Дистро-центричност, да
'>
Аз лично съм много про-дебиански настроен, слабост ми е от 5 години (странно е че първият ми дебиан е корел линукс, хех). Мразя дистрибуции, които за да се администрират ефективно си имат някакви свои странни (сиреч различни от дебиан-ските, хех) конвенции, конфигурации, скриптове и т.н.
И въпреки това от известно време работя с редхат-ските ентърпрайски решения. Честно казано колкото повече ги опознавам, толкова повече ме радват. Преди време (докато имах някакви пристрастия и даже имах навика и малоумното желание да споря) редхатските дистрибуции бяха за мен всичко отвратително в линукския свят - рпм-ите ми изглеждаха с фатално осрана система от зависимости, организацията на инитскриптовете и конфигурациите ми се виждаше идиотска, изборът на софтуер който ползват ми беше дразнещ и така нататък.
Не виждам нищо лошо в това многообразие на дистрибуции обаче. Отразяват нуждите на широк кръг хора. Примерно аз не съм тип слакаджия и за мен компилирането на софтуер е нещо което гледам да избягвам когато мога. Не мога да си представя да администрирам голям брой машини и когато искам да ги ъпдейтвам да компилирам на всички тях нови версии, да се занимавам да пач-вам код за да тръгне като хората, да слагам флагове за оптимизации, да му загубя следите какво съм слагал, какво съм махал, коя версия, какво е останало по диска без да го разкарам и т.н.. Главно от мързел. Има хора обаче, които не ги мързи а и явно имат повече време и не им е проблем да го правят и им харесва. Въпрос на вкус дето казало кучето и си облизало *******
В крайна сметка ядрото е общо, библиотеките са същите, юзърспейските приложения повечето са същите и разликите не са особено фундаментални за да си струват подобни спорове.
Така че да, и мене не ми допадат дистро-базираните спорове, може би освен ако не се вземат насериозно.
Що се отнася до линукс - не, няма нещо което изключително да ме дразни. Има неща които ме дразнят, но не фатално много. Дразни ме че понякога девелоперите в бързината да фикснат някоя глупост или да нагодят нещо постепенно осират нещата и след време това несъмнено ще се отрази (или се отразява) на много ОС проекти - това в пълна сила важи за самото ядро, където кашата вече е огромна.