Покажи Публикации - NikDaPhreak
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3]
31  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Какво правят в държавната администрация -: Dec 17, 2006, 12:31
Ах, че лесно! Накажете админа! Той и без това само кинти лапа!
Не се засягайте, ама системния администратор във всяка фирма или организация си има шеф над главата. Знаете ли колко е лесно да се наложат каквито и да било ограничения на достъпа до интернет въпреки волята на шефа? Айде моля ви се! Обясняваш му на манахерчето, че видиш ли на едно или друго не е добра идея, а той ти казва, че така си е свикнал или че твоето предложение пречи на на бизнеса... И щеш - нещеш ще трябва да му угодиш.
32  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Автоматично зареждане на модули в gentoo -: Dec 17, 2006, 12:18
moin,
опитай с
options cx88xx card=6
в /etc/modprobe.conf
Освен това може да се заиграеш и да зареждаш 88хх като изискване за зареждането на 8800. Разгледай man modprobe.conf за повече информация и идеи в тази посока.
33  Програмиране / Web development / Mysql проблем -: Dec 17, 2006, 12:00
ок. Инсталацията като гледам е прясна. Направи следното:
rm -rf /var/lib/mysql/*
mysql_install_db
chown -R mysql:mysql /var/lib/mysql
/etc/rc.d/rc.mysqld start

А ако ти се рови:
ls -la /var/lib/mysql
Готов съм да се обзаложа, че
chown -R mysql:mysql /var/lib/mysql
ще свърши работа ;-)
34  Програмиране / Web development / Mysql проблем -: Dec 17, 2006, 11:47
мдам... простичко е...
mysql_install_db
35  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Vpn server... -: Dec 17, 2006, 11:38
moin,
няма да изпадам в подробности как да си настроиш pptpd-то, защото това е доста писане и в момента не ме влече.
Ще ти отговоря на въпроса, защо при доставчика ти няма криптиране и pptp-то е пуснато с минимум настройки.
Идеята зад pptp в BG не е сигурност в локалната мрежа, а идентификация на потребителя пред доставчика с потребителско име и парола. Целта е да получиш само и точно свързаността, за която плащаш. Това се постига като се идентифицираш пред сървъра на доставчика си и получиш "твоя" IP адрес.
Защо няма encryption при тази връзка? Ами обяснението е много простичко. За да ползваш компресиране или криптиране на данни, някой трябва да ги компресира/криптира. Този някой е процесора на твоя клиент, но и процесора на сървъра на доставчика ти. И ако една криптирана връзка не товари кой знае колко PC с P4 и 1-2GB RAM, то нека погледнем нещата под друг ъгъл:
1. по стечение на обстоятелствата нямаш мощен компютър а цъкаш на някаква P2/450MHz машинка с да речем 128 MB RAM. Не съм убеден, че ще си happy да заделиш и 1% системни ресурси само за да имаш интернет на машинката, защото firefox така или иначе и зима акъла.
2. да речем, че всички клиенти на доставчика ползват достатъчно мощни PCта за работа. И да приемем, че това не е някой от най-големите LAN доставчици, а е нещо малко по-голямо от ISP в 2 блока и има 4 x 256 IP-та и да речем 800 клиента с pptp. Е няма такава машина, дето хем да е евтина, хем да може да пребори 800 криптирани pptp сесии. А ти не искаш на всяка цена да плащаш 4-5 лева на месец за изплащането на по-мощната машина, нали?
Въпросът защо "виждаш" рутера на доставчика ти има също толкова прост отговор - ако не го "виждаш" няма да можеш да го помолиш да ти разреши достъп на база потребителско име и парола. VPN клиента трябва да има достъп до VPN сървъра за да може да изгради VPN връзка.
В този ред на мисли - да, можеш да подкараш и сървър и клиент на едно PC и да тестваш дали ще сработи login-а. Но Linux рутира винаги през кернела ако и двата интерфейса са на една и съща машина. С други думи дори и всичко да е настроено, но да работи правилно само login + правилно стартиране на клиента, то ти пак ще имаш и адекватно рутиране. За да пробваш повече ти трябва софтуер за емулиране на PC-та. Примерно QEMU (има го като пакет за Mandriva) или VMWare (server и player има безплатни).

Няколко думи за VPN и какво може и какво не може. VPN - virtual private network - е виртуална часна мрежа, тоест мрежа в мрежата. VPN по идея пренася транспарентно данни между отдалечени компютри, които са в една логическа локална мрежа. Демек можеш да имаш локална мрежа между компютър в София и компютър в Ню Йорк.
Голям недостатък на идеята е, че физическата локална мрежа гарантира до много висока степен сигурността на пренесените данни. Подслушването на кабел в локалната мрежа и извличането на данни от локалната мрежа по този начин е доста тегавичко и свързано с физически достъп до мрежата. При VPN-ите нещата стоят малко по-иначе. За да се гарантира подобно ниво на сигурност на данните, те трябва да бъдат криптирани. Криптирането обаче нито е задължително, нито е абсолютната гаранция за сигурност (man-in-the-middle attack).
Ако искаш просто да се забавляваш с VPN може да погледнеш и OpenVPN - доста прилично VPN решение с много документация и примерни конфигурации.

Have Phun!



36  Програмиране / Web development / Mysql проблем -: Dec 17, 2006, 11:16
какво пише във /var/lib/mysql/*.err?
Имаше простичко решение, ама пусто да остане не се сещам... прекалено много кръв вместо кафе в главата ми тая сутрин....
37  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / До кога ще е поддръжката на Сусе 10.0 -: Dec 17, 2006, 11:10
moin,
най-малко докъто се появи версия 12. Поне ако SuSE не променят политиката си благодарение на Novell. Поне до сега поддържаха актуалната версия + предишната версия заедно с всичките им подверсии. С други думи 9.x ще се поддържа активно поне до появата на 11.0, версия 10.x - до появата на 12.0. Кога обаче SuSe ще предложат на пазара версия 12 нямам представа.
38  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Route add -: Dec 17, 2006, 11:06
moin,
настройваш си картата за 1вото IP както nameserver и gateway за тази карта.
Domain suffix не ти трябва. Още повече, че това е IP адрес на nameserver на Orbitel, а Domain Suffix  означава TLD или subdomain, който се добавя автоматично към адреса, ако не го напишеш експлицитно (например mail написано в browser +domain suffix domain.com =отваря site: mail.domain.com).
След това добавяш втория си IP адрес към картата. Имаш 2 варианта:
ifconfig eth0:1 192.168.33.154 netmask 255.255.252.0
или
ip a a 192.168.33.154/22 dev eth0
А иначе.... ***** ISPто, дето ползва class C мрежи по тоя изумителен начин...
39  Програмиране / Web development / Mysql проблем -: Dec 17, 2006, 10:52
moin,
ако ползваш MySQL пакета на Slackware - пробвай с /etc/rc.d/rc.mysql start или просто го стартирай без опцията --user. MySQL сам ще смени потребителя след като стартира.
40  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / как да пусна mp3 през 7 колконки под линукс -: Dec 16, 2006, 22:23
Аз ползвам MPlayer. Съвета ми към е да си го компилираш на машината и да не ползваш precompiled binary. От там насетне - MPlayer си има вграден surround филтър. В твоя случай трябва да добавиш в ~/.mplayer/config следните 2 реда:
af=surround
channels=7
Страници: 1 2 [3]