Покажи Публикации - vaniop
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2
1  Нетехнически теми / Предложения за български проект / България има нужда от Интернет страница -: Jul 16, 2007, 14:01
Аз също неведнъж съм си представял страница за обществени дискусии, където да могат да се публикуват мнения и да се провеждат електронни петиции.

Разбира се, това може да е един голям форум, но ми се струва, че във форуми от този род човек много лесно се губи (особено ако има огромна лавина от мнения -- трудно чета внимателно повече от 10-ина коментара, особено ако са дълги). За това, може да се подходи малко по-различно: да речем тече някаква дискусия, разбира се има различни гледни точки, всяка от тях се представя (от модератора) с няколко изречения. Започват да валят коментари (публично видими), модераторите преценяват и подбират части от коментарите, които допълват съответната гледна точка и допълват първоначалният текст който са написали. Така, хората ще могат да прочетат бързо "за" и "против" доводите и да си съставят мнение по конкретната тема. Нещо такова. След като темата стане достатъчно пълна (демек изказани са достатъчно много мнения) може да се отвори гласуване, което да показва не само в проценти, а и в брой, колко човека мислят еди-как-си.

Ако това стане достатъчно голямо, няма да може да бъде игнорирано. Как мислите?
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Какво слушате сутрин докато се събуждате ? -: Nov 15, 2006, 14:53
Няма нищо като целия "Dookie" на Green Day заедно с кафето. Иначе радиото дето с музиката и камъните също влиза много благо напоследък '<img'>
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / 100 linux виртуални машини на 1 система -: Oct 23, 2006, 07:53
Определено XEN. При този тип виртуализация (със hypervisor) цената която плащаш за абстракцията на хардуера е най-ниска, защото ядрото на виртуалните операционни системи е модифицирано. Щом като ще пускаш Линукс ВМ си идеален кандидат за XEN-решение.

В работата ми използваме XEN за развойна среда, която да осигури на всеки разработчик "собствени" сървъри на които да си маже без да го псуват колегите. Реално при XEN единственото ограничение е RAM-а, но ти гледам, че си се подковал '<img'>. На този змей би трябвало да можеш да пуснеш 100 виртуални с по около 70-80мб RAM всяка.
Не сме пускали чааак толкова много ВМ на една физическа машина, но мисля, че няма да имаш проблем.
За vmware просто се откажи - ще ти трябват двойно повече ресурси за да пуснеш същата постановка..
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / 100 linux виртуални машини на 1 система -: Oct 23, 2006, 07:53
Определено XEN. При този тип виртуализация (със hypervisor) цената която плащаш за абстракцията на хардуера е най-ниска, защото ядрото на виртуалните операционни системи е модифицирано. Щом като ще пускаш Линукс ВМ си идеален кандидат за XEN-решение.

В работата ми използваме XEN за развойна среда, която да осигури на всеки разработчик "собствени" сървъри на които да си маже без да го псуват колегите. Реално при XEN единственото ограничение е RAM-а, но ти гледам, че си се подковал '<img'>. На този змей би трябвало да можеш да пуснеш 100 виртуални с по около 70-80мб RAM всяка.
Не сме пускали чааак толкова много ВМ на една физическа машина, но мисля, че няма да имаш проблем.
За vmware просто се откажи - ще ти трябват двойно повече ресурси за да пуснеш същата постановка..
5  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Микрософт пак ни прецакаха -: Oct 17, 2006, 13:04
Преполагам, че MicroSoft много скоро ще имат пълна съвместимост с всички отворени формати. Това е именно, защото (както @icobgr спомена) държавните администрации ще започнат скоро да ползват тези формати (къде заради директиви не ЕС, къде защото наистина го осъзнават като нужда). А MS не искат да губят държавните администрации. И тогава нещата ще се решат по естествен начин.
Без да се обиждаме, обаче, @CTEHATA, идеята за CSV ме кара да се усмихвам. Един вид оправя ми деня '<img'>
Това ли е максимума, който можем да предложим като алтернатива на Excel? Недей, ще ни се смеят! Няма ли нещо дето поне да може да смята (CSV не можеше последния път като проверих)...
Защото доколкото виждам в цитата, НАП предлага "софтуер". Тоест тези декларации най-вероятно нещо смятат. А не върви да кажеш "ако аз няма да мога да смятам, значи и другите не трябва да могат". Още един път повтарям, че този софтуер е екстра и като такава се гони максимално КПД, а не спаведливост за всички.
Това е общо взето схемата. Мен примерно не ме кефи да има толкова коли в София, обаче на болшинството му е по-лесно да има. Е какво сега, мислиш ли, че мога да претендирам да няма коли в София, пък те да ги спрат, защото "В никакъв случай не трябва да се прецакват едни, заради други"? Да предложиш CSV е все едно да преложиш да заменим колите с каруци. Пък хайде обесни им после на всички шофьори, че така е най-добре за всички (хем те си се движат, хем на теб ти е чист въздуха). Примерно.
6  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Микрософт пак ни прецакаха -: Oct 17, 2006, 11:52
Бе то ако тръгнем така да разсъждаваме, и наличието на компютър не е безплатно. Винаги имаш варианта да "комуникираш" с държавата отивайки безплатно на гише в НАП и говорейки с лелка, попълвайки хартиена деклация и прочие.. Оттам насетне всичко е екстра, която администрацията прави за да улесни и себе си и хората. И понеже MS Excel е най-разпространеният и най-лесният за ползване софтуерен продукт, който би им свършил работа (без да става дума, че така или иначе сме им го купили) много ясно, че са го използвали..

Другото, което ми хрумва е, че ако целта им наистина е да спестят усилия на хората, е - направили са правилния избор. Все още сме твърде малко (хората използващи отворени формати и софтуер) за да сме фактор. Дефакто, след като за администрацията не е задължително да използва отворени формати (а не е, защото е осигурила безплатна комуникация "на гише"), нормално е да се съобразява с болшинството от хората.

Какво мислите?
7  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Микрософт пак ни прецакаха -: Oct 17, 2006, 11:21
Ми нали на държавната администрация сме и купили MS Office.. Няма нищо ненормално в това да си го ползва. Щях да се чувствам прецакан ако не го ползваше..  '<img'>

А доколкото разбирам, от точно тези документи ще имат нужда само фирми, които реализират достатъчно големи стокообороти. Е такива големи риби не вярвам да им пука. Те така или иначе не биха ползвали нещо различно от Windows.

Та споко. Не сме толкова прецакани '<img'>
8  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Заличаване на следи -: Aug 24, 2006, 17:50
Ако нещо си правил в конзолата може да завършиш конспирацията с

Примерен код
rm -f ~/.bash_history && kill -9 $$


'<img'>
9  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Защо x на linux не е толкоз добър -: Aug 21, 2006, 15:08
X на Линукс не е толкова добър (няма какво да се лъжем, така е), защото десктоп-а от скоро е в приоритетите на Линукс обществото. До преди 2 години (или нещо такова) никой не говореше за Линукс-базирани десктоп машини. Пазара (така да се каже) беше по-ясно очертан -- windows в офиса, macintosh за мултимедия и предпечат, linux (и други unix-подобни) на сървъра. Изглежда в момента определени големи риби се опитват да избият зъбките на microsoft и наливат кинти, че да може и Линукс десктопа да заизглежда някак по-човешки.
Конкретно за X, носят се легенди, че това е един много зле написан софтуер (не съм го проверявал). Откъм производителност, windows е по-добре на десктоп-а, защото там графичните примитиви са в ядрото и предполагам им се дава много по-голям приоритет. За това windows изглежда "по-мазен".
Друга причина X да ти изглежда по-зле са шрифтовете. Не знам модерните дистрибуции с какъв freetype идват (аз съм със Slack и неговия freetype е девствен), но докато не си прекомпилираш въпросната библиотека с една опцийка за bytecode interpreter, стандартните TTF шрифтове изглеждат лайняно (разбирай много по-зле същите на windows.
Последното, което ми хрумва е една реплика на графичния ни дизайнер, когато някой му показа прототипа на KDE4: "Не мога да си обясня, как с такова голямо Линукс общество никой не може да измисли визуална концепция, която не изглежда като пълен боклук". Е, предполагам, че хората, които създават въпросните визуални концепции (ако изобщо има такива) са предимно програмисти '<img'> Или поне не са професионални дизайнери.
Не ме разбирай грешно, X-а може да изглежда сравнително добре ако се заиграеш с него (нещо, което всеки малко или много прави).
Лично аз вярвам, че до няколко години ще има огромно подобрение в тази посока.
10  Програмиране / Общ форум / Програмиране -: Aug 10, 2006, 12:07
Само да вметна докато сме още на темата за C и C++.. '<img'>
Вярвам, че обектната ориентация е в главата на програмиста, а не в езика. Езика може да предоставя синтактични удобства, които улесняват ООП, но мисленето на автора е това, което прави програмата ОО или не.

На мен C ми е любимият език, защото има проста и много стриктна граматика. Близо е до желязото, а в същото време е достатъчно изразителен. Мисля, че е подходящ за обучение, защото ти налага да правиш много неща сам и тогава щеш не щеш се приучаваш оптимизираш и да ги правиш по най-простия възможен начин, защото иначе умираш. Не съм толкова краен да кажа, че няма нищо друго свястно като избор, но е добре да си минал през C, ако искаш да програмираш. Лично мнение..

Колкото за обектната ориентираност, ами типичен пример е ядрото на linux - писано е на C, а е обектно-ориентирано откъдето и да го погледнеш (да речем VFS и файловите системи, които го надграждат са типичен пример за полиморфизъм). Тъй че така наречените ОО езици само ти помагат да виждаш шаблоните по-лесно, но не са есенцията.

Всъщност ако човека иска да програмира само за забавление (колкото и абсурдно да звучи), може би наистина най-добре ще е да разцъка уеб програмирането (HTML, JavaScript, а после и нещо LAMP-ориентирано). Там поне резултата го виждаш много бързо и може да е много ефектен. Пък и гладен няма да останеш  '<img'>
11  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Rar -: Jul 21, 2006, 08:55
Цитат (ph5 @ Юли 20 2006,19:28)
Може ли да се инсталира libstdc++.so.6 на red hat9

Откровено казано, не бих тръгнал в тази посока. Тази библиотека е доста основна и не е ясно дали един такъв upgrade няма да се превърне в upgrade на цялата дистрибуция..  ':crazy:'

Само да направя едно уточнение. Понеже в зависимостите на този пакет пише, че очаква libstdc++.so.5 (каквото би трябвало да имаш инсталирано) ми се струва въможно да се опитваш да стартираш друга програма. Виж дали можеш да направиш нещо като

Примерен код
/usr/bin/unrar e <SOMEFILE>.rar


RPM пакета, към който ти пуснах линк инсталира unrar в /usr/bin/ (същото се отнася и за RPM-то, което пусна @redcure). Ако се окаже това случая (тоест ако горното сработи), най-вероятно имаш инсталирани rar и unrar в /usr/local/bin - изтрий ги и си разархивирай на воля  'B)'
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Rar -: Jul 19, 2006, 09:07
RedHat9 изглежда върви с libstdc++.so.5 (аз съм на slack и не мога да гарантирам, ама в интернет като гледам така ми се струва). Тоест изглежда си инсталирал unrar RPM, което е компилирано за по-висока версия на въпросната библиотека. Мисля, че ако си сложиш unrar RPM build-нато на RH9 ще си решиш проблема. Виж примерно това: http://dag.wieers.com/packages/unrar/unrar-3.6.2-1.rh9.rf.i386.rpm
13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Agent_smith -: Jul 05, 2006, 16:47
добре. това вече е приказка! '<img'>
не съм сигурен, че има в какво да те убеждавам, но по бира със сигурност ми харесва като идея. по тъмните очила и костюм ли да те позная или просто да се оглеждам за линуксаджии? '<img'>
14  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Agent_smith -: Jul 05, 2006, 11:39
Следя темата от вчера. Тогава започнах да пиша мнение и се спрях, защото ми се стори, че може и да се помирите.

Ще се опитам да обясня за последен път същото нещо с малко по-други думи. Смятам, че прозирам (криво-ляво) посланията ти (още повече когато са осеяни с линкове) и съм напълно съгласен с тях. Това, което ме дразни (а както виждам не само мен) е, че обесняваш наляво-надясно за чурките на хората, а в същото време си позволяваш да обиждаш публично, по този начин нарушавайки правилата, за които сам следиш. Ами добре, не е по правилата, изтрий му постинга, премести го в секция "Постинги, които дразнят Agent_SMITH" или както прецениш.. Смятам обаче, че добрият тон е от хубавите черти на един форум и ще се радвам да го има и във форума на линукс-бг.

Колкото до личните нападки, които ми се струва, че се каниш да насочиш към мен всеки момент: не приемай лично всичко, което ти пишат хората -- може понякога да са написали нещо с добра умисъл, без да искат да те засегнат (както казваш, истината понякога може и да е парлива). В случая не се опитвам да те засегна, а пък броя на съобщенията ми (вече 4 с текущото '<img'>) някакси.. как да ти кажа.. все не успявам да се почувствам нищожен '<img'>
15  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Agent_smith -: Jul 05, 2006, 08:23
Доста предубедени хора гледам тук са се събрали.. Май забравихте кога гледахте тъпо в конзолата и всеки наоколо ви казваше различни неща, от които нищо не разбирахте, но приемахте за чиста монета някои от тях. В повечето случаи на интуиция..

Имам някои неща да кажа на толкова спрягания "агент".
Изглежда онзи постинг си го пуснал в пристъп на някакво безсмислие или де да знам и аз какво там.. Човекът явно не се е ориентирал още в linux-джунглата и пита. Сипейки негативизъм не помагаш. Постигаш купища антицели. Отговаряйки му неаргументирано -- струва ми се, че даже пречиш. Или си мислеше, че този човек не е чул 1000 лични мнения по въпроса? Ако искаш да му помогнеш (а ми се струва, че би трябвало да искаш, щом правиш това, което правиш) кажи му къде да чете, как да се информира, така че да си изгради мнение, а не му давай собственото си.

Изобщо, хора, защо трябва да има нападки и лошо отношение тук? Нали уж по-добър свят? Или свободата е свобода, само когато имаш въжможност да се държиш гадно..

ПП1: @PhobosK, мнения от вида на "Защо в България винаги ..." ме карат да се чувствам като на пазара или в градския транспорт. И двете не предполагат сериозно отношение..

ПП2: @Agent_SMITH, истината може да е парлива или не и това зависи от намеренията на този, който (си мисли, че) я говори. Изглежда не разбираш, но критиката към теб не касае какво си казал, а как си го казал. Ако ти е интересно, опитай за домашно да предадеш същата "истина" по начин, който няма да обиди, а ще насърчи.
Страници: [1] 2