Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на програми => Темата е започната от: netslider в May 21, 2004, 10:52Титла: Linux instalation
Публикувано от: netslider в May 21, 2004, 10:52
Здравейте, извинете ме предварително за тъпия въпрос, но искам да Ви попитам някой може ли да ми каже някакво пълно ръководство за инсталиране на Linux! още съм начинаещ все пак :( ! 10x предварително! :D


Титла: Linux instalation
Публикувано от: Hapkoc в May 21, 2004, 10:58
здрасти
значи лично според мене не ти трябва ръководство. т.е. ако си тръгнал  да инсталираш нещо от рода на redhat, fedora, mandrake, изобщо някоя от user-friendly дистрибуциите инсталацията не е по-трудна от тая на windows. ако си се хванал с нещо по-не-user-friendly (slackware, debian, etc.) прочети разните там файлове на cd-то :). там си пише общо взето кое как става :).

успех и поздрави


Титла: Linux instalation
Публикувано от: netslider в May 21, 2004, 11:02
Значи гледай сегa: преди време ми дадоха MANDRAKE 9.2 и се пробах да го инсталирам ама нещо си бъгнах WINDOWS-a! :( Аз искам да ги имам и двете системи! Ама не знам как точно да го направа :( ! хард диска ми е разделен на две така че да исталирам windows-a в с r linux-a в d! Мисля да слагам FEDORA моля помагайте!


Титла: Linux instalation
Публикувано от: gromeo в May 21, 2004, 11:51
Мен ако питаш - аз бях с Боза ХР - и сега съм го изтрил завинаги и съм само с линукс - Дебиан. И пак мен ако питаш - ти препоръчвам да си свалиш Кнопикс, да почетеш ДОСТА преди да инсталираш, и чак след това да инсталираш Кнопикс на твърдия диск - става за 15 минути. И мой човек - не се захващай с комерсиални дистрота като Мандрейк, само проблеми ще имаш. И още един съвет - за какво ти е линукс, ако ще имаш и боза на компа си? За да не изоставаш ли? Препоръчвам ти да се занимаваш или само с едното, или с другото...


Титла: Linux instalation
Публикувано от: Hapkoc в May 21, 2004, 12:03
абе човека иска да види за какво става дума, много добре го разбирам. по принцип в нас съм имам един windows на диска, обаче не съм го пускал от не помня вече колко време. обаче човек като качва нова операционна система е нормално да си запази старата докато види дали новата му върши същата работа, докато разучи, настрои и т.н. всичко което му трябва :)
та от тая гледна точка gromeo е прав - намери си един диск с knoppix, boot-вай си с него и си джиткай под линукс, като установиш, че ти е удобно и нямаш грижи си го плесни на харда :)
също за комерсиалните дистрибуции е прав (според мен). и аз не съм им фен общо взето :)

тука бая празни приказки изприказвах и май нищо съществено не казах  ??? като ми дойде някакво просветление ще го постна :)


Титла: Linux instalation
Публикувано от: netslider в May 21, 2004, 12:49
Абе благодаря Ви пичове ама вси пак някой ще ми каже ли как да ги инсталирам? Трябва да прочета няква статия :) ! А иначе искам и двете та да пробам LINUX-a и като ми хареса правя един back-up и windows-a  заминава :D


Титла: Linux instalation
Публикувано от: Hapkoc в May 21, 2004, 13:24
майче се сещам що не може да ти дадеме някой чудесен линк към статия за това как се инсталира линукс :)
защото няма такава статия
всяка дистрибуция се инсталиря по свой си начин.
така че първо си избери дистрибуция, която ще слагаш и после виж за линкове и статии :)

както споменах за начало можеш да пробваш с knoppix - boot-ва от cdrom-a директно и няма нужда да качваш каквото и да било на харда, освен може би настройките да си запазиш за следващия reboot, но тях може и на дискета :) ако искаш можеш и на харда да го инсталираш разбира се. ръчкай го там и като решиш че ти харесва вече седни да прочетеш в документацията му как се инсталира на HDD :)
така си мисля аз че ще ти е най-лесно за момента
поздрави


Титла: Linux instalation
Публикувано от: netslider в May 21, 2004, 13:33
OK ще пробам! 10x предварително.


Титла: Linux instalation
Публикувано от: BOT_ev в May 21, 2004, 14:27
Така за втори път давам линка към  статията на Sebastian, а ето тази е за Fedora Core 1, с риск да започна много да се повтарям ще кажа, че въпреки че скоро излезна Core 2 разлики в инстала едва ли ще има много!!! Аз ти препоръчвам Федората защото има графична инсталация, но май наистина ще е по-добре да помъчиш Кнопикс. Айде успех !!!


Титла: Linux instalation
Публикувано от: gromeo в May 21, 2004, 14:40
Така - включвам се и аз пак. Приятелю, свали си Кнопикс, ако не можеш - аз ще ти запиша. Само диска ще си платиш. Та - после бутваш от диска, и имаш линукс, можеш дори да си извадиш харда - пак ще имаш линукс. Пробвай го, разучи командите, и знай, че ако избереш да инсталираш Кнопикс на хард - това е най-доброто решение, защото след като се запознаеш как се инсталират програми с Дебиан, (кнопикс), ще си най-щастливият юзър!


Титла: Linux instalation
Публикувано от: netslider в May 21, 2004, 22:22
Добре нали тегла само iso-то и записвам? ако трябва нещо друго до се прави казвайте навреме! :)


Титла: Linux instalation
Публикувано от: tzappa в May 21, 2004, 22:57
изтегли си iso-то, запиши го на диск, зареди от диска и се радвай... :D


Титла: Linux instalation
Публикувано от: rampy в May 23, 2004, 14:43
Доколкото разбрах,искаш да инсталираш Windows и Mandrake 9.2 на един хард диск.Няма проблеми!Просто трябва да разделиш диска и след това да форматираш дяловете съответно за Windows и за Linux.Когато пуснеш инсталацията на Mandrake (която е изключително лесна),той ще си намери дяла и ще се инсталира там!ПЪРВО трябва да инсталираш WINDOWS! Успех!


Титла: Linux instalation
Публикувано от: Soulstealer в May 23, 2004, 15:35
netslider аз мисля, че е най-добре да си изтеглиш един Tilix.Това е българска версия на Knoppix, която също е Live CD.И е доста добра (с малки изключения).Но ако все пак държиш да имаш Linux на хард диска аз лично ти предлагам един SuSE.Това е дистрибуция, която е много потходяща за хора като теб, който сега навлизат в света на Linux инсталацията е графична и е много лесна, стига да разбираш поне малко английски.Ако все пак не разбираш, има възможност да си пуснеш инсталацията на български (в началото на инсталацията става избора на език).Трябва да знаеш, че самата инсталация не е нищо страшно или трудно :) не ти трябва да четеш нищо (поне за графичните инсталации)

а като стана въпрос за SuSE, мисля че това беше настолната система на Линус Торвалдс ;)