Покажи Публикации - aaaaaa
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 68
31  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Безжичната мрежова карта засича всички мрежи в района, но не и моята [РЕШЕНО] -: Jan 19, 2011, 09:22
Здравейте,

вчера се сблъсках с много странен проблем. Интернетът ми беше бавен и реших да рестартирам безжичния маршрутизатор. След като го направих обаче не мога да видя мрежата. В къщата има още два лаптопа с Windows и те спокойно си засичат мрежата и се връзват, но моят лаптоп показва всички възможни мрежи в района (10 - 15), но не засича моята. Пробвах да сменя името на мрежата от настройките на маршрутизатора, да пусна маршрутизатора в режим b,g (преди това беше в b,g,n), да изтрия всички запазени настройки на network-manager, да рестартирам маршрутизатора многократно, проверих и останалите настройки на маршрутизатора и всичко останало изглежда като по подразбиране. Системата е Нестабилен Дебиан, с ядро 2.6.32-5-amd64 и Network Manager 0.8.1. Безжичната мрежова карта е 03:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 4965 AG or AGN [Kedron] Network Connection (rev 61) и разбира се firmware-ът е инсталиран. Не си спомням наскоро да съм обновявал нещо, което би могло да окаже влияние, освен това проблемът се прояви без да съм пипал нищо по моя лаптоп, нито да съм го рестартирал. Но пък и по маршрутизатора не съм пипал нищо, само го рестартирах. Не съм пробвал да махна Network Manager и да сложа Wicd, защото iwlist scan също не намира мрежата, с други думи мисля, че проблемът не е в Network Manager, а наистина не засичам мрежата.
32  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Не ме чуват -: Jan 16, 2011, 12:45
Не е ли възможно просто микрофонът да е изключен в миксера? По подразбиране мисля, че е така. Ползвам нестабилния дебиан с GNOME и без pulseaudio и отдавна не съм имал подобен проблем. Пробвай първо да направиш така, че KMix да ти показва всички канали и след това си поиграй да включваш и изключваш различните неща.
33  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Съжалявам, че Ви занимавам с това... -: Jan 03, 2011, 14:56
Пак ли тюлените...

Тази страница само доказва как хората, държейки се като стадо овце, са лесни за манипулиране. Нека някой да ми докаже въз основа на материала, показан в страницата, че нещо особено е станало.

Първо виждаме няколко снимки на малки тюленчета, които изглеждат в нормално здраве и няма индикации да са убити. След това виждаме снимки от лов на тюлени, който не ми изглежда по - жесток към животните, от колкото например промишления рибилов или от убиването на животни за храна в кланиците. Ловът на тюлени се прави не защото някакви болни хора обичат да убиват тюлени, а защото има пазар за кожата и место им. Удрянето по главата е традиционният метод на убиване и се прави с цел възможно най - бързо (и хуманно) да се убие животното като се запази козината непокътната. Естествено не винаги се получава така, но според статистиката публикувана в wikipedia 90% от ловците използват огнестрелни оръжия за лов. С други думи удрянето е рядка практика и, до колкото разбрах, се ползва предимно инуитите. Които ловуват, за да оцелеят. На двете снимки, където човек удря тюлена, не се виждат в детайли лицето на човека, така че е напълно възможно това да са инуити (нали не мислите, че всички съвременни инуити ходят облечени в кожи, както са правили преди 100 години).

Така, че реално какво имаме - няколко "шокиращи" снимки (но с уговорката, че подобни сцени се случват в абсолютно всички промишлени производства на храни като например океанския риболов и кланниците за животни и птицефермите) без никакви факти и задълбочен анализ. И на база на тези глупости се стартират кампании, хиляди хора се афектират, пускат се теми по форумите, спами се по скайп, фейсбук, пощата и къде ли не (а конкретно тази страница с тюлените беше много активна на времето).

Истината е, че ако нормалният човек, може да види как се произвежда храната му, как се колят животните по промишлените кланици, как се лови промишлено риба в океана и т.н., сигурно ще бъде отблъснат. Но каква алтернативата? Абсолютно невзможно е човек да живее без да причинява смърт. Дори да станем всички вегетарианици (колкото и вредно да е това), нали и растенията са живи организми, които убиваме, за да ги изядем. Ако от друга страна останем всеядни, но просто се опитваме да осигурим по - хуманна (колкото и абсурдно да звучи това по отношение на животните - смокът смокът опитва ли се да осигури хуманна смърт на мишката, или я изяжда жива) смърт на животните, които убиваме за храна, това ще намали до толкова производството и до толкова ще вдигне цената на месните храни, че повечето хора няма да могат да си ги позволят.

И промишленият лов е само един аспект на нашето несъобразено с природата съществуване. Ами замърсяванията, градовете ни, изсичането на горите, въобще цялата ни технология? Единственият начин да живеем съобразено с природата е да се върнем на нивото на кроманьонците.
34  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: темата за новото ядро на Дебиан - без затворен код! -: Dec 22, 2010, 17:24
Цитат
Не е проблем, както казах пробвал съм и то си беше тестинг (Squeeze) както и нестабилен, преди около 10 месеца, те отдавна започнаха да ги вадят от ядрото. Не зная само как ще организират ъпгрейда от Лени, че да не изреве на умряло някой, я за мрежова карта, я за някой раид масив който ползва затворен драйвер  ;D

Ти ако вече имаш инсталирани необходимите неща не вярвам при обновяването да ти ги премахне. По - скоро трябва да добавиш в sources.list и non-free архива, за да не се получи при процеса на обновяване на системата да си инсталираш новото ядро, но все още да си със стария firmware (защото не са се изтеглили новите версии от non-free архива). Във всеки случай, както когато излезна lenny, така и сега би трябвало да има публикуван наръчник за обновяването и най - вероятно там ще обърнат внимание на евентуални проблеми при обновяването ако се използва несвободен firmware.

Цитат
нищо чудно това да е една от причините Mint 9 Debian да става по калпава след всеки ъпдейт

Но в такъв случай, защо не съм забелязъл Дебиан да става по - калпав след всеки ъпдейт? В момента на лаптопа ми всичко е перфектно с дебиан и така е горе долу от както е замразен. Преди това от време на време имаше някакви дребни буболечки, но нищо сериозно и всичко се оправяще почти винаги със следващото обновяване или имаше готови решения на проблемите. Ползвам само нестабилния Дебиан.
35  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: темата за новото ядро на Дебиан - без затворен код! -: Dec 22, 2010, 10:57
До колкото разбрах няма да има проблеми да се инсталира необходимия firmware. Просто по подразбиране няма да се инсталира. Ето и цитат от оригиналната новина:

Цитат
Дебиан 6.0 "Squeeze" ще излезе с напълно свободно ядро Линукс

15 Декември 2010

Проектът Дебиан работи от дълго време по отстраняването на затворения фърмуер от ядрото Линукс, доставяно с Дебиан. По време на издаването на Дебиан 4.0 "Etch" и 5.0 "Lenny" все още не бе възможно използването на ядро, почистено от всичкия затворен фърмуер. Тогава се наложи да признаем, че проблемите със свободата на фърмуера в Линукс не са напълно отстранени.

Въпреки всичко, работата по отделянето на затворените части на ядрото Линукс продължи, благодарение на усилията на Екипа за поддръжка на ядрото в Дебиан и няколко от разработчиците на Линукс. С гордост съобщаваме, че доколкото ни е известно, всички проблеми са решени и ще бъдем в състояние да доставим ядро Линукс, което е напълно свободно според Препоръките на Дебиан за свободен софтуер (ПДСС) с Дебиан Squeeze. Потвърждаваме още веднъж, че Свободният софтуер е важен приоритет за нас, както е описано в Обществения договор на Дебиан.

В съответствие с Обществения договор на Дебиан, отчитаме нуждите на някои потребители от софтуер, който не отговаря на ПДСС и че този софтуер може да е фърмуер за ядрото. Към раздела на архива "non-free" добавихме допълнителни образи на носители за инсталиране и допълнителни пакети за Дебиан Squeeze, съдържащи затворен фърмуер, необходим за работата на някои хардуерни компоненти. Тези образи и пакети не са част от Дебиан, трябва изрично да се потърсят от заинтересуваните потребители и не могат да бъдат поддържани в същата степен както свободния фърмуер поради липса на съответния изходен код. Насърчаваме производителите на хардуер да издават само фърмуер, който отговаря на ПДСС за да можем да го включим в Дебиан.

http://www.debian.org/News/2010/20101215
36  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: темата за новото ядро на Дебиан - без затворен код! -: Dec 20, 2010, 21:53
Не виждам какъв е проблемът. Не вярвам нуждата от инсталиране на firmware да отблъсне повечето потребители на Дебиан. От друга страна типът потребител, който би си сменил дистрибуцията, защото трябва да инсталира няколко пакета с apt така или иначе по - добре да се пренасочи към Убунту.
37  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Внос на компютър от чужбина -: Nov 08, 2010, 11:42
Цитат
В Европата има нещо което се казва VAT (по булгаристански ДДС). Но въпреки това цените са и по-високи...

В САЩ също има ДДС като за всеки щат е различно. Когато си поръчах лаптопа ми начислиха ДДС.
38  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Внос на компютър от чужбина -: Nov 07, 2010, 17:43
Мисля, че от държави от ЕС няма смисъл да се пазарува, защото цените са почти същите като в България - не само за техниката, но и за други стоки - например дрехи. В САЩ от друга страна почти всички неща са по - евтини, като разликата понякога е фрапираща. Мога да дам два примера, за които се сещам в момента - като бях 2008г в САЩ си купих лаптоп Thinkpad T61, който тогава ми излезе около 1500 лв или около 2000лв по тогавашния курс на долара (около 1.35). В също време същият лаптоп със същите характеристики в България струваше малко над 4000лв (бях си избрал общо взето най - мощния вариант на тогавашната серия Т). Наскоро си поръчах дънки от САЩ и там те струваха около 40 долара, в България струваха 189лв, а във Великобритания 80 паунда (с други думи горе - долу колкото в България, като за САЩ и UK проверих каква е цената на сайта на производителя, а за България в местен магазин, където и си взех мярката). Единственият недостатък беше, че доставката беше малко скъпа - дънките струваха, 40 долара, доставката 20, но пак крайната ми цена беше около 90лв или отново на половин цена спрямо цената в България. Отделно на страна много мои колеги, които са ходили до Щатите си купиха сума ти неща - основно дрехи и техника (телефони, лаптопи, фотоапарати) и там цените винаги са били по - ниски, от колкото в България като по някога разликата е била фрапираща - от реда на 2 - 3 пъти по - ниски. Изводът е, че трябва да се пазарува от САЩ. Проблемът е в митата. Не знам какво е актуланото правило сега, но преди около месец очаквах пратка от Русия и се притесних, че ще ме накарат да плащам данъци, но в пощата ми казаха, че ако стоката е по - евтина от 90лв няма никакви данъци и направо си я вземам (което ме изненада, защото точно по това време бях чел някъде, че това е за стоки под 15 евро или нещо подобно). С други думи е възможно да се наложи да плащата данъци, но с оглед на това, че някои стоки в САЩ са много по - евтини, от колкото в България мисля, че може би пак си струва.

Другият недостатък, който важи не само за САЩ е, че въпросът с гаранцията е малко мътен. Не че не важи, но е малко неприятно ако лаптопът ти се счупи да трябва да го пращаш до САЩ за сервизно обслужване.

PS

И един последен съвет - не купувайте стоката, купувайте търговеца. При всяка покупка от интернет се подготвяйте внимателно и проверявайте по два и три пъти всичко.
39  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: Debian ... -: Nov 05, 2010, 16:35
Както често се случва проблемът е в глупостта на задклавиатурното устройство. Предлагам темата да бъде затворена възможно най - бързо защото просто няма смисъл от нея. Бих се опитъл да водя диалог в тази тема, ако предишните теми, където Роко се беше оакал не са доказали, че този човек не приема разумни доводи. В крайна сметка нито ние ще успеем да влеем малко разум в него, нито той би могъл да убеди ползващите Дебиан, че тази дистрибуция не става за нищо.

Впрочем темата доказва едно нещо - явно Дебиан дори в нестабилната си версия към момента е доста стабилен щом Роко, не е успял да намери за какво да се захване и е трябвало изкуствено да създаде проблем със зависимостите, от който да се оплаче.

PS

За да си спестим главоболията за напред съветвам Роко, преди да се захване да пише да използва този уред, като внимателно следва инструкциите:


Uploaded with ImageShack.us
40  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Убунто линукс на лап топ с ниска характеристика -: Oct 17, 2010, 23:55
Ще си поиграя с този компютър и ще видя. Ще проуча какви са вариантите съвременна дистрибуция да се ползва на тази машина пък било то и с по - лека десктоп среда или прозоречен мениджър.

Цитат
Gnome 2.22 e по- лека от новите xfce, каквото и да пише по сайтовете.
Чудя се какво толкова промениха по тоя GNOME, че да има такава разлика между 2.30 и 2.22.
41  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Убунто линукс на лап топ с ниска характеристика -: Oct 17, 2010, 18:13
Имам един въпрос. XFCE има ли превод на български? Мисля да инастлирам Линукс на един по - стар компютър (Ahtlon 2200+, 1.7 Ghz, 512MB ram) и явно XFCE е доста добър избор в такива ситуации, а нямам много опит с него. Компютърът ще се ползва от хора, които не са много навътре в нещата и за това е добра идея да е на български и да има възможно най - пълна десктоп среда, а не прозоречен мениджър. За сега там има инсталиран стабилен дебиан с GNOME и се оправят, но сегашният стабилен дебиан няма да е актуален още много време и мисля да сложа Squeeze, GNOME 2.30, който е там предполагам ще се окаже много тежък. За KDE не ми се и мисли...
42  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Компотите и българите -: Oct 11, 2010, 20:00
Не го правя, но идеята и други хора да не го правят. Защото е глупаво.
43  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Компотите и българите -: Oct 11, 2010, 19:55
Аз не ви съветвам да пиете алкохол, който не е предназначен за консумация. Спиртът може и да съдържа почти чист етилов алкохол, но не знаете дали не е примесен макар и в минимални количества с нещо друго. Например повечето индустриални препарати, които съдържат голям процент етилов алкохол са направени негодни за пиене - например чрез прибавянето към тях на смъртоносни вещества (например метилов алкохол), вещества, които предизвикват повръщане, вещества, които правят вкуса ужасен (това мога да го потвърдя лично - като бях млад и глупав пробвах да пия автършейв на жилет и одеколон тройной). Идеята на всичко това е точно да се прекратят тези практики за получаване на евтини алкохолни напитки, които съветвате.
44  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Компотите и българите -: Oct 11, 2010, 01:28
Цитат
Въпросът е по-скоро как я вариш, а не от какво я вариш. Дядо ми вареше ракия навремето и си спомням че при дестилацията, първото което излиза просто се изхвърля, защото съдържа прекалено много метилов алкохол. После се мери и когато градуса стане определен, оттам нататък се взема. Също така накрая това което остава, също не се ползва, щото е лабаво и пак съдържа вредни дестилати. Та мога да си представя как някой дето прави домашна ракия с цел продажба, въобще не му пука за тези неща, меши ги там само и само да изкара повече и да продаде повече. Така че ако пиех ракия и ако трябваше да си купя такава, бих предпочел купешката, пред домашна, продадена от някой там чичка. В идеалният случай, щях сам да си я варя, само дето не знам как.

Естествено, че има значение как я вариш. За това написах, че домашна ракия пия тази, която съм варил сам или хора, които познавам. С други думи знам как е правена. И въпреки това приемам, че и най - добрата домашна ракия е пълна с много повече вредни алкохоли (не само метанол), от колкото обикновената купешка ракия. За това се грижи държавата и има стандарти и сертификати за качество. За това спокойно мога да отида и да си купя алкохол от магазина (включително различен от ракия), а за домашната предпочитам да се ограничавам към такава, която аз съм я правил. И пак казвам, като говоря за купешка ракия имам впредвид на истинските винпроми, а не някакво гаражно производство.

Относно процедурата - това, което описа си е стандартния процес. Но въпросът е, че това по - себе си съвсем не е достатъчно да направи ракията достатъчно качествена и безопасна. Едно е да имаш самоук майстор (което е редкия случай, повечето пъти тези, които варят ракия са пълни аматьори), с подръчни средства, а друго е да имаш специалисти, учени, лаборатории, сложни измервателни уреди и въобще всичко, свързано с един сложен и развит индустриален процес. Аз лично също предпочитам домашната ракия, но не се мъча да изкарам, че тя е по - добра от купешката.
45  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Компотите и българите -: Oct 10, 2010, 17:12
Цитат
Това е същото като с ракията. Цената е горе-долу една, но поне си малко по сигурен че няма да ослепееш.

Тук вече не си прав. Домашната ракия по правило е пълна със сума ти вредни алкохоли, които ги няма в заводската. Ако е добре направена практическа опасност за здравето няма, но все пак е добре да си наясно с това. Естествено под заводска ракия нямам в предвид, произведена в някакъв гараж в някое село, а произведена от някой от големите винпроми, които си имат контрол над качеството.

Имай в предвид, че при все, че пиша това, варя ракия и пия само домашна ракия. Просто се ограничавам до ракия произведена от мен и от хора, които познавам. И при все, че пия ракия знам като факт, че в една домашна ракия винаги ще има много повече вредни алкохоли, които един индустриален процес на производство премахва и, който е под контрола над държавата. Естествено ментетата, произведени в разни гаражи, които не са минали никакъв контрол и нямат сертификати за качество не влизат в тази група. Ако не друго това е по - скоро домашен, от колкото заводски алкохол.

Иначе от българските алкохоли, аз лично харесвам брендито. Имаме традиции в тази област и за парите, които плащаш (например 15-20лв за бутилка Плиска 1300 Х.О на винекс Преслав) качеството е много добро.
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 68