Покажи Публикации - abozhilov
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3
1  Трудова борса / Търсене / Re: Системен администратор -: Oct 31, 2014, 17:58
Извинявам се, за София става дума. Офисът ни е до мол Сердика.
2  Трудова борса / Търсене / Системен администратор -: Oct 31, 2014, 16:45
Здравейте,

Търсим си системен администратор. Става дума за администриране на 40+ Linux сървъра (Cent OS) + офисната инфраструктура.

Двете основни изисквания са да владее английски и да се справи с фирмения Линукс тест.

Ако някой е заинтересован да ми пише на лично и ще му дам повече информация за фирмата и какво трябва да ни изпрати, преди да го поканим на интервю.   
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: дали негласуващите разбраха: негласуване = преразпределение, нищо повече -: Oct 15, 2014, 00:55

И, примерно, и фактически си е точно така. Не гласуваш - подаряваш гласа си на гласувалият. Респективно - на този, който си е купил такъв глас. Купуваш един глас - получаваш в бонус и този на овцата, която не е гласувала.

Добре, прав си, но какъв е гаранта, че като отидеш и гласуваш по съвест, убеждения и т.н. не гласуваш за хора, които също купуват гласове? Аз лично ако знам че дадена партия купуват гласове, никога не бих гласувал за тях. Ако следвам стриктно този принцип, означава да не гласувам въобще, защото в България очевидно всички партии купуват гласове.
4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: дали негласуващите разбраха: негласуване = преразпределение, нищо повече -: Oct 14, 2014, 20:19
И си прав и не си прав. Апаратът на ДПС например, така работи че дори всички да отидем да гласуваме, тези пак ще са в парламента и вероятно отново ще са в управлението. На последните избори дори умишлено са спряли вотът за тях, за да не станат втори. Просто трябва да има промени в избирателните закони. Хора които нямат минимум средно образование и хора, които не живеят в България да нямат право да гласуват. Може това да е дискриминация и т.н, но такова е положението тук, че трябват драстични мерки за спасяване на тази държава!
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: електронното гласуване -: Oct 13, 2014, 13:46
@Acho точно заради това идеята е да не се пази вотът само на един сървър. Клиентските програми могат да изпратят заявката до няколко сървъра едновременно. Така може да се назначи директно комися от ЕС, която да разполага със сървър и много лесно могат да се валидират резултатите след това. Има начин, просто на политиците не им е изгодно да се създава подобна система.

Някой по-горе беше споменал за цената на изборите. Цената на изборите ще се повиши еднократно. Дори не съм толкова убеден, че ще е много по-скъпо от това да се напечатат 5-7 милиона бюлетини. В дългосрочен план, подобна инвестиция ще е много по-евтина на данакоплатците като мен и всички тук.

Да не говорим, че при една модерницазия на личните документи в България, изборите могат да излизат в пъти по-евтино. Тогава няма да има необходимост от 10 маймуни в избирателните комисии. Ще трябват няколко човека, които да следят дали не се водят под строй хората и не се проверява техния вот.
При издаване на лични документи взимат пръстов отпечатък и се записват данните в някаква база данни. След това при изборите на базата пръстовия отпечатък става гласуването. Няма мъртви души, няма двоен вот и т.н. Това естетсвено е твърде идеалистично и никога не би станало в България.         
6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: електронното гласуване -: Oct 13, 2014, 11:26
@ddantgwyn мхм серийни номера, още по-лесен начин за проверка на контролирания вот... И как си сигурен че в момента няма манипулации на изборите? От къде си толкова сигурен, че в ЦИК не манипулират протоколите и каква е гаранцията, че с предложения метод пак няма да манипулират вота? 
7  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: електронното гласуване -: Oct 12, 2014, 20:00
Може, но е безсмислено. Самото предотвратяване ще разчита на това в секциите да има косвено електронно гласуване, сиреч хората в секциите след като гласуваш трябва да въведат веднага в системата, че вече си гласувал. Това само ще усложни процедурата и накрая ще стане един огромен хаус и отново остава възможността контролирания вот да се контролира чрез хората в секциите.

8  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: електронното гласуване -: Oct 12, 2014, 17:31
Тук не трябва да се въвежда подобна система, която ще облагодателства още повече купуването на гласове. Това пък да има паралелно електронно и хартиено гласуване, ще създаде още по-голям хаус.

Трябва да се направи отворен държавен проект и да се създаде електронно гласуване в изборните секции. Отивайки да гласувам, избирателната комисия въвежда данните ми и веднага ще видят дали вече съм гласувал. Влизайки в стаичката, гласуването ще се свежда до това да се натиснат няколко бутона. Хората от комисията само ще виждат дали транзакцията е минала успешно, без да имат достъп до гласът ми.

По този начин ще се предотвратят много порочни практики и ще е много по-гъвкава системата. Двойно гласуване няма как да има. Човек ще може да гласува където му е удобно. Порочните практики да се проверява контролирания вот с членовете на комисиите, също отпадат, защото членовете на комисията няма да имат достъп до почти никакви данни.

Сървърното осигуряване пък от своя страна трябва да предоставя няколко сървъра, които да записват гласовете. Да речем два сървъра на които се пазят данните за гласуващите и може да има Н на брой сървъра на които да се записват гласовете. Всичко това не е толкова трудно за реализация и със сигурност могат да се предовратят много порочни практики.
9  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Локализация на Iceweasel -: Oct 07, 2014, 19:45
@neter като отвориш локализацията с poedit каква е хавата? На мен това ми прилича на проблем с енкодинга и от там да се получава това за което говорите, но е твърде вероятно и да не съм прав.
10  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: нужда от съвет -: Oct 06, 2014, 15:32
Пробвай с 14.04 http://zatherz.cba.pl/sis/ и сподели резултата.
11  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: нужда от съвет -: Oct 06, 2014, 12:39
Код:
lspci -v


После пусни резултата тук да видим каква ти е видео картата.
12  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Гигантски корупционен скандал разтресе Румъния -: Oct 03, 2014, 23:30
Нормално, образователния сектор като се хване след това всички си мислят, че компютър=Windows.
В България например за 3 години от 2010 до 2013 са дадени 10 милиона за лицензи само в образователния сектор с предтекст:

Цитат
„Промяна на този софтуер би довела до практическо блокиране на цялата образователна система, както и невъзможност на преподавателите и научните работници да изпълняват основни свои задължения. Избор на производител, различен от Майкрософт, би попречил за реализацията на основни социални функции и би рефлектирал върху ежедневната дейност на над един милион души – учители, ученици, учени, студенти и преподаватели. Възлагането на обществената поръчка на друг изпълнител, различен от Майкрософт, би довело до нарушаване на авторски и други права на интелектуална собственост”

Това сигурно го е писал някой ученик на Гьобелс. http://technews.bg/article-18137.html#.VC8FiXWSzZs
13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: какво мислите за systemd? -: Oct 02, 2014, 12:32
@cybercop тезата ти не е много правилна. Това че някой не е имал проблем с нещо, не означава че трябва да го харесва. Това че например не съм имал сериозни проблеми с Java означава ли, че трябва да го харесвам този език? Или пък това, че никога не съм имал сериозни проблеми с JS, означава ли че този език трябва да ми харесва?

Времето на стартиране е тотално без значение, когато говорим за разлика в секунди. Просто не ми изглежда тази причина като основателна да се премине към systemd като заместител на systemV. Ако например някой каже, че със systemd му е по-лесно менажирането на сървиси и прочие, тогава за него би имало смисъл.
14  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: какво мислите за systemd? -: Oct 01, 2014, 23:30
Точно Gentoo няма да бъдат принудени да минат към systemd. Ако го направят, тогава ще се изгуби идеята на Gentoo да бъде мета дистрибуция. Впрочем точно това е причината да ползвам Gentoo а не например Arch.

Относно systemd, леко ми се губи концепцията. Интересно ми е колко пъти правите рестарт на машините си, че да има значение времето на зареждане. В офиса машината сигурно не съм я рестартирал от поне 2 месеца.  Разлика от 5-10 секунди в стартирането, мен лично въобще не ме бърка. Така или иначе като стартирам машината най-вероятно през това време си правя кафе. Стартъп тайма е само за мерене на пишки, много по-полезно ще е ако хората се замислят какви сървиси се стартират, вместо да обмислят как да им подобрят стартъп тайма.
Systemd има възмознот за мониториране на сървисите и евентуално да ги рестартира ако крашнат. Това според мен въобще не е работа на инициализиращия процес. За такива неща си има ps-watcher, който върши чудесна работа.
Автоматичо хващане на зависимостите, това също е фичър на systemd. Няма лошо, хубава идея, но според мен човек когато иска да инициализира даден сървис трябва да е наясно какво прави. Заради това съм убеден, че никой уважаващ себе си разработчик няма да разчита на автоматично хващане на зависимостите на systemd и ще ги дефинира изрично, както би направил в един инициализиращ шел скрипт.   
15  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Затрих /usr директорията -: Sep 30, 2014, 12:44
Направи се бекъп на /home ако не ти е на отделен партишън, както и на /etc и каквото мислиш, че ти трябва. След това на чисто инсталирай от инсталационен диск.

Проблема който описваш, че не можеш да изпълниш нищо дори с глупостта 777, си мисля че има noexec опция в fstab-а.
По-добре на чисто почни и си прави бекъпи на някакъв носител примерно с rsync за да не стават такива неща в бъдеще.
Страници: [1] 2 3