Автор Тема: Гилдия на мрежовите и системните администратори  (Прочетена 7422 пъти)

CaBA

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 303
    • Профил
    • WWW
Наблюдавайки тема като една обява за системен администратор в този сайт все повече си мисля, че състоянието, в което се намира мрежовата/системна администрация в България е доста лошо. От страна на работодателите често има експлоатация и ниско заплащане, а администраторите пък невинаги са достатъчно компетентни или етични. Като бивш мрежов администратор (бивш администратор звучи като бивш негър :) съм на мнение, че е недопустимо толкова важна и отговорна за съвремнния свят професия да е толкова слабо регулирана. Не че съм привърженик на бюрократичната намеса, но компютрите вече са навлезли толкова дълбоко в нашия живот и той започва буквално да зависи от тях. Обикновено професиите, от които зависи човешки живот, са доста силно регулирани - първи наум идват лекарите и архитектите.  Професията "мрежов/системен администратор" е толкова нова за страната ни, че даже я няма в официалните класификатори на Министерството на труда (все още). Да не говорим, че в никой университет у нас не се изучава такава специалност. Да, наистина има специалности като "Компютърни системи", но моето (силно субективно) мнение е, че те не дават необходимата подготовка за тази отговорна работа.

Поставете се например на мястото на собственик на малка фирма, чиито служители работят с компютри, но фирмата не е действа в областта на информационни технологии. В един момент поддръжката на компютри трябва да бъде поета от системен администратор - външен или вътрешен. Как работодателят да прецени компетентността на евентуалния администратор, особено ако той е волно наемен? Не твърдя, че разните хартийки като дипломи имат особено голямо значение, но едно гилдийно сертифициране според мен би отсяло най-тежките случаи. Какво мислите по въпроса, уважаеми системни администратори?
Активен

10 години ябълкова диета стигат, стигат!

toxigen

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 243
    • Профил
Говорили сме по тази тема мисля преди време. Там съм изплюл разни попържни по въпроса. Положението наистина е удивително.
Моето лично субективно мнение по отношение на специалностите в университетите е подобно - има наистина фрапиращи случаи на некомпетентност. Сертифициране трябва да има, но и работодателите трябва да се бръкнат. Не мога да си позволя да давам хиляди левове за обучение и сертификация и да взимам по-малко от склададжията. Моето лично наблюдение показва, че за фирмата системния/мрежов администратор е поддържащ персонал с тежестта на чистачка - без него не може, но той не носи пари на фирмата. Навсякъде, където съм работил (и работя) търговецът е светец (и в общия случай е най-ниско образованият кадър), мнението на търговеца е най-важно (макар и да желае обмен на 1GB информация през SMTP), заплатата на търговеца е най-висока. Не искам дори да споменавам (макар че май го правя) колко докарва на месец един сервитьор, а още повече пък хамалин. Некомпетентни хора има и ще продължава да има, докато не се появи смислена причина да дадеш от парите си, за да си сертифициран. И нека не говорим за висшето образование - това не е критерии. Тук няма нито един университет, в който да те научат на нещо повече от средна компютърна грамотност.
Спирам се, за да не си докарам гнева на някого. Както споменах по-горе - лично мнение
Активен

Йордан

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1451
  • Distribution: Ubuntu / Gentoo
  • Window Manager: Gnome
  • не е важно колко ти е голяма пишката, а какво можеш с нея
    • Профил
    • WWW
Ловджийско куче се учи от ловджийско куче !!!
Голяма част от "администраторите и "програмистите" са учили в ТУ и си мислят че всичко което лети се яде. Това според мене е първата причина, а втората се крие зад факта че много малко фирми взимат хора за "младши администраториte/програмисти". Да се научат хорицата от старите кучета и после да работят за тях. Другите фактори са вторични на тези двата.

П.П. едно примерче да дам '<img'> Едно "администраторче" няма да кажа в кой ВЪЗ държеше 20 машини под М$. Взе си диплома за бакалавър и си намери работа в БТК '<img'> Изгониха го след втория месец - оказа се че БТК не иска да се възстановяват машините всеки ден от ИСО файлове за да няма вируси по тях '<img'> Мога да дам още смехотворни примери за работата на този умник но нека се спрем до тук.

П.П.П. не ми се ще да дам пример за администратор на Линукс... Там положението е критично. Работодателя беше обработван офиса му да мине от Дебиан на Сузи /нищо лично към Сузи феновете - аз ползвах Сузи/ '<img'>
Активен

Всеки пост - отговор на въпрос !!!

Йордан Георгиев
http://ygeorgiev.net/

Йордан

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1451
  • Distribution: Ubuntu / Gentoo
  • Window Manager: Gnome
  • не е важно колко ти е голяма пишката, а какво можеш с нея
    • Профил
    • WWW
Забравих да спомена че давам мнение макар че не съм администратор а въпроса беше към тях
Активен

Всеки пост - отговор на въпрос !!!

Йордан Георгиев
http://ygeorgiev.net/

Lord Bad

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1667
  • Distribution: Fedora 13
  • Window Manager: GNOME
  • Jedi Knight
    • Профил
За образованието в МЕИ-то, известно още като ТУ - какъв технически университет какви 5 лева'<img'> Проклинам деня в който се излъгах да запиша Компютърни системи и технологии там... Тя програмата и на хартия не изглежда много добре, ама на практика какво е... Нека направя разбор на нещата:
1ви курс: Предметите свързани с компютри въобще са 2 - програмиране и използване на компютри 1 и 2 - в едно се учи малко паскал, в 2 малко делфи.
2ри курс: Първия семестър няма НИТО ЕДИН предмет дори делчно свързан с щайгите, втория имаме синтез и анализ на алгоритми - една пародия водена от Стойчо Мъглата, който лошо е превеждал разни чужди добри учебници за алгоритми и ти пише 2ка ако решаваш задачите на език различен от Бат Паскал...
3ти курс: Пояснение - него сега го карам. Поглеждам програмата - Операционни системи, бази данни, програмни езици, организация на компютри, микропроцесорна техника - не звучи зле. Отиваш да видиш и какво се оказва - по ОС се учи ДОС, по бази данни Аксес, по програмни езици за един семестър се преподават С, С++, Асемблер и Джава, по ОК превръщаме числа между различни бройни системи, а по МПТ учим някъф 8битов процесор на моторола по-стар и от мен...
Никфо ТУ не е това, това си е същия ВМЕИ "Ленин" отпреди 20 години - и хоарата и манталитета там са същите - затова и името трябва да е същото. Съжалавям искрено всичките си колеги там защото ако някой си мисли че ще научи нещо там - жестоко се лъже. А това което споменах е само върха на айсберга - предполагам на всеки който има познати МЕИ-то му говорят нещо имената Брандиски, Станчев...
Та толкова за образованието у нас де - дето се вика където и да учиш без желание няма да научиш нищо...
Аз самия работя като програмист, макар да съм доста скромен програмист, изживявам се и малко като админ и виждам че наистина нещата отиват много на зле - куцо и сакато се точи за работа в ИТ сферата без желание и възможности привлечени само от аромата на парите, които да си го кажем честно не са чак толкова много и тук или поне не  и преди да придобиеш много сериозен опит и качества. Гледам коите колеги в университета - повечето не могат да напишат програмат тип Hello, World, за админските им качества няма да говоря... Колежките пък просто се чудя кфо правят там - на тях ВЪОБЩЕ не им се занимава с компютри - за какво тогава си губят времето там??!?! ПАРОДИЯ!!! Или пък невероятните богове от ТУЕС дето се мислят за номер 1, писали някфи "култови " дипломни работи по 10 000 реда, знаели да коудват на 8 езика за 3 ОС и накрая се оказва че за 1 седмица не могат да измислят как се решат Ханойските кули... Които пишат един main class дето отпечатва Hello, World за да добавят в CV-тата си познания по Джава и после да се хвалят какво невероятно портване на игри правели в GameLoft... ПАРОДИЯ!!! Или пък разни колеги дето ходят на CCNA, изкарват добри оценки там и после не могат си конфигурират мрежовия адаптер под Уиндоус...
Тъжно е... Трябва да се наложат много по-сериозни изисквания и критерии за работа в ИТ сферата у нас иначе не ни чака нищо хубаво...
Гилдия на админите ми се види малко прекален ход. Обаче ми се види разумно фирмите да плащат за сертифициране и допълнително обучение на персонала и сертификати като ЛПИ, MCP, Sun Ceritified Programmer и т.н. да се вземат винаги под внимание, защото макар те да не те правят някъф Бог - гарантират познаване и някаква поне минимална работа с материала. Стига съм писал че вече кипвам...
П.С. Да не си помислите само че аз се мисля за нещо особено както споменах аз съм един доста скромен програмист, който разбира и малко от администрация, но на който му пука и който иска нещата тук да се пооправят...
Активен

Fuelled by Fedora 13 "Goddard"
====================================
Rock it!

mhydra

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 715
  • Distribution: Fedora, Mandriva
  • Window Manager: GNOME
    • Профил
Аз съм съгласен с всичко казано до тук. И знаете ли защо е такова положението, защото когато се провежда интервю за работа не се гледа да се вземе най-добрият кандидат ами този който е приятел на еди кой си който пък се познава с някой друг и така нататък по веригата.

И другото нещо крайно време е в тази страна да се вземе западният модел на обучение, тоест човек си учи дадена професия, става си специалист по нея, и само от нея си разбира.А не да се бута на 10 места и да се прави че разбира от всичко.
А в българия образованието е точно такова, абе джанъм като един човек се записал да учи примерно Информатика, защо му трябва да му пълнят глават а с глупости като електроника, електротехника  и механика?
В МЕИ се учат какви ли не глупости само не и това което трябва.
общо взето първите 2 години - пълни глупости, даже едни бяха учили първи курс и двигатели с вътрешно горене.Е за какво им е това?
Може би да му качат на този двигател Лин или БСД за предпочитане?

От скоро имам взаимоотношения с няколко американци, еми те хората просто си разбират.Не го разбирам този лаф че американците били тъпи.Аз досега оставам с впечатлението че хората (поне тия с който аз кореспондирам) си разбират от работата.Да не говорим за това че писаният от тях софтуер не може да се равнява изобщо от писаниците в МЕИ или други ВУЗ в страната.

Ама то е така просто хората имат много добра образователна система , пък нека после завиждащи наций (като българската) да казват че американци и европейци били тъпи.

С една дума тук трябват много голями реформи в тази държава.
Активен

Указвам помощ за всичко свързано с Fedora и Мандрива.
Може да ме търсите на ICQ.

spawnman

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 455
    • Профил
Имате ли предложения кой да направи новите учебни програми във ВУЗ-овете, какъв материал да включват, кой да ги преподава (от къде ще се намерят квалифицирани преподаватели, които ще проявят желание да си губят времето с четене на лекции за 300 лв./месец) и как изобщо да бъдат одобрени от министерството и съответните ВУЗ-ове?

Не мисля, че това са неща, които могат да станат от днес за утре...

Идеята, въпреки препятствията, пред които е изправена, може би е добра.
Активен

Mandriva Cooker
BlackBox

FV80503200 SL27J, 82437FX TSC, 128 (4x32) MB 72pin EDO, AHA-2940UW, ST34572W, M2513A, CDU521, CTL0024, 3C509b-TPC, 215R3PUA22, FP767-12

kbd

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 147
    • Профил
spawnman, хем си прав, хем не. аз не съм нито компютърен инженер, нито информатик и не мога да говоря за качеството на образование в съответните ВУЗ-ове и факултети (друг е въпросът, че сам си правя всичко, което е донякъде косвен атестат за уменията на познатите ми компютърджии). Аз съм икономист по професия и мога да говоря за моя опит като (вече бивш) преподавател - 300-та лв. не са основният проблем на образованието ни, преподавал съм за два пъти по-малко, при това 8 години. Все пак е ясно, че и 2000 да бяха, кадърните преподаватели пак щяха да работят и нещо друго, което да носи дългосрочна сигурност на семействата им. Липсата на мотивация не идва от ниското заплащане (поне според мен това не е основната причина), а от тоталното отсъствие на всякакъв вид мениджърски подход в университетите. Всичко е на самотек - няма съгласуваност между дисциплините, мнението на студентите не се зачита, търпят се преподаватели, които не са написали една статия през последните 5-10 години (въобще да не говоря пък колко са прочели през същия период), библиотеките са бедни и без нови заглавия и т.н. Проблемът е и в липсата на всякаква форма на контрол и планиране, понеже и ръководствата на учебните заведения за затънали до гуша в л... от далавери с държавни пари, пари от такси и университетски имоти.
А пък и студентите нали си мълчат в името на едната тапия...
Та така, всеки ще е "специалист по всичко" (за съжаление), щото няма достатъчно специалисти, произведени от образователната система.
Активен

  • Гост
смисъл от гилдия според мен няма никъв защо ли ? ами ето в Канада например Информатичната специалност е доста стара и се пак е единствената специаност за коята няма гилдия и да не им е лошо там на програмистите даже е идиално
а и отдено закакво ще искате голямо заплащане за някъв мрежов или системен администратор като напрактика те не правят кои зане какво така че е нормално да им се плаща малко по цял ден четат вицове па и пари искат.
Активен

divak

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 830
    • Профил
Здравейте
Аз не съм съгласен с казаното до тук относно МЕИ.
Никой не е накаран да учи там на сила. А и неможе да си компютърен инжинер и да незнаеш архитектура на процесора, да нямаш елементарно понятие от електротехника, микропроцесорна схемотехника, основи на компютърна техника, програмиране ( за софтуеристи), или още по елементарно - да незнаеш ква е разликата между ток и напрежение .... да продължавам ли да ги изброявам
 '<img'> , друг е проблема ако нямаш желание да учиш, тогава я даскалите виновни, я системата, или " абе те там учат дос и паскал а пък аз изкам линукс и .....". Някой хора просто нестават за този вуз, не че той е калпав  '<img'>
А за сис админите ... абе случай много и всякакви, един се бие в гърдите че е циско сертифициран, и кримпи кабели по техния стандарт дори без да е погледнал човека преди него какво е правил, друг неправи разлика и дори незнае какво е суич и какво хъб, някой за изгърмяла мрежова карта сменя цяла машина защото незнае как да локализира проблемите, да неказвам какво се случва ако изгори захранване или то просто вместо 12 волта пуска 10 например, драмата е неописуема. Това обаче не е защото например е учил в меи или някаде другаде, просто нямат хората никаква идея какво се случва във компютъра, принципи на работа, мрежа, мрежови слоеве и тн.

П.с. За тия дето не са  разбрали какво изках да кажа е, че ако нямаш желание да знаеш и да проумееш какво и как става .... си просто едно админче със мишка и F13 '<img'>
Активен

divak

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 830
    • Профил
Приятелю "mhydra" незнам от каде ти е информацията ама я питай твойте познати американци те какво са учили. Оставам с впечатлението че нямаш никаква идея какво в ВУЗ и разликата между общо образувателни предмети и специализирани. Би ли ми казал ако нямаш идея от методите на програмирането и алгоритми какъв програмист ще си ? Пак ще повторя, какво ще излезе от теб ако се занимаваш с компютри а неразбираш компютърната и микропроцесорната схемотехника ? Много е дразнещо когато някой каже "Във Вуз-а учат паскал,с и с++ а не нещо друго, и каде щели да инсталират линукс и бсд", да ти обясня ,независимо на какво пишеш програмата си ти всъщност комуникираш със хардуера, и ако незнаеш как да му говориш на тоя хардуер си просто един драскач след който някой друг ходи и оправя кашите сътворени от теб, а дали ще му говориш на един или друг език няма значение, стига да спазваш правилата, а те са едни и същи. Ако си мислиш че с инсталирането на дадена ОС си най-голеният капацитет във дадена фирма жестоко се лъжеш, препоръчвам ти да вземеш и да прочетеш  "Системно програмиране", (някой да не си помисли че е реклама), отвори си компа и погледни вътре, и виж колко от компонентите знаеш какви са, какво правят и с кои други комуникират, питай и твойте познати американци и кой им е казал за това какво има вътре.
Извинявай за резкия тон, нищо лично, просто се поядосах малко на твойто изказване.
П.с. Познавам човек който учи в канада Уеб дизаин, учат фотошоп, и не само го учат ами и стават вишисти, и това ако е висше образувание ..... '<img'>
Активен

kbd

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 147
    • Профил
divak, защо приемаш всичко казано дотук лично? Няма да разнищвам повече, защото пък аз ще взема да навлизам в лични територии. Но плюсовете в полза на американското образУвание са повече от очевадни, поне доколкото едните са водеща световна нация във всяко едно отношение, а ние само си избиваме комплексите колко сме добри в правенето на лампови телевизори.
Най-накрая, да напиша нещо и по темата, от гледна точка вече на специалиста (т.е. тук вече мога да претендирам, че поназнайвам това-онова) - гилдии основават най-вече професии, които изискват нискоквалифициран труд, за да могат да защитават интересите си (заплати, колективни договори и т.н.) групово, тъй като поотделно би им било трудно. Ето защо не е изненадващо, че такива при програмистите по света са рядко срещано явление. Което не отнема правото на когото и да било да си направи една гилдийка, тъй за спорта, у нас.
Активен

CaBA

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 303
    • Профил
    • WWW
Цитат
гилдии основават най-вече професии, които изискват нискоквалифициран труд, за да могат да защитават интересите си (заплати, колективни договори и т.н.) групово, тъй като поотделно би им било трудно. Ето защо не е изненадващо, че такива при програмистите по света са рядко срещано явление.

Малко се отклонявате от темата. Говорим за администратори, не програмисти/разработчици. И понеже видях, че се споменават нашите нови братя оттатък океана, именно Systems Administrators Guild ми се въртеше в ума, когато започнах темата. Съмнявам се, че са рядко срещано явление след като гугъл намира над 30 000 резултата за "гилдия на системни администратори". Не че съм тръгнал да ги организирам  (както споменах, самият аз не съм администратор),  просто ми е интересно какво мислят по въпроса.
Активен

10 години ябълкова диета стигат, стигат!

BRADATA

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 833
  • Distribution: Slackware/Mint/CentOS
  • Window Manager: console/KDE/LXDE
    • Профил
    • WWW
Цитат (divak @ Окт. 10 2005,19:55)
Приятелю "mhydra" незнам от каде ти е информацията ама я питай твойте познати американци те какво са учили. Оставам с впечатлението че нямаш никаква идея какво в ВУЗ и разликата между общо образувателни предмети и специализирани. Би ли ми казал ако нямаш идея от методите на програмирането и алгоритми какъв програмист ще си ? Пак ще повторя, какво ще излезе от теб ако се занимаваш с компютри а неразбираш компютърната и микропроцесорната схемотехника ? Много е дразнещо когато някой каже "Във Вуз-а учат паскал,с и с++ а не нещо друго, и каде щели да инсталират линукс и бсд", да ти обясня ,независимо на какво пишеш програмата си ти всъщност комуникираш със хардуера, и ако незнаеш как да му говориш на тоя хардуер си просто един драскач след който някой друг ходи и оправя кашите сътворени от теб, а дали ще му говориш на един или друг език няма значение, стига да спазваш правилата, а те са едни и същи. Ако си мислиш че с инсталирането на дадена ОС си най-голеният капацитет във дадена фирма жестоко се лъжеш, препоръчвам ти да вземеш и да прочетеш  "Системно програмиране", (някой да не си помисли че е реклама), отвори си компа и погледни вътре, и виж колко от компонентите знаеш какви са, какво правят и с кои други комуникират, питай и твойте познати американци и кой им е казал за това какво има вътре.
Извинявай за резкия тон, нищо лично, просто се поядосах малко на твойто изказване.
П.с. Познавам човек който учи в канада Уеб дизаин, учат фотошоп, и не само го учат ами и стават вишисти, и това ако е висше образувание ..... '<img'>

//Офтопик

Приятелю "divak", тъй като яростно защитаваш образовяателната система у нас, косвено кадрите и, немога да не те попитам какво става когато някой ИСКА да учи? Казал си какво става като не иска, обаче аз да ти кажа какво става когато иска: явява се някакъв ДЪРТ като света професор и започва да обяснява структурата на PIA8255 и единственото вярно нещо което казва е, че е с 40 крака чипа. Или пък разглежда структурата на ЦПУ-то 7502 (CM601) или други такива "динозаври" използвали се в началото на компютърната ера. Какво да научи човек? А да ти кажа ли какво става като на този същия професор един 25 годишен младеж му каже, че бърка в изказванията си? Директно 15 поправки. Да ти е кеф. Айде да не говориме повече по тезу въпроси.

//край на Офтопика
Активен

  • Гост
Искам да се извиня, че мнението ми не е по темата!
Офтопик:
Та по повод изказванията "TU sucks, US rulez", искам да ви кажа, че по специалността Комптютърни системи на ТУ и аналогичните Computer Science в АУБГ, Виенския университет и Университета в Бъркли, се изучават напълно еднакви дисциплини! Аз лично съм проверявал какво се учи там (а и дори съм ползвал лекции за подготовка от университета в Бъркли)- разликата е, че тук са подредени по курсове (1-ви, 2-ри и т.н.), а в щатските университети трябва да ги изучиш за периода на следване (имаш определен брой точки, респективно предмети, които трябва да покриеш за периода на следване)- в първи курс например си избираш да си изучаваш програмирането, но тогава за последния курс ще ти останат като "десерт" само хуманитарни дисциплини!
Тук забелязвам една тенденция в мисленето на хората (в БГ изобщо) "на запад е супер, там те бият ако не взимаш многото пари, които ти се дават ей така". Голяма част от хората говорят наизуст! Идеята на висшето образование не е да ти даде професията- за тази цел са техникумите или в САЩ- колежите! Университета ти дава доста повече информация (ненужна според вас) и евентуално те подготвя за бъдещ научен работник. Университета ти дава една база, върху която да стъпиш и да се развиваш в живота! Ако ти преподават С# .НЕТ ще си супер доволен, защото ще изглеждаш ГОТИН и ПЕРСПЕКТИВЕН в очите на другите. Но ако си ТЕСНОГРЪД и разчиташ САМО на наученото в университета, точно 10 години след дипломирането си ще си търсиш работа НЕ ПО СПЕЦИАЛНОСТТА, защото тогава .НЕТ ще бъде заменен от друга платформа (примерно!). Тогава университета ли ще ти е крив, че не те е подготвил за новата реалност? И голям праз като знаеш .НЕТ, а не знаеш какво е стек например.
Хайде със здраве!
Активен