Принципно freebsd ми е по-добър вариант, но има хора които се плашат и предпочитат да си стоят на линукс.
А, има и хора, който предпочитат Linux, без да се плашат от BSD. Все пак, и BSD дели петте процента при сървърните машини, заедно с още няколко други OS. 95 процента от сървърите са под Linux. И, ако десктоп потребител може да се излъже от лъскав десктоп, при производителните машини случайност няма. Там, всичко е въпрос на внимателна преценка.
Ми нямаш простотията да правиш конф фйлове за генерирането на конф файлове (визирам GRUB2), системата се настройва само в един файл (rc.conf) вместо в resolv.conf, hosts, мрежовите настройки, настройките на рънлевълите. Бутал съм само в 2 файла системни за да настроя машината - loader.conf за модулите на ядрото и rc.conf за всичко останало. Останах възхитен как може да е толкова просто и същевременно толкова гъвкаво.
Ако няма да търсиш хостинг извън офиса и разполагаш с железата, има решения с freebsd с които нещата стават обидно лесно чак. Визирам freenas и pfsense. При мен freenas не ставаше, защото трябваше освен samba да подкарам и DB сървър. Наистина за сега не съм видял нещо, ако изключим пощата, което да става по-лесно на линукс от колкото на фрибсд или линукс решението да има някакво огромно предимство.