Покажи Публикации - remotex
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 21 22 [23]
331  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Една забавна игра -: May 13, 2008, 08:58
Цитат (por4e2 @ Май 12 2008,13:08)

Не че се заяждам, но ще се опитам да отговоря на провокативния ти пост. Как ги мериш текстовете кои са умни и кои глупави?
Втората част ми се стори като някакъв протест към обществото ':p' Ако трябва да съм много малко по-сериозен - ти да не пишеш собствени алгоритми за криптиране? Надявам се да не си програмист '<img'>)
Не разбирам поста ти, а това на английски-български не знам каква връзка има, но явно има, не е проблем, че аз не го разбирам.
Като заключение можеш да напишеш и ти нещо в твой стил и никой няма да те обвини в нищо, хубаво е и да погледнеш в кой раздел се намира темата и къде се намираме. '<img'>)  
п.п.Това нямаше да го пиша, за да не влизам в конфликти, но за мен текстовете на английски са много по-качествени от тези на български за момента, поради простата причина, че в България повечето "творци" са плагиати или простаци, в повечето случаи и двете. Говоря за 90+ години и се нядявам да няма хора, четящи през ред '<img'>

Да караме поред:
1. Извинявам се ако някой ме е разбрал погрешно и аз едва сега забелязвам, че ...идеята била "да познате песента по текста" - аз мислех че е за свободен текст, но понеже беше пусната на кирилица и без уточнение на какъв език е закодирания текст предположих че на бг... иначе самия език си е достатъчно "закодиращ" само по себе си (интересно ако пусна нещо на иврит незакодирано дали някой ще успее да декодира/преведе '<img'> напр. това, че аз само ако пусна една песен на български никой няма да я познае)
2. Да "провокативен" е дотолкова доколкото беше опит за провокиране на творческото мислене у хората. За съжаление дотук всички бяха ползвали готови програми за генериране на кодиран текст или всеизвестни стандартни кодировки. Този алгоритъм напр. би затруднил доста програмки базирани на определяне честотата на срещане на звуци/букви в даден език а е доволно прост за реализация с или без компютър при това ако използвате собствен ключ и го "кирилизирате" ще направите на доста хора живота интересен '<img'>.
3. "Надежда всяка тука оставете" - пишело а вратите а Ада - А, бе (да попитам) тука да не е Ада? '<img'> ..като гледам к'ва е хавъта, ама.. то.. всички сме за там така, че... Не, не пиша собствени алгоритми за криптиране (не че никога не съм писал/ползвал такива) и да програмист съм - по професия в момента.
4. Криптирането (или кодирането както се нарича тук) е най-вече математика - не виждам какво общо има програмирането тук освен че много ускорява и улеснява нещата (както за закодиращия така и за декодиращия)
5. Именно заради раздела и най-вече темата: "да е лесно за разгадаване Не да я хашнете с md5" - предполагам това включва Отпадане на всички известни обратими и необратими алгоритми за криптиране и хеширане ...и стеганография предполагам (също и др. известни методи като арихивиране с и без парола '<img'> ползване на разни езици за програмиране /sh, bash, perl/ и пр. ) - просто очаквах на момента измислени алогритъмчета със случайно разбъркване на думите колкото да поддържат интереса към темата (с ключова дума/парола използвана при разбъркването - неща известни още от "Алиса...", Втората световна и т.н. вж. т.2.)
  Още веднъж се извинявам ако някой ме е разбрал "накриво" - нямах предвид самите текстове на песните че са "неадекватни" а по-скоро че са "оскъдни/кратки" - съществува едно нещо наречено "представителна извадка" т.е. за да е възможно декодирането трябва да има достатъчно материал - иначе и аз мога да пусна текст само с една буква и върви познай коя точно ДРУГА съм закодирал с нея "Ъ" (в сл. със Ъ- закодирах "ъ", но можеше и да е "Ь"-колко щяха да познаят преди 30-тия опит, Ами ако бях сложил "X"-на лат. колко щяха да пзнаят че е "Ъ" на кирилица). Така, че моля поне уточнявайте на какъв език е текста на песанта
П.П. Пък ако знаете само колко песни се сещам сега дето повтарят само едно и също-о-о... и то кратичко и напр. както обичате да давате само първия куплет: '<img'>
Du
Du hast
Du hast mich
332  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Една забавна игра -: May 12, 2008, 11:30
За всички на които им е интересно и искат да разберат за какво става дума ето "глупавите" текстове:
Примерен код
So close no matter how far Couldn't be much more from the heart Forever trusting  ho we are and nothing else matters

Примерен код
How selective they wish to perceive
 In the lie, they want to believe...

Примерен код
SOMETHING AIN'T RIGHT I'M GONNA GET MYSELF I GONNA GET MYSELF GONNA GET MYSELF CONNECTED I AIN'T GONNA GO BLIND FOR THE LIGHT WHICH IS REFLECTED I SEE THRU YOU-...

Всичко дотук е изплагиатствано (като метод за криптиране) ...можеше още малко а се напънете - първото е стандартната ASCII кодова таблица в шестнадесетичен вид, второто е пак първата но в двоичен вид, а третото е ROT1 - на какво прилича това, засрамете се. ROT13 е класика :-) ама пусти  до мързел ROT1 едвам стигнахте - или разбъркайте ги едно към гьотере, не че и за това няма "лек" - разните му там анализатори на честота на срещане на буквите в даден текст ама предимно на английски (тъкмо щяхте да подпомогнете малко и бг индустрията на тази тема :-) ) или можеше и малко повече въображение, напр. обръщане текста отзад напред, произволно разбъркване или с някаква ключва дума (парола) и. т.н.
Даже Алиса (от „Алиса в Страната на чудесата“ на Луис Карол) е по-напред с материала в това отношение...
- Ех, поне да бяха на български... (Ех, мчетиии - даже почваме да мислим вече на чужди езици още от малки '<img'> )
П.П. А и "представителните" ви извадки са много кратки - за нещо по сериозно поне текста да съдържа всички букви от азбуката.
333  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Универсален чат клиент -: Mar 26, 2008, 10:10
Да подкарвал съм (Универсален чат клиент - за почти всички налични протоколи - повече са отколкото Qnext поддържа) - pidgin и конзолния му клиент от пакета pidgin-console наречен finch и нямам проблеми, а ако случйно бъдат открити такива - кодът е на разположение '<img'>
334  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Ati radeon hd 2600 pro -: Mar 17, 2008, 09:49
Цитат
/пълен/път/до/файла

А "файла" от "/пълен/път/до/файла" направи ли го изпълним преди това?
335  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / винамп -: Mar 12, 2008, 07:52
Цитат (satir @ Март 12 2008,07:46)
п.с. говорех за яхо месенгера... за i386 e
ако знаех ка се казва пакета, по аналогичен начин ще си го дръпна.

пакета се казава pidgin (аз поне него ползвам - за всичко) само за протокол избираш Yahoo - ти въобще погледна ли ги там какво поддържа при Добавяне...
336  Игри за Linux / Общ форум / Counter-strike подобна за Линукс? -: Mar 05, 2008, 12:08
Пробвай това...
Assault Cube
337  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем с wine -: Feb 27, 2008, 10:04
Пробвай със следното
Примерен код

cd /path/to/downloaded/dir
wine ./BabasC.exe

Доста проблеми на wine се решават с първия ред (аз колко неща дето иначе не тръгват съм подкарал така)... изглежда че проблема е в това че под линукс обик. текущата директория не е в пътя (и това е и другото разрешение на проблема де, но по-дългото 1. Да си я добавиш в "пътя" и 2. Да накараш wine да я ползва)
...вече доколко програмката ще тръгне под wine е отделен въпрос.
 - Драсни после два реда да кажеш дали върви (и след инсталация) и как се държи ...защото ако е "лесен" противник не ми върши работа  '<img'>
338  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Фонетични символи в gbgoffice -: Jan 22, 2008, 09:00
Съгласен съм с idn, че HTML не е точно най-подходящия формат за БД, жалко че нямаше повече хора като него с повече предложения когато се обмисляха другите възможни варианти и така решението както винаги (по тия земи) падна на плещите на разработчиците, но пък е много лесно да се конвертира към произволен друг формат със или без форматирането ( стремил съм се към максимална съвместимост със стандарта така че конвертирането не би следвало да е проблем - който не вярва да ги тества тези примерни страници на w3c validatora:
http://validator.w3.org/check?v....ri=http
Все още "This Page Is Valid HTML 4.0 Transitional!" :-) )
Сега по въпроса защо не е направо УТФ8 ами 1251 защото заема много по-малко място :) УТФ8 ставаше 2 до 3 пъти по-голям файл а и в 1251 няма проблем съвсем малкото уникод символи да се кодират по стандарта напр.
Примерен код
&#230; == ae

Вече всичко останало е до браузер и изобразяване в него... и по някой др. дребен проблем с подбора на шрифтове :)



339  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Фонетични символи в gbgoffice -: Jan 21, 2008, 09:50
...може би това ще помогне (поне на един познат помогнаха при Кирилица и фонетични разширения, за латиницата не знам, но нея май си я имат почти всички шрифтове по подразбиране)
http://en.wikipedia.org/wiki/Linux_Libertine
Ако не тези то MS Arial Unicode, който за съжаление вече не е свободен както едно време (интересно който си го има от едно време какво може.. или не може да прави с него...)

Колкото до обръщането на БД в Уникод (или поне поддръжката на различни кодировки)... работи се по въпроса, но засега няма желаещи да помагат.
За предварителен преглед (и при проблеми с шрифта сваляте от препратката по-горе).
http://bgoffice.svn.sourceforge.net/viewvc....ed.ucs2
и не се стресирайте от датата (2 years     - Initial import) - една птичка пролет не прави.  download и задайте кодировка "Кирилица 1251" напр.
http://bgoffice.svn.sourceforge.net/viewvc....ion=225
защото са качени като бинарни - за да запази sourceforge кодировката и затова сървъра ги обслужва само като Уникод УТФ8 страници
За съжаление не съм открил още свободен контрол който да поддържа необходимите стандарти за да покаже така форматирана страницата (както файърфокс напр.) - затова бях в режим на дълго изчакване и след като най-после излезе официално новото КДЕ 4, като се появи официално и по хранилищата на разни дистрибиции ще бъде тествано и .. да се надяваме че скоро ще има нова версия на речника (асистента или както там му казват сега) - само за КДЕ4+ ..останалите със старата а също и тези които искат пълнотекстово търсене т.е. те пък или ще трябва да сложат по-стара версия или новата но да си добавят и старите БД (чист текст), защото новия формат е HTML с цел да се запазят не само кодировките/уникод но и ФОРМАТИРАНЕТО
340  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Рестарт на apache -: Jan 09, 2008, 08:33
и още нещо:
"I just noted that I've been using "service httpd restart" to restart
Apache and when I tried "apachectl restart" it works fine so ostensibly
this is a Fedora issue."
Защото (и дано скоро го оправят):
/etc/init.d/httpd relies on a static reference to the httpd.pid and I
had moved mine into another directory in httpd.conf. Seems to be time
they derive that from the httpd.conf since it's not guaranteed to be in
a static location and this is a VERY non-obvious bug to hunt out.

 - никога не/рядко се доверявайте на Федора/Мандрива и пр. Дистро специф. "простотии" - според авторите на съответния софтуер правилният метод за рестарт е (и винаги е бил) apachectl restart
:-)
за повече инфо Fedora7->8 Specific:
http://groups.google.com/group....4a02102
341  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Рестарт на apache -: Jan 09, 2008, 08:26
Цитат (Astronomy @ Ян. 08 2008,22:25)
[root@localhost floyd]# httpd
httpd: Could not reliably determine the server's fully qualified domain name, using 127.0.0.1 for ServerName
(98)Address already in use: make_sock: could not bind to address 0.0.0.0:80
no listening sockets available, shutting down Unable to open logs

Обик. тази грешка я дава когато някой (друг) процес държи порта (в сл. 80) - може да е и същия процес (при неправилно "убит" httpd от време на време по някой скрипт "увисва"): случвало ми се е ..повече от веднъж. Та тогава обик. се "избива рибата" т.е. на ръка един по един останалите "висящи процеси" на съответния порт:
[root@ns root]# lsof -i :80
COMMAND PID USER FD TYPE DEVICE SIZE NODE NAME
xfs 19085 apache 18u IPv4 127053 TCP *:http (LISTEN)
sh 19086 apache 18u IPv4 127053 TCP *:http (LISTEN)
sh 19087 root 18u IPv4 127053 TCP *:http (LISTEN)
su 19088 root 18u IPv4 127053 TCP *:http (LISTEN)
bash 19089 root 18u IPv4 127053 TCP *:http (LISTEN)

[root@ns root]# kill -9 19085 19086
[root@ns root]# lsof -i :80
[root@ns root]# lsof -i :443
[root@ns root]# lsof -i :443
342  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем с fedora directory server -: Jan 08, 2008, 15:25
Доколкото си спомням (отдавна беше) искаше Каноничното име при влизане ...или
нещо такова
343  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблеми с видеодрайвер -: Sep 13, 2007, 20:40
Цитат (Gaara @ Сеп. 12 2007,21:06)
Не съм вече с такава карта, но искам и аз малко да се включа  '<img'>

Малко инфо:

Примерен код

[debian gaara]# apt-cache search nvidia | grep legacy
nvidia-glx-legacy - NVIDIA binary Xorg driver (71xx legacy version)
nvidia-glx-legacy-71xx - NVIDIA binary Xorg driver (71xx legacy version)
nvidia-glx-legacy-71xx-dev - NVIDIA binary Xorg driver development files
nvidia-glx-legacy-96xx - NVIDIA binary Xorg driver (96xx legacy version)
nvidia-glx-legacy-96xx-dev - NVIDIA Xorg driver development files (96xx legacy version)
nvidia-glx-legacy-dev - NVIDIA binary Xorg driver development files (legacy)
nvidia-kernel-legacy-2.6-486 - NVIDIA binary kernel module for 2.6 series compiled for 486
nvidia-kernel-legacy-2.6-686 - NVIDIA binary kernel module for 2.6 series compiled for 686
nvidia-kernel-legacy-2.6-k7 - NVIDIA binary kernel module for 2.6 series compiled for k7
nvidia-kernel-legacy-2.6.18-4-486 - NVIDIA binary kernel module for Linux 2.6.18-4-486 (legacy version)
nvidia-kernel-legacy-2.6.18-4-686 - NVIDIA binary kernel module for Linux 2.6.18-4-686 (legacy version)
nvidia-kernel-legacy-2.6.18-4-k7 - NVIDIA binary kernel module for Linux 2.6.18-4-k7 (legacy version)
nvidia-kernel-legacy-71xx-2.6-686 - NVIDIA binary kernel module for 2.6 series compiled for 686
nvidia-kernel-legacy-71xx-2.6-k7 - NVIDIA binary kernel module for 2.6 series compiled for k7
nvidia-kernel-legacy-71xx-2.6.18-4-686 - NVIDIA binary kernel module for Linux 2.6.18-4-686 (legacy version)
nvidia-kernel-legacy-71xx-2.6.18-4-k7 - NVIDIA binary kernel module for Linux 2.6.18-4-k7 (legacy version)
nvidia-kernel-legacy-71xx-source - NVIDIA binary kernel module source (71xx legacy version)
nvidia-kernel-legacy-96xx-2.6-686 - NVIDIA binary kernel module for 2.6 series compiled for 686
nvidia-kernel-legacy-96xx-2.6-k7 - NVIDIA binary kernel module for 2.6 series compiled for k7
nvidia-kernel-legacy-96xx-2.6.18-4-686 - NVIDIA binary kernel module for Linux 2.6.18-4-686 (legacy version)
nvidia-kernel-legacy-96xx-2.6.18-4-k7 - NVIDIA binary kernel module for Linux 2.6.18-4-k7 (legacy version)
nvidia-kernel-legacy-96xx-source - NVIDIA binary kernel module source (96xx legacy version)
nvidia-kernel-legacy-source - NVIDIA binary kernel module source (71xx legacy version)
[debian gaara]#

Примерен код

[debian gaara]# apt-cache depends nvidia-glx
nvidia-glx
  Зависи от: <nvidia-kernel-100.14.11>
    nvidia-kernel-2.6.21kulu
  Зависи от: x11-common
  Зависи от: libc6
  Зависи от: libx11-6
  Зависи от: libxext6
  Предлага се: nvidia-settings
  Предлага се: nvidia-kernel-source
  Конфликтира с: <nvidia-glx-src>
  Конфликтира с: nvidia-glx-dev
  Заменя: <nvidia-glx-src>
[debian gaara]#

Примерен код

[debian gaara]# apt-cache depends nvidia-glx-legacy
nvidia-glx-legacy
  Зависи от: nvidia-glx-legacy-71xx
[debian gaara]#

Примерен код

[debian gaara]# apt-cache depends nvidia-glx-legacy-96xx
nvidia-glx-legacy-96xx
  Зависи от: <nvidia-kernel-legacy-96xx-1.0.9639>
    nvidia-kernel-legacy-96xx-2.6.18-4-686
    nvidia-kernel-legacy-96xx-2.6.18-4-k7
  Зависи от: x11-common
  Зависи от: libc6
  Зависи от: libx11-6
  Зависи от: libxext6
  Предлага се: nvidia-settings
  Предлага се: nvidia-kernel-legacy-96xx-source
  Конфликтира с: <nvidia-glx-src>
  Конфликтира с: nvidia-glx-legacy-dev
  Конфликтира с: nvidia-glx-legacy-71xx
  Конфликтира с: nvidia-glx
  Заменя: <nvidia-glx-src>
  Заменя: nvidia-glx-legacy
[debian gaara]#


Искам просто да попитам дали apt ще се обърка?
Другото, което искам просто да вмъкна е, че инсталирането се свежда до
Примерен код

m-a prepare
m-a a-i nvidia
apt-get install nvidia-glx-legacy-96xx


Важно условие е и да има сорс за ядрото, което ползва, както и съответната версия на linux-kbuild. Никаква разлика м/у драйверите не съм  виждал, т.е. при тези инсталирани от сайта и тези с m-a и apt.
Та за какво говорихме?  '<img'>

А какво трябва да се добави в sources.list за да ми ги намери и тези nvidia-kernel-legacy-96xx? Само не ми казвай че е това хранилище защото не сменям стандартното ядро с тяхното:
apt.64studio.com/64studio/testing/pool/main/n/nvidia-kernel-legacy-96xx/

 Защото при мен (със стандартния sources.list) ми дава само:
Примерен код
# apt-cache depends nvidia-glx-legacy-96xx
W: Пакетът nvidia-glx-legacy-96xx не може да бъде намерен
344  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблеми с видеодрайвер -: Sep 12, 2007, 10:40
Цитат (neter @ Сеп. 12 2007,04:32)
Абе имах предвид да си качи самия драйвер за nvidia с apt, демек nvidia-glx или nvidia-glx-legacy. Той apt трябва да свърши останалото нужно за действието. Но и прекомпилиране със стария .conf си е още един вариант. И аз не се сетих за него '<img'>

Имам един въпрос: Кои по-точно от тези драйвери да си сложи? т.е. как става съпоставянето 3 вида драйвери към само 2 поддържани от "nvidia с apt, демек nvidia-glx или nvidia-glx-legacy" защото официално (от сайта) има 3 вида драйвери 1 основен (последен модел) и 2 вида legacy, а apt поддържа само два?
Linux IA32
Latest Version: 100.14.11
Latest Legacy GPU version (1.0-71xx series): 1.0-7185
Latest Legacy GPU version (1.0-96xx series): 1.0-9639
Как се разпределят защото аз доколкото знам най-старите 1.0-7185 за за карти ..до ГФ2, а пък най-новите са за карти над ГФ4 и нагоре, а той човекът е с ГФ4 - ха сега де :-)
Второ apt драйверите са много стари версии
Трето ако тръгнете по този път много бързо ще се откажете поради... един символ който е GPL_ONLY не помня точно paravirt_ops нещо си и гръмва при компилация щото дисторото много държи на чистотата... така че засега остават две алтернативи
1. Driver nv (2D acceleration only)
2. Driver nvidia from official site - Recompile! Тук казват че последната версия това било оправено от nvidia (с посл. версия ядро или поне с по-ново), но пак остава проблема със старите Legacy GPU version (1.0-96xx series) с които предполагам е човекът
и 3. Да промените :
първо kbuild така че да не се оплаква за символа и второ в един файл се включваше направо в цифров вид - но ВНИМАВАЙТЕ: тук какво ще остане от вашия kbuild при обновяването... Трябва много да се внимава. За повече инфо Nvidia и готови пакети [THE SOLUTION] секцията...
Между другото заформил се е як спор който.. дано скоро се реши ( в наша полза) :-)
Спорът
345  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Linux върху windows? -: Jul 10, 2007, 07:58
Цитат (Whisper @ Юли 09 2007,13:11)
Има 3 начина:
1) Разделяш си харда и правиш ext3 дял на който си слагаш Gentoo
2) Инсталираш си Damn Small Linux Embedded. Стартира се под Windows, но е доста бавен
3) Инсталираш си Virtual Box или VMware - виртуални машини, с които ще стартираш която си искаш дистрибуция като гостуваща операционна система.
4) Намираш си някое LiveCD и си работиш на него. Не изисква никаква инсталация. Например Ubuntu или PCLinuxOS
 Препоръчвам 3) или 4) и Virtual Box

Първо да се оплача малко от форума - докато не го оставих с настройките по-подразбиране при влизане не ми дава да пиша все едно не съм влязал т.е. първо казва Добре дошли и след "Пренасочване"-то пак съм "Гост" ?!? Ами имам предложение като не работят по-добре ги махнете опциите за избор отдолу.. не помня точно едната беше за автоматично влизане всеки път (да ме запомни) а другата дали да ме показва в списъка с активни потребители - естествено че не искам да ме помни нито да ме показва в списъка с активни потребители, но и само едната да е пак след - Успешно влизане, изчакайте, пренасочване и след като изчакам отгоре вече пише Добре дошли - "Гост"?!?
Сега по темата - освен изброените има и други варианти:
2а) Инсталираш си ZipSlack . Стартира се под Windows, но само на FAT,FAT32 дял - ползва UMSDOS. Аз така почнах навремето... Damn Small си е много малка дистрибуция докато Слак-а е по-пълен вариант
А бих ти предложил и един дриг вариант (преди да се захванеш с отделни дялове, виртуализации - той и този е един вид виртуализация само дето е по-бърз :-)
0) Cooperative Linux .
т.е. моето мнение е пробвай първо нещо без да си разбъзикваш дяловете по диска пък после... като се понаучиш малко от малко - давай смело напред
Страници: 1 ... 21 22 [23]