Покажи Публикации - vektorman
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 9 10 [11] 12 13 14
151  Сигурност / Системна Сигурност / Re: За и Против "облаците" -: Aug 30, 2017, 10:56
Абе, най-големия проблем на облака е, че не може да се баца на конзола, а само цъкане с мишката на някви бутони! Крива работа е тва :(

Точно обратното - някои от облаците позволяват достъп само през терминал: https://www.cloudways.com/blog/handling-files-folders-with-ssh-terminal-on-cloud-servers/
152  Сигурност / Системна Сигурност / Re: За и Против "облаците" -: Aug 28, 2017, 19:28
Ако напиша програма която е прост брояч, който брои от 0 до 100 милиарда да речем и я пусна на облака, колко ще ми струва срещу това да върви със същата скорост на мой си компютър? - питам в краткосрочен и дългосрочен план, щото да не се окаже като взимане на заем - отначало кеф, после хурката барабар с къделята.
153  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: bitcoin се разцепи ... -: Aug 02, 2017, 09:11
Извинявайте за тъпия въпрос, но  какво е предимството (поне на теория) от използването на bitcoin, вместо да речем евро или левове?
154  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Смях -: Jul 26, 2017, 15:58
Векторе, не го знам това. Сега го чувам. Малко по описание ми прилича на езика Лого, който го учеха сендовчетата.

Това беше Forth система https://bg.wikipedia.org/wiki/Forth, работеща под ДОС, създадена за мултимедия и игри, разширена до вградена поддръжка на 2D, 3D и музика. Нищо общо няма с Лого и подобни. В момента в Линукс има хубав Forth компилатор, който се нарича Gforh. В него има прекалено много оператори (дето нямат научаване и я някой ги ползва я не всичките), но няма вградена мултимедия - трябва да импортираш в него библиотеки на С, което става сложно и с прекалено много писане.
155  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Смях -: Jul 26, 2017, 09:15
Докато сме на темата за старите компютри, кажете какво от стария софтуер ви липсва в новите времена. На мен например много ми липсва нещо от сорта на Graforth PC, понеже можеше да се пишат команди за графиката (включително за 3D) в интерактивен режим стъпка по стъпка,като след всяка една се виждаше веднага какво се случва и като се тестват нещата по този начин, човек можеше да си ги включи в код командите в същата последователност и след което кода  се компилира и изпълнява с максимална сокрост. Единствено Python от съвременните неща които познавам се доближава до това нещо, но пък не се компилира.
156  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Смях -: Jul 22, 2017, 01:03
И ти си от гъзарите. Ние програмирахме на хартия. И едва след, като се увериш, че всичко е наред, ходиш да го пишеш на компютъра. И с Паскал, че и Турбо, брех, брех. А ние — бъзици (BASIC)  :'(

Паксал учеха по информатика гъзарите от математическите гимназии и май че и от езиковите, но за последните не съм сигурен. Останалите учехме Бейсик. За тройка по информатика трябваше да кажем кои са четирите действия на оператора PRINT. В нашия кабинет по информатика 8-ците бяха без флопита за да не вземе някой да си пусне дискета с игра в час. Аз разнасях една тетрадка (заради която бяха започнали да ме подиграват) в която съчинявах програми на Бейсик и нямах търпение да се добера до някой осмак да си набера последната програма от тетрадката за да видя дали съм се справил. В повечето случаи търпях разочарования.

Освен Amiga и Commodore със Z80 баха и ZX Spectrum и Atari. С Atari доколкото си спомням на времето бяха поляците, докато ние бяхме на Правц 82.

От времето на Правец 82 помня някои много хубави програми като BIG MAC и неговия наследник MERLIN. Също така GRAPHBASIC и GRAFORTH.
157  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Смях -: Jul 21, 2017, 20:04
Платката се активираше с ключета на дъното (ПИС-ове) им викахме тогава.
Паскал-а знам, че тръгваше, но нямах такива дискети, нито за СПМ.

Сега като каза за тези ключета и си спомних за тях.

Ама ти си бил гъзар. Тия струваха по 2-3 хил. стари пари. Примерно московеца беше около девет, апартамент 15. „Повечето“ (в кавички, щото не беше масово) хора имаха 8Д.

За съжаление все ретрогъзар - през 80-те нямах компютър в къщи а постоянно нападах интегралния кабинет в училище, също и държавните компютърни клубове. В началото на 90-те, когато народа беше минал изцяло на 16-ки аз имах Правец 8М. Когато след това народа мина на PC с уиндоус, аз минах на Правец 16 (модификация с 12MHZ процесор) с ДОС и 20 мегабайта харддиск.
158  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Смях -: Jul 21, 2017, 16:50
В Правец 8М беше вградена в "дъното", а не беше като разширителна платка. В началото на 90-те имах таъв компютър в къщи и имах дискета със CP/M и на нея или на друга дискета (не помня вече) форматирана на CP/M имах турбо паскал, та на него цъках основно.
Отделно през 80-те години за Правец 8 имах в колекцията си от дискети Unix със C-компилатор и доколкото си спомням май беше на 4 дискети. За съжаление тогава хал-хабер си нямах от тези неща. Помня че един-два пъти стартирах първата дискета с Unix и помня промпта че беше тире. Този от когото бях копирал дискетите ми беше казал че командата за преглед на файловете е ls, а не CATALOG и познанията ми бяха дотам.
159  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Смях -: Jul 21, 2017, 11:34
Малко отдалече и малко история. CP/M e известна седемдесетарска ОС. Ние тук не сме я виждали, по-точно я видяхме в симулатор ранните две хилядни години, когато излезе безплатен такъв. От нея се ражда ДОС, който всиски познаваме. ДОС е прочутата операционна система, която М$ купува за 50 хил. щ.д. и веднага препродава на IBM за техния PC.

Но иначе CP/M и ДОС нямат много общо като команди. ДОС е опростен вариант с опростени (и по-значещи като dir, copy, format и други команди), A по-късно ще се появи и GEM, който ще е поколения над Windows, но вече M$ ще са си изиграли добре картите. GEM пък хептем не сме виждали по нашите ширини.


Искам само да допълня че CP/M вървеше едно време на Правец 8М, който имаше допълнителен процесор Z80, който пък се включваше само с тази ОС.
160  Сигурност / Системна Сигурност / Re: При стартиране компютърът иска парола -: Jul 21, 2017, 11:05
Горкия. Бих те посъветвал да се обърнеш към Ванга, но жената си отиде!
За съжеление, отговора на проблема ти е 42.
А може би са те?!

Етична врачка ме посъветва как да оправя проблема - просто в безлунна нощ трябва да се кача върху дрян и оттам да пикая върху жар.
161  Сигурност / Системна Сигурност / Re: При стартиране компютърът иска парола -: Jul 19, 2017, 10:40
Говоря по телефона, а сметката се трупа на водомера - дали комшията не го е хакнал (може да е с линукс - комшията, водомера и телефона)?
162  Сигурност / Системна Сигурност / Re: При стартиране компютърът иска парола -: Jul 14, 2017, 19:28
Има различни видове гъби - едни могат да те нахранят, други могат да те отровят, но има и такива които могат да ти прожектират цял филм.
163  Сигурност / Системна Сигурност / Re: При стартиране компютърът иска парола -: Jul 14, 2017, 16:38
С удоволствие чета темата и трябва да ви кажа че е по-интересна дори от филма "Хакерът", само в края малко се разводни. 
164  Предложения и въпроси относно Linux-BG / Предложения за подобрения на този форум / Re: Този форум се нуждае от смяна на дизайна -: Jul 03, 2017, 16:22
Wap варианта е супер за четене, само че не може ли да се направи така че да може и да се пишат отговори в него?
165  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: RedStar OS 3.0 пълна имитация на macOS - Apple -: Jun 30, 2017, 19:19
Долу в ляво на RedStar OS има книжка с рецепти за кокер шпаньол в сладко кисел сос и др.
Страници: 1 ... 9 10 [11] 12 13 14