Linux за българи: Форуми

Linux секция за начинаещи => Настройка на хардуер => Темата е започната от: Rag в Oct 23, 2006, 00:47Титла: 100 linux виртуални машини на 1 система
Публикувано от: Rag в Oct 23, 2006, 00:47
Здравейте,
С какъв тип виртуализация според вас могат да се подкарат 100 виртуални машини на система от типа 4x Xeon 2800 и 8GB RAM? Всичките виртуални машини ще са с линукс. Условията са крашването на коя да е от тях да не влияе на останалите и също би било хубаво дистрибуциите да могат да бъдат различни, но не непременно. Аз съм запознат с vmware и в момента се запознавам с LVS. Според мен vmware вирутализацията е твърде тежка за да тръгнат 100 Linux-a на такава система... Все пак, ако някой има опит с нещо подобно, ще се радвам да го сподели. Всякакви идеи са добре дошли.

Отговора на въпроса "За какво по дяволите ти трябва това" е... таковата.... трябва ми :-)


Титла: 100 linux виртуални машини на 1 система
Публикувано от: Kalin в Oct 23, 2006, 01:06
Не толкова "за какво по дяволите", колкото ще е хубаво да кажеш какво ще пускаш на тези виртуални машини? Какво ще прави всяка една от тези машини?


Титла: 100 linux виртуални машини на 1 система
Публикувано от: stealth01 в Oct 23, 2006, 01:32
мда, предполагам може да се измисли нещо по-различно от 100 вируални машини...


Титла: 100 linux виртуални машини на 1 система
Публикувано от: alabal в Oct 23, 2006, 07:32
След като е толкова сериозна работата, защо не помислите за платените варианти на Vmware? Те имат сървър и подобни решения за много виртуални машини?


Титла: 100 linux виртуални машини на 1 система
Публикувано от: Hapkoc в Oct 23, 2006, 07:41
XEN?


Титла: 100 linux виртуални машини на 1 система
Публикувано от: vaniop в Oct 23, 2006, 07:53
Определено XEN. При този тип виртуализация (със hypervisor) цената която плащаш за абстракцията на хардуера е най-ниска, защото ядрото на виртуалните операционни системи е модифицирано. Щом като ще пускаш Линукс ВМ си идеален кандидат за XEN-решение.

В работата ми използваме XEN за развойна среда, която да осигури на всеки разработчик "собствени" сървъри на които да си маже без да го псуват колегите. Реално при XEN единственото ограничение е RAM-а, но ти гледам, че си се подковал :). На този змей би трябвало да можеш да пуснеш 100 виртуални с по около 70-80мб RAM всяка.
Не сме пускали чааак толкова много ВМ на една физическа машина, но мисля, че няма да имаш проблем.
За vmware просто се откажи - ще ти трябват двойно повече ресурси за да пуснеш същата постановка..


Титла: 100 linux виртуални машини на 1 система
Публикувано от: teleport в Oct 23, 2006, 08:25
http://en.wikipedia.org/wiki/OpenVZ

http://openvz.org

На PIII-866 с 512 рам съм пуснал 5 виртуални машини, всяка със mysql и apache. Хоста и виртуалните машини са CentOS 4. Работи значително по меко от xen. Написах си няколко php скрипта за създаване, стартирате, спиране и ъпдейт на виртуалните машини и мисля скоро да го пускам в употреба.


Титла: 100 linux виртуални машини на 1 система
Публикувано от: gat3way в Oct 23, 2006, 08:54
Хм, това ще е интересен експеримент :)

Да си представим хипотетичния момент в който на 100 xen домейна им минат скриптовете в cron.weekly (при debian да речем), където има updatedb...такова I/O натоварване ще направи цялата система неизползваема за известно време...

А и да бридж-неш реален мрежов интерфейс към 100 alias-a...ухааа това ше е забавно натоварване също така ако има повечко трафик.

Според мен ще се наложи железото да е няколкопроцесорно, поне с 8г рам, няколко бързи етернет интерфейса, а дисковата подсистема да е от поне 5 диска в раид0, за да се понесат пиковете и освен това за сигурност да са мирър-нати с още толкова в раид1. Ще се реализират интересни решения от сорта на bind-ване на IRQ-та на определен процесор и т.н.

И на dom0 не трябва да се прави нищо че скапе ли се поради някаква причина ще настъпи принудителен Армагедон :)


Титла: 100 linux виртуални машини на 1 система
Публикувано от: Rag в Oct 23, 2006, 10:39
@alabal:
Ами аз точно vmware server имам предвид, той е напълно безплатен за некомерсиални цели.

@Hapkoc & vaniop:
Веднага започвам да разглеждам Xen. Целта е точно както сте я видяли - който каквото омаже за себе си да маже. Всяка виртуална машина също така вероятно ще си има собствен web server + вероятно ползващите ще наслагат и всякакви неща свързани с irc - клиенти, ботове, bnc...

@teleport:
OpenVZ от един пръв поглед ми изглежда като най-логичния избор, тъй като ОС различна от линукс няма да се пуска, а пък поне според тях самите гълта най-малко ресурси за виртуализация. Обаче възниква въпроса на каква цена е реализирано това да хаби толкова малко ресурси - може бе орязана гъвкавостта на цялата работа...

@gateway:
Да, за доста от нещата си прав, за някои от тях вече съм помислил - RAID 01 и повече от един мрежови интерфейс.

Само искам да уточня, че това нещо го планирам за малко по-напред във времето, някъде 3-4 тримесечие на 2007, но ми се иска да съм горе-долу подготвен за осъществяването му когато хардуеъра е налице...

Също така основен въпрос е ограничението на ресурсите които могат да ползват потребителите за да не може един от тях тръгвайки да търси сумата на всички прости числа до 1 милион да вземе цялото процесорно време. Рам-а предполагам не е проблем да се разпредели, дисковото пространство е ясно, остават I/O и процесорно време. Трябват ми някакви Workload Management политики, които да позволяват на юзера да ползва всичко, докато не влезе друг и т.н.. Да има примерно гарантирано количество, минимум и максимум на ресурсите и да има динамично преразпределение в зависимост от натовареността на системата. А това изключва nice/renice... Някаква идея за нещо такова в linux, защото аз съм съвсем нов в това поле... Май в selinux допълнението има нещо подобно, но просто не съм запознат.
Като цяло всичко това е доста амбициозно за моята натура, но аз не се плаша :-)


Титла: 100 linux виртуални машини на 1 система
Публикувано от: zeridon в Oct 23, 2006, 15:36
С изискванията в последния пост определено OpenVZ или платеният вариант Virtuozzo/HSPC.

Справят се доста добре. До момента най сериозното натоварване което съм виждал е 250 linux VM -та на система с 2 x XEON @ 2,4 Ghz + 4G ram. (С платеното виртуозо)