Видео обработка с лаптоп за 1800?
За това нещо ще ти трябва доста място. RAM и диск - бърз диск. Големите ssd-та са все още скъпи. Ще ти дойде почти половината от цената на машината. Ще трябва да добавиш и RAM със сигурност, защото тази, с която ще продават машината няма да е достатъчно. Другото нещо е, че може да не е само добавяне на RAM, а подмяна, защото не се знае, какви плочки са напъхали вътре. На стария лаптоп исках да сложа 16 щото беше с 8 и се надявах да купя само осмица. Купих 2х8, защото вътре и двата слота бяха заети с 2х4. На този, който си купих за резервна машина се случи същото. От 16 да ги направя на 32, но си купих 32, защото вътре пак същата работа. Всички слотове заети. На новата машина, дето си взех преди време, отново същото. Ма понеже беше от магазина директо и още там исках да я поставят, ми казаха, че ще турат още една плоча 16 и готово. На други ден ми се обаждат, че вътре отново двата слота са заети и ще трябва да сложат 2х16. Изглежда ме усети този по телефона, че ми стана неприятно, че ще трябва да купувам 32 гига при положение, че ми бяха казали, че само 16 ще са нужни и ми каза, че няма да е необходимо да плащам нищо допълнително. Та тези 32 ми излязоха на цената на 16. Та рамта може да се окаже допълнителен разход. 32 гига за 4К видео задължително. С по-малко няма да се оправиш. Ако искаш нещо такова да правиш, ще трябва и машината да може да поддържа до толкова. За 1080 16 май ще те оправят.
Видеото. Не съм много сигурен, дали изобщо ще ти трябва допълнитена 3D карта, та може би да се огледаш за някакво Quadro. На мен едната машина ми е с такава, но не я товаря особено. Но за това - 3D или 2D производителност ще ти трябва - може и да бъркам. Ако ще е 3D обаче, поне нещо от ранга на GTX. Тези машини обаче май тръгват от два бона. А и подозирам, че ThinkPad с отделна 3D графика може и да няма. Щото такива ги водат геймърски, а те са друга серия.
За това, да е с поне четири ядра и бърз процесор, мисля, че не е нужно да споменавам.
Погледнах в два магазина, дето съм пазарувал.
В Ardes най-евтиния ThinkPad е с цена от 1972 лева, с 8 рам, 256 гига ssd, с вградена графика. Офис машина.
Този с 16 рам е с цена от 2122 и отново с 256 гига диск и вградена графика.
Споменах за допълнителните разходи за памет и диск. Добави ги и ще си оформиш сумата.
В Jar Computers има два по-евтини ThinkPad-а на цена около 1400. Плюс-минус пет кинта. И двата са с AMD процесори, но това по принцип не бива да те притеснява при новите модели машини ( ако тези са от новите модели - не ги зная, коя година са ), защото Intel в момента са в догонваща позиция и AMD ги издухват от всякъде. Но... Отново - 8 рам, 256 и 512 диск. По-евтиния е с по-големия диск
Но! 14 инча дисплей и двата. Не ти препоръчвам 14ка за видео обработка.
Имат петнайска за два бона, но отново 8 рам и 256 диск. Отново вградено видео.
Та след като описах картинката, стана ясно, че няма как да се впишеш в бюджета. ThinkPad по начало са си скъпи.
Втората ми машина, дето я направих 32 гига рам, я взех втора ръка за около 1300. Вече не помня, точно колко струваше. ThinkPad W540 с 512 ssd. С отделно видео Quadro K2100M. И със сензор за калибриране на цветовете на дисплея според светлината в помещението, на всичко отгоре. Дето не го ползвам за нищо. Сложих ѝ рам, щото беше със 16, купих ѝ Windows за триста и незная колко, кинта и още нещо имаше и стъпи към 1800. Споменавам Windows, че съм си купил, във форум за Линукс, обаче нямаше как.
Ако ти е задължително да е ThinkPad ( и те разбирам, щото са страхотни машинки и карат по много години ), втора ръка мисля, че ти е единствения вариант, ако ще обработваш видео. Новите с достатъчно памет и отделна карта са просто твърде скъпи. За нас. Операционна система предполагам, няма да купуваш, така че този разход може да го заделиш за допълнително дисково пространство. Един гига още към едни 512 или дори 256, дето да са за системата, диск и допълнително рам и ще ги вържеш тамън 1800.
След всичко това се надявам да знаеш вече, за какво да гледаш.