Linux за българи: Форуми

Нетехнически теми => Идеи и мнения => Темата е започната от: Rag в Jun 18, 2006, 11:51Титла: Bsd или linux?
Публикувано от: Rag в Jun 18, 2006, 11:51
Здравейте,

От известно време се занимавам с изучаване на една от комерсиалните Unix операционни системи. Бих искал едновременно с това да изучавам и някоя от Linux или BSD операционните системи. Тъй като нямам абсолютно никаква представа от тях, може ли да ми дадете обяснение къде се състои разликата между тях като структура, като йерархия... като всичко. Също така коя от тях за какво е по-подходяща... Защото хората, които познавам и разбират от linux или BSD като ги попитам или не могат да ми отговорят защо е по-добра, или с усмивка ми казват "най-добрата операционна система е тази която знаеш най-добре"  :)
Много ви благодаря на всички предварително. Надявам се тази тема да не предизвика война между потребителите на различните операционни системи.

П.С. Ако ви мързи да пишете ще се радвам и на линкове, където мога да се образовам.


Титла: Bsd или linux?
Публикувано от: в Jun 18, 2006, 12:29
BSD, Linux - все тая...
Ако искаш да си изкарваш хляба с това, препоръчвам линукс.
Ако трябва да поддържаш HP-UX, AIX ili Solaris - тогава БСД (по-близко е като усещане).
Linux ще ти е по-лесен като начало и ако избереш него, но все пак "трябва да поддържаш HP-UX, AIX ili Solaris", тогава инсталирай SLACK ili Gentoo.


Титла: Bsd или linux?
Публикувано от: betso в Jun 18, 2006, 12:37
Тук има информация по въпроса, като не трябва да се забравя, че това е гледната точка на FreeBSD.
Отговора, който си получил от твоите познати, е доста сполучлив и до голяма степен верен. Или с други думи, колкото и да е добра (какво всъщност значи "добра"?) една операционна система, тя може да разгърне способностите си, само ако ти й "позволиш", т.е. ако я познаваш и я накараш да прави това, което искаш, по начина, който ти смяташ за най-добър.
Както Линукс, така и BSD, имат предимства и недостатъци. Преминаването от едното към другото не би трябвало да е проблем, ако имаш общи UNIX-познания. Опитай и реши, кое ти допада най-много и до къде можеш да правиш компромиси с едно или друго.
Аз започнах със Slackware, минах през CRUX и сега съм на FreeBSD. За мен не е проблем да гледам списъка с подържания от *BSD hardware, преди да си купя нещо ново, но за теб може и да е. Това го давам само като пример за компромис, който е свързан с личния избор на операционна система.

Успех!
:)


Титла: Bsd или linux?
Публикувано от: Rag в Jun 21, 2006, 19:27
Мерси много за мненията. След като ги прочетох реших да си закупя desktop pc, на което BSD да върви без проблеми откъм хардуеър. На него ще сложа също и Slackware а вероятно и Gentoo.
Мерси за мненията ви отново.