Покажи Публикации - vic_semionov
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 [2] 3 4 ... 10
16  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Shaping на локална мрежа и рутер -: Aug 24, 2005, 15:54
По принцип може да се ограничава и трафика в дадена опашка по bandwidth. Моя доставчик бачка с линукс и точно такова ограничение ми прави. Не знам как става в линукс обаче, мога само за FreeBSD да кажа как се прави с ipfw и dummynet. Та ако не държиш шейпинга да ти е с линукс мога да ти помогна.
http://www.unilans.net/docs/dummynet/
http://www.bg-freebsd.org/articles/ipfw-2.html

Има и друго предимство, дано да успея да го обясня като хората:

Моето ограничение за довнлоад е едно, а за ъплоад - 4 пъти по-малко. Бях питал админа що не го направи ограничението да е такова, че сумата от UL+DL да не надхвърля определен трафик, вместо двете да са независими и той ми обясни че просто не било възможно. Е, 2 седмици по-късно разбрах че може, но с FreeBSD. Просто прекарваш UL и DL през една и съща опашка, която има ограничение за BW и готово.
17  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / При Ping: "Time to live exceeded" -: Aug 24, 2005, 15:40
пробвай с ping -m 256

EDIT: иглежда прожлема е просто че между тебе и другата машина дето пингваш има прекалено много рутери, с опцията m се увеличава на 256 максималния им брой.
18  Хумор, сатира и забава / Хумор / За админите - "програмисти" -: Aug 23, 2005, 15:33
Цитат (gog @ Авг. 23 2005,15:58)
Цитат
Всяка добра и ценяща сигурността си система има ограничение за това колко процеса може да създаде един потребител

хъм
сигурен ли си че е ограничено
за freebsd /ver 5.4/ по подразбиране е unlimited
колко е ограничението при OpenBSD ?

Ограничено е (във FreeBSD) от kern.maxprocperuid, което май зависи от maxusers, а то по default е динамично, но при мене е около 3600 процеса на юзер.

Току що го пробвах на 5.4. Пуснах forkbomb -f, засече ми звука за половин секунда и след това се оправи и си бачка въпреки тия 3600 процеса.

EDIT: ограничението е от sysctl, не от login.conf
19  BSD секция / Системни настройки / 6.0-RELEASE -: Aug 23, 2005, 15:27
Разлика в скоростта усеща ли се?
20  BSD секция / Системни настройки / 6.0-RELEASE -: Aug 23, 2005, 14:52
@sdr: и как по-точно се заключи?

На мен ми се е случвало 2 пъти - единия път при първия ми опит да си настроя firewall на десктопа се оказах без интернет, втория път без да искам си затворих  единствената врата която си бях оставил за влизане в remote сървъра през ssh, та се наложи да ходя да ходя до там. Но все пак не ми е виновна системата, грешките си бяха мои.
21  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Shaping на локална мрежа и рутер -: Aug 23, 2005, 13:48
До колкото разбрах единствения проблем е че можеш да ограничаваш само едната посока. Така ли е? Не съм наясно с шейпинга много, особено в линукс, но защо може само в едната посока?
22  BSD секция / Системни настройки / 6.0-RELEASE -: Aug 23, 2005, 13:22
Да, мерси. Дано си заслужава. Аз така или иначе мисля да чакам до 6.2 или 6.3 преди да "си го сложа" '<img'> защото до колкото знам първите им 1-2 release-a са developer. Но чакам с нетърпение.
23  BSD секция / Системни настройки / 6.0-RELEASE -: Aug 23, 2005, 01:44
Здравейте!

Някой пробвал ли е новата весия на FreeBSD? Споделете някакви впечатления, най-вече като бързина как е.
24  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Кой и каква дистрибуция ползва и с каква -: Aug 22, 2005, 18:00
FreeBSD + KDE
25  Хумор, сатира и забава / Хумор / За админите - "програмисти" -: Aug 22, 2005, 17:48
@HammerFall: Приятелю, и сред програмистите го има тоя момент, не само сред админите. Някои от тях също са гола вода, а летят у небесата и пърхат с криленца '<img'>
26  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / от  Windows Server 2000 към Linux - Help -: Aug 22, 2005, 17:02
А, споко самата конфигурация не е проблем след като всичко друго е направено - примерно apache си инсталира конфигурационен файл в /etc/apache(2)/httpd.conf или /usr/local/etc/apache2/httpd.conf. Прегледай го тоя файл и ще му хванеш цаката бързо (5-10 минути) - всяка директива е коментирана и описана и е очевидно какво да правиш ако искаш да промениш нещо.

Айде успех
27  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / от  Windows Server 2000 към Linux - Help -: Aug 22, 2005, 16:40
Здрасти бате '<img'>

Аз не съм спец, ама не бих ти го препоръчал това дето си го намислил. Не че не може, може да ги подкараш всичките услуги, но би било добре да знаеш точно какво правиш, щото ако в един момент изведнъж нещо се обърка ще имаш ядове. За администриране на сървър ти трябват доста познания за системата с която работи, затова бих те посъветвал първо да й свикнеш. Ако имаш повечко време си инсталирай системата на някоя тестова машина и експериментирай с нея докато се почувстваш уверен че може да се справиш. Най-важното е да научиш принципите и устройството на UNIX.

За уеб сървър разгледай apache, има го във всяка дистрибуция. За DNS - BIND, за smtp и pop3/imap има по-голям избор, аз лично ползвам postfix за smtp и courier  за pop3 защото поддържат SSL. За FTP пак може да се избира, виж proftpd и vsftpd. За DHCP някой друг да каже, не съм много наясно.

Ако инсталираш някоя по-сървърна дистрибуция като debian там ги има всичките наготово, само си поопрявяш настройките. Така че просто хващай някоя тестова машина и се хвърляй с главата срещу стената. Може да пробваш FreeBSD, което не е линукс, но е много добър избор за сървър и има доста хубава документация в интернет, включително и как да се настроят въпросните услуги.

Само се зареди с търпение и готовност за четене на тонове документации.
28  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Още една бг страница за линукс -: Aug 20, 2005, 15:27
Конкуренцията прави качеството '<img'>

Иначе сериозно, как може точно вие - линукс феновете да сте против да има друг сайт, като едно от най-отличителните качества на операционна ви система е именно многообразието. Има стотици дистрибуции (може би хиляди), хиляди сайтове, стотици модули за какво ли не.

Колкото повече сайтове - толкова повече потребители и по-голяма общност. Мисля че е по-добре за всички.
29  Нетехнически теми / Идеи и мнения / променете съдържанието на"какво е линукс" -: Aug 19, 2005, 15:29
Всъщност какво му има на тоя текст дето JOKe написа? На мене ми харесва.

Що се отнася до пунктуацията, по-добре е от първия пост. Постарал се е човека.
30  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Препоръчайте ми нов CMS -: Aug 16, 2005, 16:09
Искам само да кажа едно мерси за тая тема. От нея случайно разбрах за Drupal, и ми изглежда доста впечатляващо, само дето най-готината тема е тая на сайта им, а нея не мога да си я сваля '<img'>

И още нещо. Не разбирам какво е предимството на xoops или tikiwiki, понеже стана дума за техните сайтове, а на мен ми изглеждат малко отблъскващи, като дизайн.
Страници: 1 [2] 3 4 ... 10