Малко допълнение към темата (ако на някой му е интересно): още съм така както бях - с openSUSE 13.2 и със тоя дразнещ ефект вентилатора да работи постоянно на високи обороти. Особено сега както е горещо вече не искам да го оставям да изчислява научни проекти, трябва на 30-40% да е CPU-то иначе скача температурата на 80°C даже 90°C при високи (high) 86°C, а критични (critical) 100°C. Но и при 20-30% CPU пак шуми. Пробвах под openSUSE 15.0 - проблема пак си стои. А пък искам постоянно да изчислява щото се включих към Gridcoin, виртуалната валута, която е свързана с тея научни проекти (BOINC) - колкото повече изчисляваш толкова повече печелиш. Вече имам малко GRC (Gridcoins) спечелени. Пък и вече се дразня с тоя шум. Досега се примирявах ама вече не издържам

. Трябва на Windows да го оставям да изчислява, а пък не искам. Със sensors гледам температурата, четох че май и оттам се прави настройката да не грее толкова, нещо със волтажа, сега както е по подразбиране CPU-то е с по-висок волтаж, нещо такова. Не мога по-надълбоко да влизам в тая настройка. Иначе нямам с какво друго да го натоварвам толкова процесора. Втори вариант е да си взема нов настолен комп (може и втора употреба), на настолен съм сигурен, че няма да има този проблем. Незнам. Уморих се да чета форума на openSUSE, и тук също четох. Има хора, които говорят за същия/подобен проблем, ама не мога да го настроя. Само с тоя софт "sensors", който инсталнах да разпознае какви датчици има на дънната платка и да направи config-файл и да гледам температурата на CPU-то поне. В една тема тук някой споменава нещо подобно, че процесора бил оставен undervoltage или overvoltage, мисля нещо такова беше. Ето откъс от програмата "sensors" при 50% CPU:
user:~> sensors
##(това е графичната карта NVidia GT520M, има и HD3000 iGPU в Sandy Bridge CPU-то, само че не e настроена в момента)
nouveau-pci-0100
Adapter: PCI adapter
temp1: +53.0°C (high = +95.0°C, hyst = +3.0°C)
(crit = +105.0°C, hyst = +5.0°C)
(emerg = +135.0°C, hyst = +5.0°C)
coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Physical id 0: +85.0°C (high = +86.0°C, crit = +100.0°C)
Core 0: +83.0°C (high = +86.0°C, crit = +100.0°C)
Core 1: +85.0°C (high = +86.0°C, crit = +100.0°C)
А това при 20% CPU и изчисляване по математически проект, той малко повече кара процесора да грее, щото използва преимуществено една функция от него - avx. Доста ненормално е вече. Страх ме е да не спре вентилатора. Цяла година съм така, не можах да направя тая настройка. Иначе Toshiba-та е корава машина. Вентилатора си работи и всичко друго също си работи.
nouveau-pci-0100
Adapter: PCI adapter
temp1: +51.0°C (high = +95.0°C, hyst = +3.0°C)
(crit = +105.0°C, hyst = +5.0°C)
(emerg = +135.0°C, hyst = +5.0°C)
coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Physical id 0: +95.0°C (high = +86.0°C, crit = +100.0°C)
Core 0: +90.0°C (high = +86.0°C, crit = +100.0°C)
Core 1: +95.0°C (high = +86.0°C, crit = +100.0°C)