Автор Тема: Knoppix install next to Debian  (Прочетена 3437 пъти)

Agent_SMITH

  • Administrator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3082
  • matrix kernel module
    • Профил
Knoppix install next to Debian
« -: Jan 09, 2004, 23:29 »
Пуснах този пост под една друга тема (моя грешка), за това сега го обособявам в отделна тема:

Братя и Сестри!

Който и да стои зад ника "." определено ми достави удовоствие с елегантния подход към дебиан - жокера knoppix. Теглен от здраво любопитство си свалих версия 3.3 и го пробвах...

Странно, че сред миряните все още има хора, които препоръчват други дистрибуции като user-friendly... Думи нямам.

Прочее, (поздрави братко Yog), много ме възрадва knoppix. Питанията по същество (отново номерирани за улеснено отговаряне):

1. Мога ли да си инсталирам knoppix на отделен дял заедно с дебиан-а. Знам, че мога - въпроса е - мога ли да го инсталирам с всичките работещи настройки както го виждам на live-cd?

2. Това, че е базиран на дебиан, означава ли, че има на разположение целия дебиан арсенал - apt, dpkg, и т.н.?

3. Като начало как да си копирам някой от конфигурационните файлове от liva-cd, за да ги ползвам в дебиана - първи естествено ми трябва  /etc/X11/XF86Config-4? Проблема е, че в live-cd режим не можах да си отключа нито един от дяловете по физическия диск за писане....

Толкоз за сега,
smith

p.s. Да не пропусна да спомена - в момента на компа имам
/dev/hda1 = ntfs = winXP
/dev/hdb5 = ext3 = debian
и в момента НТлоудъра от hda1 подава пасче на LILO на hdb5, и така тръгва дебиана. Питането ми е - сега дали да не направя същото и с КНОПИКС - ЛИЛО в неговия си дял, първите 512 в едно файлче на hda1, и още един ред в НТлоудъра?
Активен

-= СПАЗВАЙТЕ ПРАВИЛАТА НА ФОРУМА =-

  • Гост
Knoppix install next to Debian
« Отговор #1 -: Jan 11, 2004, 23:05 »
Конфигурационните файлове е най-лесно да ги копираш на дискета, но може да го направиш и направо като разрешиш писането по твърдия си диск. В fstab добави при опциите на hdb5 umask=000 и иди в /dev и chmod 777 hdb5 (тоя с нтфс не те съветвам да пишеш по него).
Кнопикс се инсталира, обаче не селективно ами нацяло. Заема 2.7 мегабайта. Всъщност говоря ти за версии з.1 и 3.2. По отношение на дебиана и лоудъра на ХР нищо не мога да ти кажа. Странно на кого ли му трябват два дебиана на един компютер?
Активен

Agent_SMITH

  • Administrator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3082
  • matrix kernel module
    • Профил
Knoppix install next to Debian
« Отговор #2 -: Jan 12, 2004, 02:07 »
На кого ли? Ами на новобранец, който може да се зарадва на един самонастройващ се дебиан например. Както и на брат ми, който ама ХАБЕР си няма от линукс (той не е с 2 дебиана, а само с боза ХР)

Междувременно открих, че мога от конзола направо да си маунтна това, което ми е необходимо в режима, в който искам.

Това, което не открих на ЛАЙВ-ЦДто обаче е с коя команда (команди) мога да инстлаирам кнопикс-а от лайв-ЦД на хард-диска...

Смит
Активен

-= СПАЗВАЙТЕ ПРАВИЛАТА НА ФОРУМА =-

IvanST

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 369
    • Профил
Knoppix install next to Debian
« Отговор #3 -: Jan 12, 2004, 09:20 »
Ето ти едно упътване за инстал на Knoppix Knoppix - Debian Install
Иначе аз не съм инсталирал от Knoppix но доколкото знам apt си е там то е и нормално де    '<img'>
А за да копираш нещо със sudo
Активен

  • Гост
Knoppix install next to Debian
« Отговор #4 -: Jan 12, 2004, 11:11 »
Predi vreme sym instaliral 3.2 . Kato go slozish na diska si stava absoliuten debian, a ne Knoppix, no pak si e OK de(p.s. ne pomnia dali nastroikite ostavaha, no si go biah nastroil). I si bachka dobre, samo kato propusnem problemite s driverite na NVidia. Lichno az predpochitam Slack, vypros na izbor '<img'>
Активен

mikis

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 746
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Knoppix install next to Debian
« Отговор #5 -: Jan 12, 2004, 11:50 »
В момента съм с такъв Кнопикс инсталиран на твърдия диск и се радвам на хубав Дебиан. За да го инсталираш на харда първом трябва да отвориш един RootShell от K->Knoppix->Root Shell. Вътре пишеш knx-hdinstall. Може да пробваж и с knoppix-installer. След като го инсталираш си оправяш /etc/apt/sources.list, както е описано в българската книга за Дебиан. След това apt-get update после apt-get dist-upgrade и ако връзката към Интернет ти е добра ще имаш напълно обновена система в рамките на половин час  '<img'> До сега не бях ползвал Дебиан и този apt направо ме впечатли.

Успех!
Активен

  • Гост
Knoppix install next to Debian
« Отговор #6 -: Jan 12, 2004, 22:29 »
Здравей,

Кнопикс е 111% Дебиан.
Дебиан live-cd + екстри.

Да е жив и здрав Клаус Кнопер ;-)

Препоръчах го, защото за няколко минути човек може да разбере какво представлява Линукс като работна станция, че даже и като сървър и всичко това на неговия компютър.
Е, все пак зависи от човека ;-)
Има си почти всичко.

apt, dpkg, dselect ... естествено, че са същите, но само има една малка подробност:
За да е максимално готин за новите линукс-потребители (нали първо се гледа външния вид - шаренията'<img'> и да поддържа максимално новите компютри, Кл. Кнопер и екипа му включват тук-там по някой пакет, който все още не е влязъл в unstable. Възможно е при ъпгрейд да се получат конфликти, но не мисля, че е голям проблем.
Имам предвид инсталиран на харддиска Кнопикс.
С най-новите сигурно няма проблеми(?)

Въщност, има смисъл да се слага на харддиска, ако човек изпитва трудности с дебианската система (да си инсталира всичко необходимо) или просто го мързи и иска за 20 минути да има почти всичко. Не съм забелязал съществена разлика в настройките между инсталирания на HDD Кнопикс и този от CD.

Ползвам Кнопикс като recovery-cd - да оправям скапани PC-та, файлови системи; вместо boot-дискети и др.

***

Ако имаш празен дял или дял с линукс, knx-hdinstall (или там, както се нарича) автоматично ще ти го предложи.
Ако имаш swap дял - ще го използва.

За lilo и ntldr:
Доста нерви ми костваше, докато го разбереш ;-) Разлика няма! По въпроса има достатъчно HOWTO - от къде мислиш, че съм го научил?
Съжалявам, че го споменах. Ако си беше изтрил М$, сега 100% щеше да си научил много повече неща ;-P

Въщност, нали имаш Дебиан. За какво ти е да си хабиш мястото на харддиска и да дублираш системите?
Ако нещо не ти работи както трябва -> пусни Кнопикса от CD, виж конф. файловете и си оправи тези на инсталирания Дебиан.

Между другото, ако твърдо си решил да го сложиш на харда и искаш да заема по-малко място, тогава избери файлова система reiserfs. Така ще заема само около 1.7GB.
Да е жив и здрав Ханс Райзер ;-)
Тия немци са голяма работа!

(!'<img'>
apt-get install debian-reference-common debian-reference-en doc-debian harden-doc dhelp apt-howto
Активен

Agent_SMITH

  • Administrator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3082
  • matrix kernel module
    • Профил
Knoppix install next to Debian
« Отговор #7 -: Jan 13, 2004, 00:40 »
Здравейте братя!
(къде са сестрите в това богоугодно начинание да питам аз?)

Важно - следва лирическо отклонение - който бърза, най-долу има summary. '<img'>

Отново благодаря на брат "." за жокера.

Прав си, че дублирането на системите е излишно, и след като попрочетох тук-таме, реших да дам "напреко", и да си дам малко почивка от борбата ми с чистия дебиан и настройването му по мой вкус. Никой и да не смее да си помисля, че назования от мен "чист" дебиан е нещо-не-както-трябва. Той просто е свръх машина в ръцете на слаботелесен. За забавление на миряните ще споделя, че борбата ми да настроя дебиан наподобява борбата на прасе с тиква... '<img'> таман насроя кирилицата, и омешам Х-а, таман си оправя клавиатурата, и мозилата ми се плези...

В този ред на мисли кнопикс ми дойде като отпуска за войник. '<img'> Не се борим да проеним света - само десктопите по него... '<img'>

Тук отново иде ред да кажа - ако не беше търпението на групата тук, определено нямаше да стигна до никъде. Примерно - настройването на нтлдр и лило да са като швейцарски пехотинци. Това спестява безброй главоболия - когато например решиш да си смениш линукса. '<img'>

Хареса ми, че десктопа с офис и интернет си тръгна като по мед и масло, а след като си "откраднах" за пореден път конфигурацията на Никола за apt, и си настроих нивото на unstable, имам това, което ми трябва, че и отгоре... както ти казваш 111%.

И тук, сега, НАЙ-СЕТНЕ '<img'> стигам до

поредния въпрос:

Кнопикс, КДЕ и кирилица (пак ли бе Агенте... '<img'>)

На дебиан системата (sid+kde) преди да я махна, следвайки напътствието на IvanST (слава брате за елегантното решение), без да пипам нищо друго, добавих към наличното XkbLayout US, и това:

"Въвеждаш си тези редове в XF86Config-4 ( за да превключваш с ALT SHFT това важи глобално) :
   Option "XkbLayout" "bg"
   Option "XkbVariant" "phonetic"
   Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle"
   Option "XkbCompat"    "group_led"
в секцията за клавиатурата, инсатлираш си шрифтове за кирилица и си готов"

Както вече пише горе, инсталирах си шрифтове, и това беше най-бутиковата и "по мярка" кирилица, която съм си представял.

Мина се време, и качих кнопикс (в общи линии го ползвах като инсталатор за дебиан, както пишеше тук (хвала тебе братко IvanST again), и понеже default потребителя наречен knoppix не е Агент Смит, си създадох потребител smith. За мое учудване, въпреки, че XF86Config-4 в секцията за клавиатурата дословно повтаря старите ми настройки, този потребител НЕ МОЖЕ да превключва между двете клавиатурни подредби.

Второто нещо, което не мога да преборя в момента е refresh-а на монитора... трепти неговата кожа плоска, и това си е - не ще да отлепи от 59Hz, и само ме ядосва. Не смея обаче отново да се разровя и да изпоизтрия повечето неща в този огромен XF86Config-4, да не оплескам пак нещо.

SUMMARY:

1. Въпреки добавените редове в XF86Config-4, не мога да сменям между клавиатурните подредби

2. Не мога да си оправя refresh-a на монитора над 59Hz. Картата ми е ATI AiW Rage 128 Pro (32 MB, AGP : 01 : 00 : 0 ), а монитора Mitsubishi DiamondPlus 200 (22") - грехота е, че под ХР работят на 105Hz като виенската филхармония.

За да е пълна картината, ето ми XF86Config-4 файла, както съществува  момента:

======================================================

Section "ServerLayout"
   Identifier     "XFree86 Configured"
   Screen      0  "Screen0" 0 0
   InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
   InputDevice    "PS/2 Mouse" "CorePointer"
# Serial Mouse not detected
# USB Mouse not detected
EndSection

Section "ServerFlags"
   Option "AllowMouseOpenFail"  "true"
   
EndSection

Section "Files"
   RgbPath      "/usr/X11R6/lib/X11/rgb"
   ModulePath   "/usr/X11R6/lib/modules"
   FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc:unscaled"
   FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc"
   FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi:unscaled"
   FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi"
   FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi:unscaled"
   FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi"
   FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Speedo"
   FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/PEX"
# Additional fonts: Locale, Gimp, TTF...
   FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic"
#   FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/latin2/75dpi"
#   FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/latin2/100dpi"
# True type and type1 fonts are also handled via xftlib, see /etc/X11/XftConfig!
   FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1"
   FontPath     "/usr/share/fonts/ttf/western"
   FontPath     "/usr/share/fonts/ttf/decoratives"
   FontPath     "/usr/share/fonts/truetype"
   FontPath     "/usr/share/fonts/truetype/openoffice"
   FontPath     "/usr/share/fonts/truetype/ttf-bitstream-vera"
   FontPath     "/usr/share/fonts/latex-ttf-fonts"
   FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/defoma/CID"
   FontPath     "/usr/X11R6/lib/X11/fonts/defoma/TrueType"
EndSection

Section "Module"
        Load  "ddc"  # ddc probing of monitor
   Load  "GLcore"
   Load  "dbe"
   Load  "dri"
   Load  "extmod"
   Load  "glx"
        Load  "bitmap" # bitmap-fonts
   Load  "speedo"
   Load  "type1"
   Load  "freetype"
   Load  "record"
EndSection

Section "InputDevice"
   Identifier  "Keyboard0"
   Driver      "keyboard"
        Option      "CoreKeyboard"
   Option "XkbRules" "xfree86"
   Option "XkbModel" "pc105"
   Option "XkbLayout" "us"
   Option "XkbLayout" "bg"
   Option "XkbVariant" "phonetic"
   Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle"
   Option "XkbCompat" "group_led"

EndSection

Section "InputDevice"
   Identifier  "Serial Mouse"
   Driver      "mouse"
   Option      "Protocol" "Microsoft"
   Option      "Device" "/dev/ttyS0"
   Option      "Emulate3Buttons" "true"
   Option      "Emulate3Timeout" "70"
   Option       "SendCoreEvents"  "true"
EndSection

Section "InputDevice"
   Identifier  "PS/2 Mouse"
   Driver      "mouse"
   Option      "Protocol" "auto"
   Option       "ZAxisMapping"          "4 5"
   Option      "Device" "/dev/psaux"
   Option      "Emulate3Buttons" "true"
   Option      "Emulate3Timeout" "70"
   Option       "SendCoreEvents"  "true"
EndSection

Section "InputDevice"
        Identifier      "USB Mouse"
        Driver          "mouse"
        Option          "Device"                "/dev/input/mice"
   Option      "SendCoreEvents"   "true"
        Option          "Protocol"              "IMPS/2"
        Option          "ZAxisMapping"          "4 5"
        Option          "Buttons"               "5"
EndSection

# Auto-generated by KNOPPIX mkxf86config

Section "Monitor"
   Identifier   "Monitor0"
   Option   "DPMS"   "true"
#   HorizSync    28.0 - 78.0 # Warning: This may fry very old Monitors
   HorizSync    28.0 - 96.0 # Warning: This may fry old Monitors
#   VertRefresh  50.0 - 76.0 # Very conservative. May flicker.
   VertRefresh  50.0 - 62.0 # Extreme conservative. Will flicker. TFT default.
   #  Default modes distilled from
   #      "VESA and Industry Standards and Guide for Computer Display Monitor
   #       Timing", version 1.0, revision 0.8, adopted September 17, 1998.
   #  $XFree86: xc/programs/Xserver/hw/xfree86/etc/vesamodes,v 1.4 1999/11/18 16:52:17 tsi Exp $
   # 640x350 @ 85Hz (VESA) hsync: 37.9kHz
   ModeLine "640x350"    31.5  640  672  736  832    350  382  385  445 +hsync -vsync
   # 640x400 @ 85Hz (VESA) hsync: 37.9kHz
   ModeLine "640x400"    31.5  640  672  736  832    400  401  404  445 -hsync +vsync
   # 720x400 @ 85Hz (VESA) hsync: 37.9kHz
   ModeLine "720x400"    35.5  720  756  828  936    400  401  404  446 -hsync +vsync
   # 640x480 @ 60Hz (Industry standard) hsync: 31.5kHz
   ModeLine "640x480"    25.2  640  656  752  800    480  490  492  525 -hsync -vsync
   # 640x480 @ 72Hz (VESA) hsync: 37.9kHz
   ModeLine "640x480"    31.5  640  664  704  832    480  489  491  520 -hsync -vsync
   # 640x480 @ 75Hz (VESA) hsync: 37.5kHz
   ModeLine "640x480"    31.5  640  656  720  840    480  481  484  500 -hsync -vsync
   # 640x480 @ 85Hz (VESA) hsync: 43.3kHz
   ModeLine "640x480"    36.0  640  696  752  832    480  481  484  509 -hsync -vsync
   # 800x600 @ 56Hz (VESA) hsync: 35.2kHz
   ModeLine "800x600"    36.0  800  824  896 1024    600  601  603  625 +hsync +vsync
   # 800x600 @ 60Hz (VESA) hsync: 37.9kHz
   ModeLine "800x600"    40.0  800  840  968 1056    600  601  605  628 +hsync +vsync
   # 800x600 @ 72Hz (VESA) hsync: 48.1kHz
   ModeLine "800x600"    50.0  800  856  976 1040    600  637  643  666 +hsync +vsync
   # 800x600 @ 75Hz (VESA) hsync: 46.9kHz
   ModeLine "800x600"    49.5  800  816  896 1056    600  601  604  625 +hsync +vsync
   # 800x600 @ 85Hz (VESA) hsync: 53.7kHz
   ModeLine "800x600"    56.3  800  832  896 1048    600  601  604  631 +hsync +vsync
   # 1024x768i @ 43Hz (industry standard) hsync: 35.5kHz
   ModeLine "1024x768"   44.9 1024 1032 1208 1264    768  768  776  817 +hsync +vsync Interlace
   # 1024x768 @ 60Hz (VESA) hsync: 48.4kHz
   ModeLine "1024x768"   65.0 1024 1048 1184 1344    768  771  777  806 -hsync -vsync
   # 1024x768 @ 70Hz (VESA) hsync: 56.5kHz
   ModeLine "1024x768"   75.0 1024 1048 1184 1328    768  771  777  806 -hsync -vsync
   # 1024x768 @ 75Hz (VESA) hsync: 60.0kHz
   ModeLine "1024x768"   78.8 1024 1040 1136 1312    768  769  772  800 +hsync +vsync
   # 1024x768 @ 85Hz (VESA) hsync: 68.7kHz
   ModeLine "1024x768"   94.5 1024 1072 1168 1376    768  769  772  808 +hsync +vsync
   # 1152x864 @ 75Hz (VESA) hsync: 67.5kHz
   ModeLine "1152x864"  108.0 1152 1216 1344 1600    864  865  868  900 +hsync +vsync
   # 1280x960 @ 60Hz (VESA) hsync: 60.0kHz
   ModeLine "1280x960"  108.0 1280 1376 1488 1800    960  961  964 1000 +hsync +vsync
   # 1280x960 @ 85Hz (VESA) hsync: 85.9kHz
   ModeLine "1280x960"  148.5 1280 1344 1504 1728    960  961  964 1011 +hsync +vsync
   # 1280x1024 @ 60Hz (VESA) hsync: 64.0kHz
   ModeLine "1280x1024" 108.0 1280 1328 1440 1688   1024 1025 1028 1066 +hsync +vsync
   # 1280x1024 @ 75Hz (VESA) hsync: 80.0kHz
   ModeLine "1280x1024" 135.0 1280 1296 1440 1688   1024 1025 1028 1066 +hsync +vsync
   # 1280x1024 @ 85Hz (VESA) hsync: 91.1kHz
   ModeLine "1280x1024" 157.5 1280 1344 1504 1728   1024 1025 1028 1072 +hsync +vsync
   # 1600x1200 @ 60Hz (VESA) hsync: 75.0kHz
   ModeLine "1600x1200" 162.0 1600 1664 1856 2160   1200 1201 1204 1250 +hsync +vsync
   # 1600x1200 @ 65Hz (VESA) hsync: 81.3kHz
   ModeLine "1600x1200" 175.5 1600 1664 1856 2160   1200 1201 1204 1250 +hsync +vsync
   # 1600x1200 @ 70Hz (VESA) hsync: 87.5kHz
   ModeLine "1600x1200" 189.0 1600 1664 1856 2160   1200 1201 1204 1250 +hsync +vsync
   # 1600x1200 @ 75Hz (VESA) hsync: 93.8kHz
   ModeLine "1600x1200" 202.5 1600 1664 1856 2160   1200 1201 1204 1250 +hsync +vsync
   # 1600x1200 @ 85Hz (VESA) hsync: 106.3kHz
   ModeLine "1600x1200" 229.5 1600 1664 1856 2160   1200 1201 1204 1250 +hsync +vsync
   # 1792x1344 @ 60Hz (VESA) hsync: 83.6kHz
   ModeLine "1792x1344" 204.8 1792 1920 2120 2448   1344 1345 1348 1394 -hsync +vsync
   # 1792x1344 @ 75Hz (VESA) hsync: 106.3kHz
   ModeLine "1792x1344" 261.0 1792 1888 2104 2456   1344 1345 1348 1417 -hsync +vsync
   # 1856x1392 @ 60Hz (VESA) hsync: 86.3kHz
   ModeLine "1856x1392" 218.3 1856 1952 2176 2528   1392 1393 1396 1439 -hsync +vsync
   # 1856x1392 @ 75Hz (VESA) hsync: 112.5kHz
   ModeLine "1856x1392" 288.0 1856 1984 2208 2560   1392 1393 1396 1500 -hsync +vsync
   # 1920x1440 @ 60Hz (VESA) hsync: 90.0kHz
   ModeLine "1920x1440" 234.0 1920 2048 2256 2600   1440 1441 1444 1500 -hsync +vsync
   # 1920x1440 @ 75Hz (VESA) hsync: 112.5kHz
   ModeLine "1920x1440" 297.0 1920 2064 2288 2640   1440 1441 1444 1500 -hsync +vsync
   # Additional modelines
   ModeLine "1800x1440"  230    1800 1896 2088 2392  1440 1441 1444 1490 +HSync +VSync
   ModeLine "1800x1440"  250    1800 1896 2088 2392  1440 1441 1444 1490 +HSync +VSync
   # Extended modelines with GTF timings
   # 640x480 @ 100.00 Hz (GTF) hsync: 50.90 kHz; pclk: 43.16 MHz
   ModeLine "640x480"  43.16  640 680 744 848  480 481 484 509  -HSync +Vsync
   # 768x576 @ 60.00 Hz (GTF) hsync: 35.82 kHz; pclk: 34.96 MHz
   ModeLine "768x576"  34.96  768 792 872 976  576 577 580 597  -HSync +Vsync
   # 768x576 @ 72.00 Hz (GTF) hsync: 43.27 kHz; pclk: 42.93 MHz
   ModeLine "768x576"  42.93  768 800 880 992  576 577 580 601  -HSync +Vsync
   # 768x576 @ 75.00 Hz (GTF) hsync: 45.15 kHz; pclk: 45.51 MHz
   ModeLine "768x576"  45.51  768 808 888 1008  576 577 580 602  -HSync +Vsync
   # 768x576 @ 85.00 Hz (GTF) hsync: 51.42 kHz; pclk: 51.84 MHz
   ModeLine "768x576"  51.84  768 808 888 1008  576 577 580 605  -HSync +Vsync
   # 768x576 @ 100.00 Hz (GTF) hsync: 61.10 kHz; pclk: 62.57 MHz
   ModeLine "768x576"  62.57  768 816 896 1024  576 577 580 611  -HSync +Vsync
   # 800x600 @ 100.00 Hz (GTF) hsync: 63.60 kHz; pclk: 68.18 MHz
   ModeLine "800x600"  68.18  800 848 936 1072  600 601 604 636  -HSync +Vsync
   # 1024x768 @ 100.00 Hz (GTF) hsync: 81.40 kHz; pclk: 113.31 MHz
   ModeLine "1024x768"  113.31  1024 1096 1208 1392  768 769 772 814  -HSync +Vsync
   # 1152x864 @ 60.00 Hz (GTF) hsync: 53.70 kHz; pclk: 81.62 MHz
   ModeLine "1152x864"  81.62  1152 1216 1336 1520  864 865 868 895  -HSync +Vsync
   # 1152x864 @ 85.00 Hz (GTF) hsync: 77.10 kHz; pclk: 119.65 MHz
   ModeLine "1152x864"  119.65  1152 1224 1352 1552  864 865 868 907  -HSync +Vsync
   # 1152x864 @ 100.00 Hz (GTF) hsync: 91.50 kHz; pclk: 143.47 MHz
   ModeLine "1152x864"  143.47  1152 1232 1360 1568  864 865 868 915  -HSync +Vsync
   # 1280x960 @ 72.00 Hz (GTF) hsync: 72.07 kHz; pclk: 124.54 MHz
   ModeLine "1280x960"  124.54  1280 1368 1504 1728  960 961 964 1001  -HSync +Vsync
   # 1280x960 @ 75.00 Hz (GTF) hsync: 75.15 kHz; pclk: 129.86 MHz
   ModeLine "1280x960"  129.86  1280 1368 1504 1728  960 961 964 1002  -HSync +Vsync
   # 1280x960 @ 100.00 Hz (GTF) hsync: 101.70 kHz; pclk: 178.99 MHz
   ModeLine "1280x960"  178.99  1280 1376 1520 1760  960 961 964 1017  -HSync +Vsync
   # 1280x1024 @ 100.00 Hz (GTF) hsync: 108.50 kHz; pclk: 190.96 MHz
   ModeLine "1280x1024"  190.96  1280 1376 1520 1760  1024 1025 1028 1085  -HSync +Vsync
   # 1400x1050 @ 60.00 Hz (GTF) hsync: 65.22 kHz; pclk: 122.61 MHz
   ModeLine "1400x1050"  122.61  1400 1488 1640 1880  1050 1051 1054 1087  -HSync +Vsync
   # 1400x1050 @ 72.00 Hz (GTF) hsync: 78.77 kHz; pclk: 149.34 MHz
   ModeLine "1400x1050"  149.34  1400 1496 1648 1896  1050 1051 1054 1094  -HSync +Vsync
   # 1400x1050 @ 75.00 Hz (GTF) hsync: 82.20 kHz; pclk: 155.85 MHz
   ModeLine "1400x1050"  155.85  1400 1496 1648 1896  1050 1051 1054 1096  -HSync +Vsync
   # 1400x1050 @ 85.00 Hz (GTF) hsync: 93.76 kHz; pclk: 179.26 MHz
   ModeLine "1400x1050"  179.26  1400 1504 1656 1912  1050 1051 1054 1103  -HSync +Vsync
   # 1400x1050 @ 100.00 Hz (GTF) hsync: 111.20 kHz; pclk: 214.39 MHz
   ModeLine "1400x1050"  214.39  1400 1512 1664 1928  1050 1051 1054 1112  -HSync +Vsync
   # 1600x1200 @ 100.00 Hz (GTF) hsync: 127.10 kHz; pclk: 280.64 MHz
   ModeLine "1600x1200"  280.64  1600 1728 1904 2208  1200 1201 1204 1271  -HSync +Vsync
EndSection

Section "Device"
   ### Available Driver options are:-
# sw_cursor is needed for some ati and radeon cards
        #Option     "sw_cursor"
        #Option     "hw_cursor"
        #Option     "NoAccel"
        #Option     "ShowCache"
        #Option     "ShadowFB"
        #Option     "UseFBDev"
        #Option     "Rotate"
   Identifier  "Card0"
# The following line is auto-generated by KNOPPIX mkxf86config
   Driver      "vesa"
   VendorName  "All"
   BoardName   "All"
#   BusID       "PCI:1':0':0"
EndSection

Section "Screen"
   Identifier "Screen0"
   Device     "Card0"
   Monitor    "Monitor0"
   DefaultColorDepth 16
   SubSection "Display"
      Depth     1
      Modes "1024x768" "800x600" "640x480"
   EndSubSection
   SubSection "Display"
      Depth     4
      Modes "1024x768" "800x600" "640x480"
   EndSubSection
   SubSection "Display"
      Depth     8
      Modes "1024x768" "800x600" "640x480"
   EndSubSection
   SubSection "Display"
      Depth     15
      Modes "1024x768" "800x600" "640x480"
   EndSubSection
   SubSection "Display"
      Depth     16
      Modes "1024x768" "800x600" "640x480"
   EndSubSection
   SubSection "Display"
      Depth     24
      Modes "1024x768" "800x600" "640x480"
   EndSubSection
   SubSection "Display"
      Depth     32
      Modes "1024x768" "800x600" "640x480"
   EndSubSection
EndSection

Section "DRI"
   Mode 0666
EndSection

======================================================

Поздрави,
Смит
Активен

-= СПАЗВАЙТЕ ПРАВИЛАТА НА ФОРУМА =-

mikis

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 746
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Knoppix install next to Debian
« Отговор #8 -: Jan 13, 2004, 01:11 »
Набиват ми се на очи три неща:
Цитат
Option "XkbLayout" "us"
Option "XkbLayout" "bg"

Пробвай да смениш тези два реда с един ето така:

Option "XkbLayout" "us,bg"

Това е за смяната на клавиатурните подредби. Не знам дали ще свърши работа, но така пише в моя XF86Config-4.

Цитат
VertRefresh  50.0 - 62.0


Нали се сещаш, че при така зададени стойности монитора никога няма да надхвърли 62 Хц честота на опресняване! Щом имаш 22" монитор мисля, че можеш да сложиш поне 160 като горна граница. Моят монитор е 17" и редът е "47-160".

Цитат
Driver      "vesa"


Това е от Section "Device". До колкото знам с този драйвер не можеш да надхвърлиш 60 Хц честота на опресняване на монитора и няма да можеш да ползваш 3Д възможностите на видеокартата си. Пробвай да инсталираш драйверите на Ati.

Аз съм с Кнопикс инсталиран на твърдия диск и съм много доволен. Разпозна всичкия хардуер и имам работещо 3Д без да си мръдна пръста. Даже играх Counter Strike за проба  '<img'> Записвачката също работи без грешка, преди малко записах Mandrake Move.

Само, че има един пиниз. Когато Кнопикс тръгне да зарежда от СД от начало изкарва един boot prompt. Обикновено се натиска Ентер, но е добре да се ползва и expert опцията. Просто пишеш expert в boot prompt-a и то тръгва да зарежда, но на всеки етап пита дали искаме да настройваме даден хардуер допълнително. Когато стихне до Х ти казваш, че искаш да го настроиш и там си избираш типа видеокарта, и оправяш настройките на монитора. Това трябва да свърши работа за да тръгне Кнопикс-а на повече от 60 Хц и с работещо 3Д.

Успех!  '<img'>
Активен

  • Гост
Knoppix install next to Debian
« Отговор #9 -: Jan 13, 2004, 01:35 »
За КДЕ може да си сложиш kde-i18n-bg

Видеото явно не е известно на X-сървъра '<img'>
Виж какъв е драйвера за това ATI AiW Rage 128 Pro
и го укажи. В момента е стандартния.
Драйверът "ati" май не поддържа изцяло тази модификация на Rage (до колкото си спомням). Може да опиташ.
Най-добре провери в:
file:/usr/share/doc/xserver-xfree86/README.ati.gz

Горната граница е много ниска:
VertRefresh  50.0 - 62.0 # Extreme conservative. Will flicker. TFT default.
Даже си пише, че ще мига '<img'>

Мисля, че в Кнопикса Х-сървъра е достатъчно нов, че да се пропуснат ModLine. Моя изглежда така:

..................
Section "Device"
   Identifier "ATI Technologies, Inc. 3D Rage Pro AGP [264GT Pro GB]"
   Driver          "ati"
EndSection

Section "Monitor"
        Identifier      "Samtron 75G"
        HorizSync       30-85
        VertRefresh     50-160
        Option          "DPMS"
        Gamma           1.50 1.55 1.65
EndSection

Section "Screen"
   Identifier      "Default Screen"
   Device  "ATI Technologies, Inc. 3D Rage Pro AGP [264GT Pro GB]"
   Monitor         "Samtron 75G"
   DefaultDepth    24
        SubSection "Display"
                Depth           24
                Modes           "1024x768" "800x600" "640x480"
        EndSubSection
EndSection
..........

Имай предвид кое какво е:
HorizSync [kHz]
VertRefresh [Hz]

Също прегледай /var/log/XFree86.0.log
Понякога пише интересни неща.

Мониторът ти е с честотна лента 300 и повече MHz.
Трябва да го понапънеш, че е срамота '<img'>
Активен

Agent_SMITH

  • Administrator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3082
  • matrix kernel module
    • Профил
Knoppix install next to Debian
« Отговор #10 -: Jan 13, 2004, 23:20 »
Братя

След тежък ден миговете с хубава музика и линукс за разцъкване са нирвана за душата.

Подред...

АТИ-то:
Драйвери за АТИ картата. На техния сайт хем има, хем няма драйвери - били за определени карти (най-новите чипсети), ама еди-къде си имало проджект, тири-ри-рам.

а) От къде да си намеря драйвери за тая карта?
б) Как да ги инсталирам?
в) Как да му кажа на Х-а, че иначе не е лоша картата и да ми пусне честотна лента достатъчна да не ме боли главата от това трептене неземно?

Между другото - забравил съм командата за настройките на XFConfig-4 - беше нещо като
#dpkg-reconfigure XFConfig
ама като не помня правилния синтаксис... Жокер?

Кирилицата:
Ако направи си копна секцията за клавиатурата от стария XF86Config4 (от дебиан-а) би следвало да работи, нали?

Смит
Активен

-= СПАЗВАЙТЕ ПРАВИЛАТА НА ФОРУМА =-

  • Гост
Knoppix install next to Debian
« Отговор #11 -: Jan 14, 2004, 02:14 »
apt-get install debian-reference
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Install Knoppix
Настройка на програми
Xt_W1nneR 1 1782 Последна публикация May 31, 2004, 14:17
от Йордан
knoppix harddisk install
Настройка на програми
knopcho 3 1973 Последна публикация Dec 02, 2004, 21:46
от Agent_SMITH
help knoppix install
Настройка на програми
vepo 8 3100 Последна публикация Dec 21, 2004, 16:32
от laskov
Knoppix Install
Настройка на хардуер
yavorpap 4 2561 Последна публикация Dec 17, 2005, 21:40
от Hack3r
Install knoppix 7.0.5 - Проблем
Настройка на програми
gogov1111 10 3556 Последна публикация Mar 02, 2013, 20:57
от go_fire