Покажи Публикации - ivterbg
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3] 4 5 6
31  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: SAMBA и Ubuntu -: Jun 29, 2013, 15:55
Разцъках насам натам нещата. Настроих samba-та на една машина, доста старичка и пуснах този и онзи тест. Останах изненадан. Ето за какво става дума:

хардуера е:
3000MHz CPU Celeron s775
1024MB DDR
1TB SATA HDD
100MB NIC (Realtek)


(проблема е в натовареността на процесора и то само при една конекция (проверих с iptraf-a дали има само един трансфер - само един е) ---> 100%. На точно тази машина имаше Windows XP и при такива трансфери процесора стигаше максимум 10-15%
Каква е причината за това ???


Ето нагледен шот:
32  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: SAMBA и Ubuntu -: Jun 28, 2013, 23:54
Цитат
[private_files]
path = /home/private_files
read only = no
browseable = yes
guest ok = no
create mask = 0777
directory mask = 0777

Пробвай по този начин и внимавай как пишеш опциите. Имаш елементарни грешки като browsable вместо browseable или writeable вместо writable. Гледай внимателно.

С последните две опции може да задаваш какви да са правата на новосъздадените файлове и папки в тази папка. :)

Благодаря за насоката.
Тоя файл го преписах, не съм го copy/paste и за това имам грешки.
Намерих си проблема със секюритито - нивата на контрол са доста, като на мен НЕ ми трябва security = share (защото контрола е с парола, тоест какъвто и да е измислен потребител и вярната парола и си вътре). Трябва ми security = user - там вече контрола изисква задължително правилен потребител и парола.
Абе що годе схванах насоката.

Питане:
ако НЕ задам това:
create mask = 0777
directory mask = 0777


то какви са подразбиращите опции при създаване на файлове в споделения ресурс ?
33  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: SAMBA и Ubuntu -: Jun 28, 2013, 17:36
Започнаха да ми се изясняват нещата - то достъпа бил не по юзер и парола, а само по парола - тоест пиша си някакъв юзер (например гледай_си_работата13) и правилната парола и достъпвам ресурса. Просто важно е паролата да е правилна.
Това явно е до настройка да иска правилен потребител и име, но на мен и само изискване за парола ми стига.

EDIT:
и през webmin-a не се получават нещата - къде там да задам кой потребител да достъпва дадена папка ?
34  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: SAMBA и Ubuntu -: Jun 28, 2013, 17:05
Потребител admin е резервиран за системата и не знам как си го направил, но може и да дава конфликт.

Ами не е. Първо проверих в /etc/passwd - нямаше такъв потребител с useradd си го направих.
Проблема е, че и друг потребител да направя, пак е същото.

@nyakoy - съгласен съм, ама реших да се мъча - на този линукс добавих 6 диска по 2ТБ, конфигурирах си ги в софтуерен раид под Убунту 12.04 сървър. Пуснах си нужните ми услуги, само тая самба ме мъчи (и то с протектираните папки, с такива за свободен достъп нямам проблеми).
35  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: SAMBA и Ubuntu -: Jun 28, 2013, 16:45
Логично помислено, ако папка фолдер2 не е защитена, но е под папка на защитена фолдер1, как ще стигнеш до фолдер2 без да влезеш във фолдер1!?

Да ама пак не стават нещата. Да, вече виждам листинга на папките ама не мога да използвам акаунт за логин в дадената папка.
Ето конфиг файла на самбата:

[global]
#guest account = nobody
log file = /var/log/samba-log.%m
lock directory = /var/lock/samba
share modes = yes
security = share

[public]
writable = yes
path = /home/files
public = yes
guest ok = yes
guest only = yes
guest account = nobody
browsable = yes

[private_files]
path = /home/private_files
writable = yes
valid users = admin
user = admin


Направих потребител admin, добавих го към самбата с smbpasswd -a admin. Тъй като го ползвам на друга папка която не е негова, я направих папката със 777 права и я направих собственост на admin (и група root).

Резултата е: листва папките, но като кликна на папката за искане на парола - да иска я, но не става с този акаунт (admin) и паролата която му зададох !

Къде бъркам ?
36  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: SAMBA и Ubuntu -: Jun 28, 2013, 15:15
и сигурно тази папка която искаш да е достъпна без юзер и парола e под папка на друга за която се иска юзер и парола :D

Ами да. То това ред по ред чете и изпълнява ли ? Мислех, че взима целия конфиг и накрая прилага всичко.
Сега ще пробвам както казваш !
37  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: SAMBA и Ubuntu -: Jun 28, 2013, 14:58
Малко да повдигна темата с един въпрос:

искам да споделя една папка която да е видима за всички БЕЗ да въвеждат пароли, а останалите папки като се кликне върху тях да искат юзер и парола.
Без проблеми направих едното и другото по-отделно но заедно не се получава - или ми иска парола още като напиша сървъра \\samba или изобщо не иска за нито една папка.
Насочете ме малко!
38  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Cloud Ubuntu -: Jun 22, 2013, 08:18
В момента използвам Dropbox и Google Drive и съм доволен много.
Проблема е, че от скоро качвам файлове които не са за пред други (лични документи и чертежи), а не вярвам, че Dropbox и други клауд системи, че не наблюдават файловете на потребителите си.
Вярно, може да ги криптирам, и това е някакъв избор (truecrypt е добро решение), но е тромава работа да се криптира, декриптира и т.н.
Искам да направя собствен Cloud (подготвих една щайга: i3, 8GB ddr3, 2x2000GB WD Green, 2 x 1000MB pcie карти, за тази цел) който да работи на принципа на Dropbox например - да има софтуер който да работи на linux (препоръчително, но не задължително) и на windows, и този софтуер да синхронизира файловете от дадена папка (както работи Dropbox) като ги качва на направения от мен компютър.
Прегледах ownClоud на Убунту, и всичко е ОК, само не видях дали има възможност с инсталиран софтуер да синхронизира файловете.

Моля помагайте с насока по случая!
Мерси.
39  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Лесно обединяване на мрежи -: Jun 12, 2013, 21:30
А аз да попитам нещо: при мен проблема е решен с ей такива хубавци: TP-Link TL-R600VPN - работят без отказ с над 140 машини. Купихме ги за около 130лв броя, но сега като гледам са по 100лв единия. Няма линукси, няма стари машини, няма допълнителна техника и т.н. Въпроса ми е: на едното място е БТК модем. В момента съм направил пълно DMZ от модема към този ВПН рутер, но има ли вариант да направя само на дадени портове или ако има кои са те ? Или си трябва пълно пренасочване ?
40  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Малко проблемче със споделените ресурси -: Jun 01, 2013, 01:01
Един бърз тест който направих за да се уверя, че папката-дете не наседява правата на папката родител. Ето го и теста:


За САМБА-та - както казах оправих нещата. Объркването ми беше в мисълта, че като направя папка тя взима правата на тази в която е (ако не е оказано допълнително). Е, оказах го допълнително и всичко е ок вече.
Мерси за насоките.
41  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Малко проблемче със споделените ресурси -: May 31, 2013, 16:17
Предположих, че е някаква кретения, ама не предполагах, че е такава: проблема ми се оказа от правата на папките. Мислех, че всяка папка надолу по корена наследява правата на по-горната, ама то не било така - всяка си има нейни права, които изобщо не се интересуват от правата на родителя. Тоест: папката /home/share/folder1 има права нямащи нищо общо с тези на /home/share/ (не само правата, ами и собственика и групата бяха различни). Поогледах си правата на папките, зададох им такива каквито трябва да са ми и всичко е ок.
Ще имам в предвид напред, че правила родител-дете хич ги няма в linux.

За WEBMIN - този софтуер през браузър достъп изобщо дори не ми вижда инсталирана САМБА-та. Изобщо я няма като услуга, макар да я имам пусната коректно на самия Линукс.
След ръчкане напред назад, смених темите (!!!) и се появи услугата в графата. В подразбиращата се тема на WEBMIN изобщо нямаше САМБА.
42  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Малко проблемче със споделените ресурси -: May 30, 2013, 15:05
Какво е положението: UBUNTU 12.04 е ОС-а. Споделил съм една папка която ми е в хоум директорията. Всичко работи (споделянето се вижда от всички в мрежата) но когато сложа нов файл там (дали локално на Убунтуто или го копирам в тази папка по мрежата) се оказва, че нямам права да чета файла както аз локално, така и всички по мрежата. Тоест това става дори аз самия да си копирам там файл.
Всеки път като сложа там файл трябва да правя chmod - R 777 \folder за да мога да си ползвам файла който е сложен там.
Насочете ме как да фиксирам проблема, защото е изнервящо това !?
43  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: SAMBA и Ubuntu -: May 21, 2013, 11:13
Изобщо не зарежда. След като инициализира диска от POST, не тръгва да зарежда ОС, а ми изхвърля:

error: ot of disk
grub rescue>


няма редове, няма нищо.
А за протокола: /boot си е на отделен дял който направих при инсталацията - заделих му 1000МБ (може да е много, ама реших да се застраховам). Конфигурирах го с ext4 файлова система.

P.S.
интересно... из нета (а и в този форум) има адски много обявени проблеми след токови смущения. Аз на всички компютри имам качествени захранвания (Епсилони и БлуСторм) и до сега не съм имал ядове с токови смущения - има такива, ресва се компютъра (а и често не го прави), Windows си прави чекдиск, не намира ядове и стартира коректно - това са десетки пъти. Интересно, защо обаче линукс прави този проблем ? Има нещо специфично или просто такава му е природата ?
44  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: SAMBA и Ubuntu -: May 21, 2013, 10:05
Благодаря за насоката, ама възникна нов проблем: токови смущения през нощта са ми убили инсталацията (или поне буут лоудъра). Което ми е най-интересно: на 4те Windows машини, всичко е ок, но на Ubuntu 12.04 вече не стартира и изхвърля:

error: ot of disk
grub rescue>

Диска си е ок - тествах го. Данните се виждат идеално през лайв цд, правих поправка с Boot repair (който стартирах през лайв диска) - няма и няма, проблема си седи.
Това беше първия токов удар който ми убива инсталация на каквото и да е, интересното е обаче, че до сега ползвах Windows, и доста ме озадачава факта, че на 4 дни Линукс инсталация сгъна при първия проблем.

Кажете как да фиксирам проблема ? (както казах: диска е 100% читав, тествах го, прегледах СМАРТ - никакви ядове)

И все пак линукс ми харесва (поради доста причини) и искам да го ползвам, макар, че до сега всичко върви в обратна посока.
45  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: SAMBA и Ubuntu -: May 20, 2013, 21:36
За да не пускам нова тема, пиша тук със следното питане:
насочете ме как да разбирам оцветяването на файловете ? Явно е записано някъде, но не мога, а и не знам къде да открия отговора:
става дума за оцветяването на файловете и директориите. Ето 2 примерни шота - единия е в козолата, а другия в MC: (в случая един .deb пакет е зелен, а следващия .deb е червен - например зелените ми изглеждат като изпълними файлове (имат X в пермишъните)


Страници: 1 2 [3] 4 5 6