Покажи Публикации - ivterbg
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2] 3 4 ... 6
16  Трудова борса / Търсене / Re: Инсталиране, конфигуриране и поддръжка на мейл (linux) сървър -: May 29, 2014, 23:15
Можеш да си сложиш един cPanel за 200$ годишно, инсталацията е тривиална, получаваш ъпдейти, всичко е съвсем user-friendly.

Уточни за какво става дума ?
Аз не търся нещо което всеки може да си инсталира за 10 мин. Идеята на всичко е да работи без проблеми и да обслужва няколко стотин потребители, а не след 5 дни някой да събори web-a или да утрепе сървъра.
17  Трудова борса / Търсене / Инсталиране, конфигуриране и поддръжка на мейл (linux) сървър -: May 29, 2014, 13:03
Какво търся:
- инсталиране на linux mail server (нямам изисквания за сървъра като софтуер)
- да има вариант (защото всичко ще е само там) за интерактивен web достъп (с ajax за да се взаимодейства с него по пригледно от хората ползващи го)
- задължително да има локализация на български на web интерфейса
- ще се ползват поне 4 домейна на него
- да има пригледен и ясен административен панел
- да има антивирусна и спам защита (която също да може да се регулира от админ панела)

Още: въпросния мейл сървър ще работи на виртуална машина като сториджа му ще е реален с около 2TB масив. Ще се ползва от около 250 човека (почти всички непрекъснато ще са онлайн). Ще преминават мейли с прикачени файлове непрекъснато.
Няма да има мигриране на мейли от стари сървъри, само акаунти с пароли ще се прехвърлят.
Трябва ми и поддръжка при нужда (не абонаменти, а заплащане при нужда).
Мейл сървъра ще е във Варна, но не ми пречи да осигуря отдалечен достъп по какъвто начин е нужно.

Моля за серизони предложения, както и изискванията от Ваша страна.

За допълнителни въпроси:
- ЛС
- it.vladimirov@outlook.com
- O885 7девет7девет девет 7 (на телефона не мога да вдигам винаги, за това най-удобно ще ми е ЛС и мейл)


Допълнение: за мен е приемливо и решение като Zimbra с пълна имплементация при мен (инсталиране, конфигуриране и поддръжка)
18  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Прозрачна защитна стена изцяло от линукс дистрибуция -: Mar 11, 2014, 17:25
Без четене и експериментиране става като хванеш някой да ти го направи!

Друго добро решение е pfSense. Има доста писано из нета на БГ и англичански. Настройва се като прост рутер с уеб панел. Има и клипчета в тубата.

pfSense е ок, но странно защо на нито една от 3те машини които имам не се инсталира коректно - или не се инсталира до край, или се инсталира, но не зарежда.
Би ли препоръчал готови решения на базата на pfSense, които могат да се закупят и само да се настройва ?
19  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Прозрачна защитна стена изцяло от линукс дистрибуция -: Mar 11, 2014, 15:10
В момента използвам Untangle, но тази система е доста тромава и кошмарно скъпа за да огранича 15тина човека.
Моля за компетентно мнение, може ли с линукс дистрибуция да се направи подобно лимитиране като всичко това бъде прозрачно за потребителите.
Трябва да лимитирам torrents, skype, icq (L7), сваляне на определен тип файлове и т.н.

Препоръчайте как може да стане най-лесно това нещо, без да се налага много четене.
Благодаря ви.
20  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Домейн контролер и активна директория - с линукс ? -: Dec 18, 2013, 07:59
Моля хора да дадат реални насоки възможно ли е една хетерогенна мрежа (Windows XP, Windows 7, Windows 8) с над 150 компютъра и над 40 все различни принтери да работи коректно с домейн контролер заедно с принт сървър и активна директория (нейната разновидност под линукс) изградени под SAMBA.
В момента всичко работи без забележки, направено и конфигурирано под Windows Server 2008, но ме интересува дали пълноценно и най-важното ЛЕСНО може да се конфигурира всичко със САМБА.
Всъщност трябва да може, въпроса е дали някой го е тествал и как се държи нещо такова.

Благодаря на насочилите ме.
21  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: IM сървър -: Dec 13, 2013, 18:08
@BRADATA - комуникирам с тях, но те си казват реално "ние сме завод и НЕ се съобразяваме с крайния клиент, вие се съобразявайте с нас" и ми теглят една.... Разбирай така: има нещо от тяхна страна и аз трябва да се съобразявам с това, те изобщо не ги е еня за мен (техните админи НЕ знаят английски, комуникирам с преводач който пише и говори мандарин за да се разберем).
@backinblack - аз не съм шеф. Ако им преустановя достъпа до Skype в случая, работата им се забавя с над 40%. Това и им обяснението за пред шефа, който НЕ гледа какво работи и какво НЕ работи, но гледа, че нещата са забавени, и когато са забавени при 40 човека търси проблема в мен с думите "направи нещо, за да няма такова забавяне, пари има, купи какво трябва".
Оставям скайп-а и тогава има много проблеми КОИТО СА ПРОБЛЕМИ ЗА МЕН, а не за колегите и реално шефа изобщо не ги вижда.

Реално той знае, че се оправям с почти всичко и не се интересува как го правя, само да не забавям и преча на колегите иска.
Ето такива ми ти работи, сигурен съм, че са ви известни и на вас.
Ще намеря някакво компромисно решение, по план ми е да стане до 20-30 дни.

Благодаря отново за насоките.
22  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: IM сървър -: Dec 12, 2013, 18:07
Благодаря за отговорите и насоките отново.
@BRADATA - точно това е проблема - не мога да манипулирам скайп и протокола му на работа.
@4096bits - скайп може да се филтрира по една дузина начини да не работи в мрежата (най-елементарния е да рестартираш логването, и тогава просто хора не могат да се логнат, а какво остава да продължат нататък) ми.
Идеята за bittorent е чудесна... ако не ставаше за държави като Китай. Директно отпада като идея, защото трудно мога да я постигна (какви рестрикции имат там учрежденията, Господ да е на помощ на хората !!!). Аз ги прехвърлям в момента с големи рекавъри записи и дори да има липсващи цели папки или сгрешени записи (след чекване по контролна сума) се възстановява всичко. Но е тромаво.
За протокола: това с торенти го тествах сигурно преди около година - вярно тук там стана, но за малко - нямам контрол над техните администрации и не мога да попреча на админите им да не лимитират торент трафика, а да ограничиш торенти в една мрежа е по-лесно от това да си направиш чай с канела сутрин. И пак удрям на камък.

Писах тук, защото знам, че има много компетентни хора и със сигурност ще получа ценни съвети, а за мен това е важно.
23  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: IM сървър -: Dec 12, 2013, 08:51
Благодаря за насоките на всички ви. Естествено полезни са ми, но за съжаление не мога да ги реализирам:

skype реално е незаменим в моя случая. Вярно под 10% от хората го използват (най-много 30 човека), но на тях реално им трябва.
Мрежата ми е сегментирана (в 3 събнета) - имам 2 файлови сървъра с по 4TB масиви (на двата има по 2х4TB RAID1) и на всеки потребител мапвам негова хоум директория като мрежово у-во. Всеки вижда на всички хоум директориите (без дадени прайвет папки до които не трябва да има достъп).
Това са над 280 папки видими от всеки.
Чудесно, локално бих ги задължил да пращат файловете си през локалните папки, но скайп-а не мога да го спра, а щом го има те пак ще прехвърлят файлове през него (мога да огранича това, но няма как да огранича за локалната мрежа файловете, а за интернет да е разрешено изпращане/получаване на файлове по скайп).

Комуникацията основно е с Виетнам, Япония и Китай - всеки от вас изпращал и комуникирал активно по мейл с тези 3 държави е запознат със СЕРИОЗНИЯ проблем на доставка на даден мейл до тези дестинации, и обратното. Изпращане дори на файл с размер от 2 МБ по мейл към дестинации, особенно в Китай, в 50% от случаите води или до блокиране на мейла (или файла) или до счупване на самия файл. Какво остава за файлове по 100+ МБ.

В момента събирам (автоматично) всяка нощ определени папки от над 40 компютъра, архивирам ги (като добавям солиден рекавъри рекърд, за да оправям евентуално счупени файлове при получателя) и ги запращам към дестинации в тези азиатски държава. Така за около 6 часа нощем се прехвърлят около 1GB файлове. Това е чудесно и работи идеално вече над година, но е с 1 ден назад (събира всичко което е правено през деня и го праща за следващия ден), а много хора искат да тръгне веднага. И се започва едно катерене на файлове по скайп точещи се с часове, и често не стигат до дестинацията читави, но естествено гълтат бандуита на канала Интернет.

В момента за потребителите със скайп съм заделил специален 30 мегабитов интернет канал (гарантиран) отделно от другия интернет за да си преточват файловете. Е да, ама проблемите с вируси са на лице - почти всеки ден имам проблеми с вируси по тези чатове.
А в тези азиатски държави ползват поне 300 вида разновидности на скайп, които много от вас изобщо не са чували (и аз не бях преди година). И като не стане скайп се почват тях...

Направо кофти работа.
В момента се опитвам да направя нещо с L3 комутатори, но времето ми е много малко, а и аз съм windows / db admin, и наскоро започнах да налазвам към линукс, защото тук там видях доста дори решения, но за тях трябва много четене, а варианта с "да ми го направи някой спец" се оказа ялова работа - направиха 2 фирми линукс решения, а после съпорта се оказа никакъв или искаха по 180 евро на час, или 4200лв месечно абонамент (което е адска сума за да поддържаш 2 тестови мейл сървъра и 1 тестови уеб сървър на които има 15тина потребителя). Всички мейли (почти четрицифрена сума са на MSE и нямам кой знае какви проблеми - единствените ми ядове са с азиатски държави и големи файлове изпратени към тях).

Та дано не съм ви уморил с писане, надявам се изясних защо трябва скайп (или негови китайски разновидности) и защо прехвърляне по мейл или публично ФТП е трудно.
Надявам се да нямам правописни грешки и да не съм пропуснал нещо.

Ще се радвам да дадете още насоки и да не нападате защото например не разбирам линукс и се занимавам с windows - просто и двете платформи имат чудесни решения и докато MSE за 1200 потребителя се настройва за 2 часа (като знаеш как) имам чувството, че мейл сървър под линукс ще правя 1 година (защото не знам как) и ще падне яко четене. А време няма....
24  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: IM сървър -: Dec 11, 2013, 15:37
А ти сигурен ли си, че файла наистина минава и се разхожда през Интернета ?

Това е интересен въпрос. Сигурен съм до толкова до колкото статистиката на защитната стена го отчита.
А и дори да не минава, а да се разхожда по lan-a - защо тогава го прави със скоростта на интернет свързаността, а не с 100 мегабитовата свързаност на LAN ?
25  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / IM сървър -: Dec 11, 2013, 13:30
Каква е идеята ми: много потребители използващи Skype в една локална мрежа да се централизират.

Каква е ситуацията:
25-30 човека използват скайп в една локална мрежа.

Има ли вариант всичко да се централизира, защото голяма част от тях изпращат големи файлове (100-150MB) от единия на другия и това е голям трафик. Идеята ми е да се централизира всичко и когато един праща на друг файлове да минавам в локалния сегмент, а не да правят интернет трафик. Другото относно централизирането е да се направи хранилище за файловете (да кажем 10ГБ) и така да не губят файлове защото някой е бил офлайн и не може да приеме дадени файлове. Освен това, че е чудесно едно централизиране за да може да се локализира и блокира паразитния трафик (във вид на вируси във файловете изпратени и получени по скайп). Запазването на хронология също е един от полезните варианти.

Всичко трябва да е със скайп (или да използва и скайп) защото хората освен, че работят в локалната мрежа изпращат/получават файлове и на абонати в публичното пространство.
Изобщо това възможно ли е, и ако е - дайте някаква насока от къде да я подкарам.

Благодаря предварително за насоките.

П.П.
варианта с локален чат клиент НЕ Е приемлива - хората не са свикнали, а и да ползваш един локален чат и отделно скайп си е много тромава работа.
26  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Имена на компютри в Windows мрежа -: Aug 20, 2013, 16:49
Правих струвах, ама не помага това:
service smbd restart
service nmdb restart
(изпълнявам го под root)
Не е голяма болка, рестартирам си машината и всичко се оправя.
27  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Имена на компютри в Windows мрежа -: Aug 15, 2013, 10:11
Ами аз направих само това --> service smbd restart
Не е ли достатъчно ? Какво още трябва да изпълня ?
28  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Имена на компютри в Windows мрежа -: Aug 14, 2013, 15:31
Конфигурирах една самба, която я направих и мастърбраузер за мрежата в която се намира. Всичко работи идеално, но когато сменя на даден компютър името, старото му остава видимо в мрежата когато се разглеждат всички компютри.
От самбата е това, но обикновен рестарт (service smbd restart) не се получава, тоест не се решава проблема. Като рестартирам целия линукс всичко става идеално.

Питането ми е: има ли вариант да се изчистят старите имена, без да рестартирам линукса (който е както казах мастър браузър) ?
(линукса който ползвам е Ubuntu 12.04 Server)
29  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Проследяване на нови файлове -: Aug 13, 2013, 11:19
Благодаря за насоката.
Оправих нещата.
30  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проследяване на нови файлове -: Aug 09, 2013, 10:23
Здравейте,
правя инкрементъл бекъп на една папка с над 600 000 файла (около 22ГБ е цялата папка) като дестинацията на която се записва всичко е linux samba. Всичко работи идеално, и нямам проблеми, но ме интересува следното:

има ли начин да проверя (и съответно изхода на това решение да се записва в текстов файл) кои файлове са записани последния инкрементъл (тъй като бекъп софтуера (Cobian beckup) който работи на сорс машината (Windows 2003) не записва всичко), тоест някакво търсене на записани файлове за определен час, ден, дата, интервал или подобно нещо.

Благодаря за насоката предварително.
Страници: 1 [2] 3 4 ... 6