Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на програми => Темата е започната от: radoshow в Mar 20, 2011, 12:53



Титла: Arch Linux-Преоразмеряване на HDD
Публикувано от: radoshow в Mar 20, 2011, 12:53
Здравейте Колеги,
От сутринта се къхъря с един проблем.Искам да инсталирам Arch Linux на един компютър,но не мога да вдяна как да преоразмеря диска.Той е 160ГБ и сега е разделен на /root,/swap и /home.Тук вече идва тънкия момент.Искам да запазя /home директорията,защото имам 65ГБ данни,които не искам да затрия.А проблема е,че няма къде да ги прехвърля докато се инсталира Arch-a.Стартирах флашката да го инсталирам и като стигна до оразмеряване на диска избирам ръчно да задам размер и като чукна Ентър ми дава да избирам sda и sdb.Ako избера sda ще затрия и /home директорията,а sdb e флашката.Върти ми се една идея в главата ама не знам да ще може да се реализира.Примерно да изтрия с gparted /ROOT и /SWAP,те са 30ГБ,които ще са ми напълно достатъчни за инсталацията,но не ми идва на акъла какво ще се случи с /home директорията.Ще мога ли да я запазя примерно нещо като STORAGE.Ще съм много благодарен ако някой знае как мога да с справя с този проблем и напише няколко реда.


Титла: Re: Arch Linux-Преоразмеряване на HDD
Публикувано от: bazu в Mar 20, 2011, 19:39
Нали това е идеята home ако ти е на отделен дял при преинсталции или нови просто да не се губят данните. Та с gparted триеш другите две оставяш си home дяла се монтира като хоум фоудъра без формат и си реди.


Титла: Re: Arch Linux-Преоразмеряване на HDD
Публикувано от: Acho в Mar 20, 2011, 22:16
Точно така го направи. От двата дяла ще си имаш предостатъчно място за новата инсталация. А /home дяла няма да го закачаш. После ще си го монтираш, където трябва. Поздрави.