Linux за българи: Форуми

Хумор, сатира и забава => Живота, вселената и някакви други глупости => Темата е започната от: VladSun в Nov 24, 2006, 04:31



Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: VladSun в Nov 24, 2006, 04:31
От няколко години (да кажем 17 ;) ) се наслушах на негативни реплики от вида "Ние, българите това, ние, българите онова", "Ние, българите сме такива и такива" и т.н.

Мои близки, познати и роднини, живеещи или живели в чужбина често не са съгласни с тези твърдения за българския манталитет. Е, също така определено са съгласни с някои от тях.

За мен най-важния недостатък за "ние, българите" си остава липсата на гражданско общество и съзнание.

Пак за мен, най-ценното ни качество е невероятната ни изобретателност и гъвкав ум.

А за вас?


Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: SOMNIVM в Nov 24, 2006, 09:59
Най-големият недостатък по мое мнение е "Бай Ганьовщината" от която произтичат повечето проблеми в България. Разбира се, това не важи за всички бълагри, а за мнозинството от  нас.
Иначе най-важното качество е, че сме кято хлебарките - оцеляваме при всякакви условия  :D


Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: Lord Bad в Nov 24, 2006, 10:52
Хора като всички други сме. Не мисля че националната принадлежност определя кой знае какво в човека...


Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: gizi_ в Nov 24, 2006, 11:16
Lord_Bad не мисля така.Според мен това къде човек е израснал  играе голяма роля за цялостното му развитие.Имам доста примери за това.Вярно е че както една българска поговорка казва кръвта вода не става но вярвай ми ние се различаваме много от другите наций както и те сами по себе си от всички други.Най вече по манталитет.
Относоно темата мисля че на нас ни пречи това че ние сами като нация имаме навика да се препаваме един друг и да пречим на другия да се "издигне".Пречим си взаимно вместо да си помагаме и това ни държи на този стандарт на живот.Много е жалко обаче е така.Но това си е лично мое мнение!





Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: gat3way в Nov 24, 2006, 11:31
Ако има нещо с което се отличаваме от другите народи според мен това е много високата ентропия. Само 8 милиона население, но има всякакви ненормалници, маргинали, всеки се е чалнал на някаква тема. И странно как толкова много хора обичат да обясняват кой е нормален и кой не :)

От друга страна може би не съм прав...има огромна маса хора, вписващи се в обикновения чалгарски стереотип, които не се различават особено един от друг...


Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: Lord Bad в Nov 24, 2006, 11:41
Вярно е че кръвта вода не става, но аз това го разбирам като любов към родината, а не като някакъв заложен манталитет. Имайте предивид че манталитета на хората тук е заложен само преди 60 години и той определено не е естествения тук, просто вирее добре навсякъде. Рано или късно всеки ще го осъзнае...


Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: paucku в Nov 24, 2006, 12:47
Цитат

Според мен това къде човек е израснал  играе голяма роля за цялостното му развитие.


Не съм съгласен. Идеите имат последствия. Това че живеем в кочина си е последствие на нашите идеи. (Подсказка: комунизъм, безбожие...). Преди 60-тина години комунистите са били малцинство, но са завзели властта, защото хората са си казвали "що да не се възползваме от разбълбукването" и са подкрепили "партизаните", само и само да не си нарушават спокойствието "пък може и некой келепир да има". Следствието на това е десетки години тираничен режим. Още не можем да се освестим, защото хората све още търсят държавата да им решава проблемите, а не самите те да си поемат отговорността.

Скоро имаше протести от бездетни родители, че държавата не мислела за тяхното лечение. Но въпросът е Трябва ли да мисли? Родителите се отказват да се грижат за децата си и като следствие сте чували какви неща стават. Но мама държава ще се погрижи вместо нас — ще ги научи на "правилно" държане, ще ги храни с кифли сутрин. Има и един такъв чиновнически манталитет, който е разпространен тук в България — "дай да си намеря държавна работа и да работя от 9 до 17", но дали това което правиш има стойност за някого, няма никакво значение.

Идеите имат последствия. Животът ти показва, това което си.


Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: VladSun в Nov 26, 2006, 04:41
Цитат (Lord_Bad @ Ноември 24 2006,10:52)
Хора като всички други сме. Не мисля че националната принадлежност определя кой знае какво в човека...

Нц, няма да се съглася :)
Може да се каже, че националната принадлежност не определя кой знае какво в човека, стига той да бъде поставен извън влиянието й. Но, докато имаме достатъчно голямо множество от хора от една национална принадлежност, събрани на достатъчно малка територия, то тогава същата тази национална принадлежност определя много във всеки един индивид от това множество. Някак си и малкото, което националната принадлежност определя в един човек, се мултиплицира върху всеки един негов "съсед" в това множество.
Тази "теория" съм я виждал в дейстиве и за отностително малки (10-15 човека), но достатъчно сплотени групички в чужбина.


Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: KoIoSoS в Nov 26, 2006, 11:58
Цитат
Иначе най-важното качество е, че сме кято хлебарките - оцеляваме при всякакви условия

Това ни е проблема.Не искаме да сменим условията.


Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: Йордан в Nov 26, 2006, 14:11
Всичко трябва да ни е безплатно или поне леко откраднато :D


Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: bozho в Nov 26, 2006, 17:14
Цитат (paucku @ Ноември 24 2006,13:47)
Преди 60-тина години комунистите са били малцинство, но са завзели властта, защото хората са си казвали "що да не се възползваме от разбълбукването" и са подкрепили "партизаните", само и само да не си нарушават спокойствието "пък може и некой келепир да има".


Е, това е най-лошата ни черта - готови сме да се самооплюем, без да знаем за какво става въпрос.
Тия дето са подкрепили партизаните са много малко. Комунизмът е наложен със сила. В никоя друга държава от соц. лагера не са били избити толкова много хора освен в България. Изключвам самата Русия разбира се. И не е вярно това, което се опитват да ни убедят - че не сме имали нито Пражка пролет, нито унгарските събития. Напротив - имали сме, само че прекалено рано и всичко е било потушено много жестоко. Някой да се сеща за горяните да речем? Или за селските бунтове?

Цитат (paucku @ Ноември 24 2006,13:47)

Скоро имаше протести от бездетни родители, че държавата не мислела за тяхното лечение. Но въпросът е Трябва ли да мисли? Родителите се отказват да се грижат за децата си и като следствие сте чували какви неща стават. Но мама държава ще се погрижи вместо нас — ще ги научи на "правилно" държане, ще ги храни с кифли сутрин.

Въобще не разбирам, защо смесваш двете неща. От това, което казваш излиза, че хората, които имат проблем с раждането на дете после си захвърлят децата! Напротив! Хора, които имат проблем и се опитват да го решат знаят какво искат и държат на децата си.   При този демографски проблем задължително трябва да се осигури лечение на хората които искат да имат деца. И няма да се справим с тези, които си захвърлят децата, като накажем тия, които искат да имат, а не могат (но биха могли).


Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: alabal в Nov 26, 2006, 18:15
Хмммм! Като всяка малка нация си имаме поредица от комплекси.
Дори и шведите с техните огромни успехи си ги имат. Дори и с драмите колко зле представяли страната им феновете на футболните им отбори.
Но, напоследък си мисля, че при нас основния проблем е свързан не с тези комплекси, чалгата, икономиката и прочие. Основния проблем е, че не сме се научили да си искаме своето. Грубо казано - даваме пари и не знаем какво точно искаме отсреща.
Плащаш 70 ст. за рейс, закупуването на билетчето е сключване на договор за услуга, а получаваш студен претъпкан рейс и задължително закъснение. Плащаш безумни здравни осигуровки, а получаваш здравни услуги с ужасно качество. Вече не знаеш кой лекар си спомня и кой не кой е тоя  човек на име Хипократ и какво е написал. Изкарваш заплатите на разни администратори, които трябва да са готови да ти облекчат живота и да свършат някоя работа вместо теб, а срещаш неуважение и бетонни глави с които не може и да се говори и накрая сам свършваш и тяхната работа.  
Ей това е проблема. Не кой какво откраднал и кой колко бил прост. Иначе казано - проблемите са организационни, а не личностни/национални и всякакви подобни депресарски настроения "Какви сме и накъде вървим?" само дават още спокойствие на градския транспорт, НЗОК, всякакви видове администрация и даже на разни бизнес организации с неоправдано ниско заплащане на труда (примери и за тях - колкото искате.)





Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: dedmin в Nov 26, 2006, 23:33
Тъй като въпросът е зададен в мн. число, нека гледаме общо на Българите - като нация и народ, като един колектив работещ заедно. За дейността на един колектив най-точно се съди по резултата. Сега поглеждайки резултата, и то в достатъчно дълъг период от време, и съпоставяйки го с тези на другите народи извода сам се набива на очи. А иначе локуми можем да разтягаме до сабахлям без това да промени резултата...


Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: paucku в Nov 28, 2006, 11:45
Цитат
paucku:
Скоро имаше протести от бездетни родители...

Цитат
bozho:
Въобще не разбирам, защо смесваш двете неща.


Смесвам ги само да покажа какъв е проблема. Въпросните родители са само илюстрация. Те искат от държавата да им реши проблема и негодуваха за това, че държавата не отпуска повече пари. Хората искат някой друг да им върши работата. Ако искат толкова това дете, те ще дадат всичко от себе си, нямаше да се оплакват, че видиш ли, някой друг им е виновен. Никой не им е длъжен за нищо.

Демографския проблем не може да бъде решен по този начин. Не е работа на държавата да стимулира хората да имат деца. И никой не наказва никого. Все едно някой да иска от теб пари, ти да му откажеш и той да каже, че ти го наказваш по този начин. Никой на никого не е длъжен. Благотворителността е въпрос на лично решение, а не на дълг.

Ясно е, че няма достатъчно пари за всичко и въпреки това всеки вика "моето е най-важното", "нека да вземем от общите пари за бедните, болните, циганите, бездетните, сираците, пенсионерите...". Обаче на тези, които изкарват тези общи пари им става малко тежко вече (направете си собствен бизнес по всички правила и без двойно счетоводство и ще разберете за какво иде реч), защото постоянно се увеличават искащите, а даващите намаляват (защото не виждат смисъл, примерно — 20-30% изхранват останалите).

На държавата работата й не е да дава милостиня, а да се грижи за спазването на реда и закона. Държавата не може да върши това, което ТРЯБВА, а е взела да прави безброй други неща, които не са й работа. Всичко това е следствие от манталитета на българина, който иска всичко наготово и също така някой друг да поема неговите отговорности. Следствието на което виждаме през прозорците си.

Всъщност хората имат разни задължения, но те са към собственото им семейство — първо в по-тесен и после в по-широк кръг. Хората са длъжни преди всичко да се грижат за децата си и родителите си, и после за по-далечни роднини и приятели.


Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: VladSun в Nov 28, 2006, 16:49
Според мен, в световен мащаб, понятието "държава" отдавна се изроди в синоним на "фирма" (в този ред на мисли - ЕС ... ;) ). А, "редът и законът" станаха форма на легален рекет.


Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: paucku в Nov 28, 2006, 21:06
Цитат (VladSun @ Ноември 28 2006,16:49)
Според мен, в световен мащаб, понятието "държава" отдавна се изроди в синоним на "фирма" (в този ред на мисли - ЕС ... ;) ). А, "редът и законът" станаха форма на легален рекет.

И аз това си помислих, след като написах горния постинг.





Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: cartman в Dec 04, 2006, 16:48
Мен най-много ме дразни,че не сме отбор,т.е. всеки е готов да съсипе всичко около себе си,за да е малко по-добре."Важно е ние да се оправим,а другите да си мислят"-да,ама и другите мислят по същия начин.И какъв е резултата-които докопа нещо,граби така все едно утре няма да има.1 забогатява-1000 обедняват.

Друго,което ме вбесява е липсата на контрол на всяко ниво.Както и некадърността на администрацията,най-вече държавната.

Дразни ме и липсата на самочувствие на българина,уж сме супер,а като излезнем в чужбина сме мишоци,доволни сме да работим най-гадната работа.

Но пък затова сме тука,за да променим нещата и да живеем в нормална държава,а не в "криворазбрана цивилизация" ;)





Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: smelkomar в Dec 06, 2006, 23:22
Цитат (SOMNIVM @ Ноември 25 2006,09:59)
Най-големият недостатък по мое мнение е "Бай Ганьовщината" от която произтичат повечето проблеми в България. Разбира се, това не важи за всички бълагри, а за мнозинството от  нас.
Иначе най-важното качество е, че сме кято хлебарките - оцеляваме при всякакви условия  :D

1. Бай Ганьо е герой от литературата, успял да стигне до Чикаго. После е намерил смелост да се върне. Смелостта не е недостатък, а преимущество :)

2. Някои от нас заминават, но не се връщат...

Аз на това второто му викам "Великото преселение на хлебарките" ;)


Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: GoodT в Dec 07, 2006, 00:48
БЪЛГАРИНЪТ си е БЪЛГАРИН.
Аз съм българин!


Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: Hapkoc в Dec 07, 2006, 01:26
Цитат
Бай Ганьо е герой от литературата, успял да стигне до Чикаго. После е намерил смелост да се върне. Смелостта не е недостатък, а преимущество


леле лелее


Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: SOMNIVM в Dec 07, 2006, 02:20
Цитат (smelkomar @ Дек. 07 2006,00:22)
1. Бай Ганьо е герой от литературата, успял да стигне до Чикаго. После е намерил смелост да се върне. Смелостта не е недостатък, а преимущество :)
2. Някои от нас заминават, но не се връщат...

Аз на това второто му викам "Великото преселение на хлебарките" ;)

Бай Ганьо е литературен герой, който скача в банята, биейки е по гърдите и викайки "Булгар, булгар...". В това никаква смелост не виждам, а само простащина. Аз при подобно поведение на наши сънародници около мен потъвам в земята от срам, не знам за теб...
По втора точка: ако мислиш, че да живееш в чужбина не се иска смелост си в дълбока заблуда. От личен опит мога да ти кажа, че е голямо изпитание, когато се озовеш на 2500км от дома, сам в непознат град и познавам бая народ, който не е издържал, и се е прибрал. Всичко е въпрос на характер - аз лично съм комуникатвна натура и много лесно се сливам със социалната среда, но има хора, които не могат да излязат от контекста на средата в която са се развивали преди това. За последните адаптацията е много трудна.

И още нещо: като се прибера в България при семейството си знаеш ли какво е първото нещо, което ми прави лошо впечатление? - Каката в кварталния магазин, която ми говори така, все едно сме женени от 20 години и всяка вечер ми поднася ракията, и салатата  ;) Не държа да ми говори на "Вие", но въпросът й "Ко ши искъш?", без даже да ми е казала "здравей", не ми се нрави много... Дано след няколко години като се наживея навън и реша да направя нещо във Варна, хората поне малко да са се променили, и да са разбрали, че не сме вече онези другари, и другарки,  които си подават хумана, цигари, хляб, тикви, и т.н. през дупките в стените, пробити за тръбите на парното...  ;)


Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: zarrro в Dec 08, 2006, 00:10
Цитат
— ...Какво ядете там, круша ли? Браво! Я да видим, тъй както съм легнал, мога ли изяде една круша. Благодарим! Отде ги взимате вий тези неща?

 ;)


Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: nov_chovek в Dec 12, 2006, 22:59
Има хора и хора. Така наречения български манталитет е присъщ на повечето българи, но не на всички. Не си мислете, че всички хора в държавната админитстрация са такива. Работя ежедневно с такива хора, но самия не съм част от ДА, слава богу. На 50 дебелогъзи лелки се пада една готина (като разбирания, като лъчезарност, като интелект). И знаете ли защо тия хора са там- защото трябва да хранят семейство и защото чавето като ревне за хляб и трябва да му се даде.

Другата страна е, че назначаването  в ДА е 99% на шуробаджанашки принцип. Кофти е че не се вземат кадърни хора. Е кофти, но не чак толкова, защото умните и кадърните и интелигентните не могат да виреят в среда от шуробаджанашки подлоги....

Изкривих малко темата в една посока, за което се извинявам.. :)


Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: smelkomar в Dec 28, 2006, 19:57
Цитат (SOMNIVM @ Дек. 08 2006,02:20)
Бай Ганьо е литературен герой, който скача в банята, биейки е по гърдите и викайки "Булгар, булгар...". В това никаква смелост не виждам, а само простащина. Аз при подобно поведение на наши сънародници около мен потъвам в земята от срам, не знам за теб...
По втора точка: ако мислиш, че да живееш в чужбина не се иска смелост си в дълбока заблуда. От личен опит мога да ти кажа, че е голямо изпитание, когато се озовеш на 2500км от дома, сам в непознат град и познавам бая народ, който не е издържал, и се е прибрал. Всичко е въпрос на характер - аз лично съм комуникатвна натура и много лесно се сливам със социалната среда, но има хора, които не могат да излязат от контекста на средата в която са се развивали преди това. За последните адаптацията е много трудна.

И още нещо: като се прибера в България при семейството си знаеш ли какво е първото нещо, което ми прави лошо впечатление? - Каката в кварталния магазин, която ми говори така, все едно сме женени от 20 години и всяка вечер ми поднася ракията, и салатата  ;) Не държа да ми говори на "Вие", но въпросът й "Ко ши искъш?", без даже да ми е казала "здравей", не ми се нрави много... Дано след няколко години като се наживея навън и реша да направя нещо във Варна, хората поне малко да са се променили, и да са разбрали, че не сме вече онези другари, и другарки,  които си подават хумана, цигари, хляб, тикви, и т.н. през дупките в стените, пробити за тръбите на парното...  ;)

По първи отговор: На мен не ми пречи. Така се приспособявам по-лесно. Посочено от теб във...
...втори отговор: За да заминеш в чужбина не се ли искат първо пари? Не че нещо, просто те са изкарани ТУК. Значи пари има :huh:

И още нещо:
Ти какво постигна тук и там? << Тук трябва да очакваме един ТЛЪСТ отговор-защита на интересите на потребителя.
За въпросната кака - има и други кв. магазини.
...
За примерът с "Топло" - дано като се върнеш след няколко години от чужбината да разбереш, че годините там няма да те направят европеец.





Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: paveldikov в Dec 28, 2006, 23:21
Цитат (paucku @ Ноември 24 2006,12:47)
безбожие

ей, какви нетолерантни хора имало. всъщност голяма част от българите са така, спокойно.


Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: gvend в Dec 29, 2006, 00:53
Цитат (smelkomar @ Дек. 28 2006,18:57)
...втори отговор: За да заминеш в чужбина не се ли искат първо пари? Не че нещо, просто те са изкарани ТУК. Значи пари има :huh:

Не е уместно да се обобщава по-този начин. Мотивите за заминаване в чужбина могат да бъдат доста различни. Има и хора с пари, които заминават и то не с цел работят като негри, има и безпарични, които вземат заем да заминат. А има и такива, които и билета до София не могат да си платят, те естествено не заминават.

Друг е въпросът, че като част от европейския съюз, не трябва да разглеждаме нещата по този начин. Съвсем нормално е, ако не можеш да намериш реализация някъде да си я потърсиш другаде. То е почти същото като да заминеш от Пловдив за София, щото в Пловдив няма работа с що годе нормална заплата. Никой вече не прави трагедии от такива неща. (е на мен не ми се искаше да е чак така, ама това е действителността)

А това дето го разправят, че сме щяли да им гътнем пазара на труда е прах в очите на слепите.


Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: dedmin в Dec 29, 2006, 03:16
Вярно, че всеки търси по-добра реализация и заплата в чужбина, но тук говорим за българите като народ и нация. Какво ще стане, ако всеки хукне навън да гони блогополучие и пари? Нали това "навън" са го създали хора останали в родината си, за да постигнат и променят нещо в собствената си страна въпреки трудностите. Двулично е да казваш, че милееш за България и да избягаш, защото тук е ужасно и няма бъдеще!
Като тия дето пълнят ефира на предавания като "Полет над нощта", обяснявайки през сълзи как сърцето им се къса за Родината и как искат да се върнат ако "нещата се оправят"!! Значи някой друг да свърши черната работа и те пак да дойдат ноготово!! Защото навън е много по-лесно - има установени правила и стандарти, а тук тепърва трябва да се гради. Убедил съм се, че българите като народ и нация, като отбор не струваме и затова не можем да изградим просперираща държава въпреки прекрасните условия които имаме. 500 години робство и липса на държавност са просмукани твърде дълбоко в гените ни и ние все още наричаме България "тази държава".


Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: BULFON в Dec 29, 2006, 10:17
Темата малко се политизира :).
Доколкото виждам Райчо защитава класическия либерализъм - идеята, че държавата трябва да съществува и да се занимава със защитата на основните права на гражданите и да им дава възможност да правят бизнес и да сключват договори помежду си. За радост (според мен) Европа има доста по-социален модел от този, държавата защитава до голяма степен всеки индивид и се опитва да му осигури възможности да е равен с другите. Това разбира се води до тежко облагане нагоре по веригата (колкото по-богат, толкова повече плащаш за здравето и храната на разни непознати на теб бебета и старци) и до едно приравняване на хората на ниво доходи. Т.е. в класическа Западна Европа - Германия, Франция, Дания, Скандинавия няма голяма разлика дали работиш като продавач в магазин или си компютърен оператор (като доходи). (Естествено разликата идва от това докъде можеш да израстваш в йерархията като продавач-консултант и като човек който се занимава с ИТ).
Америка е една такава либерална страна и с радост приветства хора желаещи да живеят по този начин.
Но ако се върнем към темата за "Ние българите..." - тук искам да кажа, че има много малко хора на тази планета, които могат да погледнат "отгоре" всички същества и да кажат адекватно, каква е специфичната черта на този или онзи човек, народ, държава, дърво, кола и т.н. Всеки вижда "bits and pieces of information" и интуитивно довършва картинката, но нека не забравяме, че тази картинка може да бъде завършена по милиони други начини.


Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: SOMNIVM в Dec 29, 2006, 18:45
smelkomar, мотивът ми да замина в чужбина беше, че в България не мога да си науча специалността като хората. Това го обсъждахме даже във форума. За съжаление от повечето преподаватели в българските ВУЗ-ове смърди на некомпетенстност. За голяма част от тези хора информатиката се ограничава до програмиране и микромек... Освен това мен ме влече научната работа, а такова нещо в България не съществува... или поне не на нивото, на което искам да се занимавам.
Аз съм възпитан като европеец и съм такъв - така, че и да не бях заминал от България, пак щях да съм европеец. Родителите ми навремето са си свършили работата като са ме възпитавали.

Айде със здраве и весела Нова Година!


Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: malone в Dec 30, 2006, 00:04
Напротив SOMNIVM, балканец си. И по сърце и по ум и навярно такъв ще си останеш. След това, което си написал друго не мога да напиша за тебе.
Завиждам ти за подробното познание в областта на умствения капацитет на научните работници в България, аз не мога да се похваля с такъв и избягвам да правя генерални изводи на тази тема.
На българина все някой друг му е виновен.
Ех, мъка, мъка ...


Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: SOMNIVM в Dec 31, 2006, 11:14
malone, балканец не означава ли европеец?! Плюс това живея с французи и мога да ти кажа, че с тях си говоря за същите неща и на същото ниво на което си говоря с приятелите ми българи. За интелекта на научните работници в БГ нищо не съм казал - не мога да обобщавам за всички. Говорех за системата в България, която не стимулира научната работа и по тази причина в университетите не се прави почти нищо  (за справка погледни научния проект по който се работи в катедра информатика на ТУ-Варна).
А ти как така си правиш изводи за мен какъв съм без да ме познаваш и как така си сигурен, че съм израстнал само сред балканци? ;)


Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: malone в Jan 02, 2007, 01:26
Цитат (SOMNIVM @ Дек. 29 2006,19:45)
... от повечето преподаватели в българските ВУЗ-ове смърди на некомпетенстност. За голяма част от тези хора информатиката се ограничава до програмиране и микромек... Освен това мен ме влече научната работа, а такова нещо в България не съществува... или поне не на нивото, на което искам да се занимавам.

С всичко това по-горе не съм съгласен.
1. Би могъл да напишеш, че това се отнася до дузината преподаватели, които познаваш, но това не е "повечето", нито пък "голяма част".
2. Смяташ ли, че имаш нужния потенциал да преценяваш компетентността на българските преподаватели?
3. Откъде имаш самочувствието, че познаваш що е то "научна работа", че чак и да даваш национални оценки за нея?
4. Кое те кара да мислиш, че ТУ Варна е критерий за всичко написано по-горе?
5. Кое те кара да мислиш, че ТУ Варна работи само по проекта, за който ти си чувал?

Не правя изводи какъв си, а пиша как изглеждаш отстрани. А къде си израснал, не съм уточнявал, но не вярвам да си израсъл сред норвежци.

Сигурен съм, че много добре разбираш разликата, която намирам между балканец и европеец, нека не подхващаме тази тема, моля те.

Bonne annee SOMNIVM!





Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: VladSun в Jan 02, 2007, 02:22
Аз каква я почнах, тя каква стана ...
Честита Нова Година, госпожи и господа европейци :)


Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: the_real_maniac в Jan 02, 2007, 11:43
Казано е от българи и е вярно, но защо да го казвам и аз сега ?

Нова година е ... весело ми е ... и дори да се натъкна на гаден бг образ няма да му дам да ми скапе настроението или поне жив няма да се дам, така че ... на замислилите се ...

"Я не гледам на мен да ми е добра, а на вуте да му зле".

А на тези , които не са се замислили :-) :-P

Честита Нова Година и всичко най- :-)


Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: VladSun в Nov 16, 2007, 18:45
Такааа ...
Да събудим темата след една година :)

Сетих се за тази тема покрай разни разговори за това, че българите не се държали (не били възпитани) като европейците останалите европейци... имаше едно анимационно филмче за сравнения на България-ЕС (модификация на по-старото такова Италия-ЕС).

Та ... тезата ми е, че тези "прояви" нямат почти нищо общо с манталитета на българина. Колкото и да ми хвалят чуждите народи, ясно се вижда как е постигнато там всичко това - забрани, забрани и пак забрани. След това глоби, ама много и по много. Чак след това всичко останало.

Няма начин (хе-хе, почти, де) като са сложили колчета навсякъде да паркираш... чак знакът за забрана на паркирането ти се вижда смешен. Няма начин да се прередиш на опашка, като всичко е опасано от заграждения с място за 2-3 човека в редица (е, една кака се опита и веднага някакъв здрав чичко я помоли да се върне). Няма начин да не си изхвърляш разделно боклука, при условие че всеки съсед може (и го прави) да те докладва на съответните власти с произтичащите от това глоби. И т.н., и т.н.

Няма как и да не се сетя как изглеждаше един парк след зарята "Рейн в пламъци" - ужасТ, аз такава кочина в България не съм виждал! Но на другия ден, сутринта, нямаше абсолютно нищо!

Та... тезата ми е ... всички сме хора ;)





Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: muxozavar в Nov 16, 2007, 21:05
Ние сме си ние ако нещо не ни харесва може би трябва да го променим, а това което ни харесва да съхраним ... но като народ ... Останалото са индивидуални виждания ... това е моето мнение ...  :ok:


Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: SOMNIVM в Nov 18, 2007, 15:32
Eй, то имало отговор към мен в тая тема, а аз чак сега го видях ;)
malone, съдя по това, което съм видял и знам от приятелите ми. Смятам също така, че имам база за сравнение и достатъчни познания, за да оценя компетентността на който и да е преподавател по информатика, независимо дали е български или не. ТУ-Варна го давам за пример - виж в ТУ-София как стоят нещата и сподели ;) Това, което ме кара да мисля, че ТУ-Варна работи само по този проект е, че не са обявили друго - аз не съм врачка, че да отгатвам. Ако работят и по други проести, то тогава комуникацията им много куца.
Имам самочувствието, че знам какво е научна работа, защото имам пряк допир - как и къде едва ли е от значение  B)

VladSun, и до манталитет опира, защото тези забрани са наложени именно от манталитета :) Ей сега например ББ иска да прави завод за софийските отпадъци като съкръщава прозедурата по ОСОВ... после как кака Мара от ж.к. Младост няма да си хвърля торбата с боклука през терасата, като гледа, че и оправниците са свине?


Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: danaildr в Nov 18, 2007, 17:38
Здеравейте.
Темата е  "Ние , българите...."
Ние българите не осъзнаваме още кои сме.Според мен ние сме  много жилава нация.Главният ни проблем е че сме много търпеливи. Търпим ли търпим. Търпяхме Византийците. Търпяхме турците. Търпяхме комунистите. Сега търпим и тези.
Най голямото постижение което сме постигнали е че в този динамичен свят ние сме построили държавата която повече от 1300 години не си е сменила името.
Аз се гордея че съм българин. Гордея се че живея в България.
Нека някой "европеец"; се похвали с нашите постижения като народ. Нима англетата могат да го направят? Или французите. Немците или Италианците. Дори евреите не могат да се похвалят с това (незнам за Китай дали е сменял името си през годините.).Българският народ е направил за пръв път каруца с 4 колела. Колкото и странно да ви се струва точно тази каруца е тласнала икономиката на европа.Няма да говорим за другите открития направени от един или друг българин , защото има и много открития напавени от други учени.
Не на последно място слагам духа на българския войн.Всеки който е ходил в казарма може да ви каже какво е чувството когато стоиш в строя, оркестърът свири марш,Знаменосците носят знамето.


Ние , Българите сме велика нация.


Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: arda_kj в Nov 18, 2007, 18:22
Много готина темка. Честно казано и аз постоянно си задавам тези въпроси - какво ни пречи на нас като нация и народ да вървим с бодра крачка напред.

Първо народ и управници са свързани в здрав кръг и когато тези две звена не са в ред цялата система не върви. За да тръгне системата едно от двете звена трябва да принуди другото да върви в правилната посока. В нашия случай какво имаме - имаме управници, които акъла им е само в кацата с мед и всичко свършва до там. Народа... народа прави някакви опити да дисциплинира тези горе, но все още не е достатъчно единен и организиран, т.к. какъвто и да е натиск върху управляващите е рядко успешен.

Защо се получава така? Отг.: Ако може да се обобщи с едно изречение причината за нашите неуспехи, то е всичко идва от някои черти в нашия манталит. Битието определя мисленето и мисленето определя битието и двете взаимно си влиаят. Просто прекалено много хора мислят само за себе си и не са готови нищо да дават, на който и да било, защото те само потребяват и само искат, защото така са научени и защото така е по-лесно. А това, че такъв начин на мислене ще доведе до разруха в 1300 годишната ни държава, те не се замислят защото така е по лесно. По лесно е да обвиниш другите и държавата за собствените си неуспехи отколкото да излезеш и да промениш нещо. Дано греша, но по мои наблюдения все още са малко хората в БГ, които расъждават за себе си като за част от някакъв народ или държава. Питам се обичаме ли си държавата/родината? и Умеем ли да се грижим за нея, както и да е я пазим? Все още народа ни може би не си дава сметка или не осъзнава колко е прекрасно, че си имамем държава. И т.к. лично на мен не ми трябва нещо специално, за да се убеждавам в последното, но все пак държа да кажа, че всеки път когато отида в чужбина нямате си и на идея колко много се радвам, че си имаме държава и колко много се радвам, че съм част от българския народ. Просто ние сме свободни и независими да опредяляме сами нашето бъдеще и никой не може да ни тъпче в собствената ни държава и ние си говорим нашия прекрассен език и няма никаква пречка при комуникацията помежду ни, и не на последно място си имаме наща велика история изпълнена с възходи и падения, която е прекрасен учител. Докато в чужбина колкото и да е прекрасно всичко ми е чуждо, хората са ми чужди, държавата ми е чужда, манталитета ми е чужд, културата ми е чужда и т.н.

Друго - всеки знае проблемите на държавата, но когато стане въпрос да се действа всеки се скатава нещо, щото така е по-лесно, иначе на приказки оправяме света, ама в дейсвията никакви ни няма (само да вметна, че в последната година, т.е. 2007 наблюдавам събуждане в народа, което много ме радва). Проблема на демокрацията е, че тя изисква обществото непрекъснато и под всякаква форма да я брани, непрекъснато и под всяква форма да се размахва пръст на властта да внимава в картинката какви ги върши, щот я е сбъркала я и се е случило нещо. И когато това не се случва, а имаме за политици крадци "баницата" естествено безспирно се разграбва.

Сигурно този политик, който не мисли само как да си напълни гушката става велик държавник. Оставя нещо след себе си, а не катастрофа. Вече това си мисля да е дефиницията за БГ държавник.

Ние самите не си спазваме правилата. Ако може нещо да минем по тънката лайсна ще минем, а дали това е правилно, абе ако ме хванат ще го мисля. Същото много ни харесва мисленето на принципа това важи за теб, но не и за мен, с други думи за мене може ако ми е изгодно, но за тебе не.

В момента съм в Германия и не че тук ги няма същите тези тарикати, има ги, но явно са им намерили цаката как да се оправят с тях. Не че тука не се краде, краде се даже на мен на 3-тата седмица ми откраднаха новото колело от гаража, но и държавата мисли за хората и за бъдещето на нацията, а не само как да открадне някое и друго милионче. Поне това ми прави впечатление. С една дума някой или нещо е успяло да организира нещата в Германия, що годе както трябва. Това, което ми харесва най-много тук е, че шофьорите не карат като луди, а си спазват правилата за движение и ти спират на пешеходна пътека, за да минеш, т.к. ти си цар пешеходец. Винаги съм се чудил толкова ли е трудно в БГ шофьорите да са дисциплинирани по същия начин. Просто така ще е по лесно за всички. Ама явно и тука нещо ни куца. Не че в Германия няма "пилоти от формула 1", но те са някакво не набиващо се на окото изключение.

А що се отнася до БГ науката. Аз като гледам тука те ама с нищо, с нищо не ни превъзхождат като ум и интелект. Т.е. има едно съществено нещо с което ни превъзхождат (и ние трябва да отпуши очите на нашите политици за това) и то е с финансирането. Държавата и бизнеса наливат доста пари в науката и няма как да е друго яче ако искат немците да се задържат като едно от водещите икономики и техн. развита нация в света.
И аз като човек работещ в научната сфера - физика въобще не съм съгласен, че в БГ науката е зле и преподавателите не са компетентни поне що се отнася до моите и това, което съм имал удоволствието да видя. Все още висшето образувание в тази сфера държи по мое мнение прилично ниво, но то е отново въпреки политиката на държавата за съжаление и въпреки морално остарялата като цяло материална база. Но ако същата тази политика скоро не се промени просто не знам кой ще ни учи децата, чесно ви казвам страх ме хваща. Защото в БГ да правиш наука (говоря за млад учен) ти трябва да си или луд или много ама много голям ентусиаст или да има кой да те издържа (въобще не засягам въпроса за материалната база и за самото финансиране на тази наука). Ако реши човек да стане докторант в БГ, ами тази стипендия от 250лв. няма да му стигне даже да си избърше с извинение гъза да не говорим за издръжка на някакво сем., ами другите сметки като наем и т.н.

Но както и да е това са си мои терзания и смятам да спра до тук, за да не го обръщам в оплакване, извинявам се ако съм досадил на някой.

Поздрави на всички и Да живее България!


Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: ivo1204 в Nov 18, 2007, 19:22
@arda_kj,
Това са ти първи впечатления , сигурен съм ,че ще имат развитие. И бих те посъветвал , да се опиташ да разбереш , с какво германците превъзхождат другите нации. Не че знам , имам впечатления , но малко съм работил с германци , всичко най-добро за тях. Както и с японците ,имам  повече впечатления за тях , ама пак: „ с нищо не ни превъзхождат“ .Но поне в тези две нации има доста неща ,с който явно превъзхождат останалия свят.
Общо например ми се вижда това , че са скромни и възпитани. Като ги сравня например с румънците , например . Като са на  на едно място ,става интересно: най ,най ,100% е румънеца... А пък ако им сложиш и един индиец , мамо мила , мозък почва да тече от него...Ако им сложиш и някой друг , айде да не говоря , работя в мултикалчара енваермант , редко има двама от едно семе...
Утре ще летя за Квебек , представяш ли си ,там ( извън града ) си не знаят английски...  Но дали си българин или патагонец , малко правят разлика: Там е най-великото място на света , най – голямата демокрация , най,най. И си живеят хората щасливо...


Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: SOMNIVM в Nov 18, 2007, 21:39
Цитат (danaildr @ Ноември 18 2007,16:38)
Ние , Българите сме велика нация.

...и си подливаме вода един други, за да се нагушим...





Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: VladSun в Nov 18, 2007, 22:55
Цитат (SOMNIVM @ Ноември 18 2007,15:32)
VladSun, и до манталитет опира, защото тези забрани са наложени именно от манталитета :) Ей сега например ББ иска да прави завод за софийските отпадъци като съкръщава прозедурата по ОСОВ... после как кака Мара от ж.к. Младост няма да си хвърля торбата с боклука през терасата, като гледа, че и оправниците са свине?

;) Аз говоря за "ние, българите", демек - обикновеният човек в България. Не мисля, че мога да кажа в какво се коренят причините за това или онова в народопсихологията.
Паралелната идея в тази тема (и развитието) е, че обикновено се приема, че мнозинството единомислещи са "нормалните", а малцинството инакомислещи - "лудите". На тази основа си позволявам да правя съпоставки и сравнение между българите и останалите европейци, да си правя съответните изводи и да коментирам (честно казано, по-скоро - да опонирам) най-често чуваните у нас коментари на тема "Ние, българите ...".





Титла: Ние, българите ...
Публикувано от: BULFON в Nov 19, 2007, 05:20
Доста неща се казаха, за повече от година в тази тема. Не знам дали съм разбрал началната идея на Владсън, но като цяло аз, по темата "Ние, българите...", бих казал същите думи, като него.

За мен обаче е по-интересен феномена - "Средата е дефектна, не ми дава възможности!". Който се разклонява на горе долу следното - "Да му е*а майката! Дай още една ракия!" и "Заминавам!" Ей с това, какво да правим? Защото тук остават родителите на заминаващите, и ние, които така или иначе сме решили, че има, какво да направим. За себе си само ако мисля, аз трябва да се погрижа идващите след мен да имат нещо в главата си, и някакво по-нормално място (България), за да могат да работят и да ми плащат пенсията.

П.П.
Интересно, как напоследък се "събудиха" няколко теми.