Покажи Публикации - ray
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 96 97 [98] 99
1456  Програмиране / Общ форум / Има ли нещо вярно? -: Feb 19, 2004, 23:28
Здравейте,
За unregistered,
Пакетния кепчър може да хване само некриптиран трафик.
Преди доста време някъде имаше статия от немски сайт за лог на информацията, изпращана  от Win-update към MS, че не се изпраща информация само за продуктите на MS, а за всичко инсталирано. Инфото се изпраща се по SSL тунел.
Използвали са недокументирано API за логване преди инфото да влезе в криптирания тунел, така че не винаги става с логър.
Румен.
1457  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / SuSE 9.0, Bavi mashinata mi neshto -: Feb 17, 2004, 20:27
Здрасти,
Със SuSE 9.0, 8.x etc можеш да активираш dma-то с YaST, но къде точно беше не си спомням, сега не съм със SuSE май hardware-..../.
Виж обаче и настройките на BIOS-са, дали и там е активиран DMA, UltraDMA и 32 bit-трансфер за хард-диска.
Иначе SuSE-то си бачкаше отлично, но за да няма проблеми при  инсталация деактивира DMA-то сигурно за по-стари компютри.
Румен.
1458  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Гаден звук под Линукс -: Feb 16, 2004, 21:34
Здравейте,
Доколкото знам едновременно звук се изкарва или с arts /част от KDE по-точно с artsd/, или с ALSA звуковите драйвери /не с OSS/.
Успех.
1459  Нетехнически теми / Коментар / $55 млрд. загуби за 2003 г. -: Feb 15, 2004, 16:07
Здравейте,
Отговор на коментара на  Емо.
1.Ясно е, че по-разпространената ОС ще е и по-атакувана.
2.Обаче философията зад Win и Linux е съвсем различна, Линукс е ОС писана първо от програмисти за програмисти, тоест там от самото начало е наблегнато на  ползата от дадена програма или опция, отделно много важен е и факта, че за едно и съща задача има поне 2-3 а някъде и 7-8 програми от различни хора и екипи. Сега вече се навлиза и в по-масовия "пазар" с графични среди и user-friendly програми
3.Линукс-а е писан за да задоволи реални нужди на компютърните потребители, докато Win-a задоволява искания за features /възможности/ дори и те да нямат нищо общо със сигурността или ползата от тях. MS ви дава ........ а кой го е искал не е много ясно, след това се рекламира колко са велики новите неща и те се продават, чист маркетинг.
4.Под Линукс не можеш да стартираш прикрепен файл дори и да искаш, той не е изпълним. Тоест първо трябва да го направиш изпълним /chmod +R файл/ и чак тогава може да го стартираш. При Win-a има скрипт програми с които може даже и без да стартираш файла той да се изпълни само като си получиш пощата и готово.
5.Предполагам, че към момента броя на програмистите, работещи за Линукс е по-голям в пъти от съответния брой, работещи за MS Win-a. Тенденцията е ясна, още повече че повечето не го правят за пари или за някои наложен им отгоре проект, а за нещо което харесват и обичат.
Мисля, че засега стига толкова. Това е моето мнение.
Румен.
1460  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Gentoo Linux -: Feb 08, 2004, 07:08
Здрасти,
Първо, Gentoo иска доста място, защото първо си съхранява ясички сорс-пакети на едно място, после всички хедъри за да може да компилира, ако компилираш и до бинарни /твои/ пакети ти трябва още място, отделно иска място в /var/tmp където разархивира и компилира. Сорсовете на всички ядра също стоят в /usr/src и т.н. Например за компилиране на OpenOffice 1.1 някаде казваха че трябват поне 4-5 GB свободно място.
Виж сега много от тези неща може да се махнат или от време на време да се прочистват, но аз си пазя доста неща.
Всичко това се отнася за по-малки дискове 4-5 до 10GB, иначе няма НИКАКЪВ проблем за мястото.
За даунлоуд в BG-peering-a мога само да ти дам мои дискове, но те са за Athlon_XP /диск1 и 2/ диск-2 е със бинарни пакети и става без компилиране, естествено после пак ще трябва за по-нови версии да си сваляш и компилираш, но за бърз инстал стават чудесно: виж на: http://rack4.free.evro.net/rumeny/Gentoo_1_4.athlon/
Имам още много и по-нови ISO-та, включително и за i686, Pentium3 i 4 някои експериментални неща, но там няма място. Предполагам до седмица ще пусна от моя комп доста неща за Gentoo /сега съм на публичен IP/.
За пълен български MIrror не знам да има все още.
Румен.
1461  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Gentoo Linux -: Feb 07, 2004, 06:45
Значи, при Celeron-360 и 64MB, май по-добре е Debian, иначе при Gentoo си има доста компилиране, иска и доста дисково пространство. Също е по-добре да има постоянна връзка с нета /не през модем/. За Debian-а има и БГ-мирър, което е доста по-добре, за Gentoo ще трябва да сваляш от нет-а.
Определено процесора е слаб и паметта са малко.
Аз съм с Duron-1100, 384 МБ и 30ГБ-хард.
Румен.
1462  Трудова борса / Търсене / Tyrsi se software za administrirane -: Feb 06, 2004, 21:42
Пробвай с webmin, би трябвало да ти свърши работа.
Румен.
1463  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Gentoo Linux -: Feb 06, 2004, 21:38
Здравейте,
Аз съм ползвал RedHat7-8-9, SuSE7-8-9, debian 2-3, Knoppix, Mandrake 7-8, Слак 8, но само за проба. От 7-8 месеца съм със Gentoo 1.4  и въобще не мисля да го сменям. Втората ми дистрибуция сигурно ще е Adamantix 1.0.2 /сигурен-Debian/.
Значи според мен пакетната система на Debian е много добра, но най-добрата пакетна система е на Gentoo.
По въпроса за компилирането от сорс, това донякаде е така но не съвсем. Първо има бинарни пакети в втория диск GRP-диска.
Освен това може да се инсталира от stage-3, което значи че се компилира само ядрото, а останалата базова система е инсталирана.
Вярно след това в общия случай програмите се компилират, но има и неофициални /като Debian/ хранилища със бинарни пакети за почти всичко. Може да видите коментарите и информацията в раздела за дистрибуции-Gentoo или директно на сайта на Gentoo - http://www.gentoo.org.
Поздрави.
Румен.
1464  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Instalirane na nqkolko Linux-a -: Jan 05, 2004, 06:36
Здравей,
Досега винаги съм използвал само един swap-дял дори и за три Linux-а и винаги става без проблем. Спомням си обаче, че при Knoppix-а трябва да му разрешиш пак да си форматира и инициализира swap-дяла като се инсталира, но там е само един скрипт и е обяснимо но пак си става и работи.
Успех.
Румен.
1465  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Instalirane na nqkolko Linux-a -: Jan 03, 2004, 22:47
Здравей,
Просто си инсталираш друг Линукс, но не му давай да си инсталира boot-manager.
След това си редактираш първия буут-менажер и му посочваш да зарежда и втория ти Линукс, там вероятно ги има коментирани поне няколко варианти.
Аз съм с GRUB от Gentoo и отделно имам ту Knoppix/Debian ту SuSE 9 Pro /в момента/, но основно работя с Gentoo-to.
Успех.
Румен.
1466  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / CD-RW Problem -: Dec 27, 2003, 09:01
Здравей,
Първо не знам каква ти е дистрибуцията, но повечето големи /SuSE, Mandrake, Fedora, за Slackware не знам, отдавна не съм го пускал/ имат основните неща компилирани в ядрото, и само другите /уж по-рядко използваните/ са като модули. Може при теб това да е компилирано в ядрото.
Другото важно е, че често при работа с CD-RW трябва да си с роот права за да ползваш някои неща. При k3b трябва да добавиш user за да го ползва, и понякога ми се налагаше да пускам k3b като root за да работи, но не съм се ровил много.
От 4-5 месеца ползвам Gentoo, там си компилираш сам кърнела и съм задал generic-scsi и scsi-emulation и може би още нещо да са в ядрото не като модули. Освен това имам и ред hdd=ide-scsi в GRUB-a, задал съм и работния ми user да е в групата cdrecord и всичко си ми работи. Но това е в графична среда, в команден ред не знам.
PS: отделно имам и едно SuSE 9 Pro като втора система и там си работи, но в графична среда пак.
Успех.
Румен.
1467  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / CD-RW Problem -: Dec 26, 2003, 22:11
Здравей,
За да работи записвачка под ядро 2.4, първо ти трябва в ядрото да е компилирано /или като модул/ scsi-emulation и generic-scsi май бяха. Пробвай с 'lsmod' дали ги показва като модули.
При GRUB се слага 'hdX=ide-scsi' след командата за зареждане на кърнала /vmlinuz/, където hdX ти е hda,hdb,hdc,hdd.
За ползване на записвачка знам, че става и от команден ред, май с cdrecord, но никога не съм го ползвал. Виж man cdrecord.
Успех.
Румен.
1468  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / GENTOO HELP -: Dec 26, 2003, 21:59
Здравей,
За Gentoo няма графичен инсталатор, има инструкции за инсталиране от текстовата конзола.
Удачно според мен е преди инсталацията ден-два да се прочете на сайта и в документацията как се инсталира и т.н.
Ако като четете почти нищо не ви става ясно, много вероятно ще имате проблеми, но нищо не пречи да се следва буквално инструкциите, но има неща, за които не става само да се параметризират.
След като веднъж се инсталира, новите неща и настройките са по-лесни, но не чак като - SuSE, MANDRAKE, FEDORA и др.
Вероятно SuSE има един от най-добрите инсталатори и YAST-програма за инсталиране, настройка, усъвременяване и администрация в Линуксите.
Успех.
Румен.
1469  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Error: X11 support required for GUI compilation -: Dec 21, 2003, 21:58
Здравейте,
Има по-лесен начин да се инсталира MPlayer-а на СуСЕ 8.2, сега аз съм с 9.0, но работих и с 8.2 и MPlayer.
Значи отиваш на http://packman.links2linux.org и там има прекомпилирани пакети за всичко, което го няма в стандартната      дистрибуция, освен това версиите там са и по-нови.
Като сваляш пакетите следи за зависимостите им, СуСЕ вече не разпространява кодеците за някои формати, там ги има и тях.
Успех.
Румен.
1470  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / SuSE Firewall -: Dec 09, 2003, 02:46
Здравей,
От около 5-6 месеца вече не ползвам SuSE /8.2/, но това което се сещам: имаше някъде /май в /etc/firewall/ директорията текстови файл на съществуващата конфигурация на FW-ла.
В него има много подробни коментари за различните опции, освен това имаше и firewall-FAQ някаде на сайта на SuSE май.
Иначе ползвам shorewall и съм страшно доволен от него.
Успех.
Румен.
Страници: 1 ... 96 97 [98] 99