Покажи теми - ivterbg
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Linux дистрибуция и SSD RAID0 -: Jul 12, 2014, 00:18
Освежих домашната щайга с 2 х 500GB Samsung и сложих Windows 7 на двата диска в RAID0. Скоростите на четене и запис стигат умопомрачителни цифри (5000-6000МБ четене запис защото имам 32ГБ памет). ОК, това е ясно но коя дистрибуция може да се справи ефективно с тези дискове и ще впрегне да кажем 10ГБ от рам паметта за да направи ултра бърз кеш за тези дискове ?
Препоръчайте ми такава за да я тествам как ще се държи (ще я тествам като декстоп система).
Ето каква е конфигурацията:

CPU: i3
RAM: 32GB DDR3
HDD: 2 x 500GB Samsung SSD, radi0 (bios settings) - това е тестово, не е проблем да ги разделя един по един дисковете
VC: 2 x R9 270X Gigabyte

Мерси на помогналите с насока.
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / pFsense и лимитиране на торент трафик -: Jul 03, 2014, 16:55
Имам един рутер (гранична машина) с pfsense (последна версия).
Справих се с всичко нужно (4 openvpn тунела, 12 ipsec и какво ли още не), но не се справям с лимитиране на торент трафика - не желая да го спирам, а да го огранича.
Мрежата ми с 1 wan и 1 lan интерфейс, адресите на lan-а се раздават динамично.
Какъв е начина да лимитирам трафика при използване на торенти ?
Да насоча - ръководства като това http://www.smallnetbuilder.com/lanwan/lanwan-howto/30565-taming-your-networks-bandwidth-hogs-part-1?start=1 не помагат или помагат, но но само когато мога да кажа точно кое IP да бъде лимитирано (а с DHCP това е доста трудно).
Другото което ме интересува - от къде мога да задам даден MAC адрес да получава точно определено IP в пула на DHCP-то (не е проблем да закача хардуерния адрес към всяко ИП, но извън този пул, но когато искам да бъде в пула не ми разрешава).

Благодаря на всички помогнали.
3  Трудова борса / Търсене / Инсталиране, конфигуриране и поддръжка на мейл (linux) сървър -: May 29, 2014, 13:03
Какво търся:
- инсталиране на linux mail server (нямам изисквания за сървъра като софтуер)
- да има вариант (защото всичко ще е само там) за интерактивен web достъп (с ajax за да се взаимодейства с него по пригледно от хората ползващи го)
- задължително да има локализация на български на web интерфейса
- ще се ползват поне 4 домейна на него
- да има пригледен и ясен административен панел
- да има антивирусна и спам защита (която също да може да се регулира от админ панела)

Още: въпросния мейл сървър ще работи на виртуална машина като сториджа му ще е реален с около 2TB масив. Ще се ползва от около 250 човека (почти всички непрекъснато ще са онлайн). Ще преминават мейли с прикачени файлове непрекъснато.
Няма да има мигриране на мейли от стари сървъри, само акаунти с пароли ще се прехвърлят.
Трябва ми и поддръжка при нужда (не абонаменти, а заплащане при нужда).
Мейл сървъра ще е във Варна, но не ми пречи да осигуря отдалечен достъп по какъвто начин е нужно.

Моля за серизони предложения, както и изискванията от Ваша страна.

За допълнителни въпроси:
- ЛС
- it.vladimirov@outlook.com
- O885 7девет7девет девет 7 (на телефона не мога да вдигам винаги, за това най-удобно ще ми е ЛС и мейл)


Допълнение: за мен е приемливо и решение като Zimbra с пълна имплементация при мен (инсталиране, конфигуриране и поддръжка)
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Прозрачна защитна стена изцяло от линукс дистрибуция -: Mar 11, 2014, 15:10
В момента използвам Untangle, но тази система е доста тромава и кошмарно скъпа за да огранича 15тина човека.
Моля за компетентно мнение, може ли с линукс дистрибуция да се направи подобно лимитиране като всичко това бъде прозрачно за потребителите.
Трябва да лимитирам torrents, skype, icq (L7), сваляне на определен тип файлове и т.н.

Препоръчайте как може да стане най-лесно това нещо, без да се налага много четене.
Благодаря ви.
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Домейн контролер и активна директория - с линукс ? -: Dec 18, 2013, 07:59
Моля хора да дадат реални насоки възможно ли е една хетерогенна мрежа (Windows XP, Windows 7, Windows 8) с над 150 компютъра и над 40 все различни принтери да работи коректно с домейн контролер заедно с принт сървър и активна директория (нейната разновидност под линукс) изградени под SAMBA.
В момента всичко работи без забележки, направено и конфигурирано под Windows Server 2008, но ме интересува дали пълноценно и най-важното ЛЕСНО може да се конфигурира всичко със САМБА.
Всъщност трябва да може, въпроса е дали някой го е тествал и как се държи нещо такова.

Благодаря на насочилите ме.
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / IM сървър -: Dec 11, 2013, 13:30
Каква е идеята ми: много потребители използващи Skype в една локална мрежа да се централизират.

Каква е ситуацията:
25-30 човека използват скайп в една локална мрежа.

Има ли вариант всичко да се централизира, защото голяма част от тях изпращат големи файлове (100-150MB) от единия на другия и това е голям трафик. Идеята ми е да се централизира всичко и когато един праща на друг файлове да минавам в локалния сегмент, а не да правят интернет трафик. Другото относно централизирането е да се направи хранилище за файловете (да кажем 10ГБ) и така да не губят файлове защото някой е бил офлайн и не може да приеме дадени файлове. Освен това, че е чудесно едно централизиране за да може да се локализира и блокира паразитния трафик (във вид на вируси във файловете изпратени и получени по скайп). Запазването на хронология също е един от полезните варианти.

Всичко трябва да е със скайп (или да използва и скайп) защото хората освен, че работят в локалната мрежа изпращат/получават файлове и на абонати в публичното пространство.
Изобщо това възможно ли е, и ако е - дайте някаква насока от къде да я подкарам.

Благодаря предварително за насоките.

П.П.
варианта с локален чат клиент НЕ Е приемлива - хората не са свикнали, а и да ползваш един локален чат и отделно скайп си е много тромава работа.
7  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Имена на компютри в Windows мрежа -: Aug 14, 2013, 15:31
Конфигурирах една самба, която я направих и мастърбраузер за мрежата в която се намира. Всичко работи идеално, но когато сменя на даден компютър името, старото му остава видимо в мрежата когато се разглеждат всички компютри.
От самбата е това, но обикновен рестарт (service smbd restart) не се получава, тоест не се решава проблема. Като рестартирам целия линукс всичко става идеално.

Питането ми е: има ли вариант да се изчистят старите имена, без да рестартирам линукса (който е както казах мастър браузър) ?
(линукса който ползвам е Ubuntu 12.04 Server)
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проследяване на нови файлове -: Aug 09, 2013, 10:23
Здравейте,
правя инкрементъл бекъп на една папка с над 600 000 файла (около 22ГБ е цялата папка) като дестинацията на която се записва всичко е linux samba. Всичко работи идеално, и нямам проблеми, но ме интересува следното:

има ли начин да проверя (и съответно изхода на това решение да се записва в текстов файл) кои файлове са записани последния инкрементъл (тъй като бекъп софтуера (Cobian beckup) който работи на сорс машината (Windows 2003) не записва всичко), тоест някакво търсене на записани файлове за определен час, ден, дата, интервал или подобно нещо.

Благодаря за насоката предварително.
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Cloud Ubuntu -: Jun 22, 2013, 08:18
В момента използвам Dropbox и Google Drive и съм доволен много.
Проблема е, че от скоро качвам файлове които не са за пред други (лични документи и чертежи), а не вярвам, че Dropbox и други клауд системи, че не наблюдават файловете на потребителите си.
Вярно, може да ги криптирам, и това е някакъв избор (truecrypt е добро решение), но е тромава работа да се криптира, декриптира и т.н.
Искам да направя собствен Cloud (подготвих една щайга: i3, 8GB ddr3, 2x2000GB WD Green, 2 x 1000MB pcie карти, за тази цел) който да работи на принципа на Dropbox например - да има софтуер който да работи на linux (препоръчително, но не задължително) и на windows, и този софтуер да синхронизира файловете от дадена папка (както работи Dropbox) като ги качва на направения от мен компютър.
Прегледах ownClоud на Убунту, и всичко е ОК, само не видях дали има възможност с инсталиран софтуер да синхронизира файловете.

Моля помагайте с насока по случая!
Мерси.
10  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Малко проблемче със споделените ресурси -: May 30, 2013, 15:05
Какво е положението: UBUNTU 12.04 е ОС-а. Споделил съм една папка която ми е в хоум директорията. Всичко работи (споделянето се вижда от всички в мрежата) но когато сложа нов файл там (дали локално на Убунтуто или го копирам в тази папка по мрежата) се оказва, че нямам права да чета файла както аз локално, така и всички по мрежата. Тоест това става дори аз самия да си копирам там файл.
Всеки път като сложа там файл трябва да правя chmod - R 777 \folder за да мога да си ползвам файла който е сложен там.
Насочете ме как да фиксирам проблема, защото е изнервящо това !?
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / SAMBA и Ubuntu -: May 18, 2013, 09:07
Тъй като леко по леко се опитвам да се отърва от Windows (Къде успешно, къде не) искам да заменя компютъра със споделените папки с една машина с Ubuntu.
Трябва ми насока - как да конфигурирам (явно ще се наложи прекомпилиране на ядрото на линукс-а) Ubuntu 12.04 server да има работеща само SAMBA и SSH (за да се логвам чрез него на машината която ми седи в един ъгъл) и да няма други стартирани неща.
Искам това, защото машината ми е бавна (П3 800 с 512 рам) ?
До сега е била с W2000 и шернати папки.
12  Програмиране / Web development / Елементарна система за съдържание -: May 13, 2013, 16:29
     Здравейте момчета и момичета,
моля за насока по следния казус: имам хостинг (любителски направен (Ubuntu server) у дома на сървър (реален сървър, който взех на старо, но работи идеално)) на който съм инсталирал нужните сървиси (apache, php, mysql и т.н.).

     Иска да инсталирам и конфигурирам система която да мога аз и още 4ма да ползваме за въвеждане на информация, която ни е нужна на нас - разни насоки, туториъли, решения и т.н. Да е онлайн, достъпна от всякъде. Да може да се логваш с потребител и парола и тогава да четеш инфото добавено там, и да не е досъпно за всички неоторизирани хора. Естествено трябва да е и безплатно.

     Мислех за някакво решение да вдигна някакъв форум, и да всеки оторизирал се да вижда дадена секция и да списва в нея каквото трябва. Това е решение, и не е лошо, но вероятно има и други такива решения, за това реших да ви попитам и да споделите опит.

     Гледах и някакви TTS и CRM системи, но мисля, че са ужасно тромави, а и не намерих безплатни оупън сорс такива (ползвал съм vTiger преди години, но гледам той станал платен).

Благодаря ви предварително за насоката.
13  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблеми с инсталация на софтуери -: Apr 07, 2013, 12:17
Така, проблемите с Mint продължават (за пореден път се убеждавам, че е голямо дърво тази дистрибуция).
Опитвам се да инсталирам разни програми свалени като deb пакети и ми изкарва:

Error: Dependency is not satisfiable: libc6 (>= 2.15)

Добре, отварям терминала и изписвам sudo apt-get install libc6
и резултата е:

Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
libc6 is already the newest version.
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.


Какво да направя в случая ?
Благодаря ви предварително.
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / {кирилица} проблеми при linux и windows -: Apr 06, 2013, 22:36
Какъв е проблема: винаги когато прехвърлям файлове от Linux-a си (Mint) към Windows в Windows кирилицата не се чете. Същото е и обратното - при прехвърляне на кирилски файлове от Windows на Linux. Сменях енкодинги - не се променя, "маймуните" си оставаха. Предполагам, че са някакви липсващи шрифтове на Mint-a, но кои ? И има ли някакви пакети с шрифтовете налични под Windows които мога да инсталирам в Mint-a?
15  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / VirtualBox и големина на прозореца -: Apr 04, 2013, 13:43
Здравейте момчета и момичета,
имам следния проблем: тъй като използвам монитори с резолюция 2560×1440 като ползвам Linux виртуални машини (използвам VirtualBOX за виртуалните машини) само с конзола НЕ мога да увелича прозореца на виртуалната машина и респективно да се увеличат надписите в конзолата.
Ето шотове за прегледност какво имам в предвид:


Това се получава като уголемявам прозореца на виртуалната машина - получават се бордъри но самия прозорец си остава същата големина.
Качил съм VB адоните ако е важно. Ползвам Windows 7 за хост, а госта в случая е Ubuntu 12.04 server.
Мога да ползвам Putty където увеличавам без проблем надписите, но там пък има проблеми с графичните компоненти (например хоризонталните и вертикалните черти не са черти, а странни символи).
Страници: [1] 2