Автор Тема: Вярвате или не вярвате в киберпънка?  (Прочетена 54437 пъти)

linuxandor

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 47
  • Distribution: Debian, openSuSE
  • Window Manager: KDE, Xfce
    • Профил
Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
« Отговор #30 -: Sep 27, 2020, 13:12 »
Не съм чувал за този сериал. Последния филм с малко киберпънк атмосфера, който гледах беше Babylon A.D., а за него пише, че е научна-фанатастика, не точно киберпънк. Вече ми се гледат/четат само киберпънк книги/филми. И фантастики най-общо казано също. Ще гледам тази база данни https://cyberpunkdatabase.net и ще си избирам от там нещо. По телевизията засякох скоро два филма киберпънк (има ги в тая база данни) - единия по Диема и другия по киноНова май беше и се изненадах. Матрицата го даваха по телевизията също трите части преди година може би.
Мисля някой ще каже, че знае за тези статии или ги е чел (от там ги вадя тези откъси).

...
1.  Съществуват най-общо два типа футурология. Класическата (условно) изследва количествените натрупвания, изменения в настоящето и се опитва да ги продължи в бъдещето и по този начин да го предскаже. Тази футурология никога не познава бъдещето. (Класически пример е прогнозата на Менделеев за ръста на замърсяването на европейските градове с конска тор.) Продълженото настояще не съвпада с никоя версия на реалното бъдеще.

Некласическата футурология изследва т.нар. локуси на бъдещето. Това са някакви елементи, вече съществуващи в настоящето (напр. технологии), които обаче са несъвместими с линията на развитие на настоящето; те са "пипала, пуснати от бъдещето в настоящето" (А. и Б. Стругацки, "Грозните лебеди"). При това настоящето, като правило, активно се бори с тези пипала и се мъчи да ги отсече.
...

13.  Картината на идващото бъдеще, описана по горните два локуса, най-много прилича на стандартния модел в жанра "киберпънк". Показателно е, че той няма общо нито с утопията, нито с антиутопията (тъй като тя също е поглед от позицията на настоящето). Киберпънкът просто описва как някакви хора живеят в някакви ненормални (от наша гледна точка) условия, без да се шашкат от това.

В заключение - основните моменти в тази теза за бъдещето са:

 *   бъдещето идва с взлом (цивилизационна криза), а не чрез непрекъснато подобряване на настоящето;
 *   бъдещето е не това, към което се стремим, а онова, срещу което се борим;
 *   бъдещето черпи енергия от процесите на гниене на настоящето;
 *   бъдещето настъпва не където настоящето е най-развито, а обратно, там, където съпротивителните сили на настоящето са най-малки, а гниенето - най-силно;
 *   локуси на бъдещето са технологии и идеологии, действащи в разрез с генералната линия на настоящето и затова - репресирани от него;
 *   в текущия век западната цивилизация ще преживее криза, от която ще излезе или в следващата фаза на развитие (когнитивна/хаотична), или ще се свлече на предишната;
  *  два от локусите на това най-близко бъдеще са ИИ и психоделичните технологии, при това линиите на развитие и на едните, и на другите са в разрез с ценностите на настоящето;
  *  от описваните в литературата модели бъдещето е най-близко до киберпънка.

Сигурно затова почнахте да говорите за езотерика, религия, после разделиха темата и отделиха нова...щото е във връзка с психоделията? Не знаех, че  ще има хора тук, които да говорят толкова за религиозните/езотерични истории.
« Последна редакция: Sep 27, 2020, 13:21 от linuxandor »
Активен

You’re not ready for the reality. Nowhere near. Open your mind. This has been the first real transmission of the signal.

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6151
    • Профил
Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
« Отговор #31 -: Sep 27, 2020, 13:16 »
Регилигията винаги е била част от човечеството и е играла важна роля в него. Точно поради религията, не искаме мюсюлмани пришълци в Европа. В някоя от темите тук споменахме за малко "Дюн" на Ф. Хърбърт. Там религията също присъства силно. Това не пречи да е една от най-добрите фантастики писани някога. Присъства също и в "Хиперион" и останалите части. Религията присъства дори в "Еон", в която се говори за едно общество, неимоверно напреднало технологично.
В сериала става ясно, какво се случва със Земята заради фанатизма. Може и да има нещо с темата. Споменах го тук, защото в сериала някакви андроиди играят важна роля.
Лично аз съм против мислещите машини. Ако ще се унищожаваме, значи интелекта ни не е бил достатъчен. Или човечността ни.
Трябва сами да решаваме проблемите си. Ако някой ни дундурка, никога няма да се научим.
« Последна редакция: Sep 27, 2020, 13:20 от 4096bits »
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8780
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
« Отговор #32 -: Sep 27, 2020, 13:55 »
Като се каза религия, имаше новина, че един от любимите ми филми „Константин“ с Киану Рийвс (Нео от „Матрицата“) щял да има продължение.

Като цяло много харесвам филма, но и силно ме дразни. И не е защото архангел Гавраил е жена. Американците са си тъпи парчета и си мислят, че това е женско име. Често се среща, спрял съм да му обръщам внимание.

Но това, което най-много ме възмущава, е че във филма се твърди, че светлите и тъмните имат право единствено да влияят. Това е вярно, но е вярно за злото. Доброто няма това право. То има право единствено на присъствие. С други думи в този филм ни се казва, че няма добро и зло. А това е едно от най-лошите възможни послания.

От друга страна в него се набляга на вярата и се показва нагледно, колко неведоми са пътищата.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

linuxandor

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 47
  • Distribution: Debian, openSuSE
  • Window Manager: KDE, Xfce
    • Профил
Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
« Отговор #33 -: Sep 27, 2020, 15:37 »
"Константин" съм го гледал, за демони и за обсебени от тях хора, хубав е.

Ще пусна още едни откъси. Ако на някой му е интересно и не е чел тези статии силно препоръчвам да ги прочете. А за най-накрая след като е прочел всички статии да си остави "Антипроектна футурология - Граници на развитието - България 2030-2100". Това е като  научен труд, дългичко е, трябва да отдели повечко време, но е страшно интересно. Аз всичко съм изчел. Приятно четене :).
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD_%D0%9F%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B2_%28%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%29
...

Една от дефинициите на индустриалната фаза е, че при нея имаме машинно производство на стоки. По аналогия се извежда, че в информационната (когнитивна) фаза на цивилизация ще имаме машинно производство на знания / информация, в противовес на днешния творческо-занаятчийски характер на умствения труд. Тоест локусът на това бъдеще е изкуственият интелект (в най-широк смисъл, а не само като способност за антропоморфно мислене), който е на границата на появяване и почти сигурно ще стане реалност в следващия половин век.

При това широкото внедряване на ИИ вероятно ще доведе до същия социален взрив, до който довежда в ранния капитализъм въвеждането на машините. Ще падне рязко престижът и заплащането на повечето умствени професии, тъй като ще се понижат и изискванията към тоя тип работници - те ще работят с компютърни системи и само ще натискат копчетата на искините (както работникът, вместо да кове, тъче и пр., натиска копчетата на машината). Ще се формират маси от "умствени шерпи", "пролетарии на умствения труд", и цената на човешкия интелект ще се срине също както през XVIII-XIX в. се е сринала цената на тъкачите и металурзите.

(В контекста на тази екстраполация ниската цена на интелекта в бившия соцлагер, смятана за негативно явление, всъщност е симптом на бъдещето!)

11. Една класификация на възможните бъдещи типове цивилизация (С. Переслегин) споменава след информационната т.нар. хаотична фаза, чиято основна черта е "машинното производство на [социални] фазови преходи". Този нов тип "динамична цивилизация" трябва да се отличава от стария с това, че променливи величини стават тъкмо културните константи - държава, икономика, общество, човек. Тоест динамичната цивилизация - това е "перманентна революция на съзнанието" (нали културните константи са виртуални същности, съществуващи не във външния свят, а в нашите глави). Неин технологичен локус са психоделичните технологии, водещи началото си от 50-те г. и фактически забранени след 1974. Някои от тях са: импринтинг и реимпринтинг под ЛСД, "психокорекции" под кетамин с електрошоково закрепване, подпрагови въздействия и др. Към тази група може да се добави и биологичната обратна връзка (БОВ).

Едно разширение на БОВ и психотехнологиите в бъдеще вероятно ще включва и технически импланти в мозъка, а също вълново стимулиране на мозъка в различен режим (напр. ако се подават на двете полукълба вълни с различен спектър от тита- до бета-честоти, може да се сменя доминантното полукълбо, типът информационен метаболизъм и др.).
« Последна редакция: Sep 27, 2020, 15:51 от linuxandor »
Активен

You’re not ready for the reality. Nowhere near. Open your mind. This has been the first real transmission of the signal.

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3852
    • Профил
Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
« Отговор #34 -: Sep 27, 2020, 16:10 »
linuxandor
Цитат
...Някои от тях са: импринтинг и реимпринтинг под ЛСД, "психокорекции" под кетамин с електрошоково закрепване, подпрагови въздействия и др. Към тази група може да се добави и биологичната обратна връзка (БОВ)...

   Всъщност,обработката на масите с т.нар."подпрагови въздействия"
и други подобни е от десетилетия (откакто съществуват радиото
и телевизията) ,никога нe e спиралa.
   Аз лично бих използвал термина "хипноидни въздействия" - да се
"набие" нещо дълбоко в подсъзнанието - идея,влечение към даден
продукт,или даже към политическа партия или лидер ...
   Имам познати психолози,които го признават това "под сурдинка",
някои работят за рекламни агенции и т.н. Основно (но не винаги),се
използват похвати от т.нар "невро-лингвистично програмиране" (НЛП)...
« Последна редакция: Sep 27, 2020, 16:12 от spec1a »
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6151
    • Профил
Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
« Отговор #35 -: Sep 27, 2020, 16:36 »
Обаче сме доста далеч от изкуствения интелект. Сегашното, което го наричат така, е статистика и нищо повече. Изграждане на статистичеки модели и опит да се предвиди следващия резултат. Но тези модели се сриват в момента, в който нещо не се вписва в статистиката.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

stealth01

  • Гост
Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
« Отговор #36 -: Sep 27, 2020, 16:46 »
Вече ми се гледат/четат само киберпънк книги/филми. И фантастики най-общо казано също. Ще гледам тази база данни https://cyberpunkdatabase.net и ще си избирам от там нещо.
Последният филм с киберпънк елементи, който гледах беше https://en.wikipedia.org/wiki/Chrysalis_%282007_film%29
Обаче, по-скоро не го препоръчвам. Интересна идея, но разхвърляна реализация. Не лош стил, но пък намесват българи, което директно сваля рязко нивото.


...
1.  Съществуват най-общо два типа футурология. Класическата (условно) изследва количествените натрупвания, изменения в настоящето и се опитва да ги продължи в бъдещето и по този начин да го предскаже. Тази футурология никога не познава бъдещето. (Класически пример е прогнозата на Менделеев за ръста на замърсяването на европейските градове с конска тор.) Продълженото настояще не съвпада с никоя версия на реалното бъдеще.

Некласическата футурология изследва т.нар. локуси на бъдещето. Това са някакви елементи, вече съществуващи в настоящето (напр. технологии), които обаче са несъвместими с линията на развитие на настоящето; те са "пипала, пуснати от бъдещето в настоящето" (А. и Б. Стругацки, "Грозните лебеди"). При това настоящето, като правило, активно се бори с тези пипала и се мъчи да ги отсече.
...
Аз не бих направил подобно разделение точно по този начин, но има някаква логика, с която съм съгласен.
Сещам се за събратята (само по име!) на киберпънка - стриймпънка и дизелпънка, които разчитат точно на това. Количествени натрупвания от пара и/или нафта. Но въпреки че имаме някакво качествено изменение във времето, то не е достатъчно и съответната технология не надскача нишата си.
От известно време така нареченото крипто (вериги от блокове (blockchain)) се опитва да се напъха навсякъде, но с малки изключения, остава да работи само в спекулативните крипто-валути. Машинното самообучение (ML) набедено за ИИ, колкото и да порасне количествено, качествено ще мръдне съвсем леко, ако технологията не направи пробив за нещо по-ефективно.
Тоест, пипалата от бъдещето - криптото и ИИ - се борят да излязат от нишата си, но не настоящето им пречи, а просто трябва да приемем, че има технологии, които просто не успяват да допринесат съществено и да се възприемат глобално.

п.п. Докато съм писал, 4096bits е добавил мнение, с което съм абсолютно съгласен.
Активен

stealth01

  • Гост
Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
« Отговор #37 -: Sep 27, 2020, 17:06 »
Регилигията винаги е била част от човечеството и е играла важна роля в него.
Ами... не съм съгласен. Това е обаче друга тема и не смятам, че ѝ е тук мястото.
Точно поради религията, не искаме мюсюлмани пришълци в Европа.
Това също.
В някоя от темите тук споменахме за малко "Дюн" на Ф. Хърбърт. Там религията също присъства силно. Това не пречи да е една от най-добрите фантастики писани някога. Присъства също и в "Хиперион" и останалите части. Религията присъства дори в "Еон", в която се говори за едно общество, неимоверно напреднало технологично.
Да, така е. Това, че се разглежда дадена тема, не прави автоматично произведението добро или лошо. Важното е, по какъв начин авторът успява или не успява да съчетае идеите си и да се получи цялостна творба. Някои писатели разказват увличащи истории, съчетаващи вярвания и идеи, над които човек може да се замисли, да извлече поуки и да надгради сам себе си. Други добавят собствените си фантазии и ги представят като абсолютна истина, мисли, които се бият със себеподобните си и оставят в крайна сметка единствено хаос.
В сериала става ясно, какво се случва със Земята заради фанатизма. Може и да има нещо с темата. Споменах го тук, защото в сериала някакви андроиди играят важна роля.
Другата седмица ще довърша сериалът и ще дам окончателно мнение. Не искам да изливам спойлери. Но фанатизмът едно на ръка, но толкова много религиозни тропи се ползват, включително от андроидите, че чак боли.
Активен

ray

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1447
    • Профил
Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
« Отговор #38 -: Sep 28, 2020, 07:28 »
"Константин" съм го гледал, за демони и за обсебени от тях хора, хубав е.

Ще пусна още едни откъси. Ако на някой му е интересно и не е чел тези статии силно препоръчвам да ги прочете. А за най-накрая след като е прочел всички статии да си остави "Антипроектна футурология - Граници на развитието - България 2030-2100". Това е като  научен труд, дългичко е, трябва да отдели повечко време, но е страшно интересно. Аз всичко съм изчел. Приятно четене :).
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD_%D0%9F%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B2_%28%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%29
...

Една от дефинициите на индустриалната фаза е, че при нея имаме машинно производство на стоки. По аналогия се извежда, че в информационната (когнитивна) фаза на цивилизация ще имаме машинно производство на знания / информация, в противовес на днешния творческо-занаятчийски характер на умствения труд. Тоест локусът на това бъдеще е изкуственият интелект (в най-широк смисъл, а не само като способност за антропоморфно мислене), който е на границата на появяване и почти сигурно ще стане реалност в следващия половин век.

При това широкото внедряване на ИИ вероятно ще доведе до същия социален взрив, до който довежда в ранния капитализъм въвеждането на машините. Ще падне рязко престижът и заплащането на повечето умствени професии, тъй като ще се понижат и изискванията към тоя тип работници - те ще работят с компютърни системи и само ще натискат копчетата на искините (както работникът, вместо да кове, тъче и пр., натиска копчетата на машината). Ще се формират маси от "умствени шерпи", "пролетарии на умствения труд", и цената на човешкия интелект ще се срине също както през XVIII-XIX в. се е сринала цената на тъкачите и металурзите.

(В контекста на тази екстраполация ниската цена на интелекта в бившия соцлагер, смятана за негативно явление, всъщност е симптом на бъдещето!)

11. Една класификация на възможните бъдещи типове цивилизация (С. Переслегин) споменава след информационната т.нар. хаотична фаза, чиято основна черта е "машинното производство на [социални] фазови преходи". Този нов тип "динамична цивилизация" трябва да се отличава от стария с това, че променливи величини стават тъкмо културните константи - държава, икономика, общество, човек. Тоест динамичната цивилизация - това е "перманентна революция на съзнанието" (нали културните константи са виртуални същности, съществуващи не във външния свят, а в нашите глави). Неин технологичен локус са психоделичните технологии, водещи началото си от 50-те г. и фактически забранени след 1974. Някои от тях са: импринтинг и реимпринтинг под ЛСД, "психокорекции" под кетамин с електрошоково закрепване, подпрагови въздействия и др. Към тази група може да се добави и биологичната обратна връзка (БОВ).

Едно разширение на БОВ и психотехнологиите в бъдеще вероятно ще включва и технически импланти в мозъка, а също вълново стимулиране на мозъка в различен режим (напр. ако се подават на двете полукълба вълни с различен спектър от тита- до бета-честоти, може да се сменя доминантното полукълбо, типът информационен метаболизъм и др.).

Всичко цитирано по-горе е доста интересно и логически възможно с едно голямо обаче !

В повечето случаи еволюцията на човека (като вид) се разглежда главно от негова (и на създадения от него свят/технократски) гледна точка.
Взема се предвид историята и тенденциите в сегашното развитие, обаче не се разглежда неоспоримия факт, че човечеството живее в една среда (Земята,Природата, Космоса) и е неразривно свързан с тях  ::)
Без тях не би съществувал въобще  >:D

Ще опитам да дам пример, Земята много често се разглежда като съществувала преди милиони години (при това приблизително при сегашните или някакви близки/поносими условия).
Същото се твърди и за бъдещето, нещата си стоят (относително непроменени/малко изменени) и само човека и създадения от него свят се развиват - това обаче не е вярно (надявам се да сте съгласни).

Влиянието на човечеството върху средата е все по-голямо и при сегашния модел на развитие неизбежно ще нараства, съответно и последствията от тази дейност.
Но тъй като това е една свързана система (с обратна връзка) и човека изпитва влиянието на променената среда, от която изцяло зависи живота му (в сегашната му форма на съществуване/проявление).

Тоест научните теории (и всякакви други прогнози) които разглеждат света и човека преди милиони години и отново след много/десетки години, основно разглеждат само развитието на човека и създавания от него свят/продукт !
И без да се замислят допускат, че външните условия се променят, но не толкова че света да стане съвсем друг (една бих казал не напълно осъзната презумция) но дали това е (и ще бъде) вярно е друг въпрос.

Никак не бих искал това да се приема за критика, а по-скоро да са едни допълващи размишления и тема за размисъл  8)
« Последна редакция: Sep 28, 2020, 07:34 от ray »
Активен

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3395
    • Профил
Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
« Отговор #39 -: Sep 28, 2020, 11:32 »
А Blakes'7 дали се класифицира като киберпънк?

Има си всичко - Корумпирана Федерация, Аутсайдери, които са много интелигентни и се борят с федерацията. Високо интелигентни компютри, контролиращи всичко.....
Според мен това е фантастиката с най-добрите сюжети и игра. Малко е старичка и ефектите/реквизита много не се вписват в съвременните представи...

Гледах  и Blade Runner (1982) за да разбера какво аджеба е това киберпънк. Не ми хареса. Почна много хубаво ама след това стана един бавен, бавен....без много смисъл.

Колкото до това, че много фантастики дават едно деградило бъдещо общество .... Ами живеем в КалиЮга. Нещата за в бъдеще няма да се оправят ами ще деградират. По някакъв начин фантастикте напипват бъдещето.

Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

stealth01

  • Гост
Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
« Отговор #40 -: Sep 28, 2020, 16:56 »
...
Тоест научните теории (и всякакви други прогнози) които разглеждат света и човека преди милиони години и отново след много/десетки години, основно разглеждат само развитието на човека и създавания от него свят/продукт !
Ами, темата е за фантастичен жанр в литературата. Тоест, допускат се определени волности базирани на научни теории, но не задължително закотвени само и единствено в настоящите осъзнати факти.
Във фантастиката е напълно нормално да се вземе дадена теория и да се поразсъждава, какво би се случило... Ако можем да управляваме гравитацията, ако разберем как работи квантовата физика, ако изнамерим начин за удължаване на продължителността на живота и т.н. Фантазираме си, какво би се случило напред в бъдещето и как то ще се отрази върху нас и света около нас.

... По някакъв начин фантастикте напипват бъдещето.
То това е малко като с вица за циганинът, който казвал:
- Мойте циганета винаги познават времето. Едното вика - ще вали, другото вика - няма да вали.

Та и с фантастите така. При толкова много изфантазирани казуси, все се напипва нещо от бъдещето :)
Активен

4096bits

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6151
    • Профил
Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
« Отговор #41 -: Sep 28, 2020, 18:22 »

... По някакъв начин фантастикте напипват бъдещето.
То това е малко като с вица за циганинът, който казвал:
- Мойте циганета винаги познават времето. Едното вика - ще вали, другото вика - няма да вали.

Та и с фантастите така. При толкова много изфантазирани казуси, все се напипва нещо от бъдещето :)
Аз си мисля, че по-скоро го създават. Внушават идеи на хората, които мечтаят и в един момент те се сбъдват.
Активен

As they say in Mexico, "Dasvidaniya!" Down there, that's two vidaniyas.

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3210
    • Профил
Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
« Отговор #42 -: Sep 28, 2020, 19:06 »
И аз се чудя сега това напр. киберпънк ли е или е обикновен пънк?  ???

In Time (2011)
..ама можеше поне баш пънкар да фанат в главната роля  >:D
Активен

stealth01

  • Гост
Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
« Отговор #43 -: Sep 28, 2020, 20:45 »
Аз си мисля, че по-скоро го създават. Внушават идеи на хората, които мечтаят и в един момент те се сбъдват.
Мдам, но точно с внушаването на идеи и мисли залитаме към пропагандата, която е малко по-различен „жанр“.
Футуролозите обикновено изграждат даден свят с цел да ни покажат последствията от дадена идея. И ако тя е логически издържана, и ни допада, бихме се стремяли към нея, ако ли пък не - ще страним от нея.
Лично аз не смятам, че писателят трябва да набие в главите на читателите си своите идеи. А да им даде храна за размисъл, която те сами да обработят и изградят собствено мнение.

In Time сигурно съм го гледал, ама грам спомен нямам, което или не говори особено добре за филмът, или трябва да почвам да пия гинко билоба...
Активен

linuxandor

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 47
  • Distribution: Debian, openSuSE
  • Window Manager: KDE, Xfce
    • Профил
Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
« Отговор #44 -: Oct 03, 2020, 20:24 »
Малко ми е сложно това за превод, но ще го пусна, понеже виждам, че повечето разбират английски.
...
"We have sleep walked into dystopia. 2015. This is the age of Cyberpunk made real by technological advance and the decline of the nation state.
The post scarcity economy is coming. Automation is coming. AI is coming.
...
The future imagined by writers like William Gibson and Neal Stephenson (to name but two) have gradually become frighteningly prophetic as the snow ball gained momentum down the mountain of reality - to put it very succinctly, we’re living in a 90’s Cyberpunk Novel. No, really. We are."
.....

001-cyberpunk2015.txt
====================================================

 What Cyberpunk means in 2015.
—————————–

    Back in the 90’s Cyberpunk was a slightly confused Willow O’ The Wisp concept. The term had been co-opted by fashion, music, futurists, hackers and technologists all around the same time. In the true spirit of the punk part of the term there was no coherency, and no sense of organisation
and no cult of dogma. It was a loose term to describe someone into the extremely diverse array of fiction that sported the term and or the aesthetic of those worlds they portrayed.
   Fast forward to the present day. The history of popular opinion now erroneously regards the 90’s as a far more coherent time for a movement called Cyberpunk. After all so much of what we associate came from or was ‘culted’ at that time. As an example consider the movie and literary aesthetic of Cyberpunk, films like; Terminator 2, Hackers, Blade Runner, The Matrix etc (the list goes on, exhaustively in many places online including http://cyberpunkonline.net/cyberpunkarchive) and all the works of Gibson, Jeff Noon etc etc.
    All of this work is heavily and consciously associated with Cyberpunk as a ‘movement in retrospect’, in truth many aspects of those films do not fit at all with the underlying themes (or one a nother), it’s only when viewed as a whole does the picture of  Cyberpunk form as a wonderful world and subculture.
     Cyberpunk differs from many other flavours of subculture and fiction however. In the case of Cyberpunk the wisp that was a dream, that was a mere train of thought in the minds eye of technologist creatives, somewhere along the line, began to manifest in reality - like a snowball rolling down a mountain side turning into an avalanche.
    The perception of a type movement in the past is false, but that doesn’t matter - the movement happened none the less albeit in a much more subtle way. The world imagined by the aesthetic and predicted technology of Cyberpunk is here in 2015. From fashions, the dystopian avant-garde politics, cyber warfare, hideous personal surveillance, the complete apathetic allowance and acceptance by the general public of both nation-state and corporations alike obvious (and amateur)
erosions of individual privacy in the name of freedom and commerce and the corporate enslavement of all but the richest private citizens… and perhaps most importantly the role technology plays in our everyday lives; dominating them, sucking us into algorithms of big data and demographics. The future imagined by writers like William Gibson and Neal Stephenson (to name but two) have gradually become frighteningly prophetic as the snow ball gained momentum down the mountain of reality - to put it very succinctly, we’re living in a 90’s Cyberpunk Novel. No, really. We are.
    We have sleep walked into dystopia. 2015. This is the age of Cyberpunk made real by technological advance and the decline of the nation state. The first world has seemingly embraced absolute corporatism, as the third world is left behind in a dark age of mismanaged philanthropy, exploitation and neglect - left to scavenge the scraps of advancement by the pseudo utopian oligarchs gifted near ultimate power by the ignorance of government in the past few decades who have let their own grasp on power be usurped by the march of the unholy alliance of corrupt big business and eager, hungry and naive talented technologists.
    The human race appears to have stumbled the world and civilizations they created into a new social system, and not by mass consensus, indeed by mass apathy, where a technological elite now props up old world money and banking largely only for appearances sake. The post scarcity economy is coming. Automation is coming. AI is coming. And the lists of the have and have nots of this brave new world have already been drawn up by those turning the cogs and I doubt you are on the have list.
    All those who chased after the colourful dragon and ultimate tech romance of the Cyberpunk future during the 90’s are now getting to taste the dystopia we thought would be so cool - before we get to hand the crumbling, burning tech hell we’ve created to our children as the only existence they have ever and will ever know. Grim isn’t it?
    Unlike previous contemporary radical and revolutionary social movements from the 1950’s, and in particular the much reminisced about 1960’s (what did the hippy’s actually achieve?) who dreamed and preached of change and revolution -my- generation actually achieved it through technology - bypassing governments and ideologies like deft ghosts in the shadows until it was too late to stop them. The world has changed forever due to the nerds, geeks, hackers, punks and phreaks of yesteryears basements.
    Like all revolutions the change started small and ended bloody, dramatic and in no way resembling what those who instigated it actually wanted. And in this instance it may have ultimately destroyed life as we know it, and human freedom as we deserve it. Because it’s true to say the only thing this the real Cyberpunk Era lacks from it’s embryonic speculative fiction predecessors is perhaps the most important element of those wonderful, inspiring stories which spawned it;

    Resistance.

    High tech, low life.

    tl;dr Welcome to tech Hell.

    ===============================================================================
    EOF
« Последна редакция: Oct 03, 2020, 20:31 от linuxandor »
Активен

You’re not ready for the reality. Nowhere near. Open your mind. This has been the first real transmission of the signal.