Автор Тема: Гигантски корупционен скандал разтресе Румъния  (Прочетена 17366 пъти)

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Цитат
Виж каква е поръчката - не софтуер, а MS софтуер http://www.aop.bg/case2.php?newver=2&mode=show_doc&doc_id=471284 -

Чудесно че си подновяват лицензите за 60 милиона лева на мой гръб, но това не отменя въпроса - имат ли някаква алтернатива? Има ли някой който да може да им предложи линукс софтуера и подръжката? Ако се сещаш за такъв вариант, кажи, аз не се сещам.

Цитат
Проблема е много прост - на Google, IBM, Apple, Oracle, Samsung, Asus, Acer, Intel, LibreOfiice, OpenOffice, KingSoft etc. са им неграмотни програмистите, та не могат да го имплементират 

Дааа, мога да ти дам прост пример, с libreoffice, който се спряга за голямата алтернатива. Мен ми бяха много интересни password-protected форматите навремето и молих да ми пращат тестови документи защитени с различни версии на msoffice. Сега тук е забавното, всичко е много добре документирано на майкрошитските сайтове, и алгоритъма за криптиране на съдържанието и key derivation схемата. Обаче оттук последва нещо забавно, исках да ползвам libreoffice просто за да проверя това дето ми го пращат дали си отговаря на паролите дето ми ги пращат просто за да знам ако има грешка дали е при мен или не. libreoffice не подържаше никоя майкрософтска схема след 2003 нататък. Никаква. Или ревеше че не подържа формата, или по-лошото, изкарваше диалгога за паролата, но вярната парола не сработваше. Понеже ми писна, реших да следвам майкрософтската документация. О, чудо, тъпата ми трошачка за пароли успява да декриптира съдържанието, libreoffice не може с елементарната криптография да се оправи. Аз следвах единствено документацията на майкрософтския сайт. Това предполагам е само капка в морето, но за много подобни проблеми съм доста убеден че поради една или друга причина нещата стоят по същия начин. Не може идиот като мен да се оправи, а многото големи глави там да не могат, просто не го приемам това.

Цитат
Да правилно, тези хора не те обучават  на софтуер. Те те обучават на MS софтуер.

И за тях и едното и другото е в крайна сметка едно и също, те очакват като цъкнеш някъде да стане нещо без да се налага много да мислят.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

jet

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3473
  • Distribution: debian
  • Window Manager: kde
    • Профил
libreoffice не подържаше никоя майкрософтска схема след 2003 нататък. Никаква. Или ревеше че не подържа формата, или по-лошото, изкарваше диалгога за паролата, но вярната парола не сработваше. Понеже ми писна, реших да следвам майкрософтската документация. О, чудо, тъпата ми трошачка за пароли успява да декриптира съдържанието, libreoffice не може с елементарната криптография да се оправи. Аз следвах единствено документацията на майкрософтския сайт.
То ясно, че няма да пратиш кръпка, ама поне прати един бъг рипорт, може някой да го фиксне. Явно са чели стара документация, а вече има по-нова.
Активен

..⢀⣴⠾⠻⢶⣦⠀
  ⣾⠁⢠⠒⠀⣿⡁
  ⢿⡄⠘⠷⠚⠋
  ⠈⠳⣄⠀⠀⠀⠀  Debian, the universal operating system.

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Ако не се лъжа, чета „Линукс за българи“ от 1999 год., дълги години бях единствено читател. Може би за първите седем-осем да имах две мнения общо. И винаги това си е било тема номер едно. Как еди кой си преминавал, но как винаги една компания прецаква нещата, предимно у нас (най-вече с прогресивният си представител).

Въпроса е разглеждан толкова обстойно, че е невъзможно да напишем нещо ново. Дори това, което сега чета в тази тема, е преповтаряне за кой ли път на стотиците страници, които сме изписвали. На всеки аргумент може да се намери контра аргумент.

И тъй като все пак сме в „42“ ще си поначешам и аз клавиатурата. В първото си мнение вкарах провокация, кой не би взел парите, никой не се обади. Ала никой не се поставя в тяхното положение. Всеки си знае – аз имам златна професия, достатъчна е да храни мен и семейството ми, като задоволява и хобитата ми. Няма да умра милионер, но и винаги ще съм задоволен. Нищо не ми липсва.

И за минутка не може да си представите да сте негодни за нищо. Единственият ви шанс за реализация да е шуро-баджанашката система. И тогава ще вземете сухото, защото освен за собственият си егоизъм, също така трябва да се отчетете и на тези над вас. Ако си изгубите хранилката с вас е свършено. Трябва да играете играта.

***

Виждал съм стотици пъти споменатата поддръжка. Дялат я с теслата. С такава поддръжка, по-добре без нея. Тези, които я осигуряват, твърде често са по-зле дори от мен. Пълни безхаберници. Виждал съм твърде малко изключения. А твърде често, поддръжката просто липсва. В този смисъл няма значение, каква ще е ОС. Тия дни освободиха кода на CP/M. Ами спокойно може да е GEM или хайде полуоската (да все още се разработва), че на нея върви „думата“ и ще е все тая.

***

Някоя алтернативна програма не поддържала това или онова. И всичко, което се изтъква са частни случаи. Ами и аз мога да кажа такива. Например Цалк не поддържа цветни ушета на листовете (онова долу на което пише Лист 1, Лист 2, Лист N). Поддържа еди колко си цвята в диаграмите, а някои диаграми ги няма изобщо. Синтаксиса на някои формули е странен, вади различен резултат от очакваният или липсват. Може сигурно да се напишат няколко страници с такива.

И все пак са частни случаи. Почти винаги не пречат на нормалната употреба особено или в краен случай, не е толкова сложно да се добавят. Просто до сега на никого не са трябвали.

Говорим за милиони. Дали няма да се намерят няколко хиляди (добре нека сме ларж и да са десетки) да ги дадат на Гейта да добави поддръжка на нови пароли, като е чак толкова животонеобходимо?

***

Една от любимите ми тези. Обучение на роботи. Тук ситуациите са две. Или обвиняваме обучаващите или обучаваните. Забравяме, че това е едно и също нещо и само ролите са различни. И точно винаги забравяме да обвиним самите нас. Хората не са виновни, че не могат да схванат по каква логика се случват нещата.

Имаше един стар анекдот по какво си приличали ЛК и жените. Едно от нещата беше, че години може да правиш нещо, без да знаеш, че е грешно.

ЛК е една прекалено сложна машина. А ние от ден на ден я правим все по-сложна (слагам и себе си, защото имам минимален, но принос към това, както всеки един участник тук). Един обикновен човек няма потребност от цялата тази сложност. Той има прости нужди. На работа да си свърши работата, у дома да отмори.

Иска като напише дума с ударение, тази дума да не се подчертава като грешна и да излиза като резултат при търсене (което означава, че трябва и да се индексира правилно, например „а“ и „а̀“ е една и съща буква, и е само един знак, независимо, какво си мислим ние). Иска като натисне подчертавка, буквата да се подчертае, а не да се отмести с един знак настрани или да се изтрие според положението на копчето „вмъкване“, което най-вероятно не е и видял, че съществува на клавиатурата му. Иска да види снимките на приятелите си, но не знае как да стигне до профилите им. Иска да си пусне филм и той да тръгне, и изобщо не го интересува, какво е code page 1251. Пък ако вземеш да му обясниш, че това е руска кодировка, сигурно и ще те заколи, каквито сме русофоби. По между другото по последната причина е малко чудо, че това нещо кодовата таблица 1251 е все още неизкоренимо у нас. Може би точно защото хората не знаят за съществуванието ѝ.

Ние обаче вместо да решаваме проблемите му, му насаждаме нови.

***

Ние непрекъснато пишем кой бил влезнал в Linux foundation. Но не обелихме и дума, когато IBM ни предаде. А то не беше и точно предателство. Беше си тяхната вечна бизнес логика, с която винаги са оцелявали и за чиито нов етап бе настанало време. И въпреки, че е разбираем, очакван ход от тях, загубата за нас е огромна. На никой обаче, от това не му дремеше. Защо обвиняваме, че външните са неебателни към тегобата ни, като ние самите отсвирваме всичко, което не ни касае пряко като личности, пък било и важно за общността.

***

Някой сподели, че на бизнеса му трябвали кадри с познания по ГНУ/Линукс, а учебната система трябвало да му ги осигури. Чакай ве, учениците да не са бройлери. Откога пък училището има задължение да е подчинено на нечии частен интерес. Училището е обществена институция.

В обществото по при най-оптимистичната оценка, ние сме представени на шест процента. По скромното ми мнение процента ни е под един. Ами точно толкова внимание ще получим. Реално получаваме по-голямо внимание, от колкото влияние имаме. И забравяме, че например на места кат ФМИ сме доста застъпени, което пак е съобразено с това, че повечето от нас са от този бранш. А първото споменаване за Линукс, което знам е в учебник за четвърти клас. Тук някои от нас могат да недоволстват, че ГНУ не се споменава.

Ако на някого са нужни кадри да се залавя и да си ги създаде. Така се прави бизнес. Не може да чакаш на друг да върши твоята работа. Това се нарича паразитизъм и това е срещу което скачаме в неизброими теми.

***

Мислех да пиша и за кражбата на програми, нещо което осъждам. Но пък веднага трябва да започна с забележките, че крадците не са марсианци, а изправят една кривина. Това е грешен бизнес модел, покварен и трябва да си иде. Но пък така ще вляза в една друга голяма спирала, а мисля писах достатъчно за последните близо два часа.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

cybercop

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Цитат
Виж каква е поръчката - не софтуер, а MS софтуер http://www.aop.bg/case2.php?newver=2&mode=show_doc&doc_id=471284 -

Чудесно че си подновяват лицензите за 60 милиона лева на мой гръб, но това не отменя въпроса - имат ли някаква алтернатива? Има ли някой който да може да им предложи линукс софтуера и подръжката? Ако се сещаш за такъв вариант, кажи, аз не се сещам.
Би ли дефинирал израза "поддръжка". Как точно те поддържат от Microsoft, след като им купиш офиса ?
Тези 60 милиона (мисля, че накрая се оказаха над 70) са за софтуер, инсталиран в институции със собствени системни администратори. Ако те не са способни да се справят с Linux и алтернативен офис - ще се обяви конкурс и ще се назначат други. Същото важи и за служителите, които не могат да работят под Libreoffice, въпреки, че вероятно няма да разберат, ако не им кажеш. Курс, изпит и навън, ако не се справят.
« Последна редакция: Oct 04, 2014, 08:32 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Напипваш един жаровит въпрос. Поддръжката на М$ е легендарна като оракулската. Хиляди милиони с гневни страници и подбиви са написани за тях. Е преиграх чак милиарди не са, може би трябваше да сложа запетая между двете. Но тези двете компании говорят на езика на сделките и затова продават, а ние говорим на езика на чувствата и затова пълним форумите.

Но в държавните учреждения (не само администрацията) положението не е добро. Въпроса е в това, че работата е висококвалифицирана. И най-простият админ няма да се хване за под хиляда лева заплата. Няма как да се случи. А, ако е на свободна практика и само на повикване, няма как тарифата му да не тръгва от поне сто лева на ден. Това говорим за най-ограничения, дето е в силна нужда и мизерства, та понеже е на зор, ще се навие на такива пари.

Е понеже такива заплати няма в държавата, то тя не може да си позволи услуга около санитарният минимум. И познай тези дето ги назначават на 300-400 лв. заплата, какво дават срещу нея. Ще кажеш три пъти по-лошо от почти задоволителната необходимост. Ами всъщност не. Качеството деградира в случая не по аритметична прогресия, а геометрична.

Да на пръв поглед изглежда непазарно. Все пак трябва да може да получиш, за колкото плащаш. Но това е само привидно. В горният и долният пик на правата, тя не е пропорционална, тоест това е крива, а не права. Сиреч като паднеш под граничната цена при неналичие на икономическа обосновка, то не можеш да очакваш нищо друго освен срив. То малко като във физиката. И там е така.

Та така в държавата положението не е добро, но няма и да се оправи.

п.п. Забравих. Служители не могат да се сменят просто ей така. Това не са клещи, та като счупиш едните да идеш до Практис и да си вземеш нови. Всяка смяна на служители е огромно сътресение в организацията и създава напрежение. Ха познайте защо половината държава спира за около година да работи на всеки четири. Ако искаш стабилна организация и резултати, не си позволяваш волности да подменяш кадрите си.
« Последна редакция: Oct 04, 2014, 09:03 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

cybercop

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Но в държавните учреждения (не само администрацията) положението не е добро. Въпроса е в това, че работата е висококвалифицирана. И най-простият админ няма да се хване за под хиляда лева заплата. Няма как да се случи. А, ако е на свободна практика и само на повикване, няма как тарифата му да не тръгва от поне сто лева на ден. Това говорим за най-ограничения, дето е в силна нужда и мизерства, та понеже е на зор, ще се навие на такива пари.

Е понеже такива заплати няма в държавата, то тя не може да си позволи услуга около санитарният минимум. И познай тези дето ги назначават на 300-400 лв. заплата, какво дават срещу нея. Ще кажеш три пъти по-лошо от почти задоволителната необходимост. Ами всъщност не. Качеството деградира в случая не по аритметична прогресия, а геометрична.
Да на пръв поглед изглежда непазарно. Все пак трябва да може да получиш, за колкото плащаш. Но това е само привидно. В горният и долният пик на правата, тя не е пропорционална, тоест това е крива, а не права. Сиреч като паднеш под граничната цена при неналичие на икономическа обосновка, то не можеш да очакваш нищо друго освен срив. То малко като във физиката. И там е така.

Та така в държавата положението не е добро, но няма и да се оправи.
Пишеш неща с които не си запознат изобщо. Системните администратори, навсякъде вземат над 1000лв.  В някои организации, където се стичат доста пари - много повече.
Отделно, знам, че някои от тях провеждат допълнително курсове от типа "Как да включил и изключим компютъра" и други странични дейности.
Това, че положението не е добро е вярно, но от друга гледна точка - легалност и актуалност на софтуера и хардуера. Както и неговото разпределение. Служителите, които работят активно, ползват остарелият хардуер от тези, които по принцип не работят с него. Има и скрито принуждаване на служителите да оставят част от доходите си под формата на консумативи, за да не се харчи учреждението.
Сега, ако вкараме заплатата в реални стойности от 1200-1500лв., би ли редактирал коментара си.
« Последна редакция: Oct 04, 2014, 09:43 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

stealth01

  • Гост
Цитат
Виж каква е поръчката - не софтуер, а MS софтуер http://www.aop.bg/case2.php?newver=2&mode=show_doc&doc_id=471284 -

Чудесно че си подновяват лицензите за 60 милиона лева на мой гръб, но това не отменя въпроса - имат ли някаква алтернатива? Има ли някой който да може да им предложи линукс софтуера и подръжката? Ако се сещаш за такъв вариант, кажи, аз не се сещам.

кое е първо? яйцето или кокошката? не, не е точно така...
трябва ли да някой да дойде да ти предложи алтернатива и „допълнително материално стимулиране“ (това последното да не се чете като подкуп, а като опция за включване на специфични текстове в обществените поръчки, което да открехне вратата за алтернативите... което май си е точно същото...)?
или трябва да обявиш, че ти трябва софтуер за 1-ва, 2-ра, 3-та и т.н. дейности и всеки, които би могъл да предложи решение, да участва в съответната обществена поръчка?

не казвам, че MS е сатаната, либрето офис е върха на сладоледа, а евентуална миграция ще е лесна, но пък с купуването на MS лицензи на килограм, щото ТАКА - категорично не съм съгласен!
Активен

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
1200-1500 (чисто говоря, не основна) си е вече прилично и доста добро момче може да се вземе за тях.

Но пак гледаш от своята си канбанария. То сигурно и аз го правя де, но се опитвам да е по-глобално. Всички знаем, че съществуват институции като съда (това казано простонародному, слагаме вътре и прокуратурата) и полицията дето заплатите са общо взето приятни.

Макар сега като си помисля, бих бил доволен на такава заплата с моята професия, но не и ако съм полицай. Ако не знам в следващата минута дали ще съм жив и няма да оставя сираци, някак много ми малее за риска. И това всеки ден, дори извън работа, защото не знам дали няма да срещна някого, когото съм окошарил, а той има повече права от мен и ще се измъкне чист, ако ме съпикяса, а мен ще ме опандизят, ако се защитя.

Но извън тези двете институции и наполовина извън столицата (защото дори там е пълно с бедстващи учреждения) заплатите са повече от смешни. Вярвам все един познат в общината ще намериш (или поне в НОИ да бръкне в компютъра) да ти каже за какви пари са техните админи. Всъщност аз ги написах по-горе. А една община след себе си колко звена влачи? Хайде сега си помисли за всички останали като социални грижи, областна администрация, бюрото по труда, статистика, митници, НОИ (да в НАП е почти добре, а и старите служители на НОИ като сложат стажа, се получава)… Трагедията е пълна.

Иначе едва ли има човек, който да работи само това, за което му плащат. Повече от ясно е, че се вършат и странични неща, понякога превишаващи преките задължения.

Няма да седя и една минута при работодател, който ме кара да си закупувам консумативите. Просто спирам да работя и толкоз. Да се оправя. Ако не му дойде акъла, ще напусна.

За софтуера и хардуера законодателя отдавна е имал грижата. Само те се възползват от двугодишна амортизация (сиреч норма 50%). Никой друг актив няма тази привилегия. А че някой се ослушва, не може насила да идем да го накараме.

Но старите компютри не са мотив вече. Днешният ГНУ/Линукс е не по-малко тежък от Вкиста/Москвич Седмак, Осмак. Не можем да го ползваме като коз.

п.п. Стелт, аз пък го казвам, без да казвам, че Ло е върха, но при мен е идеологическа причина, а те нямат роля при пазар. Никой обаче няма да ходи да ти се моли като на невеста. Момчетата от М$ идват и предлагат. Те говорят езика на шефа. И този език далеч не е само езика на подкупите. То, ако с подкупи им бяха всички сделки да са фалирали.
 
Отиваш, буташ се, проявяваш инициатива и тогава пробиваш. Иначе няма как да стане.

Това да изброиш дейности и някоя програма да ги покрива на книга, все още не прави програмата добра, ама никак. Софтуера не е яйце или хляб, та като кажеш, че ти трябва с такава обиколка или пък второто да е от брашно тип 500 и да си готов. Няма такива филми.
« Последна редакция: Oct 04, 2014, 09:57 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

cybercop

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Макар сега като си помисля, бих бил доволен на такава заплата с моята професия, но не и ако съм полицай.
Ставаше въпрос само за системните администратори. И, изобщо не може да се сравнява МВР със съда и прокуратурата, които са на отделен бюджет. Разликата е огромна във всяко отношение.

Няма смисъл да коментираме повече неща, които се отклоняват от темата.

За мен на един от сто компютъра от администрацията има реална нужда да се ползва фирмен софтуер.
И, от това трябва да се изхожда винаги при вземането на всяко решение, свързано с пари (особено чужди) - от необходимостта да се направи.
В България, обаче на чуждите пари (в случая - нашите) никой никога не търси сметка. Затова сме стигнали и до това положение.
На мен лично - никога през последните 5-6, а може би и повече години не ми се е налагало да ползвам платен/краден софтуер.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Ами всъщност това, което казваш е много свързано с темата. Доста хора тук знаят, че едно време работих по банките. И наистина сме подарявали компютри на местното РПУ. Пишех едни смешни протоколи, за да се оправдае, че не било нередно. Представяш ли правех опис и на мишките по сериини номера. И това като се има предвид, че банките са може би най-консервативните институции в световен мащаб от към технологии и компютрите ни бяха доста скапани. Сещай се, какви са били старите.

Ама бях останал с впечатление, че като Цв. Цв. дойде на власт, че положението доста се е подобрило. Познавам полицаи и мед им капе от устата, каже ли се за него. За съжаление, точно тогава останах безработен, та вече нямам поглед над нещата. Ама имам един познат дето мисля още си пише рапортите на Хебър.

Така де, това вече е извън темата, но ако все още от към техника е зле, тук има какво да се направи. Вътрешната система е някаква web. А на места (паспортното и КАТ) виждам ДОС. Следователите май ползват само още текстов процесор, поне това видях веднъж като ме викаха да дам показания. Тук нещата ми се струва, че лесно могат да станат. А и вече имаме прецеденти в ЕС. Белгийската полиция я мигрираха преди поне 5-6 години. Френската и нея преди 2-3. Мисля нещо имаше и за Англия, ама като да беше само звено ли, не помня.

Та тия ще са от лесните, LXDE, Chrome, Libre office (може би все пак Abi Word, либрето си е тежичко). НОИ, НАП и общинските данъчни служби също ги минаха на web. Там също трябва да може да стане, макар, де да знам баш при тях има огромно наследство от разни системи бълващи mik86, ActiveX и други гадории. По принцип mik е видоизменен 866, а пък второто може да се вкара в Конкверор през контрола взет от винцето, ама не съм я пробвал на практика тази работа ще проработи ли. То ако проработи на клиентската част, ще работи и на тяхната, все е дело на ИО. 

Но по другите институции все още си има много наследени неща, дето ако не са досовски, не е лесно да бъдат мигрирани и не е ясно кой ще се навие да плаща цената. Макар, че по-нагоре намекнах, че за такива мултимилионни договори могат да се сътворят неща от храброст. Българските производители работят евтинко, не като западните и доста може да се понапише за тия пари.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Цитат
Би ли дефинирал израза "поддръжка". Как точно те поддържат от Microsoft, след като им купиш офиса ?

От Майкрософт пряко не, от дилърите им и разни външни фирми обаче - да. Училищата например нямат системни администратори, в най-добрия случай даскала по информатика може да решава елементарни проблеми. Кой им инсталира и сетъпва машините и мрежата според теб? На кой ходят да звънят като има проблеми? Аз ще ти кажа, защото знам много добре - външна фирма, не викат някой от министерството да им го оправя. Мен ме съмнява в МОН да имат кой знае какъв ИТ отдел. Всичко е "аутсорснато" към разни фирми. Та да предположим че мигрираме всички училища на линукс, коя ще е фирмата дето ще се грижи за това в Елхово примерно или пък в Кула, видинско? Там в радиус километри и ентусиасти няма.

Цитат
Българските производители работят евтинко, не като западните и доста може да се понапише за тия пари.

Тези дето печелят държавните поръчки (кхм Си..а примерно) въобще не работят евтино, ако работеха същото за "западни" клиенти, с това съотношение цена/качество да са излезли от бизнеса отдавна. Обаче странно, заплатите които плащат в общия случай са от по-ниски до доста по-ниски от тези дето работят за "западни" клиенти. Мистерия :)
« Последна редакция: Oct 04, 2014, 12:12 от gat3way »
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

cybercop

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
Аз ще ти кажа, защото знам много добре - външна фирма, не викат някой от министерството да им го оправя
Тази външна фирма, представител на Microsoft, извършваща въпросната поддръжка на закупеният софтуер ли е ?
Това лесно мога и сам да го проверя, защото познавам доста работещи в тази сфера, но ти си много добре запознат и няма смисъл да ги ангажирам.
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Не, намсикъв съртифайд партнър е. Което не е много сложно, на първата ми работа пак бяхме майкрософтски партньор защото ползвахме всичко на всичко няколко MSDN събскръпшъна и няколко лиценза за алтав майкрософтски софтуер. Обаче това предполагам дава добри основания да те изберат да подържаш училищната ИТ инфраструктура. Звучи много авторитетно.
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

go_fire

  • Global Moderator
  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 8792
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
    • WWW
Баш за училищата знам добре. Познавам бая даскали от бая училища, а и моите синковци са ученици.

Дори богатите училища не наемат външни хора. Е тук-там някой викат, който работи по-евтинко за нещо елементарно, но това е по-скоро изключение. По принцип гледат да се оправят сами. Мрежите най-често ги правят по-будни ученици. Където хванат някой даскъл да поназнайва малко, го експлоатират до откат. Но рядко се намира някой даскал да става. Специално от към М$, от там нищо не смучат, нито те, нито техни партньори. Обратното, набутват се с едни пари да си правят разни училищни проекти в по-елитните училища. Последните пък само търсят, от кой да ламкат. Защото никое училище не може да оцелее само с делегиран бюджет.

Баш в Кула, защото питаше, има една даскалица по информатика, ама честно си признава, че учениците знаят повече от нея. А и тя самата е от Видин и пътува всеки ден. Единственият в града, който може да бъде наречен админ е всъщност архивара на съда и е абсолютно самоук. Колко точно може, ми е трудно да преценя, но е приятел с най-добрият, който познавам, та вярвам е понаучил нещичко покрай него. Местната община е под Дос. Изключение правят домовете, които имат модерна програма за заплати, за която ходи човек от Видин да поддържа. В шивашката фабрика работи едно момче с прилични знания, но той също е видинчанин. Линуксари няма. Поне никой не дойде, когато правихме малки фестивалчета. Работил съм там две години, плюс още година в близко село, та кулчаните ги познавам добре.
« Последна редакция: Oct 04, 2014, 12:30 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

***

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

***

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

cybercop

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5626
  • Distribution: Ubuntu LTS, CENTOS 6.x
  • Window Manager: Xfce, Gnome 2
    • Профил
@gat3way : Значи - доколкото разбрах нещата стоят така.
Министерството закупува 100 000 windows-a, офис пакета и други евтинийки. Разпраща ги по училищата. Със сигурност знам, че компютрите ги докарват в училищата инсталирани. Не знам, кой им свързва мрежите в компютърните зали. Останалите компютри са обикновени персонални машини, които не са свързани в мрежа.
Щом бъде констатирам проблем със софтуера, някой от конкретното училище се обажда на конкретна фирма, партньор на Майкрософт, която отговаря за поддръжката. Отстранява проблема безплатно, защото е поела ангажимент да върши това.
Достатъчно добре ли съм разбрал схемата на предлаганата от Microsoft поддръжка или съм изпуснал някой детайл?

П.П.: Май Go Fire e отговорил на някой неща, които и аз подозирам, че са така.
« Последна редакция: Oct 04, 2014, 12:30 от cybercop »
Активен

Ползването на Linux води до пристрастяване. Факт.
http://s19.postimg.cc/4oajwoq5v/xenial2.png