Автор Тема: Home Data Center!?  (Прочетена 32510 пъти)

Naka

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 3404
    • Профил
Re: Home Data Center!?
« Отговор #135 -: Sep 08, 2012, 01:04 »
Те тези 'ентусиасти' не знаят какво правят. Щото като влезе маслото между контактите на LGA или PGA на процесора и ще наруши контактите. Същата работа е ще е и във всички слотове, кабели, цокли, съединители....
А и за какво им е да има и перка..... ??? ??? ??? която да се върти в масло???
Предполагам че в прототипите на интел, всичко е запоено, няма движещи се части. Целта е да няма шум и процесори/чипсети и всички компоненти да се охлаждат пасивно.
Не съветвам никой да прави такова нещо. Много се отплеснахме.

« Последна редакция: Sep 08, 2012, 01:14 от Naka »
Активен

Perl - the only language that looks the same before and after encryption.

Mitaka

  • Гост
Re: Home Data Center!?
« Отговор #136 -: Sep 08, 2012, 01:58 »

Би трябвало производителите да са предвидили такъв вариант си мисля, и за да бъде приложим, трябва и някакви правила да са спазени или спазват и когато стане гаф, той поради човешка некомпетентност, ако производитела е предвидил такава възможност!
Било то още при създаването на райда или в последствие при смяната му.


той нека ти изгори RAID-а, пък ти обвинявай админа в некомпетентност :)
Това е електроника, и тук няма правила - ако изпуши ще изпуши и толкова. И никой не е отговорен.
Производителя поема някаква отговорност с гаранцията, но тя се изразява в поправка/подмяна на повредения компонент. Ако тази повреда е довела до загуба на информация - това си е твой проблем :)

Митаче, това изказване ми звучи доста безотговорно!
Точно защото е елктроника или механика е нормално да дефектира. Производител който прави техника за такава сфера, дори и най-измисления да е, не може да не е предвидил възможност при замяна на частта, да не се изгубят данните!!!!!
За хората които биха исипали толкоз пари за такава техника, възстановяване на сумата по гаранцията, им е най-малкия проблем! Бекъпите не са оправдание за никой производител, да не предвижда безпроблемна смяна на контролер и това, че поне теоретически на знаеш как става, а ще чакаш комплицираната ситуация в която всички бързат и да ровиш в документации е кофти, а още по-кофти е това, че изобщо не си се заинтересувал, контролерите които вие ползвате, дали могат да се сменят безпроблемно!
Аз за моя контролер до сега не съм се интересувал дали може да се сменя безпроблемно щото от темите тук знаех, че няма проблем да се сменят контролери от една марка, но сега съм малко в тъч от това и щото и вие ползвате на същата марка май, дай да вземем да го проверим този въпрос.

Той нека ти изпуши контролера, пък успех при възстановяването.
Шанса ти е 50 на 50. Но по-добре не си го прави сам.... защото трябва да има някой виновен :)
Ползваме такъв тип контролери, че звънкам в IBM/HP и ми пращат човек - с резервната част. И той я сменя.
Що да се занимавам, като има кой да го направи, и това не ми струва нищо?
Казах ти на теория как би трябвало да става, явно не си прочел.
Не съм го правил, защото за 7 години имам един спрял контролер, и той беше в гаранция. Хората си го смениха. А ситуацията беше - ами данните не бяха изобщо важни. И им казах да мажат наред.
Защо чакам да стане и тогава да тествам ли? Защото никой нормален човек не би си счупил райда просто за да го тества. А тестови машини нямам.
« Последна редакция: Sep 08, 2012, 02:00 от MacPro »
Активен

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Home Data Center!?
« Отговор #137 -: Sep 08, 2012, 02:44 »
Това с маслото не е лоша идея, но е ужасно скъпо. Минералните масла не са никак евтини честно казано, доста литри отиват за да си потопиш железарията - но става безшумна и си решаваш проблема с охлаждането. Обаче има един тъп проблем - маслото трябва да се подменя през известно време. Машинното масло е почти прозрачно в началото. В следствие на наличието на механични елементи, малко или много от триенето се отделят стружки и това прави маслото да придобие характерния черен непрозрачен вид. Топлопроводимостта и изолационните свойства сериозно страдат от това. С доста любопитство наблюдавах един такъв експеримент, споделяха доста снимки и наблюдения онлайн. Доста голяма гъзария, и доста скъпо при това :(
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

gat3way

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
    • WWW
Re: Home Data Center!?
« Отговор #138 -: Sep 08, 2012, 03:26 »
Цитат
Ако искаш да ти дефинирам какво е взаимопомощ и услуга, и това мога!
Взаимопомощ е когато търсиш решение за нещо и искаш акъл как сам да го направиш, а услуга е, когато не ти се занимава и търсиш някой който да ти го направи! Тогава е редно да се спомене и за някакво възнаграждение.

1) Придържай се, ако обичаш към тези съвсем прости формулировки!


Искаш безплатен акъл и това е важно. Искаш го във форум. Само не се прави на обиден от резултата :)


Цитат
2) Когато питането на някой е за нещо конкретно, не давай съвеи за ползване на консултантски услуги, защото най-малката причина е, че някой арбайтер на 400-500 лева заплата, не може да даде свестен акъл на друг който търси доста повече, щото ако имаше, щеше да си оправи своето положение, а не чуждото(в случай, че не ме разбираш, нали се сещаш, че не шефовете, а арбайтери провеждат консултациите)!

Ти нямаш (извинявам се) конкретни питания. Това което видях е поставянето на един проблем и едно примерно разрешение (субективно според мен е несериозно). Предложенията за консултантски услуги въобще са в реда на нещата, още повече че ти искаш да печелиш от това. Да не говорим че нямаш опита дори на арбайтера за въпросните 400-500 лева, имаш експерименти с виртуални машини, които просто не scale-ват. Ти как така не си помисли, че това което печелиш от ИТ услуги засега клони към нула (предполагам) и това е несравнимо дори с въпросните 400-500 лева?

Цитат
3) Темата е техническа, а не икономическа! 

Темата е ужасно икономическа за съжаление. Техническите решения са подчинени на това. Ако не искаш да споделяш съвсем икономическите параметри (колко пари си готов да хвърлиш и какви цели гониш), съжалявам, но не може да ти се дадат технически решения. Предполагам че там е големия проблем. Това не е шивашки бизнес. Твоята позиция е малко странна, искаш да получиш решения на проблем, който не можеш или не искаш да дефинираш. И се отнасяш доста негативно към критични мнения. Какво в крайна сметка искаш, някой да ти разработи бизнеса за без пари, защото има шесто чувство за твоите намерения и клиенти или какво?
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

dejuren

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1025
  • Distribution: Ubuntu, RedHat
  • Window Manager: lxde KDE4
    • Профил
Re: Home Data Center!?
« Отговор #139 -: Sep 08, 2012, 04:34 »
... В следствие на наличието на механични елементи, малко или много от триенето се отделят стружки и това прави маслото да придобие характерния черен непрозрачен вид.

Като добавим и високите температури и налягане, изгорелите газове, смесването с прясна гориво-въздушна смес, смесване с антифриз...

упс...

gat3way, нали се сещаш какво намеквам?

А иначе приятно гледане: http://www.youtube.com/watch?v=pb4UumU6ee0
« Последна редакция: Sep 08, 2012, 04:45 от dejuren »
Активен

http://webchat.freenode.net/?channels=ubuntu-bg
The quieter you become, the more you are able to hear.
Две седмици цъкане с мишката спестяват два часа четене на документацията.

kifavi8024

  • Новаци
  • *
  • Публикации: 0
    • Профил
Re: Home Data Center!?
« Отговор #140 -: Sep 08, 2012, 05:37 »
Промених си мнението, съвсем я осрахме тая тема...
Да, голяма част от вината е моя, но това си е характер, не мога да го променя.

Нека си прави каквото му е на сърце. Ако може му върнете темата, не съм искал да му я прецаквам, въпреки че стана точно това. Признавам си че знаех как ще реагира и умишлено писах...

Въпроса е че като прочетох цялата тема от начало до край, все пак има доста интересни неща в нея.
Не знам дали това звучи двулично, но реално темата не в разрез с правилата (с изключение на едно мнение). Ако автора си редактира мнението, какъв е проблема, темата да му се върне обратно...

Съжалявам ако съм провокирал, но това е реалността - понякога първо действаш, а после мислиш.
Естествено, има си причина, но тя не е важна - важен е форума.

Наздраве на всички  [_]3
Активен

nyakoy

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 164
  • Distribution: Distrohopper
  • Window Manager: Gnome2, KDE4, OpenBox
    • Профил
Re: Home Data Center!?
« Отговор #141 -: Sep 08, 2012, 08:32 »
Аз като страничен наблюдател и читател на темата виждам така нещата:
- помагачите са хора-професионалисти в тази област, работещи и обслужващи важни финансови и други  институции и фирми, за които всеки един срив е равнозначен на големи загуби. И затова гледат на въпроса от всички възможни ъгли и опитват да предвидят и предотвратят всеки един сценарий за срив.
- питащият няма намерение да обслужва такива клиенти, а иска да улесни живота на своите взаимствайки идеи и знания от професионалистите и вкарвайки ги в употреба в една не толкова критична среда.

В резултат може би се получава нещо подобно като един конструктор  на леки автомобили да пита за технически детайли един конструктор на болиди за Ф1. Или пък един производител на селскотопански самолети да пита инженери от НАСА.

И все пак нека не забравяме как са се родили спортните автомобили Ламборгини :)

Активен

Keep in mind, you did not learn Windows in a day, and it will take some time to learn Linux as well.

Slackware may be a dinosaur, but the main advantage of dinosaurs is it takes at least a meteor strike to take them out.

Isn't it enough to just "not use" something?

senser

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1328
    • Профил
Re: Home Data Center!?
« Отговор #142 -: Sep 08, 2012, 08:58 »
И все пак нека не забравяме как са се родили спортните автомобили Ламборгини :)

Така и така темата е в кошчето, да се из*кам и аз :)

Ламборгини са се родили, защото Ферари не са харесали идеите на Феручо Ламборгини, та се наложило сам да ги реализира :)
Има известна разлика със случая на backinblack мисля.

Иначе му пожелавам успех в начинанието, защото ще ми е интересно какво в крайна сметка ще излезе (да се надяваме, че ще сподели де)
Активен

Acho

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 5324
  • Distribution: Slackware, MikroTik - сървърно
  • Window Manager: console only
    • Профил
    • WWW
Re: Home Data Center!?
« Отговор #143 -: Sep 08, 2012, 09:23 »
Но дали тук е мястото на темата ?
Активен

CPU - Intel Quad-Core Q8400, 2.66 GHz; Fan - Intel Box; MB - Intel G41M-T2; RAM - DDR2-800, Kingston HyperX, 2X2048 MB; VC - onboard, Intel G41 Express Chipset; HDD - Toshiba, 500 GB, SATAII; SB - Realtek HD Audio; DVD-RW - TSSTcorp DVD-RW; LAN - Realtek PCI-E GBE Controller; PSU - Fortron 350 Watt.

bop_bop_mara

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
Re: Home Data Center!?
« Отговор #144 -: Sep 08, 2012, 11:14 »
Но дали тук е мястото на темата ?
След като авторът ѝ явно напсува друг човек, защото му бил забранил да пише в неговата собствена тема (въпреки многократните предупреждения да се държи уважително и да не си възлага извънредни правомощия), темата идва в коша. Имам причини да предпочета да я пратя тук, вместо да премахна грозните и нецензурни думи. 

Иначе, Кошчето не пречи да се говорят и умни неща. Аз лично дори се изненадах колко полезна информация се събра в тази тема и как повечето хора тук се опитаха да подходят професионално и обосновано, а не само да "хейтят" и "тролят". Предполагам, че това ще продължи. :)
Активен

Mitaka

  • Гост
Re: Home Data Center!?
« Отговор #145 -: Sep 08, 2012, 11:19 »
Това с маслото не е лоша идея, но е ужасно скъпо. Минералните масла не са никак евтини честно казано, доста литри отиват за да си потопиш железарията - но става безшумна и си решаваш проблема с охлаждането. Обаче има един тъп проблем - маслото трябва да се подменя през известно време. Машинното масло е почти прозрачно в началото. В следствие на наличието на механични елементи, малко или много от триенето се отделят стружки и това прави маслото да придобие характерния черен непрозрачен вид. Топлопроводимостта и изолационните свойства сериозно страдат от това. С доста любопитство наблюдавах един такъв експеримент, споделяха доста снимки и наблюдения онлайн. Доста голяма гъзария, и доста скъпо при това :(

Ами и олиото... представете си като граняса с времето :D Аромата ще е перфектен просто.
И... ако някога решиш да си извадиш компютъра от маслото/олиото.... как точно се измива :)
Активен

nyakoy

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 164
  • Distribution: Distrohopper
  • Window Manager: Gnome2, KDE4, OpenBox
    • Профил
Re: Home Data Center!?
« Отговор #146 -: Sep 08, 2012, 13:02 »
И все пак нека не забравяме как са се родили спортните автомобили Ламборгини :)

Така и така темата е в кошчето, да се из*кам и аз :)

Ламборгини са се родили, защото Ферари не са харесали идеите на Феручо Ламборгини, та се наложило сам да ги реализира :)
Има известна разлика със случая на backinblack мисля.

Иначе му пожелавам успех в начинанието, защото ще ми е интересно какво в крайна сметка ще излезе (да се надяваме, че ще сподели де)

Ами нали уж легендата твърди, че Ламборгини дал някакъв съвет на Ферари и последния го отрязъл с нещо от сорта "Ай сега тракторист акъл ще ми дава."

Току-виж АЦ/ДЦ и той сътворил някоя спортна кола :)
Активен

Keep in mind, you did not learn Windows in a day, and it will take some time to learn Linux as well.

Slackware may be a dinosaur, but the main advantage of dinosaurs is it takes at least a meteor strike to take them out.

Isn't it enough to just "not use" something?

n00b

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1248
  • Distribution: OSX
  • Window Manager: 10.6, 10.8, 10.9
  • Live to hack, hack to live.
    • Профил
Re: Home Data Center!?
« Отговор #147 -: Sep 08, 2012, 15:47 »
Да - имал е проблеми със съединителя и е отишъл лично в заводите на Ферари да му го оправят. Била нещо смотана серия... и случайно видял Ферари та го дръпнал настрани и патардията станала.
Активен

mobilio - професионални мобилни приложения

Mitaka

  • Гост
Re: Home Data Center!?
« Отговор #148 -: Sep 08, 2012, 23:28 »
2) Когато питането на някой е за нещо конкретно, не давай съвети за ползване на консултантски услуги, защото най-малката причина е, че някой арбайтер на 400-500 лева заплата, не може да даде свестен акъл на друг който търси доста повече, щото ако имаше, щеше да си оправи своето положение, а не чуждото(в случай, че не ме разбираш, нали се сещаш, че не шефовете, а арбайтери провеждат консултациите)!

Не са 400-500, а около 1000.
И не е заплата, а на ден :)
Много негативно мнение имаш за "работниците", имам чувството, че ги мислиш за нещо низше....
Той щом е там, и провежда консултации значи има защо да е там... и повярвай - познавам хора, които взимат по-голяма заплата от управителя на фирмата, в която работят.
Активен