Анкета

Въпрос: Толерантност

  • Да,смятам.
    - 29 (51.8%)
    Не,не смятам.
    - 27 (48.2%)

Общ брой гласове: 63

Автор Тема: Толерантност  (Прочетена 6709 пъти)

Dimitar_Ouzounoff

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 332
  • Distribution: Fedora
  • Window Manager: GNOME
    • Профил
    • WWW
Толерантност
« Отговор #15 -: Dec 10, 2005, 11:35 »
ако искате Windows-подобна инсталация, опитайте http://autopackage.org/ - ще видите команден ред само първият път и ще се иска от вас да отговаряте на y/n въпроси.
Активен

v_badev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1355
    • Профил
Толерантност
« Отговор #16 -: Dec 10, 2005, 12:10 »
Цитат (Richard_79 @ Дек. 10 2005,05:10)
НО какво беше моето учудване,когато открих следното:Хората,ползващи Линукс и разпространяващи идеята за него въобще не се сещат за основни неща,а после се оплакват,че Линукс е само на 5 % от ПС-тата,а на 95 % има... win...! Ами-естественно - никой юзър няма да седне да учи команден ред,а той е най-добрия инструмент за управление.Затова Линукс ще е само за сървъри и за програмисти.Не всички са програмисти.Да,да - знам какво си мислите сега -абе пич,ами ние тези наща ги знаем до болка.Ами-не,явно не е така - защото ако беше - щяхте  да измислите нещо ,лесно за използване и да зарибите народа,а това не се случва...!Защо?Но има още една алтернатива.Тя е в процес на разработка все още,но все пак...ReactOS.Ето това е вече алтернатива(е,ползва win-библиотекита,но е друго)!А и е време щом има питащи-да се обръща повече внимание на тях,защото основната цел- да разпространим Линукс,би била неизпълнима без тях.Без тях Линукс ще е само ОС за програмисти и нищо повече(а те не са много... ! ) Та затова бяха и предложенията за превода де.
чао засега.Пиште кекво мислите за горното.

Първият път когато си инсталирах Mandrake ( версия 8.0 ) не знаех нищо за командният ред с изключение на cd командата която е същата в DOS. Съответно не съм го и използвал. Успях да настроя всичко от неговият контролен център без да прочета нищо по въпроса, просто защоо нямах Internet и нямаше от къде да получа информация. Определено не ми се стори по-трудно от Windows 98 или 2000 които имах тогава инсталиран, а това че имаше превод на български беше напълно неочакван бонус.

След като преди четри години съм си настроил всичко без да напиша и две команди в конзолата, просто не можеш да ме убедиш че няма графични инструменти за нищо. Тогава също като теб имах личен компютър от около година и не знаех нищо за UNIX и неговата логика. Да не говорим че през последните години точно в това отношение има мнго голям напредък. Според мен твоят проблем не е че Linux е труден, а че Linux е различен от това с което си свикнал и липсват упътвания от типа "Отиваш на старт менюто, след това цъкаш на едикой си елемент от него, там избираш третата опция отгоре надолу и си готов". В UNIX по принцип се описва как стават нещата с команди понеже този начин работи във всички дистрибуции. Ако се описва начина за правене на нещата с графични инструменти трябва да се опише за всяка дистрибуция и графична среда отделно.

И за последно да ти дам още един пример за лесното и трудното:
На служебният си компютър използвам Windows и Linux, съответно преди няколко месеца получих нов компютър със Serial ATA диск. съответно точно тогава ми трябваше Windows  и започнах с него. Оказа се че тъпият му инсталатор не познава твърдият диск ако не му дадеш драйвери на диската, така че се маложи да преровя целият офис докато намеря едно работещо флопи. След това трябваше да си направя на друг компютър дискетата с драйверите. За същото време което загубих да инсталирам само Windows XP без драйвери за нищо и без софтуер, на другият ден инсталирах Debian, заедно с всички програми които ползвам. Да не говорим че неовият инсталатор си разпозна всичкият хардуер и не ми се налагаше да се разхождам из куп сайтове и да свалям и инсталирам драйвери. Да не говорим че за няколкото прости настройки на Windows-a които исках трябваше да се ровя къде ли не.
Активен

hafte

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 215
    • Профил
Толерантност
« Отговор #17 -: Dec 10, 2005, 14:36 »
Здравейте,

прочетох темата, която от анкета стана коментар, но доста интересен. И аз преди 3 месеца започнах да позвам линукс, да чета по сайтове и т.н. кое как и защо да си настроя. Оказа се , че не е кой знае каква философия стига да имаш време и нерви (за начинаещ, защото иначе се отказваш много бързо). Windowsa, XP започна да работи на дом комп., що годе добре, чак след SP2 но до тогава ми скъса нервите. При линукс всичко просто работи (станах доста учуден). :-) и се запалих да го науча. В момента ползвам win само виртуално емулиран и то заради Abbyy Fine reader и SE P900 за които още на съм намерил алтернативи под линукс.

Проблема на Richard_79 е като моят, в началото, и като на всички които за първи път виждат линукс.

Чудиш се това и онова за какво е как се ползва, зашо няма едикакво си, но си има свичко. Верно доста различно е и се свиква бързо, особено както при мен изтрих Win и си ползвам линукса. Каквото нямам  си го търся из нета да си го направя.

Само едно не разбрах, защо тъпите производители не пишат драйвери за линукс, а трябва някой от програмистите да си купи примерно принтер за да се появят драйвери за него. Също така платен софтуер има и ще има но защо пак го няма и за линукс. Примерно ABBYY (за скениране на текст в елекронен вид). Надали компилацията за win  е по сложна от тази за линукс. Да ама няма версия за линукс. Ей това е тъпото но "Ще поживеем и ще видим"

Не се плашете смело, аз се родих с SuSE 10.0
Активен

aaaaaa

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 971
    • Профил
Толерантност
« Отговор #18 -: Dec 10, 2005, 14:48 »
Не съм сигурен, дали е така, но мисля, че причината е, че има адски много работа и не чак толкова много разработчици (все пак много от тях са доброволци и не им плащат). Затова първо създават това, което най - много се търси. Примерно тези неща, които ти трябват на теб аз дори не съм ги чувал. От друга страна по - популярните неща (като например офис пакета, различните плеъри и т.н) работят чудесно.
Активен

...to boldly go where no one has gone before...

v_badev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1355
    • Профил
Толерантност
« Отговор #19 -: Dec 10, 2005, 15:46 »
Цитат (hafte @ Дек. 10 2005,14:36)
Само едно не разбрах, защо тъпите производители не пишат драйвери за линукс, а трябва някой от програмистите да си купи примерно принтер за да се появят драйвери за него. Също така платен софтуер има и ще има но защо пак го няма и за линукс. Примерно ABBYY (за скениране на текст в елекронен вид). Надали компилацията за win  е по сложна от тази за линукс. Да ама няма версия за линукс. Ей това е тъпото но "Ще поживеем и ще видим"

Понеже съм се занимавал с писане на софтуер и за Windows и за Linux, не мога да се съглася с теб че портването от едната система към другата е просто прекомпилиране. Това важи само в случай че си започнал разработката с идеята че ще се компилира и за двете системи. Иначе обикновенно използваш всякакви специфични възможности на операционната система и дори малки програми е трудно да се портнат за другата. Затова например Skype и Opera имат версии за Linux от много време, докато AutoCAD няма. Да не говорим че фирмите правещи затворен софтуер не могат да поддържат версии за всяка архитектура и свободна операционна система. Например почти няма собственически софтуер за AMD64 порта на Linux, да не говорим за другите процесори и свободни операционни системи.

@aaaaaa - единственият начин да пишеш добър свободен софтуер е да имаш нужда от него. Поради тази причнина има много и качествени пеляри, браузери, графични среди, но много по-малко финансоф софтуер или програми за предпечат.
Активен

BOT_ev

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 995
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Толерантност
« Отговор #20 -: Dec 10, 2005, 20:07 »
Цитат
съответно преди няколко месеца получих нов компютър със Serial ATA диск. съответно точно тогава ми трябваше Windows  и започнах с него. Оказа се че тъпият му инсталатор не познава твърдият диск ако не му дадеш драйвери на диската, така че се маложи да преровя целият офис докато намеря едно работещо флопи. След това трябваше да си направя на друг компютър дискетата с драйверите. За същото време което загубих да инсталирам само Windows XP без драйвери за нищо и без софтуер, на другият ден инсталирах Debian, заедно с всички програми които ползвам. Да не говорим че неовият инсталатор си разпозна всичкият хардуер и не ми се налагаше да се разхождам из куп сайтове и да свалям и инсталирам драйвери. Да не говорим че за няколкото прости настройки на Windows-a които исках трябваше да се ровя къде ли не.

Абсолютно същия случай при мене, само че на личната машина преди две седмици '<img'>
Активен

Get to da chopa !!!
----------------------------------------------------------------------

  • Гост
Толерантност
« Отговор #21 -: Dec 19, 2005, 23:54 »
Аз не съм от най-напредналите ,но не съм и начинаещ;вие кажете как се наричат такива линукс потребители.Впечатлението ми е,че на въпросите отговарят начинаещите ,бърно изразяващи радостта си от разбирането на зададения въпрос'<img'>)Което не винаги е вярно.Може би поне година няма да питам и да пиша в linux-bg.org '<img'>...Няма и да го чета !Винаги като задавам въпрос си мисля защо отговарящите предполагат че съм идиот ?Хвърлят ми решение ,което дори съм обяснил че съм пробвал,или темата замира след 2-3 предложения,който не ми вършат работа...Всеки ,който не вярва да разгледа форума ,какво е нивото не помощта.Не знам дали ще отговарям дори и на този пост.Жалко че статиите са по една на месец,също както и конференциите,и плават като шамандура по unix/linux морето.Тъжно ми е ,но не искам да си губя времето.
Въпроса е "Мислите ли ,че нoвите потребители са достатъчно ... към опитните"
Благодаря и довиждане.
Активен

Vatman

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 315
  • Distribution: openSuSE 11.3
  • Window Manager: KDE 4.4
    • Профил
    • WWW
Толерантност
« Отговор #22 -: Jan 16, 2006, 13:00 »
Дали искаш да помогнеш на някой, колкото и тъпи въпроси да задава и въпреки че не е проверил еди къде си, си е ваш избор. Мисля, че е излишно обаче да подчертавате мнението си по въпроса, защото първо е безмислено и второ е дебилно. Хората искат с две цакания на мишката да правят чудеса. И ако на тези хора не се помогне по най-добрия начин, Линукс ще си остане в сянката на Бозата.

П.С.
До фанатиците - Линукс по отношение на домашния потребител е на светлинни години и ако някой почне да спори да дойде и да обясни на майка ми защо не е така. Мога само успех да му пожелая.
Активен

Момчета, нищо не разбирам от компютри, научете ме да съм хакер.

Lord Bad

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1667
  • Distribution: Fedora 13
  • Window Manager: GNOME
  • Jedi Knight
    • Профил
Толерантност
« Отговор #23 -: Jan 16, 2006, 14:22 »
Домашен потребител откога стана едно и също с тъп потребител. Много хора използват Линукс у дома си напълно пълноценно.
Активен

Fuelled by Fedora 13 "Goddard"
====================================
Rock it!

  • Гост
Толерантност
« Отговор #24 -: Feb 14, 2006, 22:06 »
Цитат
П.С.
До фанатиците - Линукс по отношение на домашния потребител е на светлинни години и ако някой почне да спори да дойде и да обясни на майка ми защо не е така. Мога само успех да му пожелая.


Извинявай, ама ти кого наричаш "фанатици"? Обиждаш и малко на простотийка избиваш ми се струва.
Освен това освен да пускаш голи твърдения (и то крайни, "фанатични") що не се опиташ да добавиш и някой друг аргумент към тях? Да видиш колко бързо ще ги оборим. Разбира се можеш да дефинираш понятия като "домашен потребител", "светлинни години" разстояние между потребител и ОС и т.н.
Айде, чакам те за дискусия.
Активен

Izzy

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 50
    • Профил
    • WWW
Толерантност
« Отговор #25 -: Feb 24, 2006, 11:28 »
Виж Vatman, ако майка ти е .NET програмист, наистина не можем да и помогнем '<img'> А ако не е, а просто иска Word, за да пише и форматира текст, Еxcel за таблици, IE за да си крачи из Интернет, значи ти си идиот, щом неможеш да и предоставиш тези елементарни неща, дори и в супер сложната ОС Linux ( хахаха ). Колкото за светлинните години. Да, така е. Windows е на милиони светлинни години от Linux. Факт, я го обори да те видим. Дори и на десктоп ниво или по твоемо казано - домашни потребители. И аз съм домашен потребител и си ползвам само Linux, като десктоп и работна станция. Незнам какъв ти е проблема и ти да го ползваш така. Може би нежеланието ти да учиш и да се развиваш. Но това си е твой проблем и си има специализирана помощ за него. Всъщност какво ли се хабя. Винаги съм бил на мнение, че с Linux трябва да се занимават хора, които искат Linux, а не такива които бягат от Windows. Последната и ползвателите й не ми се коментират. Имало вируси и дупки в сигурността, големи колкото космоса, обаче нали е "user-friendly" и по-красиво - значи е по-добре. Уфф, аман от кретенски и крайно малоумен начин на мислене.

П.П. Майка ми харесва Linux много повече от Windows!
Активен

Freedom is just Chaos, with better lighting.

ohubohu

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 355
    • Профил
Толерантност
« Отговор #26 -: Feb 24, 2006, 12:18 »
Цитат (Izzy @ Фев. 24 2006,12:28)
... нали е "user-friendly" ...

Може и така да е,не споря, но за мен е по-скоро "virus-friendly"
Активен

             KISS
(Keep It Simple, Stupid)

eka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 136
    • Профил
Толерантност
« Отговор #27 -: Feb 27, 2006, 15:07 »
Съвсем случайно попаднах на темата и не мислех да вземам отношение,но реших че имам какво да кажа.Прави бпечатление ,че от тема за толерантноста във форума се пренасочи към вечния и общо взето безсмислен спор кое е по-добро Уиндоус или Линукс.На втория въпрос:
Аз съм за Линукс,няма да обяснявам защо!

А сега по главния въпрос за толерантността.Мисля че не е на необходимото ниво.
Получих много голяма подкрепа при настройка на системата си от друг световен форум,където въпреки не идеалния ми английски и не дотам умните ми въпроси получих отговорите и дори приветствие за добре дошъл.След време и аз помогнах наняколко души за което получих благодарност.
Какво става тук: някой пита нещо не както трябва и веднага се намира някой друг който му "набива канчето" така че първия да получи комплекс за малоценност.
Какво трябва да се направи: Просто бъдете по отзивчиви особенно към по новите потребители.Така ще дойде момент и те да бъдат такива към още по-новите.
Въобще има една приказка "Каквото повикало такова се обадило",която не се отнася само за форума а и въобще за обществото в България.
Активен

Duron 1050-Mandriva 2010.2;Asus F5N Turion64 1800-Mandriva 2010.2
KDE 4.5.5