Автор Тема: (безнадеждната) Руско-украинска война от 2022-2025 год.  (Прочетена 108613 пъти)

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3128
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
В момента по Нова честват рождението на „коктейл“ Молотов, сякаш адска машина (другото име на бомба) с единствено предназначение да убива, е нещо заслужаващо почести, а не презрение.

Роден е по време на Финландско-руската война. Онази дебела ***** Лора Крумова сравнява тогавашната война със сегашната.

...

Това е поредната лъжа по "Нова" (там кога ли говорят истина..)

Т.нар. коктейл "Молотов" за първи път е използван от войниците на Франко срещу съветските танкове Т-26 и БТ-5 по време на Испанската гражданска война. Защото се оказало, че италианските танкетки и германските Pz-I с тяхното картечно въоръжение нищо не можели да направят на пратените в помощ на Испанската република съветски пушечни танкове. А последните поразявали от километър със своите 45-мм оръдия тия танкетки. И се наложило, испанските националисти и съюзниците им италианци, при настъпление на Републиканската армия с танкове, да импровизират. Впоследствие немците  дават на Франко 37-мм противотанкови оръдия PAK-36 и това донякъде компенсирало дисбаланса.
От това по "Нова" е вярно само, че наименованието "Коктейл "Молотов"" го присвояват на това самоделно оръжие вече по време и след Зимната война.

https://www.nationalgeographic.com/history/article/history-of-the-molotov-cocktail

"..Right-wing nationalist rebels in the Spanish Civil War first used petrol bombs in 1937 against Soviet tanks supplied to the Republican government. In one encounter witnessed by an astonished British brigadier general, the homemade bombs managed to destroy nine tanks. Soon the Republican Army and the international brigades fighting by its side were using them too.." - цитат от линка, който, на всичко отгоре, е от западна медия, слабото Лорче поне с такива източници да си беше сверила инфото.
« Последна редакция: Nov 19, 2023, 19:24 от Nik123 »
Активен

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1452
    • Профил
Смятам, че "Насилието е последната възможност на некомпетентния" е много точно изказване.

Има обаче едно изключение. В момента, в който разбереш, че разговор с противника не можеш да водиш, просто му виждаш сметката, без да губиш и секунда повече.

Путин се опита да води разговори и преговори. Сигурно е знаел, че е безсмислено, което не го прави точно глупак, но може би наивник. При неговия опит, не виждам, как изобщо си е мислел за такова нещо. Може би до известна степен е глупак. Отдавна трябваше да се разправи с тези отрепки в Украйна.

А ако си много компетентен и приложат насилие срещу теб, как ще отговориш ?
Според мен по-важно е за каква кауза се бориш и дали защитаваш тези които не могат сами да се защитят  8)
Другия признак е дали силата/насилието е щадящо, пропорцинално и в минимално необходимата степен или просто е изтребление  >:D

Второ, докато не опиташ не знаеш (със сигурност) дали ще се получи или не. Доколкото помня опитаха три пъти: първия с Минските споразумения, втория когато Донецк направи първия референдум и бяха обкръжили няколко десетки хиляди украйнски войници (оставиха ги да се изтеглят) и трето/последно преговорите в Истанбул (когато отново се изтеглиха от Киев и Харков в знак на добра воля).

Но по-важно е това че сега целия свят вижда кои какъв е, иначе колкото и да ти разправят не е същото като сам да го видиш и чуеш (имам предвид двойните стандарти и кривата им демокрация, уж).
Така всеки човек/народ може сам да прецени, това стана още по-явно с войната между Хамас и Израел.
Просто нещата (досега донякъде прикрити) станаха съвсем явни  :o

И всеки доколкото има свобода/самостоятелност избира страна !
« Последна редакция: Nov 19, 2023, 19:38 от ray »
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6206
    • Профил
@ray, имам предвид, че до последно трябва да се опитваш да водиш преговори. Да се разбереш с другия, но когато  осъзнаеш, че е безсмислено и няма да стане, не бива да имаш и колебания, дали да хванеш оръжието.

За това, колко сила да приложиш и дали да е щадяща, зависи единствено от разбиранията ти за добро и зло.

Не мога да съдя в момента например Нетаняху за зверствата, които извършва в Газа. Не мога да съдя и фашистите в Украйна, задето избиваха собственото си население толкова години. Това са им разбиранита и гледните им точки. Не мога да зная, аз как щях да съм на тяхно място. Но мога да им видя сметката, ако имам нужното в ръцете си. Да, в Украйна имаше опити от страна на Русия за преговори. Не се получиха по редица причини. В Газа и дума не може да става за това, защото Нетаняху е решил да прочисти всичко там и не го интересува, колко хора ще избие. Нито с нацистите в Украйна, нито с Нетаняху можеш да водиш разговор и да се разбереш. Те просто не те слушат. Това стана ясно и то не от вчера. Решението е едно. Отстраняваш ги.

Времето, когато си могъл да покажеш компетнтност с украинците Путин го изтърва. Това, което трябваше да добави към мирното споразумение, което може би щеше да сложи край на всичко още края на март миналата година, беше да предложи на Зеленски гаранции за него. Лични. Възможност да се измъкне от ситуацията и да отиде някъде да си харчи парите. Ако това беше направено, не ми се вярва, че Б. Джонсън щеше да го навие да продължава.
С Нетаняху некомпетентност няма как да покажеш, защото Израел е пряко поддържана от Вашингтон с пари и оръжие, а те си имат конкретни цели и интереси там. А и той е фанатик. С фанатици не можеш да преговаряш.

Имаше шанс само в Украйна според мен.

Ако си много компетентен, няма да се стигне до насилие. Ако и другата страна иска същото. С хората почти винаги можеш да се разбереш. Три пъти съм се бил през целия си живот. Защото съм много кротък и спокоен, а също и търпелив, малко непукист, отървал съм се от гордост и достойнство. Пречат да направиш това, което е необходимо, когато се наложи. Та, тези три пъти са били само поради две причини. Единия път просто спрях един глупак, който си мислеше, че може да ми посегне. Просто не успя да ме удари и срещна само ръцете ми. Отказа се. Не съм го ударил нито веднъж. Другите два пъти, заради идиоти, които просто не искаха да спрат да се ебават с мен и да си правят шегички и мръсни номерца. С приказки не можах да ги накарам да спрат. Ами набих ги. Единия от тях се оказа лайно и  след време пак започна с ебавките, но само го попитах, дали помни, какво стана предния път и спря. С другия станахме приятели. Бях го питал веднъж, защо се отнасяше така с мен, а той отвърна, че не знаел. Щото можел ми каза. Вика, ти сами си мълчеше, не правеше нищо, не отвръщаше… С две думи, държал съм се като жертва. Последното не ми го каза, така аз си го преведох.
Май имаше и едни цигани с които се бих, но то не беше бой. Там вече нямах милост към тях, защото бяха много и единствения начин да не пострадам сериозно аз, беше физически да ги отстраня. Май счупих нещо на на някои от тях и половината накрая се отказаха. И то не май, а със сигурност, защото като се случи, просто го усещаш с твоето тяло. С тези не защото нещо не се разбрахме, а намерих нещо на земята и го взех ( а те пък решиха, че е тяхно и единия така ми налетя, че щеше да ме целуне ). Та там нямаше време за приказки. Е, май общо са четири пъти. Това обаче не искам да си го спомням, защото ме е  срам от мен самия. Тогава не мислех много, какво правя. Но доколкото имам спомени може да съм прецакал сериозно някой от тези идиоти.

Но като казах, че с повечето хора може човек де разбере, не го казвам просто така. Няколко пъти съм бил в много опасни ситуации. Включително и срещу огнестрелно оръжие. Оня тъпанар обаче се беше приближил толкова, че можех да го стигна, преди да може да помръдне и да стреля. Но имаше свидетели. Също се съмнявам и че е имало и куршум в цевта, защото не зареди. Освен, ако тъпанара не ходи със заредено оръжие. Но и с него се разбрах с приказки. При един случай срещу нож, който първия път успях да му отклоня китката, докато замахва и вече се оглеждах за какъвто и да е предмет, когато го видях, че нещо се колебае. Май това отбиване на ръката му го беше разколебало. Ами усмихнах му се и той леко се усмихна и си прибра ножчето. Моите "приятели" се разбягаха, щото тях пък ги бяха подгонили неговите приятели отново с ножове. Като се върнаха, само ме погледнаха и минаха покрай мен. Щото може би видяха, че с него сме ОК. Това  са двата случая, дето съм бил на косъм да утрепам някой или може би пък той мен.
Бих употребил насилие и в друг случай и то до степен, отсрани да изглежда като жестокост. Просто да дам урок на някой нещастник. И бих го бъхтил, докато не видя страх в очите му. Едно от нещата, които не понасям е, да тормозиш друг, само за да си поддържаш егото. Ненавиждам го.

Прилагали са насилие срещу мен. Когато се случи, човек не бива да се колебае и миг, а да отвърне. Но трябва да има конрол над емоциите си, защото загубиш ли го, се стига до жертви. Трябва да се откажеш и от себе си в такъв момент, защото иначе има опасност страхът да вземе превес и да сгрешиш фатално. Ако се откажеш от живота, не можеш да  изпиташ и страх и не можеш да направиш и засечка. Може и да ти звучи като небивалица, но работи. Може и да ти се струва невъзможно, но за мен не е нещо особено. Имаше един момент в живота ми, когато не ми се искаше да съм жив. Когато си минал през такова нещо, страхът и уплахата са просто инстинтивна реакция на тялото ти, която не прави нищо друго, освен да вдигне адреналина и да намали времето ти за реакция.

Та, @ray, насилието си има своето място и момент. Но всеки му, според разбиранията. Ако имах до себе си нужните хора, с нужната подготовка, ако имах и аз нужната подготовка, просто щях да ида на място в Газа и да им разкажа играта на израелците и накрая щях да стигна и до онзи нещастник Нетаняху. Или пък направо с него щях да се заема. Тези кадри, които видях в интернет. Ако онзи ми е пред очите няма да мисля и секунда. Просто ще му пусна куршума. С него няма и да пробвам да говоря. Той има цел, която е ясно видима. Прочистване на Газа. Без оглед на жертвите. За четиридесет дена е избил повече деца отколкото са загинали през всички войни на Земята за три години.

След всички тези глупости, отново бих казал, че насилието е последната възможност на некомпетентния.
Тези неща се случват, защото сме нехайни. Повечето хора не си дават сметка за дългосрочните последствия, когато казват нещо или извършват нещо. Ако си внимателен с хората, ако ги слушаш, ако покажеш, че не се мислиш за нещо повече от тях, ако си справедлив и почтен, ако се отнасяш с уважение към тях, въпреки недостатъците им, те ще предпочетат да те имат до себе си, не да ти се противопоставят.

Но отново, Израел и "избраните" от Господ са особен случай.
« Последна редакция: Nov 19, 2023, 21:46 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8798
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
4096, тези неща звучат като самопризнание. Счупване на ръка (Ник ще каже) беше май лека телесна повреда и се даваше затвор за подобно нещо. Мен би ме било страх да призная такова нещо.

За Нетаняхо не съм го казвал до сега във форума, но подобни предположения взеха да се появяват в публичното пространство. Не мога да го докажа, но много ми прилича на Пърл Харбър, когато Рузвелт нарочно оставя японците да потопят два кораба, че да може този мръсник да влезе във войната.

Както казах не мога да го докажа, но вече го срещам изказано и от други хора.

Защо го мисля?

Нетаняхо е като наш раз-Бойко. Във властта е над двадесет години и през почти цялото време се твърди, че краде не с шепи, не с кофи, ами с танкери от общия „мед“ на държавата.

Едва ли не всеки изрелтянин му се е заканил да го види до живот в затвора.

Но това не е новина. Новина е (която не влезе в световния обмен), че тази година напрежението изби особено много и имаше най-голямата стачна вълна в кратката им история. А за същата седмица, в която стана нападението, беше предвидена пълна блокада на държавата. Това не са конспирации. Може да го потвърди всеки, който има познати в Израел. Там е пълно с българи, не само от сферата на ИКТ.

Е, как тогава на втория ден (на първия гледаш делтапланери и почти се кефиш) да не събереш две и две? Сърце не ти дава да не влезеш в теория на заговорите и то на един толкова корумпиран човек.

А по-късно се разбра, че на онова техно-сборище, където жертвите са били най-много, че е имало огън от двете страни. Рейвърите са имали нещастието да попаднат под кръстосан огън. Затова е станало. Не извинява по никакъв начин джихадистите, но се оказаха не само те виновни. Има си много заснети клипчета с телефони, които показават, че израелската армия също стреля в тълпата.

=*=

Проблема в Израел и Украйна е един и същ. Говоря за това от много, много време. Те просто не приемат отсрещната страна за хора. В Украйна осем години не си мислеха, че стрелят по деца и стари хора, а по орки.

Наистина е странно как изобщо се е зародил и как осемдесет години по-късно все още е там този класически фашизъм. По расовата теория на Хитлер славяните са подлежали на изтребление точно, както еврейте и циганите. Затова Русия (СССР) дава толкова много жертви. Повече от половината не са убити на фронта.

Ако случайно някой не знае (съмнявам се), но немско-австрийското мекере, което сме имали за цар, е убедило Хитлер, че ние сме арийци, а не славяни, затова оня се гушнал сърдечно с него. Не така постъпил със сърбите.

В Израел е същия случай. Те не гледат на палестинците (арабите) като на хора. Затова нямат никаква свян да стрелят по болници и училища, обекти под защитата на ООН в кой да е конфликт. Онази последната болница от миналата седмица се оказа, че вътре няма никакви подземия и никакви бази, никакви глупости. По начало го смятах за слабо извинение и веднага се сетих за химическите оръжия на Садам, които от самото начало бяха пълна глупост, защото всички знаехме, че бяха унищожени под международен (да се чете западен) контрол повече от десет години преди това след първата война в залива.

Случая на палестинци и израелци е особено тежък, защото за разлика от руснаците, които все пак намират украинците за братя, макар непокорни, те също гледат на изрелтяните като нещо различно от хора. И за разлика от украинците, където има някаква макар малка, незабележима разлика, араби и евреи са напълно еднакви генетично и е различна само религията им. Но дори това не е напълно вярно, защото мохамеданството също е аврамическо.
« Последна редакция: Nov 20, 2023, 09:04 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6206
    • Профил
Гога, за мен си беше самозащита. А, ако ме тикнат зад решетките за това, след като изляза, от прокурорчето и съдията няма да остани и спомен.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8798
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Кажи го на Джок Пол Фрийман, който лежа точно 12 години в затвора за подобна самозащита (за съжаление завършила трагично). Накрая излезе само защото Хелзинския комитет се оказа по-силен от бащата на скинара (стар ченгесар с връзки стигащи до Петьо Еврото).

У нас няма и никога не е имало правосъдие, поне откакто я има третата ни държава. Всичко е политика, пари и връзки.

Ще изгниеш в затвора като едното нищо, само защото е видяно от грешния човек.

Всъщност могат да изкарат, че ти си наци, защото гамена, за който ни говориш, е от цигански произход. Ти нарочно си искал да го убиеш, но не си успял само по щастлива случайност, защото приятелите му са се притекли на помощ. Съда и прокоратурата могат и ще го извъртят на 180° без да им мигне окото.

Така е у нас.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8798
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Само да кажа, че ти се възхищавам. Не съм чак такъв герой. И съвсем не съм убеден в уменията си да се бия, защото много харесвам филмите с Джеки Чан. Не съм имал чак такива драматични моменти като теб. Малкото, които са ми се случвали, съм си плюл на петите. Иначе съм ял пердах. Но поне ножове, пистолети, такива неща не са ми вадили. Може би защото живея в малък, спокоен град и не излизам вечер.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6206
    • Профил
И двете по-сериозни ми се случиха в провинцията. Е, едното беше на 20 минути от София, но пак в малко населено място.

Относно другото, както казах, в момента, в който изляза, тези, тикнали ме зад решетките изчезват безследно вовеки.
Закони отдавна не ме интересуват, а само собствените ми разбирания за добро и лошо.

Джеки Чан е театър. В реалността неговите изпълнения просто не се случват.
Имай предвид, че имах късмет тогава. Срещу обучени хора това е невъзможно. Независимо, какво са тренирали, тялото им ще реагира съответно и трима такива може и да ме набият, ако нямам достатъчно място да се движа. Но има и друго при повечето тренирали такива спортове. Те знаят, кога да спрат, защото знаят, какво могат да причинят. Контрола върху движенията им е налице, ако са били в залата поне за около година. Като споменах, поне година постоянство трябва. За да приучиш тялото си да изпълнява, а не да мислиш. Поне два пъти повече време, за да можеш навреме да се възползваш от открилите ти се възможности. Защото другия ( аз например ) неминуемо ще се открие, докато се занимава с приятелчето ти и тогава го праскаш точно там.
За да предотвратиш такова нещо срещу повече противници, които не познаваш, правиш точно това - ставаш брутален. Нямаш време да си по-нежен или сдържан, защото другите няма да чакат и да стоят. Забавиш ли се с някого, те са върху теб. Оставиш ли го да мърда, той ще се разяри повече, ще посегне и към предмети, ако вече няма нещо в ръцете си и вече става наистина опасно. Единствения ти шанс е максимално бързо да го остраняваш и да се надяваш останалите по-бързо да се откажат. Продължи ли конфликта над определено време, може за някой да завърши наистина зле.
« Последна редакция: Nov 20, 2023, 10:17 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3244
    • Профил
Путин не може вечно да харчи всички пари за война срещу Украйна, но ще опита

Според The Economist - горе, а едно лично мнение - долу

Промяната в Русия

В Русия темата за Холокоста, например, не е изговорена. Както и темата за колаборационизма. Колаборационистите са били най-малко 400 хиляди души. Във Вермахта е имало 400 хиляди етнически руснаци. Имало е и украинци, 250 хиляди.
- май руснаците са дали повече наци-та, от украинците ...и какво се оплакват.. как беше там лафът за сламката в чуждото око и гредата в своето..,
« Последна редакция: Nov 30, 2023, 08:47 от remotexx »
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8798
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Около месец преди войната, нашите волейболисти играха на световно първенство в Полша. Това беше най-лошото представяне на отбора ни за всички времена. Последния ни мач беше с Мексико.

Мексико във волейбола, не е онази легендарна сила, каквато е във футбола. Точно обратното. Мексико е отбора на точно най-последно място в световната ранглиста. Самото им класиране за световно първенство беше чудо.

Преди и по време на мача твърдях, че нашите няма как да загубят. Отсреша играеха нахъсано, но си личеше, че са слабички. Нямаше, какво толкова да покажат. Съпругата ми беше в лошо настроение и като една Касандра твърдеше, че ще паднем и чак злобно ме питаше, как съм толков уверен.

Никога не казвай никога! Каквото имаше да се случи, се случи.

Войната започна, аз попържах Путин, че започна. Въпреки това бях уверен, че ще приключи до дни. Същото твърдяха точно всички здравомислещи. Толкова беше очевидна разликата в силите.

Учудвах се, че има противоположно мнение. Но то бе изказвано от пълни идиоти.

Уви, не беше Медведев президент.

Дойде месец март, а войната някак си още не беше приключила. Всички бяхме в шок. Разни Тагаревци бяха на върха на щастието.

Някъде около май съпругата ме попита, защо тази война продължава. Попитах я, дали помни мача ни с Мексико, в който играхме на три процента от възможностите ни. Обясних ѝ, че Русия се бие с един процент. Но дори така разликата в силите е прекалено голяма.

От тогава насам чувах многократно от путинисти, че се играе за загуба. Казваха го дори руснаци, които каждей ден (всеки ден на руски език) възхваляват Путин.

Бях сляп за това. Не е възможно. Русия просто не може да загуби.

Но от какво следва, че Русия не може да загуби?

Очите ми отвори Лора Крумова, която сравняваше сегашната война с войната с Финландия. Паралели има много. Вече ги писах.

Самия аз бях писал преди, че Русия не е стигнала даже до Славянск и Крематорск, а от Херсон, Запорожие и Харков се отказа.

Това, което не го вярвах, вече се случва. Цяло лято американците раздават шамари на Русия, Китай и Франция в Африка. Ответ няма никакъв. Даже в кандидат-членката на Брикс Етиопия има гражданска война. Същото се случваше в Ю.Америка, която много бързо се забрави, че е американска колония.

Това продължаваше цяло лято, но свърши миналия месец, когато перунистите загубиха изборите в Аржентина. Аржентина беше друг кандидат за Брикс. Брикс се оказа на глинени крака.

За Аржентина беше особено „весело“, защото в страна разкъсвана от бедност и непрестанно ограбване от западни компании, спечели про-американски кандидат обещаващ в прав текст да отмени точно всички социални придобивки. Сиреч обещава още по-голяма бедност и още повече грабеж.

За Аржентина няма особена разлика дали ще е обезкървявана от китайци или американци, но на китайците ясно им беше показано до къде могат да стигнат. Ю.Америка не е лъжица за устите им.

Междувременно пристигаха новини, че Русия не е спряла да продава енергоносители и други суровини на ЕС при това на далеч по-занижени цени отколкото преди войната. Наполовина и по-малко. Не е казано, но най-вероятно са на ръба на производствената загуба. Демек добива им струва повече от цената, на която продават.

В същото време немските, автомобилни концерни продават повече в Русия, от когато и да било.

На пръв поглед това са успокояващи новини. От една страна ЕС няма да фалираме, докато имаме достъп до евтини ресурси. Но ние нямаме такъв. Русия продава евтино, но ние купуваме скъпо. Разликата я прибират китайски, американски и дори индийски компании.

После на ЕС му е необходима загуба на Русия, за да може кранчето да не спира, но вече официално разликата да я прибират европейски компании, докато Русия продължава пропадането си.

На Китай му е необходимо абсолютно същото. Русия откакто е във война, стана изцяло зависима от Китай. Това можеше да го прогнозира дори малко дете, но някак си го пропуснаха в Берлин и Париж.

Ако Русия спечели, ще може поне малко да се отскубне от китайската хватка и да си поеме дъх. Не ѝ е позволено.

И последно — Фронта. Там се развива пълна лудост. От настъпването на пролетта и до днес касапницата е пълна. Руснаците не просто мачкат украинците, ами ги избиват като пилци в кланница. Картините са потресаващи. Повечето кадри, пристигащи от там, са 18+.

А след като руснаците получиха картбланш от американците да ползват касетъчни снаряди, кръвта стана още повече. По полетата има повече разкъсани, украински тела, отколкото мравки в мравуняк.

На фона на всичко това вчера Путин произнесе силно нахъсана реч, как нямало да се огънат, а запада е враг. Преди това Лавров също спомена нещо такова.

Да, ама Путин винаги е вършел точно обратното на това, което говори, от преди да дойде на власт официално в началото на века.

Защото го намекнах с продажбата на немски автомобили, но в Русия (Москва, Петроград) също нямат желание да спечелят. Парите им са на запад, имотите им са там, децата им също. Включително щерката на споменатия Лавров живее в Нови Йорк.

Не се радват на идеята да карат руски коли, а то такива реално няма. Пие им се френско, а не грузинско вино, а то Грузия също се отрече от Русия. Ядат им се италиански макарони, а не пелмени (вид пирожки). Ньоките (същото) са по-вкусни.

Но не могат да го направят догодина, защото следва преизбиране на Путин. Колкото и безгласна буква да е мужика извън двете столици, той няма да прости лесно предателството. Затова Путин ще продължава смилането на кайма на украинци още година и половина.

Някъде в началото на двадесет и пета (след преизбирането) ще започне преговорите, какво му дават американците (това, което имат и в момента, евентуално с някакви отстъпки, че е прекалено много). След половин година ще обяви края.

Режима в Киев няма да е сменен. Не казвам, че зеления комедиант ще е още на власт. Русофобията в Украйна ще е с невиждани размери, сегашната ще ни се струва смешна. Не, че и за това няма да имат милион причини под формата на нови гробове. Твърди се, че вече са над милион, а за тази година и нещо ще се удвоят, ако не станат тройни и четворни.

Русия ще е още по-обкръжена (загуби Армения, дотогава ще е изгонена и от Казахстан). Ще е още по-зависима от Китай. Ще е на колене пред западните компании и ще им подарява, колкото и каквото пожелаят.

Така разкъсана от вътре, отново ще се превърне в политическото джудже, с което никой не се съобразява, каквото беше през деветдесетте. В края на живота си Путин ще остави Русия там, където я намери. Тези, които го командироваха в Кремъл ще са на върха на щастието. Ще се развива поредния хаос, а чекистите ще правят, каквото си пожелаят, без да се страхуват, че някой ще им се противопоставя. Народа прекалено много беше започнал да надига глава.

=*=

Вчера ми попадна една информация, която не е нова, но досега не ѝ обръщах внимание. Източника е Джагфар Тарихи. Не искам да чувам, че бил компилация на КГБ. Чекистите никога няма да напишат история, в която ние сме велики, а Русия е плюнка.

Та според този епос, внучката на Аспарух (с индианското име Чак Чак) се омъжила за внука на Бат Баян. Пет поколения по-късно се пръкнал… Рюрих.

Не мога да се смея на Украйна е сбъркана страна, защото и нашата е такава. Но разбираме още една от причините за това. Кръвосмешението винаги е водило до подобни резултати.

После да не се питаме защо са се случвали разни неща с Тервел, Крум и още няколко по-малко известни хана.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3873
    • Профил
Около месец преди войната, нашите волейболисти играха на световно първенство в Полша. Това беше най-лошото представяне на отбора ни за всички времена. Последния ни мач беше с Мексико.

Мексико във волейбола, не е онази легендарна сила, каквато е във футбола. Точно обратното. Мексико е отбора на точно най-последно място в световната ранглиста. Самото им класиране за световно първенство беше чудо.

Преди и по време на мача твърдях, че нашите няма как да загубят. Отсреша играеха нахъсано, но си личеше, че са слабички. Нямаше, какво толкова да покажат. Съпругата ми беше в лошо настроение и като една Касандра твърдеше, че ще паднем и чак злобно ме питаше, как съм толков уверен.

Никога не казвай никога! Каквото имаше да се случи, се случи.

Войната започна, аз попържах Путин, че започна. Въпреки това бях уверен, че ще приключи до дни. Същото твърдяха точно всички здравомислещи. Толкова беше очевидна разликата в силите.

Учудвах се, че има противоположно мнение. Но то бе изказвано от пълни идиоти.

Уви, не беше Медведев президент.

Дойде месец март, а войната някак си още не беше приключила. Всички бяхме в шок. Разни Тагаревци бяха на върха на щастието.

Някъде около май съпругата ме попита, защо тази война продължава. Попитах я, дали помни мача ни с Мексико, в който играхме на три процента от възможностите ни. Обясних ѝ, че Русия се бие с един процент. Но дори така разликата в силите е прекалено голяма.

От тогава насам чувах многократно от путинисти, че се играе за загуба. Казваха го дори руснаци, които каждей ден (всеки ден на руски език) възхваляват Путин.

Бях сляп за това. Не е възможно. Русия просто не може да загуби.

Но от какво следва, че Русия не може да загуби?

Очите ми отвори Лора Крумова, която сравняваше сегашната война с войната с Финландия. Паралели има много. Вече ги писах.

Самия аз бях писал преди, че Русия не е стигнала даже до Славянск и Крематорск, а от Херсон, Запорожие и Харков се отказа.

Това, което не го вярвах, вече се случва. Цяло лято американците раздават шамари на Русия, Китай и Франция в Африка. Ответ няма никакъв. Даже в кандидат-членката на Брикс Етиопия има гражданска война. Същото се случваше в Ю.Америка, която много бързо се забрави, че е американска колония.

Това продължаваше цяло лято, но свърши миналия месец, когато перунистите загубиха изборите в Аржентина. Аржентина беше друг кандидат за Брикс. Брикс се оказа на глинени крака.

За Аржентина беше особено „весело“, защото в страна разкъсвана от бедност и непрестанно ограбване от западни компании, спечели про-американски кандидат обещаващ в прав текст да отмени точно всички социални придобивки. Сиреч обещава още по-голяма бедност и още повече грабеж.

За Аржентина няма особена разлика дали ще е обезкървявана от китайци или американци, но на китайците ясно им беше показано до къде могат да стигнат. Ю.Америка не е лъжица за устите им.

Междувременно пристигаха новини, че Русия не е спряла да продава енергоносители и други суровини на ЕС при това на далеч по-занижени цени отколкото преди войната. Наполовина и по-малко. Не е казано, но най-вероятно са на ръба на производствената загуба. Демек добива им струва повече от цената, на която продават.

В същото време немските, автомобилни концерни продават повече в Русия, от когато и да било.

На пръв поглед това са успокояващи новини. От една страна ЕС няма да фалираме, докато имаме достъп до евтини ресурси. Но ние нямаме такъв. Русия продава евтино, но ние купуваме скъпо. Разликата я прибират китайски, американски и дори индийски компании.

После на ЕС му е необходима загуба на Русия, за да може кранчето да не спира, но вече официално разликата да я прибират европейски компании, докато Русия продължава пропадането си.

На Китай му е необходимо абсолютно същото. Русия откакто е във война, стана изцяло зависима от Китай. Това можеше да го прогнозира дори малко дете, но някак си го пропуснаха в Берлин и Париж.

Ако Русия спечели, ще може поне малко да се отскубне от китайската хватка и да си поеме дъх. Не ѝ е позволено.

И последно — Фронта. Там се развива пълна лудост. От настъпването на пролетта и до днес касапницата е пълна. Руснаците не просто мачкат украинците, ами ги избиват като пилци в кланница. Картините са потресаващи. Повечето кадри, пристигащи от там, са 18+.

А след като руснаците получиха картбланш от американците да ползват касетъчни снаряди, кръвта стана още повече. По полетата има повече разкъсани, украински тела, отколкото мравки в мравуняк.

На фона на всичко това вчера Путин произнесе силно нахъсана реч, как нямало да се огънат, а запада е враг. Преди това Лавров също спомена нещо такова.

Да, ама Путин винаги е вършел точно обратното на това, което говори, от преди да дойде на власт официално в началото на века.

Защото го намекнах с продажбата на немски автомобили, но в Русия (Москва, Петроград) също нямат желание да спечелят. Парите им са на запад, имотите им са там, децата им също. Включително щерката на споменатия Лавров живее в Нови Йорк.

Не се радват на идеята да карат руски коли, а то такива реално няма. Пие им се френско, а не грузинско вино, а то Грузия също се отрече от Русия. Ядат им се италиански макарони, а не пелмени (вид пирожки). Ньоките (същото) са по-вкусни.

Но не могат да го направят догодина, защото следва преизбиране на Путин. Колкото и безгласна буква да е мужика извън двете столици, той няма да прости лесно предателството. Затова Путин ще продължава смилането на кайма на украинци още година и половина.

Някъде в началото на двадесет и пета (след преизбирането) ще започне преговорите, какво му дават американците (това, което имат и в момента, евентуално с някакви отстъпки, че е прекалено много). След половин година ще обяви края.

Режима в Киев няма да е сменен. Не казвам, че зеления комедиант ще е още на власт. Русофобията в Украйна ще е с невиждани размери, сегашната ще ни се струва смешна. Не, че и за това няма да имат милион причини под формата на нови гробове. Твърди се, че вече са над милион, а за тази година и нещо ще се удвоят, ако не станат тройни и четворни.

Русия ще е още по-обкръжена (загуби Армения, дотогава ще е изгонена и от Казахстан). Ще е още по-зависима от Китай. Ще е на колене пред западните компании и ще им подарява, колкото и каквото пожелаят.

Така разкъсана от вътре, отново ще се превърне в политическото джудже, с което никой не се съобразява, каквото беше през деветдесетте. В края на живота си Путин ще остави Русия там, където я намери. Тези, които го командироваха в Кремъл ще са на върха на щастието. Ще се развива поредния хаос, а чекистите ще правят, каквото си пожелаят, без да се страхуват, че някой ще им се противопоставя. Народа прекалено много беше започнал да надига глава.

=*=

Вчера ми попадна една информация, която не е нова, но досега не ѝ обръщах внимание. Източника е Джагфар Тарихи. Не искам да чувам, че бил компилация на КГБ. Чекистите никога няма да напишат история, в която ние сме велики, а Русия е плюнка.

Та според този епос, внучката на Аспарух (с индианското име Чак Чак) се омъжила за внука на Бат Баян. Пет поколения по-късно се пръкнал… Рюрих.

Не мога да се смея на Украйна е сбъркана страна, защото и нашата е такава. Но разбираме още една от причините за това. Кръвосмешението винаги е водило до подобни резултати.

После да не се питаме защо са се случвали разни неща с Тервел, Крум и още няколко по-малко известни хана.

   Кой е Рюрих ?  :o

   Ако имаш предвид династията Рюрик (понякога се среща Рорик),
това са скандинавци (или,както руснаците им викат - варяги).
Консенсуса при западните историци е,че именно тази фамилия е
създател на държавността в ... Русия  ???

   Аз нещо не съм толкова сигурен ...

   И ако не е тайна,като как високите и руси скандинавци се връзват
с потомците на Аспарух и Бат Баян ?  ???
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8798
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Същия 'убавец. Основава Киевска Рус. Киевска я наричаме ние, за да я делим от московската. Същото като с пра-българите. Те са се наричали просто българи. В Москва има една друга династия на Романовите, които нямат общо с Рюриковите. Вярно е, че и руснаци, и украинци, че и белоруси водят своята история от там. Всеки от трите днес народа има някакви съображения за това. При руснаците са наследствени по културна линия и имперски по политическа. Но това второто е все едно ние да твърдим, че сме наследници на Римската империя, защото сме били част от нея.

Симеон (онзи истинския) вярно искал да става Василевс по силата на това, че е далечен внук (десетина поколения) на Атила, ама Атила не е ставал император, освен това императора не е наследствена длъжност.

Това, че са ги основали викинги идва от една повест нещо за времена, лета, избяга ми името. Само там се споменава и на това се крепи всичко. Само дето имаме „изгубени в превода“. Тази повест е написана на български и когато примерно осемстотин години по-късно я четат учените на Екатерина, не схващат, какво е написано. Не са се нарекли викингите руснаци, а те са дали името руснаци. Д-р Асен Чилингиров е изследвал нашироко въпроса, анализирайки дума по дума.

Има и още един, тънък момент. Много често династиите не произхождат от народа, който управляват. Английската кралица беше немкиня, братовчедка на Симеон (онзи дето за малко е бил втори). Нас през третото царство също ни управляват три, различни рода, никой от които не е български. Същото е било с украинците. Управлявани са от рода Дуло дълго преди да се образуват. И не е чудно, че на трона им, когато се отделят, застава отново член на същата династия. Иначе чисто етнически са били анти. Антите са скитско племе.
« Последна редакция: Nov 30, 2023, 14:01 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3128
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Много са се загрижили за РФ всякакви юроатланти, жива да я ожалиш тая РФ. Колкото повече американското прокси губи на фронта, толкова повече се въздигат в небесата воплите им.
П.П. Файър, никакви украинци не е имало, когато е управлявал родът Дуло.
« Последна редакция: Nov 30, 2023, 19:39 от Nik123 »
Активен

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3244
    • Профил
Много са се загрижили за РФ всякакви юроатланти, жива да я ожалиш тая РФ. Колкото повече американското прокси губи на фронта, толкова повече се въздигат в небесата воплите им.
П.П. Файър, никакви украинци не е имало, когато е управлявал родът Дуло.

А би ли ни светнал откъде са дошли украинците - за руснаците вече разбрахме (у)правителите им "варягите" кога и откъде са дошле...
Е, в момента украинците ги управлява евреин, но това не значи че са евреи, от старо(то) "дуло"  отломки/семки са те т.е. народа де (в голямата си част)

А щом като първо там са били родът Дуло (тогава още не им е било рязано дулото, макар че после некой приемат исляма) та откъде са дошли тогава в по-ново време украинците и... да ни обясниш още (тук ще цитирам един класик "доктора") - Как е възможно от един *уй две нации да излязат?


Цитат
И ако не е тайна,като как високите и руси скандинавци се връзват
с потомците на Аспарух и Бат Баян ?  ???
Много просто - само управляващата ги династия идва (ги завладява) от скандинавия, а името Рус(ия) си го вземат когато покоряват истинската Рус - Киевска Рус, създадена от рода Дуло, оригиналното име на Киев било Кийов град - построен от Бат Баян още известен и като Шамбат(титла) Кий  - Кийов, даже първият им герб и там първите сечени монети (е точно копие на сегашния, само че във вариант с 1-2 или 3 зъба) но навремето са олицетворявали кулите на белокаменния Киев а за новия стилизиран герб смениха първоначалната идея и го нарочиха за тризъбец(а на Нептун) понеже там и другите им региони и народности възроптаха (искаха и те да са представени)

П.П. Между друогото не знам дали знаете но да си кажа - официално (след разпада на Римската империя) само българсктие царе имат право на(д) титлата цар, а оня там руския се е самопровъзгласил
https://bulgarianhistory.org/bulgarskiat-kesar-vizantiiski-luv-otdadenia-na-allah/
а аз знам и една друга легенда (базирана на истински факт обаче) - по едно време римляните го закъсали (тоя път метежниците не пропуснали да зарежат зелките на всички от императорската династия, нямало даже некой карък или полу-луд да излезе да кажа Аз Клавдий...) та от по-видните там два-три рода видели че силите им са изравнени и ще им отнеме 2-3 г. докато се "разберат" (со кротце со благо и со малко кютек) но без кръвопролитие и за да се предпазят (парен каша духа) от хунските и т.п. набези потърсили закрилата на нашия владетел, обаче оня казал ако ме направите официално цар (цар е по нашенски тертип съкращние от цезар по подобие на д-р за доктор) и те го направили (и само новината за това спряла набезите - защотот тези 2-3г. империята е била разградена кошара без куче/та) но сполучиил с избора на ц-ар обаче после решили явно да не се излагат и нямало втора церемония по "отнемане" нито по мирно предаване на титлата така че имаме пълното юридическо право да си я запазим (а легендата твърди че извадили и тоя път оправдание византийците, ама той там папата като те коронясва ти сложи папската корона а не императорската, тъй че после легално избрания нов византийски император вече бил коронясан директно с правилната корона, но пък нашичкия се ядосал и решил да си запази титлата т.е. айде короната е един вид върната т.е. никога неполучена, но пък титлата е получена и никога невърната)  ;D иначе дотогава  старат българска/тракийска титла е княз (канас у биги т.е. княз от бога /поставен/ - забелязвате ли как Бат Баяновите българи са запазили повече стария правопис при тях много думи все ощe се пишат с i което се чете като 'о' при тях, а при нас и се пише и се чете 'о' вече, но навремето /оно Омуртагово/ си е било 'у биги' /че и спрегнато по правилата/)

ето тук намерих още едно бегло споменаване - понеже много хора разправят че така и така никога не сме превзели/влезли в Константинопол
https://www.culturespace.bg/bg/news-more/sled-1340-godini-kak-velika-bylgariya-stava-nezavisima-ot-vizantiya/
само не уточняват че българската армия тогава влиза в Константионопол и го удържа няколко дена без кръвопролития и връща безносия на трона.


А  самопровъзгласилия се:
До Иван Грозни всички управници на Московската Рус носят титлата велики князе – той първи се провъзгласява за цар, "цезар" според западната терминология – "император", чиято власт идва направо от Бога.

- само защото -
Женен за София Палеологина – племенница на последния византийски император, Иван III поставя и началото на имперските претенции на Русия.

-но тая първо е по съребрена линия и второ никога не е била провъзгалсявана за императрица, и трето аз мисля че даже жената на императора не е никаква, не е императрица, не управлява и не наследява титлата (освен ако не я изберат/короноват след смъртта на съпруга, което почти никога не се случва, даже и омъжавнаето за новия император /даже и да ие син/ и оказването там на разни сексуални услуги пак ня е прави императрица, за децата й... там вече според зависи колко дълго ще о/живеят след нея и дали ще им дадът "право" на глас/вето и т.п. че имперята не чака никой и си иска своето веднага)

и да вметна и още едно нещо Грозни е неправилен превод на Грозный - Ужасни


П.П.П. Най-после нещо вярно за титлата цар
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B0%D1%80
цезар/кесар след разцепването на римската империя на запад (понеже провъзгласяват там шваба) става кайзер а по късно крал, а на изток става цар.. и това са двете нации които официално притежават тези титли (другите са самопровъзгласени) - добре че дойде демокрацията и изравни всички  ::)

и един интересен факт - Съществената разлика между „цар“ и „крал“ е, че титлата „цар“ се отнася до „върховен предводител на независим народ“, докато титлата „крал“ се отнася до „върховен повелител на държава“.

...още веднъж се извинявам тия дни като пиша и правям ного грешки (бързане, напрежение, стрес, и... нова клавиатура).


Виц на деня.
Маша Захарова пита радио Ереван:
-Колко трябва да пия, за да покаже дрегерът 1,6 промила?

Радиото:
-Поне една седмица – нищо!


--
Затвореният руски опозиционер Алексей Навални отдавна твърди, че 47-годишната Маша е алкохоличка и прибягва до чашката винаги, щом има кризисна ситуация във външно министерство. А сега това е ежедневно.

“Когато стане някоя нелепица или някой обвини за нещо руските власти, Мария Захарова веднага изпива бутилка водка, къса си ризата и бърза да говори глупости – пуска изявления, пише постове във фейсбук”, разказва Навални.

https://www.youtube.com/watch?v=BomXiuR47SQ
 [_]3 [_]3 [_]3
« Последна редакция: Dec 01, 2023, 06:53 от remotexx »
Активен

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3128
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
..
А би ли ни светнал откъде са дошли украинците - за руснаците вече разбрахме (у)правителите им "варягите" кога и откъде са дошле...
Е, в момента украинците ги управлява евреин, но това не значи че са евреи, от старо(то) "дуло"  отломки/семки са те т.е. народа де (в голямата си част)

..

Откъдето сме дошли и ние.
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
ЧНГ 2022
Живота, вселената и някакви други глупости
spec1a 6 4652 Последна публикация Jan 03, 2022, 09:22
от cybercop
Руско-Украинска война от 2022 год.
Живота, вселената и някакви други глупости
Acho 1492 71729 Последна публикация Jun 23, 2022, 09:21
от remotexx