Автор Тема: Вярвате или не вярвате в киберпънка?  (Прочетена 53940 пъти)

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3194
    • Профил
Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
« Отговор #90 -: Dec 05, 2021, 20:40 »
Може Гога - пускаш браузъра и (докато е пуснат - може и без отворен таб) имаш socks5 proxy

  • 1. Start Tor browser
  • 2. Ако искаш имаше програмки за скриване на джамека - не знам под Усхадуя10+ дали още са вървежни ама би трябвало щото така се крият сите програмчета дето са само на икона в системния трей. Но номера със AlwaysOnTop вече не минава - смениха тотално 3Д ориентацията  :o
  • 3. и докато браузъра върви имаш socks5 proxy на стандартния порт
  • 4. пробвай напр.
Код
GeSHi (Bash):
  1. curl.exe -C  - -k -L -o "C:\path\output.ext" --socks5 127.0.0.1:9150 -A "Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:77.0) Gecko/20100101 Firefox/77.0" --url "http://host.com/path/file.ext"
  • 5. User-Agent е там щото някой сайтове се не дават на не-браузърни утилки да свалят от тях

    напр. тоя сайт ще ти (по)каже че ИП адреса не е вече твоя ами торния (или торския кое е по правилно)
    http://xhaus.com/headers


На слука  :P

П.П. Какво нещо е само богатсвтото на езика (па и ние сме с предимството да ползваме един от най-старите езици на тая планета).. напр. евал (съм им...), наевал, понаевал, доневал, изпонаевал, изпонаевал всички  :o
« Последна редакция: Dec 05, 2021, 21:16 от remotexx »
Активен

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3194
    • Профил
Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
« Отговор #91 -: Dec 05, 2021, 20:59 »
...
..портативна версия на Firefox с вграден в нея (но недостъпен извън него, например да се ползва от клиента на Mega.nz) демон на tor. Изглежда за разлика от ГНУ/Линукс тук не се предлага самостоятелен демон, който да управлявам с нещо като /usr/sbin/service tor restart.
...

Не е вярно че е недостъпен - виж предния ми пост (пуща се с пущане на браузъра и се спира със затваряне на браузъра - какво още искаш от демона.. а да смяната на ИП е пак от браузъра - точно както си го описал - с бутона за нова идентичност)


....например да се ползва от клиента на Mega.nz) демон на tor.
също не е вярно - ако клиента на Mega.nz който позлваш не поддържа - намери си клиент който поддържа socks5 proxy и си в играта 8)


...Е-е-е, да по-бавно е - особ. когато отсреща /изходната точка/ е некой като Гого с жица с 4 Кб/сек и макс ХХ МБ/месец трафик  :o

П.П. сега ако искаш нещо от сорта на torify ..не съм сигурен дали няма http proxy (gateway) дето да може да се връзва през socks5 proxy а да си работи като стандартно http proxy от другия край т.е. да можеш и като http proxy да си го ползваш (че и /баш/ за усхадуя) ама ако нямаш сядаш и пишеш - не е кой знае какво  :P


Ах то имало баят - размина ти се коденето  ;D
https://superuser.com/questions/423563/convert-http-requests-to-socks5
« Последна редакция: Dec 05, 2021, 21:13 от remotexx »
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8770
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
« Отговор #92 -: Dec 06, 2021, 08:28 »
Remo, първо съм пробвал, после пиша.



Петата иконка на лентата със задачите е на Tor Browser.

Иначе по точно този същия начин пускам Ungoogled Chromium. Под Дебиан по някаква причина онова нещо Tor Browser не работи.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8770
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
« Отговор #93 -: Dec 06, 2021, 10:36 »
Най-после сколасах да пиша и за това.

Ако ти е неприятно извънтемието в твоята тема, ще ти го почистя. Само кажи!



Не ми изглеждате много шашнати/разтърсени от тея информации за киберпънка. То няма и как да се разбере де. Значи знаете в общи линии за киберпънка. И сигурно щото сте по-така видели от живота и от компютрите и Линукс в частност. По- старши един вид, едни от първото поколение компютърджии-линуксджии, които са станали чичовци . Чакам някой да каже дали е прочел "Антипроектна футурология. Граници на развитието." Аз бях като космонафт във безвъздушното пространство като я прочетох. Два-три месеца ходих като замаян по улиците, такава фантастика дотогава не бях чел.
 Точно тоя филм (Total Recall) засякох по телевизията и точно тоя момент (женката със трите... "женствености". Ама не го изгледах, щото вече избягвам да гледам телевизия. Почнаха много засечки да правят - подигравателни и злобни и заплашителни също. Само по БНТ-тата не съм срещал засечки. Иначе по BTV-тата, по Nova, Diema, Animal Planet, National Geographic - постоянно засечки. Направо цяла масирана медийна атака. Това последните 3-4 години. Нон-стоп ви казвам. Такова чудо не ми се беше случвало досега. И хем не съм такъв човек да гледам много телевизия, даже малко гледам. Ама такива злобни и подигравателни засечки...

Всъщност повечето тук сме от второто поколение български линуксари и следващите, които силно се сливат. DDantgwin е от първото. Това са хората започнали 1997-ма на Слак.

Те се различават от второто (моето), което започнахме от 98-ма до към края на предния век. Защо само една година е разлика в цяло поколение?

Ами защото това са хора, виждали Интернет след 1993-та, когато навлиза у нас. През деветдесет и осма и до края на предния век, Интернет става масово явление. Интернет и Юникс са силно обвързани явления, както ще стане ясно.

И точно през тази година спират да съществуват BBS, Fido, новинарските групи и т.н. Идва времето на irc, icq, ел. поща, форумите и т.н. Ел. поща и преди това е била, но не е била свободни услуги с интерфейс на html.

Това е драматичната, драстичната разлика. Това поколение преди нас, познава Интернет в много по-голяма дълбочина. Паяжината (web) е  продължение на Интернет, който е продължение на tcp/ip (транспортния слой) и редица други протоколи, а той от своя страна наследява Ethernet (първия слой над физическия). Ние сме чували за тези неща, но най-много сме виждали Паяжината и само мъничко под нея.

Разбира се, повечето хора в този форум (не съм от тях) са професионалисти, които като минимум имат курсове на Циско. Сиреч те са учили тези неща, но много малко дори сред тях са пипали например Етернет, просто защото не им трябва. Той си е там нейде надълбоко.

Почти мога да се обзаложа, без да съм хазартен тип и без да те познавам, че съм виждал само малко повече от теб на тема „Компютри“, която е просто необятна и не съществува човек да я познава цялата. Денис Ричи, лека му пръст, не е знаел всичко.

Относно „непукизма“. Ами то е точно същото нещо, като с дрогата, алкохола, секса.

Когато си млад, даже малък, всяко откритие е завладяващо, чувстваш се като Индиана Джоунс.

Обичам да съм обстоятествен и да онагледявам с лични истории. Следващата част, ако желаеш, можеш да я пропуснеш.

=*=

Аз съм едно средно тъпо хлапе от страната. Всъщност моята майка е първия висшист в семейството. Още около първи клас взех да осъзнавам, че нямам някакви особени дарби и заложби. Много години след това съм се надявал да постигна нещо, но липсата на качества ме е спирала. Та, казах, че започнах да откривам, че не съм дарен с възможности още в първите си, ученически дни.

Започнах ударно, като се направих на умен през първия учебен ден и номера някак си мина с бляскав успех. Но завърших първи клас без да мога да чета.

Добър въпрос е, как успях да завърша, след като близките ми бяха направили схема да вляза в най-елитното училище на града в клас дето все бяхме деца на партийни секретари и други величия.  Отличниците около мен меко казано ми създаваха комплекси.

До четвърти клас още сричах, а в пети най-после прочетох първата си книга, докато част от съучениците ми вече бяха сложили очила заради вагона, или поне файтона с книги, който бяха прочели.

Първата ми книга се казваше — „Подводницата на 5а клас“, автора беше руснак, взех я на случаен принцип от училищната библиотека. Може би, защото аз самия бях в Пети „а“.

Просто натиска около мен ме беше накарал да започна да чета. Прочетох я за два или три дни. Чувството беше точно същото, каквото ти си имал след първата си книга за кибер-пънк. Пастрока ми обясни, че това е да откриеш нов свят. Но, колкото и да е вълнуващо, това е много мъничка частичка от един безкрайно по-интересен и огромен континент.

По-натам образу̀ванието ми не протече по-различно от преди това. В седми клас стигнах до поправителен по „Математика“, заедно с другия най-лош ученик в класа, с който още от първи клас бягахме от час.

Беше особено срамно поне по две причини. Целия ми клас без трима човека същата година се премести наполовина в елитните гимназии (във всеки окръжен град това бяха езиковите и математически гимназии), а ние трябваше да изчакаме да завършим основното си образование и след осми клас да потеглим към техникумите, които произвеждаха новия пролетариат. Втория факт беше, че така и не го взех. Имах трето, извънредно явяване при започнала учебна година, където бъдещата ми класна ми внесе решени задачи на листче, като за тройка.

Някак си в девети клас (в действителност първи курс), съдбата отново беше благосколонна към мен и успях да вляза в специалност без изпит, но все пак в един от най-добрите икономически техникуми.

Е, не като да не се издъних. Първи курс се учат общообразователни предмети, а от втори започват специалните, като в трети освен тях имаш само БЕЛ и „Математика“, а в четвърти и те отпадаха. Това е защото тогавашното гимназиално образование беше само до 11-и клас, а ние излизахме със специалност.

Та в този втори курс се оказах отново на поправителен изпит, отново подарен за разнообразие на първо явяване. Беше по най-фундаменталния предмет — Счетоводство. Във втори курс се учи изключително теория, без практика. В трети курс отново извадих късмет и моята учителка беше сменена от една от най-строгите (и успешни в олимпиадите) даскалици в страната, която имах късмет да е дългогодишен служител именно в това училище.

Между другото „потта“ в нейните часове, дето късаше тетрадки на половина и в другия час на следващия ден да са преписани, ако не слагаш „коляно на Пачоли“, изигра много положителна роля в следващия ми етап, където във ВУЗ-а минавах през тези изпити като товарния влак, почти без да уча и с отлични резултати.

Криво-ляво завърших с 4,60. И нов ритник от съдбата, където на кандидатстудентския ми се падна темата, която познавах най-добре, от сигурно не повече от петте теми, които бях успял да науча с моето нищо-незнаене. 4,50, второ класиране, след като най-добрите заминаха за УНСС. Но бях вътре.

Още първи курс — ликвидация. Взех я във втори, когато цяла година ходих на курсове по Английски и пак беше мъка. В средното бях учил този език един час седмично за една година. В основното бях учил френски и руски. В началното (което в моя случай беше същото ЕСПУ) не се учеха езици. А днес ги почват от трета група на детската градина.

До края на следването си бях натрупал общо десет ликвидации, като само шест от тях в последната година. Успях да избутам четвърти курс зорлем и с много, нерегламентирана помощ от невероятни хора, чието приятелство не заслужавам.

Магесничеството карах и него, колкото успях с деца други грижи, но така и не си написах дипломната работа.

Та така, ако изобщо си изчел тези безсмислици, може би си забелязал — тънка, червена линия. Непрекъснато поради родителски амбиции или други обстоятелства, съм се озовавал на места и отговорности изискващи много над личните ми способности. Бил съм в среда на много по-добри от мен. А в същото време, макар и с нарастващ към тогава интелект, все пак ми е бил доста скромен, най-меко казано.

Излишно е да казвам, че и трудовата ми кариера е отражение и на дотогавашния ми път. Затова автобиографията ми е нещо, което не бих показвал, камо ли да кача в Linkendin. Гледам да кандидатствам на места, където не ми я искат.

=*=

Всеки човек има различна съдба. Но има нещо обединяващо за повечето (да речем 99%).

Натрупал си провалите.

Стигал си и си прескачал многократно границите си. Защото там дето не се надскочиш, земния ти път свършва. Вече си натрупал разочарования и прекрасни моменти. Не си видял дори милионна от света, но е оформена рамката на съзнанирето ти. Затова, новото те подсеща за нещо старо. Правиш си асоциация някаква.

Ще извиняваш, че не съм възхитен до дъното на душата си от кибер-пънка. Той е поредното направление на фантастиката в малко по-мрачна окраска от класическата такава. А книгите са фантазия — нереалност, която може и да се сбъдне. Но още я няма.

Ще излезе нова мода и тази може да се забрави. Или да остане. Но кандидати за „ново черно“ има доста.

Сега се сещам за един изпълител, който в лириката си казваше — Mall-ове много, но един е ЦУМ-а.

Като ги сравниш, наистина тия кръстоски между ламаринени бункери и оранжерии не могат да се сравняват с гранитния монумент приютил в складовете си дори правителстово ни.

Обаче, ако влезеш в ЦУМ, ще си един от малкото му посетители, а вътре няма да видиш нищо, което изгаряш от желание да купиш. ЦУМ си е останал в онази, другата епоха и не случайно е собственост на наследствен комуняга.

С това исках да кажа, че и дереджето на „черния цвят дето винаги е на мода“ не е много добро.

Света си е такъв.
« Последна редакция: Dec 06, 2021, 10:58 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8770
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
« Отговор #94 -: Dec 06, 2021, 11:32 »
Какво нещо е само богатсвтото на езика (па и ние сме с предимството да ползваме един от най-старите езици на тая планета).. напр. евал (съм им...), наевал, понаевал, доневал, изпонаевал, изпонаевал всички  :o

Имам wget, нямам Кърл (оти е прекалено сложен за простия ми мозък), но ще пробвам номера с Угет де, като толкова настояваш.

Само да кажа за езика. Не е стар.

Народа ни е стар. Официално сме от две хиляди години в рамките на Римската империя и от 1340 като собствена държава. Джафар терих (и другите волжки източници) ни докарват десет хиляди години история, като специално Нариман тарих ни връща до времената на маймуните. Повече на канала на Александър Стойчев.

Обаче езика ни не е стар. В смисъл заедно с тракийските му корени е не повече от три хиляди години.

Езикознанието е доста напреднала наука и могат лесно да се разпознаят старите езици или по-точно езиците с древни корени, ама наистина древни.

Това са езиците с големи натрупвания на съгласни. Такъв е например еврит. Такъв е финския. И такъв е… английския език.

Да знам, че е нов език на три века. Ама то днешния български е на век. Създал го е собственоръчно Иван Вазов, точно, както Шекспир изобретява английския. Важни са корените. А това го разбрах много случайно. По принцип знам, че английския е опростен немски с много францизми. Но не е само това.

Преди месеци започнах да чета доста манга. Мангата е далекоизточен стил в комиксите. Ясно е, че не мога да ги чета на CJK. Затова на английски. И открих, колко малко познавам този език. В тези комиски езика е опростен допълнително и ежедневен. До този момент съм ползвал изцяло технически, който на практика е друг език.

И там го отрих. Прелива от думи за битовизми, които са на десетки хиляди години. Всъщност всички думи със съчетания като th в тях са такива.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3194
    • Профил
Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
« Отговор #95 -: Dec 06, 2021, 17:18 »
Гого, от една едноредова команда нито типа нито порта си копирал правилно - как искаш да сработи

Код
GeSHi (Bash):
  1. --socks5 127.0.0.1:9150

няма проблем да е с друга програмка (вкл. и графична) ако си донатамъниш командата - аз и с Firefox съм пробвал и там работи

и аз първом съм пробвал - и не т'ва IP не е мойто  :P


« Последна редакция: Dec 06, 2021, 17:37 от remotexx »
Активен

remotexx

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3194
    • Профил
Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
« Отговор #96 -: Dec 07, 2021, 07:01 »
Гого - преди да си попитал още - има едни много полезни утилки за Усхадуите - SysinternalsSuite

свали си целия пакет задължително

и по-специално Tcpview.exe

ще ти покаже напр. че Tor слуша на портове 9150 и 9151 сътоветно SocksPort  и ControlPort  (по-подразбиране, но може да се сменят с други от настройките)

Активен

ddantgwyn

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1257
    • Профил
Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
« Отговор #97 -: Dec 08, 2021, 14:18 »
не знам за теб, гого, но последната година и половина ме накара да си мисля, че уилям гибсън е пророк, а не баща на киберпънка.
Активен

the lamer's team honourable member

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3837
    • Профил
Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
« Отговор #98 -: Dec 26, 2021, 11:29 »
   Някой гледал ли е новата "Матрица" ?

   Гледам по сайтовете,отзивите са изцяло отрицателни.

Та,ако има гледали го,да споделят ...
Активен

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3067
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
« Отговор #99 -: Dec 26, 2021, 17:27 »
Гледах го и за мен не си струва изгубеното време. Ташак, ама пълен. Има го из торентите.
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8770
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
« Отговор #100 -: Dec 26, 2021, 21:28 »
Децата вчера ходиха да я гледат на кино. Бяха много впечатлени. Разказаха ни отчасти сюжета. Има много препратки от оригиналната „Матрица“ (онази първата). От разказа им ми се стори, че някой неща са пресилени, но понеже не съм го гледал, не мога да дам твърдо мнение. Може да съм се заблудил.

Бяха недоволни, че не е 3И и имаха и малък брой други възражения. Като цяло на юноши този филм много би допаднал. Целта е изпълнена.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3837
    • Профил
Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
« Отговор #101 -: Dec 27, 2021, 07:48 »
   Какво е "3И" ?
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8770
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
« Отговор #102 -: Dec 27, 2021, 09:18 »
   Какво е "3И" ?

Съкращение от думата „триизмерен“.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

spec1a

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3837
    • Профил
Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
« Отговор #103 -: Dec 27, 2021, 10:44 »
OK,ясно.

   Но филма го има и в "4DX", т.е. хем триизмерен,хем допълнителни
ефекти,с които "да усетиш обстановката" - напр. полъхва те вятър и т.н.
Такива киносалони има май само в София,евентуално Пловдив и Варна.






Както и да е. Не бих го гледал.
Активен

Nik123

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3067
  • Distribution: Mageia, Q4OS
    • Профил
Re: Вярвате или не вярвате в киберпънка?
« Отговор #104 -: Dec 27, 2021, 16:26 »
Дръпни го от някой торент, ако ти хареса- ще си го изгледаш с кеф на кино. Ако не- не си губиш времето и парите. За киното и за зеления сертификат.
Активен