Покажи Публикации - ray
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 87
1  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Nov 28, 2021, 10:08
Ето още една "гледна точка", значи парите/властта е нещо което (според мен) има най-грубо казано три нива/измерения.

1.Нямаш достатъчно за нормален/приличен живот;
2.Имаш достатъчно за нормален живот и нормалните/разумните развлечения, пътувания и екстри.
3.Имаш прекалено много пари за отделен човек/живот и ги използваш за трупане на още и генериране на завист у околните (чесане на Егото) и власт (това е един голям магнит). Пример бившия ни първи министър  8)

Тези в първата и третата група са за съжаление, тези от първата защото нямат нормален живот, тези от третата защото нищо няма да отнесат (пример: собственика на Теленор, чешкия милиардер, дето загина с хеликоптер).
Допълнителен "бонус" за най-богатите е и това, че много често може да им се случат "разни случки", реално се води война за парите и там е като на война,с всички мръсни номера и неизбежните "жертви".

И последно многото пари те правят "техен роб" (не се шегувам), след като ги имаш трябва да ги пазиш освен от външни "врагове" също и от приближените хора (жени, деца, счетводители, адвокати, съветници и т.н.) които също може да поискат част или направо цялото. Плюс това че трябва и да ги инвестираш (в повечето случаи) за да имат "още повече" и да пишат за теб във "Форбс" !

ПС: а дали са "щастливи" (вероятно външно се представят/изглеждат такива), но всеки сам си знае  ;D
PS2: Меркел дали има милиарди (едва ли, все нещо щеше да се чуе), но пък си има напълно достатъчна пенсия (11 човека екип) и "влияние" почти навсякъде, само нещо нормално да поиска и ще го получи. Наш пример в това отношение е "бай Тошо", нищо не му намериха, човека си живя 35 години (май) в държавна вила, храна, удобства, власт (без излишни/безумни екстри) и толкова  ;) Но цял живот "слухтеше" около себе си и решаване конфликти между клановете  :o
PS3: и една мисъл (май беше на Гьоте): човек наистина притежава само онова което е готов да загуби (другото - то притежава човека)
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Nov 16, 2021, 09:24
Моля те, проверявай някои твърдения преди да пишеш, и не се обиждай  :), нямах такова намерение, просто държа на истината  ;D

Christian Friedrich Samuel Hahnemann (German: [ˈhaːnəman]; 10 April 1755[1] – 2 July 1843) was a German physician, best known for creating the pseudoscientific system of alternative medicine called homeopathy
https://en.wikipedia.org/wiki/Samuel_Hahnemann
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Nov 16, 2021, 07:59
В общоприетия смисъл е така, натрупват се тези метали, обаче  ;)

Най-съществената разлика между алопатичната/класическа медицина и напр. хомеопатията е в количеството вещество (разреждането).

При алопатичната медицина колкото повече вземаш по-силно действа (но ако не се усвоява или е предозирано остава в организма, най-често като вид отрова/вредност)

При хомеопатията е обратното, колкото е по-разредено едно лекарство толкова по-силно действа (тук принципа е друг, но е доста дълго за обяснение  :) ).

Няколко прости и известни примера: лекарствата от змийска отрова или от скорпион и т.н., още от дневността е известно, че всичко зависи от дозата; едно нещо може да бъде лек или да бъде отрова !

В примера с живака, той в силно разредено състояние може да бъде лекарство (още повече, че е Меркуриев метал - посредник; жезъла на Меркурий с двете змии).
4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Разно извънтемие -: Oct 23, 2021, 22:45
По торентите вече се появи новия Dune-2021, да видим какво са направили от книгата/книгите.
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Oct 09, 2021, 16:01
В момента гледам Матрицата и отново се сещам за Правилата и как може чрез тях да се създаде цяла реалност  :o

Друг пример е с Властелина на пръстените, всеки пръстен олицетворява “псевдо-реалност” в която попадаш когато го сложиш.
Те обаче не са обикновени а изковани от Саурон  ::)
6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Oct 09, 2021, 09:21
"Правилата трябва да се спазват" - но първо има няколко въпроса:

1.Защо да се спазват въобще някакви "правила";
2.Защо се създава едно "правило";
3.Кой създава това правила и защо;
4.Дали някои от правилата не трябва да се променят с времето ?

Някакви мои си отговори на горните въпроси:

1.Правилата са важна/съществена част от съвместното съществуване, те осигуряват междуличностна координация и стабилност в обществата. Другия път е този на хаоса (естествения, не предизвикания - „Ordo ab chao“ – „Ред в хаоса“);
http://budnaera.com/202102f/2120758.html

2.Отново опираме до мотивировката за създаване на правило, дали то обслужва естествения ред/ход на света, живота и еволюцията или има обслужва някакви "частни/групови" интереси.

3.Така или иначе човешкото общество е разделено по безброй признаци: етнически, религиозни, образователни, културни и т.н., естествено всяка "група" има свои цели, задачи, поведение и т.н., но пак е важно да се види каква основна цел/цели преследва тази "група" и следователно кому ще служи спазването на това правило.
Например създаването на ЕС, интересни неща се случват в Полша, например  :D

4.Тук мисля, че отговора е доста лесен - всичко тече, всичко се променя, тоест и "динамичните правила" също се променят; обаче базовите трябва да останат, иначе света пропада. Отделна и огромна тема е кои са тези "базови/кардинални" правила.

Тук е много важно да се каже че всичко казано по-горе може да е съзнателно или несъзнателно. Огромната част от хората са до голяма степен несъзнателни за много от правилата, дори и да не го вярват/мислят.

PS: снощи пак гледах "Небесно царство", в края един от гл. герои казва "Или ще бъде царство на съвестта или ще бъде нищо !"
7  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Епидемията и българските културни особености -: Oct 07, 2021, 06:06
Оставете законите, вижте чл. 57 от Конституцията:
...
Чл. 57.
(1) Основните права на гражданите са неотменими.

(2) Не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други.

(3) При обявяване на война, на военно или друго извънредно положение със закон може да бъде временно ограничено упражняването на отделни права на гражданите с изключение на правата, предвидени в:

чл. 28(Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление.),

чл. 29 ((1) Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация.
(2) Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие.),

31, ал. 1, 2 и 3((1) Всеки обвинен в престъпление следва да бъде предаден на съдебната власт в законно определения срок.
(2) Никой не може да бъде принуждаван да се признае за виновен, нито да бъде осъден само въз основа на неговото самопризнание.
(3) Обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.),

чл. 32, ал. 1 ((1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.)и чл. 37((1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними. Държавата съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи.
(2) Свободата на съвестта и на вероизповеданието не може да бъде насочена срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала или срещу правата и свободите на други граждани.).
...
8  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Oct 03, 2021, 21:57
Нещо за развеселяване (дано),

Как талибаните пребориха корупцията (в три стъпки) за три дни ?

1. Уволнили всичката администрация, назначена от американците (така преборили високата корупция);
2. Уволнили всички контролни органи и служителите в тях (така преборили средната корупция/изнудване/рекет);
3. Призовали всеки да пише за изнудване/etc ако види, присъства, ако за даден човек се получат три сигнала за подобно нещо, шат на патката главата (предполагам, че за лъжесвидетелство също има наказание, и не малко  ;D)
9  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Филми, които ни вдъхновяват ♥ -: Oct 03, 2021, 21:07
Дам, жалко наистина, но навсякъде покрай "лошото" има и нещо позитивно  :o

"Скритата/дълбоката" политика се вижда много по-ясно в такива случаи  8)
Тоест това "зомбиране" действа различно, на едни "зомбиращо", но на други "отрезвяващо/потвърждаващо" !
10  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Филми, които ни вдъхновяват ♥ -: Oct 01, 2021, 09:26
Май въпреки пандемията  ;) излизат нови филми, видях че има два епизода на Фондацията на Айзък Азимов.
Може да са излезли преди време, не съм проверявал, тази поредица също е много интересна, поне за мен.

PS: май има нещо и за Матрицата-4, надявам се да не е само касово продължение  8)
11  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Sep 25, 2021, 21:42
Да добавя нещо и аз,това на което в момента му казват "ваксина/и" всъщност вече не са дори близо до оригиналните такива.
Отслабен или умъртвен вирус, но самия цял вирус, не някакви части от него, и то синтезирани изкуствено/генетично  :o

Това е една (не единствената) от най-големите лъжи, да наричаш нещо с име на съвсем друго нещо  ::)
Това си е жив капан, най-близкия пример за друго понятие което е така "изкривено" за който се сещам е демокрация/свобода и т.н.
12  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Филми, които ни вдъхновяват ♥ -: Sep 25, 2021, 21:30
След около месец излиза нова версия на Dune, дано бъде интересна и близо до оригинала.
Има някакъв trailer  ;)
13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Sep 01, 2021, 07:33
Човек като ви чете остава с впечатлението, че БГ е единствената държава която действа правилно (само дето след 50 г. няма да я има).
А вие някога били ли сте във въпросната чужбина по която явно сте експерти (нямам предвид на екскурзия).
Четете по-малко "новини", че ви се отразяват зле. Параноята е хубава ама в малки количества.

Еее, айде сега, не си само ти който е живял в чужбина :-)
Отделно има разлика между "новина" и факти (ex. писмено решение на съд), не че фактите не могат да се фалшифицират, но новината по презумция е "преразказ/синтез на нещо по-обстойно".
Най-често се манипулира чрез новините (подкрепени от избрани/или измислени факти) !

Тук се сетих и за живота на Буда, той бил държан само в двореца и въобще нямал представа какъв е живота извън двореца. Докато накрая сам не излиза и не го вижда с очите си  :o
Та има значение и къде живееш (среда) и какво виждаш (избираш да видиш)  ::)
14  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Aug 04, 2021, 15:39
Един адекватен/продуктивен Министър трябва да има добре развити поне тези няколко качества:
1.Да може да управлява хора (по най-добрия начин), тук трябват общуване/контактност умение да слушаш и разбираш и не малко психология (най-често не като професия, а по-скоро като способности);

2.Задължително е да имаш всички базови/основни знания в дадената област, не са необходими по-специфични знания и умения. Това е необходимо за да имаш и собствено мнение, освен експертното.

3.Много е полезно ако имаш и дарбата да слизаш в низините (при по-обикновенните хора), така няма да се затвориш в кръга на хората около теб. Сещам се за приказката за Харун Ал-Рашид, който заедно с везира си се разхождал инкогнито нощем из Багдад и общувал с всякакви хора.

4.В настоящия исторически момент е необходима и не малка доза смелост и решителност !

PS: всичко изброено по-горе е необходимо само ако се иска някакви неща да се развиват, напредват, в обратния случай са напълно достатъчни и министрите и депутатите управлявали доскоро  :)
15  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Започна се... -: Apr 30, 2021, 08:10
Не съм знаел досега за тази средношна операция. Това за да се направи, ти трябва превъзходно разузнаване и много подробно и добро планиране. И хора, които могат точно да изпълняват заповеди. Такава ефикасност е плашеща. Но и друго няма как да се очаква. Хитлер научи руснаците, какво е война и смърт и да воюват - при това много добре и ефикасно. Какво ли щеше да е, ако отбраната им разполагаше с бюджета на сащисаните


"средношна"  ;D

Няма да го поправям.

Въпреки че знам защо хората най-често работят с абсолютни цифри това не винаги е най-добрия показател/измерител за нещо  8)

И веднага един пример, ако имаш Американския бюджет (в абсолютна стойност), но цената на примерно един Ф-35 или танк е много висока (за което има предостатъчно официални данни) може да купиш примерно 1000 самолета.
А ако друга държава има 10 пъти по-малък бюджет, обаче един модерен самолет (или каквото и да е друго оръжие) струва 5 пъти по малко, то с този бюджет ще купиш 500 самолета.
Защото всеизвестно е че реално с военния бюджет правитекството купува (от производителите) дадени оръжия  ;)

Тоест по-важно е колко оръжия можеш да купиш отколкото да се сравняват, цитират абсолютни цифри.  8)
Страници: [1] 2 3 ... 87