще не го намира.. А биоса как се ъпдейтва ? Само ме е страх да не прецакам биоса съвсем и нищо да не става от машината..


Титла: Re: Хард диск или ?
Публикувано от: Naka в May 15, 2013, 21:37
А биоса как се ъпдейтва ? Само ме е страх да не прецакам биоса съвсем и нищо да не става от машината..

Много право да те е страх. Една грешна стъпка или прекъсване по време на флашването и компютъра си отива.

Флашват се само с биос пуснат от производителя и то точно за този модел (или точно за модела на дъното).
Ако няма нов биос пуснат от производителя нищо не можеш да направиш. Ако не си го правил преди изобщо не го прави.


Титла: Re: Хард диск или ?
Публикувано от: zxz в May 15, 2013, 21:50
И аз съм на това мнение. Биоса е доста, доста стар - от 98. Сега реших проблема така - сложих му пъпи линукс от лайв сд и след изключване създадох един сейф дял, автоматично се копира системния дял и суап дяла. Сега пускам лаптопа с диска на пъпито, пише че зарежда драйверите за дисковете, и след като ги зареди, махам сд-то става за около 5 сек, и от там карам на хард. Точно както ми каза - един път да стигне нещо до кернела, нататък лесно. Ще търся диск, намирам в ибей, ама им нямам много доверие там. Като ги знам как лъжат..


Титла: Re: Хард диск или ?
Публикувано от: Naka в May 15, 2013, 22:02
Ще търся диск, намирам в ибей, ама им нямам много доверие там. Като ги знам как лъжат..

кой номер е биоса? нещо то рода на V300l10d.273 ....изписва се някъде на екрана при бутване .Гледам имат биос ама се флашва през дискета.... и е много опасно.

колкото за друг хард забрави.... Щом биоса има проблем с един диск то сигурно ще има проблеми и други дискове, които се продават в  ибей.


А другият начин, щом имаш CD, е да си направиш едно бутващо минимално CD с груб и кърнел. Да му зададеш твърди параметри на груба към кърнела, къде да търси root системата (т.е. да посочиш флаш картата).

Така няма да вадиш диска и ще ти стои винаги в компютъра. Само ще премигне два пъти и ще зареди от диска.


Титла: Re: Хард диск или ?
Публикувано от: zxz в May 15, 2013, 22:08
Работата е там, че това не е хард, а емулация .. пък преди това с другия си работеше. Сега ми се яви друг проблем - клавишите  K,M,N,B,V"':; не работят ??! Преди това бутах малко кабела на клавиатурата летнов е, може ли да е от него ?


Титла: Re: Хард диск или ?
Публикувано от: Naka в May 15, 2013, 22:14
Работата е там, че това не е хард, а емулация .. пък преди това с другия си работеше.
Хард си е. Няма такова нещо като емулация на хард. Както ти казвам това съм го виждал много пъти - изобщо да не може да разпознае диск от биоса... И то точно по-времената около тези размери 1 ...2  .. 6 -8GB.



Титла: Re: Хард диск или ?
Публикувано от: Златко в May 15, 2013, 22:25
Сложи му един SSD.  ;D


Титла: Re: Хард диск или ?
Публикувано от: zxz в May 15, 2013, 22:29
Скъпички са ссд-тата.. То при мене е почти ссд. Да ви кажа , спрямо преди, доста бързо зарежда. Е вярно че пъпи е само 200мб, но все пак. Иначе идеята за SSD ми допада  :D [_]3 . Обаче едва ли ще работи както трябва. Той лаптопа му вика завърти диска - диска - ама какво да въртя аз нямам шпиндел  ;D .


Титла: Re: Хард диск или ?
Публикувано от: Златко в May 15, 2013, 22:33
А бе сложи му една RAM от 5-6 ГБ и си готов. Тя колкото тоя стар диск.  :D


Титла: Re: Хард диск или ?
Публикувано от: Naka в May 15, 2013, 22:47
Спасението ти е единствено с boot-ващо CD така както си го направил с puppy линукса. Само, че трябва малко да го преработиш, че да става автоматично и да не го вадиш... Ако пък боота и го запишеш на малко CD, ще изглежда още по-готино.

Обаче това си е доста сложна процедура за правене....


Титла: Re: Хард диск или ?
Публикувано от: 4096bits в May 17, 2013, 14:14
Имаш достатъчно RAM. 192МВ, ако не се лъжа. Записваш на едно голямо CD, защото малко едва ли ще намериш, един Slitaz Linux 3.0 ( 30МВ е ). Доколкото си спомням искаше 128МВ, за да върви. Зарежда се и работи изцяло в RAM. Бърз е, малък е, има си всичко нужно ( дори няколко ненужни неща според мен ) и можеш да си ползваш външен носител. Това, ако не си и докато си намериш HDD.


Титла: Re: Хард диск или ?
Публикувано от: zxz в May 17, 2013, 18:09
Аз съм направил същото, даще по-добре, само зарежда драйверите за диска за по-малко от 1-2 сек. и после след 10 секунди е заредило пъпито.


Титла: Re: Хард диск или ?
Публикувано от: Gogo_SZ в May 18, 2013, 11:25
Като го чукна и тръгва.. най-вероятно е от него. Мисля да му сложа тоя преходник, защото едва ли ще намеря такъв диск.
Обикновено отговора е във въпроса)))

Ами диска е умрял! Трябва ти свещенник и двама гробари)))

Дефекта е следния: главата залепва за повърхността на диска и той не може да се завърти. Като го чукнеш се отлепя и .... естествено тръгва.