Автор Тема: ако някой знае как да каже моля  (Прочетена 695 пъти)

HellSteed

• Участници
  • Публикации: 9
    • Профил
Имам 1 проблем.Искам да задам пермисии на нов потребител,но....
проблема е там че не искам да променям настроиките за всички а само за дадения нов потребител.chmod няма да може да ми помогне тъй като чрез него не мога да укажа точния потребител и група за които да важат настроиките r,w,x.Ако някои знае как да се направи това моля да ми каже ще бъда много благодарен.пробвал съм със
chmod {<username>,<usergroup>} {+r,-w } /hda
но нищо не става тъи като ми изкарва непознат стринг.а искам да задам само +r  настройка на този потребител за целия hda но без да разбутвам натройката на останалите потребители.има и други групи потребители но този специално не мога да го сложа в нито 1 от тези групи.Работя в момента на Debian под графична среда GNOME.Но след това същото действие трябва да го направя и на сървъра а там вече е страшно да не разбутам настройките на останалите че ще има кавги много...Предварително Благодаря на Всички които се опитат да ми помогнат.
Активен

Hapkoc

• Напреднали
  • Публикации: 2117
    • Профил
ако някой знае как да каже моля
« Отговор #1 -: Jul 20, 2006, 11:02 »
Ако кажеш с каква точно цел искаш да дадеш права на тоя потребител върху /dev/hda може да е от полза.

Иначе можеш да направиш следното:

usermod -G `cat /etc/group | grep <USERNAME> | grep -vE ':$' | cut -d: -f1 | xargs | sed 's/ /,/g'`,disk <USERNAME>

Така потребителят <USERNAME> ще стане член на групата disk, на която по подразбиране принадлежат дисковите устройства в debian. Групата disk има права за четене и писане върху /dev/hda (и останалите дискови устройства).

Активен

HellSteed

• Участници
    • Профил
« Отговор #2 -: Jul 20, 2006, 11:06 »
не това е идеята.не смятам да му задавам такива права на тоя потребител тъй като ще работи от бозичка със Хипер Терминал вързан към сървъра.а пък ако на сървъра го сложа с такива права а съм му казал пасса а  ситуацията се е оплескала.искам да му задам само права за четене  но във целия хард( респективно РАИД МАСИВ )
Активен

Hapkoc

• Напреднали
  • Публикации: 2117
    • Профил
« Отговор #3 -: Jul 20, 2006, 11:39 »
Поясни се още. Не разбирам каква ти е целта, нито идеята.

Ако искаш да може да чете всичко по диска, то /dev/hda не върши работа. Явно (както споменах) не съм те разбрал.

Както споменах - кажи каква ти е идеята и крайната цел.
Активен

HellSteed

• Участници
    • Профил
« Отговор #4 -: Jul 20, 2006, 11:44 »
значи идеята ми е да пробвам първо на моето пц (на Дебиана ) да направя потребител които само да може да чете по харда но да не може да прави нищо друго ,за да мога след това като тръгна да правя това на сървъра да не се чудя какво да правя.но проблема ми е че не с chmod  не мога да кажа точно определен потребител( или група ) какво могат да правят и съм с вързани ръце в момента.
Активен