Покажи Публикации - NikDaPhreak
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: mysql на slackware -: Jan 09, 2009, 17:47
Отваряш
/etc/rc.d/rc.mysql
и слагаш # пред
SKIP="--skip-networking"
рестартираш и готово. Съвет - не е полезно да имаш MySQL, достъпен директно от интернет.

Have Phun!
2  Нетехнически теми / Предложения за български проект / Re: Сайтът на Линукс Професионален Институт - България ? -: Jan 09, 2009, 17:26
От известно време насам няма активно работещ координатор за LPI за България. Няма и сдружение, което да смени координатора. В момента се подготвя такова сдружение и очакваме до месец да има както сдружение така и координатор, който да се грижи не само за това да има сайт, но и за всичко останало.

Have Phun!
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Lpi & sair серфикационни изпити  ? -: Jun 25, 2008, 20:40
Едно допълнение към инфото.
http://vue.uni-sofia.bg/
Както и всички VUE и всички Prometric изпитни центрове по целия свят предлагат и изпитите за сертификатите на LPI.
30 секунди в lpi.org за да намерите http://lpi.org/eng/certification/faq/faq_on_exams въпрос 2.2. и още 10 да питате чичо Гооошо по темата (търсете VUE site:bg например).
Между другото там има и цената на изпитите - 155USD.
А иначе изпити с намаление се провеждат по идея на големи FOSS събития. Виновникът за провеждането или непровеждането им е координаторът на LPI за България.

Have Phun!
NikDaPhreak



4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Една забавна игра -: May 22, 2008, 00:32
Ми... хората се опитват да си раздвижат сивото вещество, не само пръстите по клавиатурата. Който го мързи да не завижда ;-)

Have Phun!
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / File system recovery tools (ext2) -: Aug 02, 2007, 23:21
Някога mc (Midnight Commander) можеше да възстановява изтрити файлове в ext2 дялове. Държа да натъртя на ext2, защото при ext3 нещата са по-различни... Да живеят журналните файлови системи и да внимаваме повечко с триенето при тях.
6  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Проблеми с мрежа на dhcp -: Aug 02, 2007, 23:25
Има и друг вариант - редактиране на dhcpd.leases на ръка (или пълното му затриване) и рестарт на dhcpd може да доведе до раздаване на едно IP по няколко пъти.
7  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Suspend на slackware 12 -: Aug 02, 2007, 23:19
Пробвай да стартираш с APM ядро и да стартираш на ръка apmd. Поне проблема с гасенето ще бъде решен. За звука - без модел на звуковата карта поне кристалното ми кълбо е обгънато в мъгла. Подозирам, че не е зареден модула, но това са спекулации на база 1-2 седмици опит с Linux.
8  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Рутиране на трафик през три мрежови -: Aug 02, 2007, 23:10
Много сте изписали. Прочетох по диагонал и съжалявам ако повтарям нещо казано.
За да има обща локална мрежа зад двете lan карти трябва bridge. С iptables може да се направи firewall или Network Address Translation. Нито едно от двете не върши работа тук.
Bridge се прави сравнително просто при стандартно ядро или custom ядро с поддръжка на bridging.
brctl addbr br0
brctl addif eth1
brctl addif eth2
ifconfig br0 192.168.2.3 netmask 255.255.255.0 up
Интерфейсите eth1 и eth2 остават без IP адреси. Използва се един адрес - 192.168.2.3, който е едновременно достъпен и през двете мрежови карти. Освен това през интерфейса br0 се осъществява и безпроблемна комуникация между компютрите в двете отделни мрежи. Ако трябва по някакъв повод да има firewall между двата сегмента се използва ebtables.

Маскирането на трафика трябва да е само за изходящия трафик към ISPто. Трафика между eth1 и eth2 не се маскира и не се третира като отделни потоци трафик. За interface във firewall се използва интерфейс br0.



9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Проблем с dns -: Aug 02, 2007, 23:02
cat /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
Ако върне 0
echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
За Slackware 11.0 и 12.0 за да оцелее и след reboot:
chmod +x /etc/rc.d/rc.ip_forward
За другите дистрибуции ми е късно да мисля.
10  Програмиране / Web development / Репликация при mysql -: Jun 22, 2007, 00:01
moin,

ако пишеш и на трите машини в MySQLите - бая зор ще е. Особено ако не можеш да бръкнеш в приложението. Имам подобна задачка, която мисля от 2 години и не мога да измисля адекватно. Не се досещам за база, която да може да преглътне нещо такова. Напоследък ми се въртят еротични идеи на тема нормални клъстерни решения, ама и там все удрям на нещо, дето не е точно както аз го искам. Май ще мигрирам на MS Windaaz...

Have Phun!
11  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Проблем с kde и 2 монитора -: May 25, 2007, 04:01
мойте 20 цента - http://tldp.org/HOWTO/html_single/XFree-Local-multi-user-HOWTO/
Творението е на бивш колега и си струва четенето.

Have Phun!
NikDaPhreak
12  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на този форум / 16gb usb  тема - модериране -: May 10, 2007, 13:30
Не е лошо и да се откажеш от шльокавицата. 4 и ч са два различни символа.
13  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Router+firewall+trafficshaper+userlogin+browsinghi -: May 09, 2007, 21:54
Погледни eSmith - CentOS базирана дистрибуция, която може и да успее да ти влезе в работа. Доколкото знам поддържа поне 2/3 ако не и 3/3 от желанията ти в стандартното си изпълнение.

Have Phun!
NikDaPhreak
14  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Bluetooth fedora 5 проблем. -: May 10, 2007, 14:35
Цитат (ovi @ Май 09 2007,23:00)
Много благодаря за помоща.
Оказа се че имам инстал. по стари версии на bluez-libs и bluez-utils, които си идват с Федората.
При изпълнение на hciconfig:
Примерен код

hci0:   Type: USB
        BD Address: 00:XX:XX:XX:XX:XX ACL MTU: 384:8 SCO MTU: 64:8
        UP RUNNING PSCAN ISCAN
        RX bytes:385 acl:0 sco:0 events:18 errors:0
        TX bytes:319 acl:0 sco:0 commands:17 errors:0

Въобще не е имало нужда да се инсталват. 'B)'

Пп:
Инсталирането на каквито и да е граф.приложения се оказа невъзможно.
Явно ще трябва да се минава под Уин. '<img'>

Имам интересен въпрос: Защо не пробваш fedora7? Доколкото чух била доста добра и си има почти всичко като драйвери за хардуер.
15  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Представете си една свободна gsm мрежа -: May 10, 2007, 14:21
Идеята не е лоша, НО...
1во - за да ползваш честота в България, даже и 2.4 GHz, ти трябва разрешение. Доколкото знам КРС си затварят очите за WiFi устройствата, но не съм срещал закон или промяна в такъв, който да позволява свободното ползване на тези честоти. За да се заобиколи този закон, може да се ползва предавател, който да излъчва на максимум 100 метра. Излиза, че ще правите стационарни GSM мрежи, които ще обслужват 3 етажа от 1 вход. На финала да не стане всеки потребител със собствена GSM мрежичка. От там насетне - такива клетки няма. Клетките покриват километри радиус.
В България даже излъчването на насочен сигнал посока космоса е забранено. Да не говорим за вариант да се ползва честотна лента, за която някой плаща за правото да я ползва в национален мащаб.
Добре де, да речем, че ще ползваме някой стандарт, който в момента не се ползва в България. Оставяме настрана темата за поддръжка на телефоните и се връщаме на честотната лента. В България целия ефир е собственост на военните. Факт. Те казват на КРС кои честоти са свободни. Разбира се има и огромни буферни зони, но те са за да е чист ефира на военните и за да се гарантира, че няма да има crosstalk и да се подслуша сличайно някой канал, който се ползва от военни. После се намесват и честоти на полиция, авиация, гражданска защита, пожарна, радио и телевизия, ретранслатори, релейни станции...
Да, има тук-там честоти, които могат да се ползват, но само и единствено срещу сума пари накуп.
Далеч по-лесно е реализирането на всичко това в една WiFi мрежа. За изграждането на такава обаче са нужни много повече устройства, отколкото за GSM мрежа. Разбира се, ползва се много по-лесен протокол и цената на устройствата е доста по-ниска.
Тук обаче пак се появява едно голямо НО. В GSM мрежите имаме пренос на има-няма 16kbit данни за един разговор. Хайде да го реализираме и в една WiFi мрежа и да докараме същото качество. ХАйде сега и да намерим начин да гарантираме, че никой няма да злоупотреби с тая мрежа и да пренася по-качествен звук. А... Май казах, че е по-лесно...
Ппиветствам идеята за по-евтини разговори и ако някой има желание да задвижи нещата, с удоволствие ще помагам с каквото мога. Все пак мислете в реални граници - WiFi  е по силите на повечето администратори, че и на доста power users. GSM технологиите са черна кутия за повечето от нас. Казвам го с ясното съзнание на човек, който има доста вземане-даване с поддръжката на единия от GSM операторите в България.



Страници: [1] 2 3